Tippek-trükkök: A Windows 10 és az ASUS touchpad esete

Tippek-trükkök: A Windows 10 és az ASUS touchpad esete

Nem működik a touchpad a Windows 10 telepítése után? A Windows 10 számtalan újdonságai közül az egyik a teljesen automatizált illesztőprogram beszerzés. Ez sajnos nem minden esetben úgy működik, ahogyan kéne.

Kis gyorstalpaló: az illesztőprogramok (driver) alkotnak hidat az operációs rendszer és a hardvereszköz között. Ha az illesztőprogram hibás vagy nem az általunk használ hardverhez készült, akkor egyáltalán nem, vagy rosszul fog működni az eszköz.

MIÉRT ROSSZ?

FRISSÍTÉS, 2024:

2015-ben a Windows 10 komoly problémákat okozott számos laptop tulajdonosnak, ugyanis az automatikus frissítések még nem voltak naprakészek, emiatt több hardver is hibásan működött, vagy egyáltalán nem funkcionált. Manapság szerencsére nyugodtan rábízhatjuk magunkat a Microsoft automatikus megoldására, az ugyanis szinte hibátlanra fejlődött az évek alatt.

Ha mégis valamilyen kompatibilitási problémád lenne, és azt feltételezed, hogy ez szoftvere, olvass tovább!

KORÁBBAN ÍRTUK, 2015:

Jelen esetben az ASUS laptopok touchpad-jai adják meg magukat nagy számban a Windows 10 telepítése után.

Leggyakrabban akkor jelentkezik a probléma, ha Windows 7-ről frissítettünk, de Windows 8.1-ről frissítéskor, sőt tiszta telepítéskor is tapasztalható nem, vagy részlegesen működő touchpad.

Nem csupán ASUS gépeket érint a hiba, de az eddigi visszajelzések szerint túlnyomó részben ők az érintettek. A hiba oka a helytelen driver, mely a Windows Update-n keresztül töltődik le. Ez az ASUS Smart Gesture nevű program, mely egyben a driver-t is telepíti.

Mielőtt bármit telepítenél, nyisd meg az Eszközkezelőt, és az „Egér és egyéb mutatóeszköz” kategóriában ellenőrizd, hogy nincs-e letiltva az ASUS touchpad, az ELAN touchpad vagy a Synaptics touchpad. A Windows 10 telepítője hajlamos letiltani ezeket a hardvereket.

blogunk ajánlása

JAVÍTÁS #1

Ha egyáltalán nem működik a touchpad-ed, akkor kérj kölcsön a procedúra idejére egy USB-s egeret. Enélkül nehezebb navigálni a Windows-ban (gyakorlott felhasználók enélkül is boldogulnak).

Ahhoz, hogy helyesen funkcionáljon a touchpad a legújabb verziójú ASUS Smart Gesture-t kell beszerezned. Jelenleg ez a 4.0.6-os verziószámú kiadás. A letöltéshez kattints a lenti gombokra:

Tippek-trükkök: A Windows 10 és az ASUS touchpad esete 

Ha nem ASUS laptopod van, akkor a laptopod gyártójának oldalát keresd fel a megfelelő illesztőprogramokért!

Ha már a 4.0.6-os verzió van telepítve a laptopodra, akkor nyisd meg:

Vezérlőpult >>> Programok eltávolítása >>> ASUS Smart Gesture >>> Repair

A 4.0.6-os verzió telepítése vagy javítása (repair) után, ha minden rendben ment, akkor az Eszközkezelőben az alábbit kell látnod:

Mielőtt újraindítanád a laptopod, ellenőrizd a JAVÍTÁS #2B szekciót!

MEGJEGYZÉSEK

● Mielőtt letöltöd és telepíted a touchpad illesztőprogramot, először telepítsd az ATK drivert, ezt letöltheted itt: 32 bit | 64 bit

● Ha ASUS T300LA típusú készüléked van, akkor az ASUS Smart Gesture 4.0.6 verziója NEM lesz jó a laptopodnak, töltsd le a régebbi, működő 2.2.8-as verziót

● Ha nem sikerülne a telepítés, akkor futtasd rendszergazdaként a telepítőt

● Ha azt a hibaüzenetet kapod: „Another version of this product is already installed…”, akkor a „Programok eltávolítása” vezérlőpult-elem segítségével töröld, és újraindítás NÉLKÜL telepítsd fel az újat

A WINDOWS UPDATE KÖZBESZÓL

Mikor elégedetten hátradőlnél, akkor hirtelen értesít a Windows Update, hogy frissítéseket telepítettünk. Mérget vehetsz rá, hogy az újraindítás után nem fog működni újra a touchpad. Ez azért van, mert a Windows Update a frissebb, de rosszul működő illesztőprogrammal frissíti a jót.

JAVÍTÁS #2/A

A megoldás kulcsa a Windows Update meggyőzése, hogy nekünk erre a (rossz) illesztőprogramra már pedig NINCS szükségünk. Erre több mód van.

Az első és legegyszerűbb, ha futtatod a Microsoft által kiadott frissítéseket elrejtő eszközt. Itt bizonyos frissítéseket elrejthetsz, amelyek ezek után nem jelennek meg a Windows Update-ben, így nem is települnek. A frissítéseket elrejtő csomagot itt töltheted le:

 

JAVÍTÁS #2/B

A fenti opciót kiváltó lehetőség, ha megnyitod a Rendszer panelt (Windows logó + Pause gombok megnyomása), és kiválasztod a Speciális rendszerbeállításokat. Itt a Hardver fülön az Eszköztelepítési beállítások módosítását válaszd.

A megjelenő ablakban először a:

1) „Nem, én döntöm el, mi a teendő”, majd a

2) „Soha ne telepítsen illesztőprogramot a Windows Update webhelyről” lehetőségeket válaszd

3) „Az eszközhöz tartozó alkalmazás és a gyártó által biztosított információk automatikus beolvasása” mellől a pipa eltávolításával együtt.

A Módosítások mentése gombbal nyugtázd a folyamatot. Ha jelenleg épp rossz illesztőprogram van a laptopodon, akkor itt az ideje a JAVÍTÁS #1-et elvégezni.

JAVÍTÁS #3

Ha a fentiek egyike sem sikerül és NEM tiszta telepítés történt, hanem Windows 7-ről vagy 8.1-ről való frissítés, akkor nyisd meg az Eszközkezelőt, válaszd ki az „Egér és egyéb mutatóeszköz” kategóriát, és a touchpad adatlapját megnyitva válaszd a Visszaállítás opciót.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.