Tippek-trükkök: Mitől ilyen furcsa a laptopom kijelzője?

Tippek-trükkök: Mitől ilyen furcsa a laptopom kijelzője?

Karácsonykor sok laptop talál gazdára. De először bekapcsolva valami furcsa. A kijelző színei miért ilyen furcsák? Miért torz a kép?

Több oka lehet, hogy szokatlannak tűnnek a képernyőn megjelenő színek. Az első, és egyben legtermészetesebb hogy más technológiával készült a kijelző. A ma megvásárolható új laptopok LED háttérvilágításúak és az energiahatékonyság miatt sokszor kisebb fényerővel is bírnak. A csekélyebb fényerő pedig fakóbb színeket eredményezhet.

Az is elképzelhető, hogy az új laptopod kijelzője IPS LED technológiával készült. Az ilyen kijelzők nagy betekintési szöggel rendelkeznek, azonban a képfrissítésük elmarad a hagyományos LED kijelzőkétől, ami például ablakok mozgatásakor furcsa.

SZOFTVERES VAGY HARDVERES A HIBA?

Ha bizarr színeket látsz, esetleg torz a kép, akkor az elhamarkodott következtetések előtt ildomos megtenni néhány ellenőrzést, amivel kizárjuk, hogy ténylegesen rossz a  laptop kijelzője.

A gép bekapcsolásakor a „Press X to enter system setup” feliratnál (ahol az X helyén állhat: F2, F9, F12 vagy Del) nyomd meg a gombot, amivel belépsz a BIOS-ba. Ha itt normális színeket látsz, nem torz a kép, akkor a Windows-ban kell tovább keresni a hibát.

FELBONTÁS, SZÍNMÉLYSÉG

Ha torz a kép, akkor rossz felbontáson használod. Minden kijelző a natív (a kijelző által támogatott legnagyobb) felbontásán adja a legszebb képet. Ilyenkor éles minden ikon és a szöveg sem szellemképes. Adódik tehát, hogy ellenőrizzük a felbontást.

Tippek-trükkök: Mitől ilyen furcsa a laptopom kijelzője?

A Windows felismeri a kijelző optimális felbontását
(Nagyításhoz kattints a képre)
 

A kijelző felbontás ellenőrzése:

1. A Start menü keresőjébe írd Windows 7 esetén a „Képernyőfelbontás”, Windows 8 vagy 10 esetén a „Képernyő-beállítások” kifejezést

2. A megjelenő ablakban ellenőrizd a felbontást, ha nem egyezik a laptop hirdetésében szereplővel, akkor állítsd át arra

3. Ha nem tudod átállítani, akkor hiányzik a videókártya illesztőprogramja, ezt töltsd le a gyártó weboldaláról és telepítsd

A színmélységet ugyanebben az ablakban tudod ellenőrizni.

A színmélység variációi balról jobbra: 8 bit (16 szín), 16 bit (256 szín), 32 bit (16.7 millió szín)

Elsőre nem egyértelmű, ha alacsonyabb színmélységen működik a képernyő. Onnan látod, hogy így van-e, ha a színeknek nincsenek átmenetei, vagy jóval durvábbak, mint várnád.

blogunk ajánlása

"}" data-sheets-userformat="{"2":4609,"3":{"1":0},"12":0,"15":"Arial"}">
blogunk ajánlása

SZÍNEK KALIBRÁLÁSA

Ha a felbontás és a színmélység stimmel, ideje kalibrálnunk a kijelzőt. Erre több módszer is létezik. A legegyszerűbb, a Windows saját színkalibrálását elvégezni.

A Windows beépített szinkalibrálójával tökéletesen beállíthatod a színeket
(Nagyításhoz kattints a képre)

A Windows színkalibrálása:

1. A Start menü keresőjébe írd a következő kifejezést: „kijelző színkalibrálása”

2. A megjelenő ablakban kövesd az instrukciókat

Az emberi szem érzékelése azonban csalóka. Úgy kalibrálj, hogy előtte és utána egy másik kijelzőn (laptop, telefon) megnézed ugyanazt a képet. Ha nem jut eszedbe semmi, akkor kattints ide.

Az AMD és az nVidia illesztőprogramok telepítésével a videókártya beállító programja (AMD esetén a Catalyst Control Center, nVidia esetén a nVidia Vezérlőpult) is felkerül a laptopra.

Az nVidia Vezérlőpultban a színhőmérsékletet is beállíthatod, de az ASUS Splendid Video Enhancement is ugyanezt tudja

Itt találsz egy menüt, amiben a Windows asztalon megjelenített kép beállítható: a szaturáció, a fényerősség, a kontraszt és a gamma. Ezekkel bátran kísérletezhetsz, megtalálva a neked legjobban tetsző képet.

TÚL FÉNYES, FAKÓ SZÍNEK

Sok laptop képes enerigatakarékos módban a kijelző energiájával is spórolni, ez fakó, mosott színeket eredményez.

Az enerigatakarékos mód kikapcsolása:

1. A Start menü keresőjébe írd: „energiaséma kiválasztása”

2. A megjelenő ablakban válaszd a „Kiegyensúlyozott” energiasémát

Az energiatakarékos nem csak a színeket fakíthatja ki, de jelentősen lassabb is tőle a laptop
(Nagyításhoz kattints a képre)

Az energiatakarékos módban egy speciális megjelenítési módra vált a kijelző, amikor azonos fényerő mellett túl világos, fakó (fotós kifejezéssel kiégett) színek láthatóak a képernyőn.

Ez teljesen normális, abban az esetben ha a laptopról tényleg le van húzva a töltő. Ha töltővel is ilyet produkál a kijelző, akkor a színkalibrálást végezd el újra.

ILLESZTŐPROGRAM PROBLÉMÁK

Nem ritka a mai laptopokban az integrált (processzorba épített) és a dedikált videóchip együttes használata. Ez azt jelenti, hogy a Windowsban a gyengébb, integrált GPU dolgozik, míg a játékokban vagy a Photoshopban a dedikált veszi át a stafétát.

A nem megfelelő forrásból beszerzett nVidia driver ugyan feltelepült, de nem működött rendesen
(Nagyításhoz kattints a képre)

Ha a laptop megvásárlásakor nem volt Windows a gépen, akkor a Windows telepítés után könnyű elrontani a driverezést. Minden esetben a gyártó weboldaláról szerezd be ehhez a szükséges illesztőprogramokat, és a megadott sorrendben telepítsd. Az AMD vagy az nVidia oldaláról letöltött driverek papíron jók, de a gyakorlatban sok velük a gond.

VÉGSZÓ

Ha a fentiek végigpróbálása után is torz a kép, vagy a színek feltűnően fakóak, akkor elképzelhető a hardveres probléma. Ilyen esetben sajnos aligha lesz rá "okos" megoldás, ilyenkor a legjobb amit tehetsz, ha bejössz hozzánk a szervizünkbe, ahol ingyen bevizsgáljuk a géped és együtt megbeszéljük, mi a legjobb megoldás.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.