Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Tippek-trükkök: Költözés HDD-ről SSD-re

 Tippek-trükkök: Költözés HDD-ről SSD-re

Ahogy egyre csökkennek az SSD meghajtók árai úgy döntünk egyre többen egy ilyen gyors meghajtóba való beruházás mellett. Az SSD meghajtók eszement gyorsak, azonban GB/forint arányban a HDD-k mögött kullognak, azaz ugyanazért a pénzért kevesebb (ám gyorsabb) tárhellyel gazdálkodhatsz.

Ha végül rászánod magad az SSD megvásárlására, akkor is egy sor problémával nézel szembe. Az első és legnagyobb, hogy a jelenlegi dolgaid nehezen vagy egyáltalán nem fognak elférni a fele- vagy negyedakkora SSD-n. Ha mégis, akkor is egy kötelező újratelepítéssel nézel farkasszemet – vagy mégsem?

CSALÁDI HÁZBÓL GARZONBA

Miközben a HDD-k 1-2TB-osak is lehetnek manapság, az SSD-k még mindig inkább 512GB alatt mozognak, szóval a költözés olyan, mintha egy kétszintes családi házból költöznél egy apró garzonba.

Nem akármilyenbe, új építésűbe, padlófűtéssel, de ettől nagyobb mégsem lesz.

Van lehetőség a HDD tartalmának átklónozására, így újratelepítés nélkül, a korábbi Windows operációs rendszered elvesztése nélkül válthatsz SSD-re. Erre speciális programok léteznek, ilyen az Arconis True Image vagy a Paragon Migrate OS to SSD.

Tippek-trükkök: Költözés HDD-ről SSD-re

Az Acronis True Image-el való klónozásnál nincs egyszerűbb módja az SSD-re költözésnek

Ezek természetesen nem ingyenes programok, de ha lehetőséged nyílik valamelyik használatára, akkor jelentősen megkönnyítik az életed. Ha ezekre nem akarsz költeni, általában az SSD gyártók is rendelkeznek hasonló, bár kevesebb opcióval rendelkező szoftverrel.

Ha friss Windows telepítésével vágsz neki az SSD tulajdonosok életének, akkor is fejtörést okozhat a korábbi dokumentumaid, fájljaid elhelyezése egy kisebb meghajtón. Ilyenkor alapos szortírozásba kell kezdeni, külső tárhelyet használni a fájlok tárolására vagy az optikai meghajtód kell feláldozni a bővítés oltárán.

1. LÉPÉS: MENTÉS

Szeretnéd a lehető legkevesebb adatot átvinni az SSD-re, így ideje a családi képeket, céges dokumentumokat, esküvői videókat és az internetről lementett fájlokkal kezdeni valamit. Töröld, ami nem kell, és mentsd le, ami kell.

Használhatsz erre USB-s külső merevlemezt vagy online felhő tárhelyet, a Gmail fiókodhoz például ingyenesen jár 15 GB, tudtad? A legkényelmesebb persze, ha a laptopod optikai meghajtójának helyére kerül bővítő keretben a merevlemezed, így nem kell lomtalanítást végezned.

Méretben, formában azonosak, de nem ugyanazok:
a jobb oldali hagyományos CD/DVD optikai meghajtó, a bal oldali egy Multibay-be szerelt merevlemez

blogunk ajánlása

2. LÉPÉS: SSD BEÜZEMELÉSE

Miután beszerelted az SSD meghajtót a laptopodba két választás áll előtted.

Telepíthetsz egy teljesen friss Windows-t (vagy más operációs rendszert) vagy döntetsz úgy is, hogy klónozod a meglévő meghajtód. Természetesen ez csak akkor kivitelezhető, ha a régin legfeljebb annyi adat van, mint az új teljes kapacitása. Magyarán nem fog ráférni 247 GB-nyi adat egy 120 GB-os SSD-re.

A klónozás esetében vigyázz, csak olyan meghajtót szabad ilyen módon lemásolni, amelyen nem találhatóak szektorhibák. Ha hibás a merevlemezed, akkor a hibák is átkerülnek a vadonatúj SSD-re!

Új telepítés esetén nincsen extra teendőd, eltekintve attól, hogy már a telepítés folyamata alatt is érezheted a hajborzoló sebességet.

3. LÉPÉS: RENDSZERMAPPÁK ÁTHELYEZÉSE

Minden megabájt számít, ha az SSD-vel való spórolásról van szó.

A Windows gyárilag számos olyan mappával rendelkezik, ami a rendszermeghajtón kap helyet, de ezeket könnyen áthelyezheted a külső vagy az optikai meghajtó helyére szerelt merevlemezedre.

A Windows felhasználói fiókod tartalmazza a Dokumentumok, Letöltések mappát is, ezeknek egyesével meg tudsz adni új elérési útvonalat. Ilyenkor létrehoz a Windows egy a korábbival megegyező mappát, átmásolja a meglévő tartalmát, majd innentől kezdve ezt használja. Így a Dokumentumok mappa, a Videók, a Képek és a Letöltések mappa is áthelyezhető.

A Rendszermappák átirányítása (kattints a képre a nagyobb mérethez)

A Számítógép alatt elég csupán a mappa Tulajdonságait megnyitnod, majd a „Hely” fül alatt megadnod a HDD-t új mentési helynek. Ezután a mappa ugyanúgy megjelenik a Számítógépen belül, sőt az eredeti helyén is, de az adatokat ténylegesen a második meghajtón fogja tárolni.

4. LÉPÉS: LAPOZÓFÁJL, HIBERNÁCIÓS FÁJL

A lapozófájlt más néven virtuális memóriának is hívjuk és akkor hasznos, ha kevés RAM van a laptopban. Ha van elegendő memória (legalább 4 GB) akkor általános felhasználás mellett kikapcsolható a lapozófájl. Ennek méretét a Windows állítja be, alapértelmezetten a memória méretének 75% és 150%-a között változik.

A lapozófájlt teljesen kikapcsolhatod, beállíthatod a méretét vagy megadhatod tárolási helynek a régi HDD-d is (ha a laptopba beépítetésre kerül az optikai meghajtó helyén).

A lapozófájl méretének beállítása, célmeghajtó változtatása és kikapcsolása:

1) A Start menü futtatás mezőjébe kezd el gépelni: „A virtuális memória méretének módosítása”

2) A megjelenő ablakban látod a virtuális memória jelenlegi állapotát. Itt a „A rendszer kezelje a lapozófájl méretét” opciót állítsd át „Egyéni méret”-re

3) A lemezmeghajtó listában válaszd ki a „C” helyett a „D” meghajtót

4) A lapozófájl kezdeti mérete legyen a gép memóriájának mérete, maximális mérete pedig annak másfélszerese – tehát, ha 4 GB memóriád van, akkor a kezdeti méret 4096 MB, a maximális méret 6144 MB.

5) A változás mentéséhez nem elég az OK gombra kattintani, előtte a panel közepén lévő „Beállítás” gombra is kattints rá, majd ezután okézhatod.

+1) A lapozófájl kikapcsolásához a „Ne legyen lapozófájl” opciót válaszd ki

A hibernációs fájl is jelentős mérettel bír (8 GB memória esetében 8 GB-ot elfoglal az SSD-ről), megegyezik a laptopban használt RAM méretével. A hibernálás hasznos lehet, hiszen hibernálásból jóval gyorsabban indul a Windows, mint egyébként. Az SSD-vel viszont már kiküszöböltük a lassú indulás problémáját, így a hibernálás is a múlt ködébe veszhet.

Hibernáció ki- és bekapcsolása:

1) Nyiss meg egy rendszergazdai jogosultságú parancssort (cmd.exe)

2) Gépeld be: „powercfg /hibernate off” a kikapcsoláshoz vagy a „powercfg /hibernate on” parancsot a bekapcsoláshoz

3) Indítsd újra a laptopot

5. LÉPÉS: BEBÚTOROZÁS

Ha nem klónozással, hanem friss telepítéssel használod az SSD meghajtód, akkor eljött az ideje, hogy visszamásold a személyes fájljaid. Az SSD nem csak arra kell, hogy gyorsan induljon a Windows és a programok, hanem hogy a napi szinten (munkára, szórakozásra) használt fájljaid is villámgyorsan elérd.

Az SSD-t sosem javasolt teljesen megtölteni, érdemes az SSD tárhelyének 10%-át vagy legalább 10-20 GB-ot szabadon hagyni.

Bármennyire is csábító csurig tölteni adattal a villámgyors SSD-d, tartsd észben: a legjobb teljesítményt akkor érheted el, ha nincs tele. Ennek az oka egyszerűen az, hogy ha teleszórod apró fájlokkal az SSD-t, akkor először a teljesen üres szektorokba kezd el írni a meghajtó, majd a részlegesen megírtakba. Ez utóbbiakat lassabban tudja írni.

SUMMÁZVA

Minimalizáld az SSD-n tárolt adatokat, telepített programok számát, de amit gyakran használsz azt másold oda, hogy kihasználd a plusz sebességet. A virtuális memória lapozófájlt kapcsold ki vagy ha elérhető a laptopban második HDD, akkor állítsd be, hogy ott tárolódjon. A hibernációt is kapcsold ki, használata értelmét vesztette SSD-vel.

blogunk ajánlása

 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.