Tippek-trükkök: Így törölj egyszer és mindenkorra fájlokat/HDD-t!

Tippek-trükkök: Így törölj egyszer és mindenkorra fájlokat/HDD-t!

A fájlok letörlésének nem egy fajtája van, hanem történetesen három is. Ebből a legismertebb természetesen az, ha kiválasztasz egy fájlt a Windows-ban, majd megnyomod a Delete billentyűt. Elégedetten dőlsz hátra, a fájl eltávolítva! Kár, hogy közel sincs így. A fájl bekerül a Lomtárba, ami csupán egy másik mappa a számítógépeden, semmi más. A Lomtárat megnyitva a fájlt nem tudod megnyitni, csak visszaállítani vagy véglegesen törölni.

A második fajta a végleges törlés. Billentyűkombinációja a Shift és a Delete. Ezen gombok egyidejű megnyomása megegyezik azzal, mintha a Lomtárban választanád a végleges törlést. A probléma mindezzel csupán az, hogy a nevével ellentétben ez sem végleges.

Még jóval a Lomtár és a Windows előtt, ha letöröltél egy fájlt a merevlemezedről, akkor ezt a parancsot olyanképp végezte a számítógép, hogy az 1-esekből és 0-ákból álló fájl első bitjét átírja 0-ra. Ettől a pillanattól kezdve a számítógép a merevlemezen a fájl által foglalt helyet üres helyként kezeli.

Az igazán valódi törlés akkor történik meg, ha az üresnek vélt helyre új fájlt írunk. Mi történik azonban akkor, ha mindent letörlünk Shift+Del megnyomással, majd például eladjuk a laptopunk? Nem lett fizikailag teleírva a fájlok helye, így azok visszaállíthatóak. Igen, a Shift-Del-lel törölt fájlok relatíve könnyen, minimális hozzáértéssel visszaállíthatóak. Számtalan program áll ehhez rendelkezésre.

BIZTONSÁGOS VÉGMEGSEMMISÍTÉS

Az előbbiekből kiindulva akkor lehetsz egészen biztos, hogy letöröltél mindent a HDD-ről, ha azt 1-esekkel és 0-ákkal végigírod. Szerencsére erre is készült egy kisebb tucat program. Három megközelítést alkalmazhatsz:

● Legyalulhatod az egész merevlemezed úgy, ahogy van. Elméletileg ez a legbiztonságosabb, de egyben a leglassabb is. A 10 másodperces gyorsformázást felejtsd el, ez órákig tart. Nem beszélve arról, hogy veszélyes is, hiszen nem csak 1-2 fájlt távolítasz így el, hanem a teljes Windows operációs rendszered teszed múlt időbe. Az összes fájloddal, beállításoddal és mindennel, ami valaha a gépeden volt.

● Előre kiválasztott fájlokat orvosi bemetszést megszégyenítő pontossággal távolíthatsz el az idők végezetéig. Ez egyszerű és aránylag gyors is. Ha tudod mit kell elpusztítani, akkor ez a legbiztosabb megoldás.

● Felszánthatod és behintheted sóval a letörölt fájlok után keletkezett üres lemezterületet.

Bármelyiket is válaszd, íme a programok a meló elvégzésére. Azonban itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy figyelmeztessünk: a végleges törléssel a nevének megegyezően valóban véglegesen törölhetőek fájlok, mappák, partíciók! Az esetleges figyelmetlen alkalmazásból adódóan elvesztett adatokért NEM vállalunk felelősséget! Csak saját felelősségedre láss neki a törlésnek, és csak akkor ha valóban szükséged van rá.

Tippek-trükkök: Így törölj egyszer és mindenkorra fájlokat/HDD-t!

CCLEANER, AZ UNIVERZÁLIS

Számtalan egyéb, korábban tárgyalt képessége mellett a CCleaner rendelkezik a végleges törlés tudásával is. Nyisd meg a „Tools” menüpontot, majd a „Drive Wiper” opciót válaszd (a magyar verzióban eltérőek lehetnek a megnevezések).

A CCleaner-el törölhetsz teljes meghajtót (vagy partíciót) és az üres helyet is

Itt két választási lehetőséged van: teljes merevlemezt (vagy partíciót) törölhetsz egyszer és mindenkorra, vagy a szabad helyet írathatod végig 1-esekkel és 0-ákkal. Értelemszerűen futó rendszeren indítva a rendszerindító partíció törlése nem engedélyezett. Nem vágjuk magunk alatt a fát.

blogunk ajánlása

FILE SHREDDER, A PRECÍZ GYILKOS

Ez a kis és könnyű program pontosan azt teszi, ami a neve ( File Shredder = iratmegsemmisítő). Beépül a Fájlkezelődbe és a jobb kattintással elérhető helyi menüben új opcióként jelenik meg. Ha kiválasztasz egy fájlt az iratmegsemmisítővel való törlésre, akkor nincs számára irgalom. Ez a program is képes a szabad terület újraírására, hogy véletlenül se lehessen később visszaállítani a törölt fájlokat.

Az iratmegsemmisítő véglegesen múlt időbe tesz bármilyen fájlt

WINDOWS 8 VISSZAÁLLÍTÓ

A Windows 8-as laptopokkal terjedt el igazán a gyártók között, hogy a merevlemezen egy rejtett, rendszerképet tartalmazó partíciót is elhelyeznek. A Windows 8 beépített Rendszer visszaállító opciójának és a gyártó által elhelyezett rendszerkép segítségével két kattintással (és 1-2 óra szabadidővel) gyári új állapotra visszaállítható a laptop. Szoftveresen, nem hardveresen!

Ugyanaz a Windows fogad a bekapcsolás után, a gyárilag előre feltelepített programokkal, mint amikor megvásároltad a laptopod. És természetesen nyoma sem lesz a személyes fájljaidnak.

Ahhoz, hogy számunkra is hasznos eszköz legyen a Rendszer visszaállító, be kell kapcsolni az „alapos törlés” opciót. Ilyenkor a visszaállítás előtt 1-esekkel és 0-ákkal írja végig a merevlemezt a Windows telepítője, bármilyen korábbi fájl emlékét is felégetve.

SSD-VEL PERSZE EZ IS MÁSKÉPP MEGY

Az SSD tulajok már rájöhettek, hogy a HDD-knél megszokott trükkök és megoldások nem működnek. Hogyan is működhetnének, hiszen két homlokegyenest ellenkező tárolási elvről beszélünk. Míg a HDD-k mágneses lemezeken, addig az SSD-k speciális NAND memóriachipeken tárolják az adatot.

Épp ezért nem értelmezhető az 1-esekkel és 0-ákkal való végigírás fogalma az SSD-k esetében. Az SSD meghajtóról való végérvényű törléshez elő kell szedni a gyártó saját programját. Toolbox-nak, magyarul szerszámosládának hívja a legtöbb gyártó a saját programját. Vannak persze különcök, a Samsung például végtelenül szerényen Samsung Magiciannek (bűvész) hívja a sajátját.

A Samsung SSD meghajtóihoz készült program, a Magician és az abban található Secure Erase funkció

Ha nem kaptad meg CD-n vagy DVD-n a meghajtóhoz, akkor a Google-be a „GYÁRTÓ NEVE SSD TOOLBOX” kereső kifejezésre megtalálod, amit keresel. Ezt letöltve és egy boot-olásra képes USB pendrive-ot létrehozva tudod végrehajtani a „secure erase” névre hallgató műveletet.

A méltán híres Parted Magic, amihez saját Linux disztró is készült

Ha a szóban forgó SSD nem a rendszermeghajtód (nem arról fut a Windows), akkor nincsen szükség USB pendrive készítésére. Ez esetben a Windows-os változat letöltése szükséges, majd annak futtatása és a „secure erase” opció megkeresése majd a parancs kiadása.

A legnépszerűbb SSD meghajtókhoz tartozó programok letöltése:

Intel® Memory and Storage Tool (GUI)
OCZ SSD Utility
Corsair SSD Toolbox (Itt a kategória alatt a Storage opciót kell választani)
Samsung Magician
SanDisk / Western Digital Dashboard
Kingston SSD Manager (letöltés az oldal alján)

SUMMÁZVA

A Lomtárba helyezett fájlokat nem törölted. A Shift-Delete kombinációval törölt fájlokat törölted ugyan, de visszaállíthatóak. A CCleaner-rel tudsz meghajtót és partíciót törölni (a rendszer megsemmisül), a File Shredderrel konkrét fájlokat tudsz megsemmisíteni (a rendszer érintetlen marad), a Windows 8/8.1 (és újabb rendszerek) visszaállításával pedig gyári állapotra áll vissza a laptopod, a személyes fájljaid megsemmisítésével.

Ha SSD-d van, akkor a gyártó által mellékelt programmal hajts végre egy biztonságos törlést, amit „secure erase”-nek hívnak. Ez utóbbi időről-időre való végzése növeli egyébként az SSD hasznos élettartamát is.

blogunk ajánlása

 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.