Tippek-trükkök: Védekezz laptop lopás ellen!

Tippek-trükkök: Védekezz laptop lopás ellen!

Minden laptop tulajdonos két legnagyobb félelme, hogy leönti a laptopját vagy ellopják a laptopját. Arról már inkább ne is beszéljünk, hogy mi van akkor, ha valaki azért lopja el, hogy direkt leönthesse. Szerencsére mindkettő ellen védekezhetünk, most azonban a másodikról fogunk Nektek beszélni. A múlt héten nekünk is szegezték a kérdést:

„Visszaszerezhetem a laptopom, ha tudom a széria számát?”

Valószínűleg nem, pontosabban ennyi nem elég, viszont legalább esélyt ad rá. Nélküle, még ha a rendőrség meg is találja (vagy Te magad), sem tudod semmilyen módon bizonyítani a tulajdonjogod. Nem, az sem fog működni, hogy bejelentkezel a laptopon a Windowsba, hiszen csak te tudod a jelszavat és megmutatod, hogy a Facebook-on be vagy jelentkezve. A lopott laptopok merevlemezét a legkevesebb sütnivalóval rendelkező tolvajok azonnal letörlik, mindenféle nyomot eltűntetve. Még rosszabb esetben pedig ezelőtt még hozzáférnek a privát fájljaidhoz: dokumentumokhoz, képekhez.

MIT TEGYEK, HA LÁBA KELT?

Ezért fontos, hogy tudd a laptopod szériaszámát. Tárolhatod e-mailben, felhő tárhelyen, a pénztárcádban egy cetlin, de ne csak a laptopon egy szöveges dokumentumban legyen meg. Egyébként rajta van a vásárláskor kapott számlán és a laptop dobozán is.

Ha úgy adódna, hogy ellopták a laptopod, akkor tegyél feljelentést a rendőrségen és add meg a laptop szériaszámát is. Nem fogják a legjobb nyomozójukat ráállítani az ügyre, de ha mégis a kezük közé akad a laptopod, akkor kapcsolatba lépnek veled.

Te magad viszont végezhetsz némi detektív munkát. A lopás után azonnal kezd el nézni azokat az apróhirdetési oldalakat, ahova te felraknád a laptopod, ha eladnád. Ha Budapesten laksz, akkor ne ragaszkodj csak a fővároshoz szűréskor, elképzelhető, hogy három megyével odébb próbálják eladni. Ugyanis a lopott laptop három sorsra juthat:

1) A lehető leggyorsabban egyben eladják (jellemzően áron alul)

2) Szétszerelik az utolsó csavarig, és úgy adják el (csak mint a lopott autóknál)

3) Nem adnak túl rajta, hanem használják.

A laptop alján (vagy az akkumulátor alatt), jól megkülönböztethető matricán található a gyártási széria szám
Ez egyedi azonosító, a gépedhez tartozik!

A laptop visszaszerzésére az első esetben van a legnagyobb esélyed. A laptopod ÉS az adataid visszaszerzésére viszont a harmadik esetben. Hogy miért? A harmadik eset akkor áll fenn, ha szeretnék elkerülni a feltűnést vagy nem értenek ahhoz, hogy eladják, vagy újratelepítsék a készüléket. A HDD törlése természetesen minden esetben fennáll, azonban egy működő laptop esetében a harmadik opciónál a legkisebb az esély, tehát ilyenkor szerezheted vissza az adataid legjobb eséllyel.

blogunk ajánlása

KÉMKEDJ A SAJÁT GÉPEDEN

A most bemutatásra kerülő program inkognitóban dolgozik a gépünkön, csak úgy, mintha egy vírus vagy keylogger (billentyűzet leütéseket figyelő) program lenne. A különbség csupán az, hogy a PREY nekünk dolgozik. Az okostelefonos klienssel is ellátott program távoli eléréssel képes feljegyezni a tolvaj tevékenységét, a WiFi-hálózat alapján pozíciójelentést ad, képernyőképet készít és tudja használni a webkamerát is, hogy lefényképezze az elkövetőt.

A PREY elérhető Windows, OS X, Ubuntu és Linux operációs rendszereken, a telefonos kliens pedig Androidos és iOS rendszerű telefonokon futtatható. A program képes távoli zárolást is végrehajtani, ha az adataink fontosabbak esetleg, mint a laptop maga. Ez viszont azonnal felfedi a program működését, így ezek után ne is számítsunk a laptop egyben való visszaszerzésére, az adatokéra pedig főleg nem. Ez az opció abban az esetben hasznos, ha rendelkezünk az adatokról biztonsági másolattal, de semmiképpen sem szeretnénk, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek. A PREY ingyenesen használható, azonban csak 10 jelentésig. A teljes körű használat 5 dollárba kerül havonta, ami uszkve 1400 forint, alig több, mint egy doboz cigaretta. És mennyivel hasznosabb! Az 5 dolláros csomag egyébként rögtön 3 eszköz figyelését is elérhetővé teszi. Természetesen használhatod ingyenesen is a programot, ha körültekintően kezeled a laptopod valószínűleg sosem lenne szükséged a fizetős verzióra.

LÁNCOLD LE?

Minden laptop rendelkezik Kensington zárral, vagyis annak a „portjával”. A Kensington zárral lezárt gépet szétszerelés, törés nélkül nem fogja tudni senki sem elmozdítani onnan, ahol van. Viszont hol valószínű, hogy ellopják a laptopod? Otthon? Vagy a munkahelyeden? Nem bizony. A reptéren, a kávézóban, az étteremben történik a laptop lopások túlnyomó része. Ott pedig nem fogod tudni sehova sem leláncolni a laptopod. Ezért különösen fontos, hogy mindig tartsd szemmel, ne rakd a látótereden kívül. Érdemes a feltűnő laptop táskákat-tokokat is kerülni, hiszen mágnesként vonzzák a tolvajok tekintetét. Azt pedig, hogy kinek is van enyves keze, nem fogod megmondani ránézésre.

Biztosnak biztos megoldás a Kensington zár, de korlátozott számú helyen alkalmazható

Ne hagyd magára a géped nyilvános helyen! Még 2 percre sem, ameddig fizetsz vagy elmész a mellékhelyiségre. A profi tolvajokon kívül az alkalmilag elcsábulók is veszélyesek, amit egy karnyújtásnyira lévő laptop jelenthet néhány megkérdőjelezhető erkölcsű ember esetében. Nem ciki, ha a kezed a táskádon nyugtatod, vagy ha a sorban állva a bokád közé fogod azt. Kevésbé ciki, mintha ellopják a laptopod.

TITKOSÍTS!

Mi történik, ha ellopják a laptopod és kudarcot vall a PREY? Nem szívesen adnád tolvaj kezébe a számlaszámod esetleg a személyes adataid, ugye? Számtalan fájl titkosító program létezik, mi a legkézenfekvőbb megoldást ajánljuk. Ez pedig jelszóval ellátott tömörített fájl létrehozása. Alkalmas erre a legnépszerűbb ilyen Windows-os program, a WinRAR ingyenes változata is. Egy 8-12 karakteres, értelmes szót nem tartalmazó, bonyolult jelszóval védett RAR fájl biztosabban fogja védeni a privát fájljaid, mint bármi más. Egy ilyen tömörített fájl feltörési ideje még szakszoftverrel is hetekbe, de legrosszabb esetben is napokba telhet. Ha egyáltalán rászánja a tolvaj magát, hogy foglalkozzon ezzel, még akkor is van időd zárolni a számlád, bejelenteni a lopást, megváltoztatni a PIN kódod és így tovább.

A sokak által használt  TrueCrypt nevű program is jó választás lehetne, fejlesztése azonban 2014 májusában hirtelen félbeszakadt és azóta sem folytatódott. Ennél fogva bár népszerű megoldás a merevlemezen található adatok titkosítására, egyelőre nem ajánljuk a használatát.

Természetesen minden védelem a jelszó erejére épít, így nem győzzük eléggé hangsúlyozni a sűrűn váltott, több kritikus helyen egyszerre nem használt, erős jelszavak használatának fontosságát!

A Windows-ban is jó, ha a felhasználói fiókod jelszóval védett, azonban egyrészről ez is megkerülhető és feltörhető, továbbá ha egy másik gépre csatlakoztatják a HDD-t, akkor hozzáférnek az azon található adatokhoz. Éppen ezért érdemes napi szinten biztonsági mentést végezni (felhőtárhelyre, második HDD-re), illetve a kritikus fájlokat titkosítani.

A böngésződben ne állítsd be az automatikus bejelentkezést! Igen, spórolhatsz vele pár másodpercet minden alkalommal, de ha ellopják a laptopod, akkor nem adod oda a kulcsot a zárhoz a tolvajnak. Továbbá, ha ellopták a géped, akkor változtasd meg a Facebook-od, Gmail-ed és egyéb fiókjaid jelszavait.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.