Tippek-trükkök: Lassú a laptopod? A feladatkezelőből megtudhatod miért!

Tippek-trükkök: Lassú a laptopod? A feladatkezelőből megtudhatod miért!

Ha átlagos Windows felhasználó vagy, akkor időről-időre Te is megnyitod a Feladatkezelőt, leginkább akkor, ha egy program megakasztja a géped működését. Teljesen jól használható erre, de ezen kívül még tud egy tucat egyéb hasznos dolgot is.

A tippek jó része a Windows 10 újragondolt Feladatkezelőjére vonatkozik, de az alapfunkciók java elérhető Windows 7 és 8 alatt is. Vessünk hát egy közelebbi pillantást arra, hogy mire is tudod még használni.

1. A feladatkezelő indítása

Szám szerint öt különböző módon tudod elindítani a Feladatkezelőt. Néhány köztudott és gyakran használt, míg a többi kevésbé. Válaszd a neked tetszőt:

 Ctrl + Alt + Del: Erről mindenki tud, még a nagymamám is. Semmi baj nincs ezzel a három billentyűvel, de a Windows 10-ben nem rögtön a Feladatkezelőt nyitja meg, hanem egy menüt, ahonnan többek közt azt is kiválaszthatod.

 Ctrl + Shift + Esc: Ha billentyűkombináció párti vagy, akkor ezt fogod szeretni, ugyanis ezen három billentyű lenyomására rögtön a Feladatkezelő nyílik meg. Ami még jobb, hogy egykezes kombó, ami kényelmesebb, mint az előző.

 Tálcáról: Ha a tálcán jobb kattintasz, akkor a helyi menüben ott találod a Feladatkezelőt. Ez a legkönnyebb, ha inkább egeres/touchpad-os típus vagy.

 A szupermenüből: Lehet tudtad, lehet nem, de a Windows gombon való jobb kattintással előjön egy „szupermenü”, amiből a rendszer szinte minden felügyeleti funkcióját el tudod érni. Ezt egyébként a Win gomb + X kombóval is elérheted.

 A futtatással: Az öreg motorosok biztos ismerik a Win gomb + R kombó megnyomása után a futtatás paranccsal a „taskmgr” indítását.

2. Derítsük ki miért fagyott le a program

Ahogy a poszt elején említettem, a Feladatkezelő leggyakoribb felhasználási módja a nem válaszoló (lefagyott) programok bezárása. De ne legyél olyan aki „először lő, aztán kérdez”, inkább jöjjünk rá, milyen ok áll a háttérben – már csak azért is, mert lehet, hogy csak dolgozik a háttérben.

Tippek-trükkök: Lassú a laptopod? A feladatkezelőből megtudhatod miért!

A Részletek fül alatt meg tudod nézni a beakadt program várakozási láncát, ami sok mindenre fényt deríthet
(Nagyításhoz kattints a képre)

Az idő előtt lelőtt programok okozhatnak adatvesztést, így ezt a tippet a helyedben az első adandó alkalommal kipróbálnám. Ha ilyen helyzet adódik, akkor a Feladatkezelőben ne az első fülön (Folyamatok), hanem az utolsó előttin (Részletek) nézz körül.

Itt bármelyik folyamaton jobb kattintasz találni fogsz egy olyan opciót, hogy Várakoztatási lánc elemzése. Egy normálisan futó programnál azt fogod válaszul kapni, hogy az „A(z) XY.exe normálisan fut.”, ha azonban beleállt a program a munkába, akkor innen fog kiderülni, hogy mitől is valójában. Régebbi gépeknél sűrűn előfordult, hogy egyszerűen csak a HDD-re várt. Erről árulkodott a HDD működését jelző LED is.  – még egy indok, hogy SSD-re válts.

3. Indítsd újra a Windows Intézőt

Előfordulhat, hogy a rendszer egyes elemei nem válaszolnak (Tálca, Start menü, Sajátgép stb.), ilyenkor a Windows Intéző újraindítása a gyógyír (ahelyett, hogy az egész gépet újraindítanád). A Windows Intéző valójában az explorer.exe, ami nem csak magáért a fájlok megjelenítéséért felelős, hanem a Windows látható felhasználói felületének (GUI) jelentős részéért felel.

Ha azt tapasztalod, hogy a Start menü nem válaszol (Windows 10-nél nem ritka sajnos), akkor irány a Feladatkezelő és keresd meg a Windows Intéző elemet a Folyamatok alatt, majd zárd be. Ha önmagától nem indul újra, megoldhatod a Feladatkezelőn belül a Fájl menü Futtatás parancsával, itt az explorer.exe-t kell futtatnod.

A nagy előnye ennek a módszernek a gép újraindításával szemben, hogy ha van futó programod nem mentett adatokkal, akkor elkerülheted az adatvesztést. Nem mellesleg pedig fényévekkel gyorsabb is.

blogunk ajánlása

4. FIGYELD a teljesítményt

Itt tudja igazán megcsillogtatni képességeit az új Feladatkezelő. Nem elég, hogy minden programot láthatsz itt, amit futtat a géped, de egy átfogó teljesítményelemzést is ad annak teljesítményéről. Jól értelmezhető diagramokon láthatod a CPU, a RAM, a HDD leterheltségét és a hálózati kapcsolat kihasználtságát.

FRISSÍTÉS, 2024:

A Microsoft a Windows 11-ben újra átalakította a Feladatkezelőt, de ne ess pánikba! A működése nagyjából érintettlen maradt, csak 1-2 kattintással több kell, mire elérsz a releváns információkhoz.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A Teljesítmény fülön nagyon jól nyomon követhető mennyi szabad erőforrása van a gépednek
(Nagyításhoz kattints a képre)

Mindezt a Feladatkezelőn belül a Teljesítmény fülön tudod megtenni, ahonnan egyébként a még ennél is jóval kifinomultabb Erőforrás-figyelőt is el tudod indítani.

5. Nézz utána online a gyanús folyamatoknak

Időről-időre felbukkannak gyanúsnak tűnő programnevek a Feladatkezelőben. Régebben kézileg kellett beírnod a Google-be, ha ilyet találtál, a Windows 10 alatt nem. A Folyamatok fülön bármelyik programon jobb kattintva az Online keresés opcióval tudsz utánanézni, hogy az adott program tényleg rosszindulatú-e.

Ha rákattintasz, akkor az alapértelmezett böngészőben megnyílik a Bing (vagy a Google, ha olvastad múlt heti cikkünket), és a „program neve + programfájl.exe” formátumban végez Neked egy keresést. Ha valóban rosszindulatú a program, akkor az itt kapott találatokból ki fog derülni.

6. Plusz oszlopok plusz adatért

Alapból a Feladatkezelő a Folyamatok fülén öt oszlopot láthatsz, amelyek rendre: Név (programé), Processzor, Memória, Lemez és Hálózat. Ezek maguktól értetődőek, azt viszont kevesen tudják, hogy a címsoron jobb kattintva új oszlopokat is hozzáadhatsz a táblázathoz.

Például a Gyártó oszlopot hozzáadva a program gyártóját tartalmazó oszlopot adhatsz hozzá, a Parancssor oszloppal pedig az adott program pontos elérési útját tudod megnézni (meg azt is, hogy milyen paraméterekkel indult, ha volt ilyen).

blogunk ajánlása

7. Ablakok kezelése egyszerűen

A Feladatkezelővel az ablakokat is tudod kezelni, ami hasznos lehet, ha tényleg rettentően sok programod van megnyitva, és egy programhoz nem akarod átrendezni a képernyő teljes tartalmát.

Ehhez a Folyamatok fülön a program melletti nyilacskára kattintva kinyithatod a program folyamatainak listáját, amin jobb kattintva a helyi menüből kiválaszthatóak az ablakkezelő funkciók:

● Átváltás: az adott program kerül előtérbe, a Feladatkezelő pedig a tálcára kicsinyül.

● Előtérbe hozás: szintén előtérbe kerül, de a Feladatkezelő nem megy a tálcára.

● Kis méret: a kiválasztott programot kis méretűvé teszi anélkül, hogy a fókuszt ráhelyezné.

● Teljes méret: a kiválasztott programot nagy méretűvé teszi anélkül, hogy a fókuszt áhelyezné.

● Feladat befejezése: teljesen bezárja a programot.

8. Fájl helyének megnyitása

Okozott már fejfájást egy programfájl pontos helyének megtalálása a merevlemezen? Ezzel a funkcióval nem fog többé. Bármelyik éppen futtatott programod mappáját egy kattintással meg tudod nyitni a Feladatkezelőből.

Ehhez annyit kell tenned, hogy a Folyamatok fülön az adott programon jobb kattintasz és kiválasztod a Fájl helyének megnyitása opciót. Rögtön megnyílik egy új Intéző ablak, benne megnyitva a program mappája. A módszer működik programokkal, háttérfolyamatokkal és Windows folyamatokkal is.

9. Parancssor nyitása

Azt már tudod, hogy a Feladatkezelőben a Fájl menüből elérhető a Futtatás is, de azt biztosan nem tudtad, ha miközben rákattintasz nyomva tartod a Ctrl billentyűt, akkor megnyílik a Parancssor. Na hát, most már ezt is tudod. Szuper hasznos, ha sokat használod, de nem akarod mindig beírni a „cmd” parancsot.

ZÁRSZÓ

A Feladatkezelő az egyik leghasznosabb eszköz a Windows folyamatainak kézben tartására. Optimális esetben nincs szükség a használatára, ha viszont bármilyen fennakadás van, akkor ez legyen a kiindulópontod.

Természetesen csak a szoftveres problémák orvosolhatóak a segítségével és azok közül sem mindegyik. Ha folyamatos lassú működés jellemző a gépedre vagy gyakran okoznak bosszúságot a kékhalálok, akkor nagy valószínűséggel hardveres probléma is állhat a háttérben. Szervizünkben díjmentes bevizsgálás keretén belül pontosan meg tudjuk mondani, hogy a Te gépednek mi a problémája.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.