Tippek-trükkök: 7 tipp laptop akkumulátor vásárlás előtt

Tippek-trükkök: 7 tipp laptop akkumulátor vásárlás előtt

Sajnos, ahogyan a legtöbb elektronikai eszköz, úgy a laptop akkumulátorok sem örök életűek, eljön az idő, amikor cserélni kell őket. Az akku cseréje előtt viszont gyakran több tucat kérdés merülhet fel. Azt hiszem, tudom milyen kérdések járnak a fejedben.

Biztosan az akkumulátor ment tönkre? Mi a különbség egy utángyártott és egy gyári új akkumulátor között? Mire számíthatsz egy új laptop akkumulátor vásárlása után? Mennyit fog bírni? Ha tovább olvasol minden kérdésed megválaszolom...

1. Biztosan az akkumulátor ment tönkre?

Normál felhasználás mellett egy laptop akkumulátor élettartama kb. 1,5-3 év lehet. Ahogyan minden újratölthető cellára/elemre, így a laptop akkumulátorodra is igaz, hogy folyamatos használat mellett, minden töltéssel és merítéssel közelebb kerülsz az akku élettartama végéhez. Hónapról-hónapra - ha minimálisan is - de a használati idő csökkenését fogod észlelni. Akkumulátor nélkül pedig sajnos elveszíti a laptopod az egyik legnagyobb előnyét: a hordozhatóságát. Csak úgy fogod tudni haszálni, ha töltőt csatlakoztasz hozzá.

A legbiztosabb jel, hogy cserére szorul a laptop akkud, az lesz, ha már zavaróan keveset működik töltő nélkül a géped. Ennek a végső szakasza, amikor az operációs rendszered 100% akku töltöttséget jelez, de a töltő kihúzása után a laptop azonnal lekapcsol. Ez nagyon bosszantó tud lenni, ha épp munka közben vagy. Arról már nem is beszélve, hogy ez akár végleges adatvesztéshez is vezethet.

A másik gyakori jelzés, ha az operációs rendszered értesít, hogy “javasolt a telep cseréje”.
A Windows az akkumulátorból kiolvasott gyári adatokból képes kiszámolni azt is, hogy a gyári 100%-os kapacitás hányad részénél jár az akkumulátorod. Ez az érték az „elhasználódás mértéké”, amely ha meghaladja a 60%-ot, akkor a Windows bizony jelezni fogja ezt neked.

Egy piros színű X jelenik meg az akkumulátor ikonján az óra mellett:

Tippek-trükkök: 7 tipp laptop akkumulátor vásárlás előtt

Kattintásra nagyban nyílik meg a kép! 

ÁLLAPOT ELLENŐRZÉSE ÉS JAVÍTÁSA

Az akkumulátorod állapotának magad is utánanézhetsz, nem kell megvárnod, ameddig a Windows szól rád. Az állapotot jól leíró érték az elhasználódás mértéke. Ezt ellenőrizheted, ha a laptopod gyártója rendelkezik erre specializálódott programmal – a HP és a Lenovo laptopok esetében gyakori.

De az AIDA64 nevű, magyar fejlesztésű rendszerdiagnosztikai program is alkalmas erre. Ennek ingyenes próba verzióját itt töltheted le.

Sajnos az aktuális értéken javítani nem tudsz. Így, ha az elhasználódás mértéke például 21%, akkor soha nem lesz már ennél kevesebb. Minél nagyobb az elhasználódás mértéke, annál valószínűbb, hogy hamarosan új akkumulátort kell vásárolnod. 

blogunk ajánlása

2. MENNYI IDEIG fog MŰKÖDni a laptop egy ÚJ AKKUMULÁTORRÓL?

Sajnos ezt percre pontosan nem tudom neked megmondani. Ez nagyban függ attól, hogy mire használod a laptopod. Ha erőforrás igényes – nagy memória igényű vagy éppen a grafikus magot erőteljesen megdolgoztató – programokat futtatsz, vagy éppen videót nézel, akkor elképzelhető, hogy az üzemidő 1 órára csökken.

Ha csak Word dokumentumokat szerkesztesz, e-maileket küldesz és böngészel a neten, akkor közelebb kerülsz az 5 órához. Apró trükkökkel tovább növelheted az üzemidőt:

● a fényerő csökkentésével
● a Wifi ,a Bluetooth és a 3G modem kikapcsolásával
● a felesleges alkalmazások kiiktatásával
● a külső eszközök (egér, külső HDD, pendrive) használatának minimalizásával

Életszerű példakánt álljon itt, hogy az eBay felmérése szerint az alábbi üzemidő értékekkel bírnak a lenti táblázatban található 2012-ben készült laptopok:

 

 Laptop típusa

 Erős igénybevétel

 Energiatakarékos igénybevétel

 Acer Aspire 8951G

 2 óra 59 perc

 4 óra 34 perc

 Asus Zenbook UX31

 3 óra 7 perc

 5 óra 23 perc

 Apple Macbook Air 13

 3 óra 22 perc

 4 óra 43 perc

 HP Folio 13

 4 óra 48 perc

 6 óra 27 perc

 HP Pavilion dv6-6C35

 3 óra 4 perc

 4 óra 20 perc

 Lenovo ThinkPad X130e

 4 óra 21 perc

 5 óra 52 perc

 Toshiba Satellite Z830

 4 óra 6 perc

 5 óra 8 perc

Mit jelent a fenti tesztben az erőteljes igénybevétel?

Egy HD videó folyamatos lejátszása, addig a pontig, ameddig a készülék alvó állapotba kerül.

A teszt során az energiatakarékos igénybevétel a 40%-os fényerőn való internet böngészés, a weboldalak 20 másodpercenként való váltásával, szintén a lemerülés időpontjáig.

3. MI A KÜLÖNBSÉG A GYÁRI ÉS AZ UTÁNGYÁRTOTT AKKUMULÁTOROK KÖZÖTT?

Mit jelent, hogy gyári új? Ezek az akkumulátorok közvetlenül a gyártótól származnak, minden esetben új cellákat tartalmaznak. 

Mit jelent, hogy utángyártott?
 Az utángyártott akkuk a gyártótól független gyárakban készülnek, új cellák felhasználásával. Fontos leszögezni, hogy utángyártott és utángyártott akku között óriási különbségek lehetnek.

Mivel kizárólag a Magyarországi forgalmazón múlik, hogy milyen minőséget vásárol a független gyártótól, ezért több, mint 10 éves szakmai tapasztalatomra hagyatkozva csak azt tudom javasolni, hogy óvakodj a feltűnően olcsó (5-8.000 Ft) utángyártott termékektől.

Ezek szinte minden esetben rossz minőségű termékek. Szerintem ismered a mondást: Olcsó húsnak... Ráadásul egy rossz minőségű akkumulátor akár tűzveszélyes is lehet. 

A Laptopszaki által forgalmazott utángyártott termékekre minden esetben 1 év cseregaranciát vállalunk, pontosan annyit, mint a gyári új termékekre. Garantálni tudjuk, hogy jó minőségű terméket kapsz és lényeges különbség nem lesz a gyári új termékhez képest. (Néha számunkra is hihetetlen, de az évek során több olyan visszajelzést is kaptunk a vásárlóinktól, hogy 1-1 utángyártott akku, tovább bírta, mint az eredeti gyári új termék...)

GYÁRI ÉS UTÁNGYÁRTOTT AKKUK KÖZTI KÜLÖNBSÉGEK A LAPTOPSZAKI.HU-NÁL

 

 

 Gyári új
akkumulátor

Utángyártott új
akkumulátor

 Kapacitás (%-ban)

 Gyári kapacitás, 100% 

 A gyárihoz képest akár 110% 

 Cellák minősége

 Kiváló minőségű 

 Kiváló minőségű 

 Töltési ciklusok száma

 Körülbelül 300 ciklus 

 Körülbelül 300 ciklus 

 Műanyag ház minősége

 Színben, anyagban a
 laptop házával
 100%-ban megegyező 

 Színben, anyagban a
 laptop házával
 közel megegyező

 Gyártói logó

 Van 

 Nincs

Az Acer AS10D31 típusú akkumulátor gyári új és utángyártott új változatai – egyaránt 12 hónap garanciával
kattintásra nagyban nyílik meg a kép! 

Használatban tapasztalható különbség nincs. Azonos kapacitás esetén ugyanannyi ideig tart feltölteni egy utángyártott új és egy gyári új akkumulátort. És ami még fontosabb: ugyanolyan hosszú ideig fog működni tőle a laptopod.

Az egyetlen üzemidő eltérés, melyet tapasztalhatsz, az eltérő kapacitásból adódik. A gyártók által általánosan használt 48 és 56 wattórás teljesítmények helyett az utángyártott akkumulátorok rendre 48 wattórás teljesítménnyel bírnak sok esetben. 

blogunk ajánlása

4. MILYEN ADATOKAT KELL MEGNÉZNI AZ AKKUMULÁTORON VÁSÁRLÁS ELŐTT?

A legfontosabb, amit ellenőrizned kell az a korábbi akkumulátorod teljesítménye és biztonság kedvéért az akkumulátor egyedi azonosítója. (P/N, Type, stb...) 

Az akkumulátorod teljesítményét a feszültség, kapacitás és teljesítmény érték alapján tudod meghatározni – de a háromból kettő egészen biztosan szerepel a jelenlegi akkumulátorodon.

A feszültséget „V” betűvel (mint Volt), a kapacitást „mAh”-val (milliamperóra), a teljesítményt pedig „Wh”-val (wattóra) jelölik.

Az alábbi Dell akkumulátoron a lényeges információk: a típusa J1KND, feszültsége 11.1V, teljesítménye 48Wh.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyire kell szigorúan venni a teljesítményt és hogy annak mindenképpen egyeznie kell e? Működőképes e például egy 11.1V 5200mAh (57Wh)  akkumulátor a megvásárolni kívánt 10.8V 4400mAh (48Wh) akkumulátorral.

A kérdésre a válasz egyértelműen, igen. Ebben az esetben arról van szó csupán, hogy az új akkumulátorban található cellák kisebb vagy épp nagyobb teljesítményűek, de az akkumulátor 100%-ban kompatibilis a laptopoddal. Néhány perccel kevesebbet vagy épp többet fog működni róla a laptopod, mivel eltérő a teljesítmény. 

5. HOgyan keress új laptop akkumulátort?

A webáruházunkban, a Laptopszaki.hu-n a legegyszerűbben a laptop gyártója, valamint a gyártó által feltüntetett sorozat és modell szám alapján kereshetsz.

Hol találhatóak ezek? 




Ha tudod a laptop típusát, a pontosabb kereséshez használd a termékkeresőnket. Ennek lépései:

1) Milyen alkatrészt keresel: Itt válaszd az akkumulátort.

2) Mi a laptopod márkája: Itt válaszd ki azt, ami a képernyő keretére van írva (Acer, Asus, HP, Lenovo, Toshiba, stb). Ha a kijelző keretén nem találsz márkajelzést, akkor hajtsd le a képernyőt és nézd meg a hátlapot. Itt az esetek 99%-ban megtalálható a márka logója.

3) Válassz sorozatot: Hajtsd le a laptop fedelét és fordítsd a hátára. A laptop alján található címkén, vagy az akkumulátor alatt található címkén tudod ellenőrizni a típust, amelyet „MODEL” vagy „MODEL NUMBER”-ként szoktak jelölni.

4) Válassz modellt: a már kikeresett típusjelzés második tagját válaszd itt ki.

A termékkereső használatához kattints ide: Laptop akkumulátor webshop

Alternatív keresési megoldás, ha az akkumulátoron található azonosítót (P/N, Type, stb...) gépeled be az oldalunkon a logó mellett található szabadszavas keresőbe.

Például, ha az akkumulátoron a „J1KND” feliratot (Dell Inspiron N5010 esetében például) vagy az „AL12A32” feliratot (Acer Aspire V5-471 esetében), esetleg az „A53-K53” feliratot (Asus K53 esetében) beírod, akkor azonnal meg fogod találni a keresett akkumulátort.

Sok esetben egy adott típusnál többféle azonosítóval is elérhető ugyanazon akkumulátor, így nem minden esetben vezet eredményre az ilyen keresés. A legmegbízhatóbb módszer az oldalunkon található termékkereső használata.

blogunk ajánlása

6. MILYEN ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA VAN EGY NAGYOBB KAPACITÁSÚ AKKUMULÁTORNAK? 

Számtalan laptop típushoz kínálunk nagy kapacitású akkumulátort. Ezek eltérőek gépenként, de legalább másfélszeres, ha nem kétszeres kapacitással bírnak. 

Példának okáért a Dell Inspiron N5010 készülékhez való J1KND típusú akkumulátorból létezik a gyári 11.1V 4400mAh (48Wh) akkumulátoron kívül 11.1V 6600mAh (73Wh) és 11.1V 8100mAh (90Wh) is létezik.

A teljesítmény (wattóra) egyenesen arányos azzal, hogy mennyi ideig bírja egy töltéssel az akkumulátoroddal a laptop. Így, ha a 48 wattórással 3 óráig üzemel a laptop, akkor a 73 wattórással 4,5 óráig, a 90 wattórással pedig kicsivel több, mint 5,5 óráig fog üzemelni. 

Egy hosszú utazás során, amikor előreláthatólag sokáig nem fog töltő közelébe kerülni a laptop igazi áldás tud lenni egy sokáig üzemelni képes akkumulátor. Természetesen, mint minden éremnek, ennek is van árnyoldala.

NORMÁL ÉS NAGY KAPACITÁSÚ AKKUK KÖZTI KÜLÖNBSÉGEK 

 

 Normál kapacitású
akkumulátor

Nagy kapacitású
akkumulátor

 Teljesítmény

 48Wh

 73Wh-tól - 90Wh-ig 

 Működési idő egy töltéssel

 3 óra

 4,5 vagy akár 6 óra 

 Akkumulátor mérete

 Gyárival megegyező,
 kompakt 

 Jellemzően a normál
 kapacitásúnál nagyobb: kilóg
 vagy megemeli a laptopot

 Akkumulátor súlya

 Gyárival megegyező,
 kompakt 

 Jellemzően a normál
 kapacitásúnál valamivel
 nehezebb

A Dell J1KND típusú akkumulátor nagy kapacitású (90Wh) és normál kapacitású (48Wh) változatai
kattintásra nagyban nyílik meg a kép! 

Nagy kapacitású akkumulátorral a laptop szállítása némileg nehezebb, extrém esetekben a korábban használt laptop táskába bele sem fér az új akkumulátorral a készülék. De valamit-valamiért, nem igaz?

7. MIT CSINÁLJ A RÉGI, HIBÁS AKKUMULÁTOROddal?

Az elhasználódott akkumulátor sorsa függ attól, hogy mennyire ment tönkre. Ha valamennyire még működik (bír fél órát például), akkor tartalék akkunak bátran elteheted. Ha már fel sem veszi a töltést, akkor egyértelműen értelmetlen megtartanod. Viszont az elhasználódott akkumulátor cellái mérgező savat tartalmaznak. A rossz akkut háztartási hulladékkal kidobni hatalmas felelőtlenség, kérjük semmiképp ne tegyél ilyet! 

Az elhasználódott akkut vásárlásakor nyugodtan hagyd nálunk, mi minden esetben gondoskodunk a szakszerű és biztonságos elszállításáról.

Ez azért nagyon fontos, mert az ilyen jellegű hulladékot teljesen másképpen kezelik, így nem szennyezi a környezetet.

VÉGSZÓ

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, elérhetőségeink bármelyikén.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.