Tippek-trükkök: Az elfelejtett Wifi-jelszó nyomában

Tippek-trükkök: Az elfelejtett Wifi-jelszó nyomában

Az otthoni Wifi-hálózat előnyeit senki számára nem kell bemutatnom, a vele járó nehézségeket pedig jobb elfelejteni. De mi van akkor, ha a Wifi-jelszavad felejted el?

Mi is hangsúlyoztuk már az erős jelszó fontosságát, ám ha röviddel a beállítást követően Te magad felejted el a Wifi-jelszavad, az komoly fejfájásra adhat okot.

Márpedig ha új laptop, asztali gép vagy épp okos-tévé kerül a háztartásba, akkor bizony elő kell ásni azt a fránya Wifi-jelszót.

AMIRE ÉPPEN CSATLAKOZVA VAGY

Szerencsére a Windowsban egy picit kutakodva gyorsan és könnyen kinyerhetjük annak a hálózatnak a jelszavát, amire éppen csatlakozva vagyunk. Márpedig ennél többre nincs is szükségünk.

Az éppen csatlakoztatott Wifi-hálózat jelszavának megtekintése:

1.
Az óra melletti Wifi-ikonon kattints jobb gombbal és válaszd a Hálózati és megosztási központ megnyitását

Tippek-trükkök: Az elfelejtett Wifi-jelszó nyomában

(Nagyításhoz kattints a képre)


2.
Itt a bal oldali menüsávban az Adapterbeállítások módosítására kattints

(Nagyításhoz kattints a képre)


3.
A megjelenő ablakban látod az aktív hálózati kapcsolatokat – ide gyorsabban egyébként az ncpa.cpl paranccsal is eljuthatsz, néhány lépést spórolva. A csatlakozott Wifi-hálózat ikonján jobb kattintás után válaszd az Állapot opciót.

(Nagyításhoz kattints a képre)


4.
A megnyíló ablakban a Vezeték nélküli tulajdonságok gombra kattints

(Nagyításhoz kattints a képre)


5.
A csatlakozott hálózat tulajdonságait tartalmazó lapot megnyitva, a Biztonság fülre kattints, ahol látod a csatlakozott hálózat biztonsági szintjét (jelen esetben WPA2-Personal), a titkosítás típusát (jelen esetben AES) illetve a hálózat biztonsági kulcsát, azaz a Wifi-jelszót, egyelőre kipontozva/kicsillagozva.

(Nagyításhoz kattints a képre)


6.
A Wifi-jelszó alatti, Karakterek megjelenítése opciót bepipálva megjelenik a hálózat jelszava (jelen esetben az igencsak biztonságos „Jelszo12345”)

(Nagyításhoz kattints a képre)

És már meg is van a Wifi-jelszavad! Ezt természetesen bármikor megteheted a későbbiekben, legalábbis ameddig nem kényszeríted a Windows-t, hogy felejtse el a hálózatot – hamarosan erről is szó esik.

A megoldás egyébiránt működik a Windows 7-től kezdve az összes kiadáson.

A RÉGEBBEN MENTETT WIFI-HÁLÓZATOK

A fenti trükk akkor működik csak, ha épp rá vagy csatlakozva az adott hálózatra. De mi van akkor, ha nem vagy hatókörben vagy esetleg nem működik a hálózat?

Szerencsére erre a célra is létezik segédprogram, a Nirsoft fejlesztésében készült WirelessKeyView. Telepítése roppant egyszerű, mindössze elég letöltened a 32-bites vagy 64-bites verziót és kicsomagolnod a ZIP tömörített állományból.

A program futtatása a WirelessKeyView.exe állomány futtatásával lehetséges. Az indítás után felderíti a géped mentett adataiból a korábban használt Wifi-hálózatok SSID azonosítóit (a hálózatok neveit) és biztonsági kulcsait (a jelszavakat), majd ezeket táblázatba rendezi.

A legtöbb jelszavat az ASCII szövegalapú oszlopban kell látnod, de elképzelhető, hogy bekerül néhány hálózat a hexadecimális oszlopba is, amiből nyilvánvalóan sokat nem érthetsz – hacsak nem vagy számítógép.

Ha esetleg nem szimpatikus a program, akkor azonos funkcionalitással és hasonlóan egyszerű használattal ajánljuk a WiFi Password Revealer nevű alkalmazást, ami némileg pofásabb külsővel nyújtja ugyanazt, mint a WirelessKeyView.

blogunk ajánlása

ISMERT HÁLÓZATOK elfelejtése

Elképzelhető, hogy valamilyen okból kifolyólag direkt szeretnéd, hogy a géped elfelejtse a mentett Wifi-hálózatokat (és ezzel együtt azok jelszavait).

Természetesen erre is van lehetőség, most a Windows 10-ben alkalmazható, újszerű eljárást mutatjuk be.

Hálózatok elfelejtése:

1.
Nyisd meg a Gépházat

2.
Válaszd a Hálózat és Internet kategóriát

(Nagyításhoz kattints a képre)

3.
Válaszd a Wifi opciót

4.
Az ablak aljára görgetve találod a mentett Wifi-hálózatokat az Ismert hálózatok kezelése szekcióban

(Nagyításhoz kattints a képre)

5.
A hálózat nevére kattintva válaszd az Elfelejtés opciót

ZÁRÁSKÉNT

Természetesen a fenti módszerek csak akkor segítenek, ha a Wifi-jelszó olyan időintervallumban „felejtődött” el, ami közben nem volt törölve, újratelepítve a Windows.

Új rendszer telepítésekor ezen adatok elvesznek, így ne támaszkodj 100%-osan erre a módszerre, hanem végy kézbe egy darab papírt és ceruzát, hogy meglegyen a jelszó offline is.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.