Tippek-trükkök: Hogyan óvd meg a laptopod kijelzőjét? – 1. rész

Tippek-trükkök: Hogyan óvd meg a laptopod kijelzőjét? – 1. rész 

A kijelző a laptopod talán legérzékenyebb alkatrésze. Érzékeny a fizikai behatásokra (nyomás, hajlítás, csavarás), a hőhatásokra, a folyadék pedig szinte azonnal képes tönkretenni. Amikor helytelenül használod és tisztítod a laptopod kijelzőjét, akkor csupán idő kérdése, hogy mikor fog tönkremenni.

A KIJELZŐ HIBÁK SZÉLES SPEKTRUMA

Itt a Laptopszakinál nap, mint nap találkozunk kijelző hibás gépekkel. Leggyakoribb a törött kijelző, amit bármilyen fizikai behatás okozhat, kezdve a leejtéstől a kijelző helytelen felnyitásáig.

A meghibásodások nagy százaléka viszont a beázásból adódik. Minden elektronikai eszköz ősi ellensége a nedvesség bármilyen formája. A helytelenül tisztított kijelzőn foltok alakulnak ki, súlyosabb esetben viszont teljesen tönkre is mehet a kijelző.

Egy enyhén foltos kijelzőn még talán tudsz dolgozni, de ha törött, mélyen beázott vagy fél centi mély karcok vannak a kijelzőn, akkor bizony cserére érett a kijelződ. Ma a kijelző tisztításának rejtelmeibe vezetlek be, amivel elkerülheted a befolyásokat és foltokat a kijelződön.

MIT NE CSINÁLJAK?

Mielőtt elkezdeném ecsetelni mennyi mindent nem szabad csinálnod a kijelződdel, nem árt tisztáznunk valamit. A posztot olvasva biztosan többetekben fel fog merülni: „De hiszen én eddig is így csináltam és semmi baja nem lett!”

Ha 70.000 kilométer óta nem cseréltél az autódban olajat és még be tudsz vele járni dolgozni az nem jelenti automatikusan azt, hogy ez így jól van és akár köszönőviszonyban lenne azzal, amit a gyártó vagy az autószerelőd javasolna. Ha a laptopot helytelenül tartjuk karban, akkor csupán szerencse kérdése, hogy ezzel nem tesszük tönkre.

1. szabály: Soha ne kerüljön folyadék a kijelzőre

A folyadék bármilyen formája képes tönkretenni a laptopod kijelzőjét. Igen, ebbe az is beletartozik, ha rögtön a kijelzőre fújod az ablaktisztítót. Nagyon szerencsésnek kell lenned, hogy ezzel ne tedd azonnal tönkre a kijelzőt. Az esély közelít a nullához, hogy egy régi katódsugárcsöves (CRT) monitor 5 centiméter vastag kijelzőjében bármilyen folyadékkal kárt tegyél.

A modern kijelző teljesen más félépítésű: számtalan rétegből áll, ami tartalmaz különböző műanyagokat, üveget, ragasztóanyagot és a kijelző működéséhez szükséges elektronikát is.

Tippek-trükkök: Hogyan óvd meg a laptopod kijelzőjét? – 1. rész

Ennek a Lenovo laptopnak beázott a kijelzője, ami egy hatalmas foltot hagyott maga után
(Nagyításhoz kattints a képre)

Amikor a folyadék lefolyik a kijelző aljára-szélére, és hozzáér a rétegek széléhez, akkor könnyen befolyik azok közé a kapilláris-hatás miatt. A rétegek között már nagyon gyorsan szétterül a folyadék. A fenti képen egy nagyobb méretű befolyás látható.

Összegezve: soha ne fújj ablaktisztítót direktben a kijelzőre! Ez a téves szokás még a katódsugárcsöves tévék korából ragadt ránk, azonban minden nap kijelzők dobják be a törülközőt emiatt!

2. szabály: Mikroszálas kendőt használj

Az általános papírtörlők, törlőkendők anyaga képes apró, alig látható karcokat hagyni a kijelző felületén. Ha havonta csak egyszer tisztítod le ezzel a laptopod kijelzőjét, akkor egy év múltán tele lesz annak felülete aprócska karcolásokkal. Ezek bekapcsolt állapotban egyáltalán nem látszanak, kikapcsolva viszont nem nyújtanak esztétikus látványt.

Hogy ezt elkerüld, inkább használj mikroszálas törlőkendőt vagy külön erre a célra kapható, eldobható tisztítókendőket, melyekből léteznek nedves és száraz típusúak is. A nedves fajtát természetesen nem szükséges tovább nedvesíteni, a dobozból kivéve rögtön használhatod.

blogunk ajánlása

A TISZTÍTÁS HELYES FOLYAMATA

A kijelződ tisztítása roppant egyszerű, csupán kerüld el a fenti szabályok megszegését és kövesd az alábbi lépéseket:

1. A legfontosabb lépés: szerezz be egy mikroszálas törlőkendőt – néhány százforintos tétel.

2. Készítsd elő a kijelzőt: Kapcsold ki a laptopot. A sötét képernyőn jobban látod a foltokat.

3. Addig ne kezd meg a tisztítást, ameddig nem hűlt ki a kijelző: nagy fényerőnél képes átmelegedni, főleg ha régebbi, CCFL technológiás. A meleg kijelzőn a hideg, nedves törlőkendővel a tisztítás nehezebb és megkockáztatod vele a kijelző károsodását is.

4. Porold le a kijelzőt: Mielőtt nekilátsz a kijelző törlésének próbáld meg a lehető legtöbb port eltávolítani a felületéről. A kijelzőhöz való hozzáérés nélkül ez sűrített levegővel lehetséges. A fényképezőgépek tisztításához használatos levegőpumpa is alkalmas az antisztatikusságtól a kijelzőre ragadt porszemek elmozdítására.

5. Gyengéden töröld végig a kijelzőt egy száraz és tiszta mikroszálas kendővel. Kerüld a papírtörlő, általános törlőkendő használatát.

6. A makacsabb foltokhoz enyhén nedvesítsd be a kendőt vízzel. Víz helyett használhatsz ablaktisztítót is. Egyenes, határozott mozdulattal, de a kijelzőre nyomást nem gyakorolva húzd végig a kendőt a kijelzőn.

MÉG EGY PÁR TANÁCS

Ha a fenti folyamatot lépésről lépésre követed, akkor évekig makulátlan felületű marad a laptopod kijelzője – és nem mellékesen működőképes is.

Jónak látom azonban még néhány jó tanácsot megosztani, amivel növelheted a kijelződ hatékonyságát és a tisztítások közötti időtartamot is megtizedelheted.

● Ne tapogasd a kijelzőt:
Hacsak nem érintőképernyős laptopod van, akkor nem csak felesleges, hanem kifejezetten káros is csupasz kézzel hozzányúlni a kijelzőhöz. Ujjlenyomatos lesz, a nyomásra pedig különösen érzékeny a kijelző. A nagy nyomás okozhat foltokat de akár törést is a kijelzőn.

● Tartsd hűvös helyen:
A laptop kijelzője kifejezetten érzékeny a hőmérsékletre. Ha szobahőmérsékletnél enyhén alacsonyabb helyen használod a géped, akkor a kijelző válaszideje csökkenni fog. Ez folyamatosabb képet eredményez a kijelzőn (nem lesz szellemképes, ha ablakot mozgatsz vagy épp filmet nézel).

● Kerüld a forróságot:
Az előzőből adódik, hogy nyáron a tűző napon kerüld a laptop huzamosabb használatát. Nem csak a CPU képes túlmelegedésre, hanem a kijelző is, amivel évek múltán csökken a fényereje és megnő a válaszideje.

● Ha véletlenül leöntötted a laptopod:
Kiszárítás után se forgasd a laptopod, hiszen a maradék folyadék átkerülhet a becsukott laptopnál a billentyűzetből a kijelzőbe, ami foltokat okoz.

HA CSERÉLNI KELL

Ha megtörtént a baj, akkor ideig-óráig lehet kerülőmegoldásokat használni (külső kijelzőn való használattal például), de a laptop rendeltetésszerű használatához szükséges a kijelző cseréje.

Szervizünkben a legkülönbözőbb típusú kijelzők vannak raktáron, így legyen szó szinte bármilyen laptopról, nem jelent problémát a kijelző cseréje. A beszerelés üzletünkben díjmentes és a helyszínen megvárható, rutinos kollégáink mindössze 10-15 perc alatt kicserélik a kijelzőt.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.