Tippek-trükkök: 3 tipp, ha nem működik a Windows 10-ben a Start menü

Tippek-trükkök: 3 tipp, ha nem működik a Windows 10-ben a Start menü

A Windows 10 remek operációs rendszer – hogy ne essünk túlzásba: jobb a Windows 8-nál –, de bizony ennek is megvannak a maga bajai.

Visszatérő vásárlónk, Aladár is használja, de belefutott az egyik legnagyobb hibába:

„Sziasztok! Miért nem működik a Start menüm? Win7-ről frissítettem pár hónapja, eddig tök jól működött, de tegnap egy frissítés óta nem nyílik meg a Start menü! :( Az én fiókomban van csak hiba, a nejemnél működik… ugyanazon a laptopon... Tudnátok segíteni?”

A megoldás pedig egyszerűbb, mint gondolnád! Ma három különböző módszert mutatok be részletesen, amivel újra életre kelhet a Start menüd.

A VISSZATÉRŐ

A közepesen kiábrándító Windows 8 után a Windows 10 egyik legnagyobb újdonsága az újragondolt, visszatérő Start menü. Szép és jó lett, itt elvettek belőle, ott hozzáraktak, de végeredményben jól használható – ha éppen működik. Ha nem működik, akkor nyomhatod napestig, de előbb fog egyesülni az Apple, a Google és a Microsoft, mint hogy megnyílna.

Annyira azért nem rossz a helyzet, mint amilyennek hangzik. Általában rögtön a Windows 7-ről, 8-ról való frissítés után (vagy már működő rendszer esetében egy nagyobb, de sikertelen frissítést követően) szokta bedobni a törülközőt.

Szerencsére ez nem jelenti automatikusan a rendszer újratelepítését, van a tarsolyomban három megoldás, amelyek használatával újra működésre bírhatod a Start menüd.

Lássunk is hozzá!

JAVÍTÁS #1 – SÉRÜLT FÁJLOK CSERÉJE

Ha a keresőd még működik, akkor gépeld be a powershell parancsot, majd nyisd meg rendszergazdai jogokkal. A PowerShell a Windows Paranccsor nagytesója, működése közel azonos és tud mindent, amire a parancssor is képes.

Ha a kereső sem üzemel már (nem ritka, ha a Start menü nem megy), akkor a futtatással tudod megnyitni a PowerShell-t. Ehhez nyomd meg a Windows gomb + R billentyűkombinációt és ide gépeld be a powershell parancsot, majd nyomj Entert. Ezzel az a gond, hogy így nem rendszergazdai módban indítottuk, de szerencsére erre is van egy apró trükköm.

A PowerShell megjelent a tálcán, ahol jobb gombbal válaszd ki a Kitűzés a tálcára opciót. Ez után zárd be az ablakot, majd a tálcán a már kitűzött ikonon kattints úgy, hogy közben nyomva tartod a Shift-et és a Ctrl-t (egyszerre), így rendszergazdai módban nyílik meg a PowerShell.

Most, hogy megnyílt a PowerShell ablaka, gépeld be az sfc /scannow parancsot, majd nyomj Entert. Ez eltarthat egy ideig, így addig nyugodtan főzz magadnak egy kávét vagy fejts keresztrejtvényt.

Tippek-trükkök: 3 tipp, ha nem működik a Windows 10-ben a Start menü

Az sfc /scannow paranccsal ellenőrizhetőek a rendszerfájlok
(Nagyításhoz kattints a képre)

Előbb-utóbb véget ér a rendszerfájlok ellenőrzése, aminek a végeredménye lehet:

● Nem talált sérült fájlokat,
● Talált sérült fájlokat, de megjavította őket,
● Talált sérült fájlokat, de nem tudta megjavítani őket.

Ha a legutolsó a válasz, akkor az alábbi parancsot is gépeld be a PowerShell-be:

dism /online /cleanup-image /restorehealth

Így fogod tudni az összes hiányzó vagy sérült fájlt sikerül pótolni a rendszerben. Elképzelhető, hogy szükség lesz egy Windows telepítő lemezre.

blogunk ajánlása

JAVÍTÁS #2 – RÉSZLEGES ÚJRAÉPÍTÉS

Nyugi, korántsem olyan súlyos megoldás ez, mint amilyennek hangzik. Egyrészről nem az operációs rendszert telepítjük újra, hanem egyes Windows rendszerkomponenseket (és modern appokat), ide tartozik ugyanis a Start menü is. A hagyományos programjaid, felhasználói beállításaid maradnak, ahol vannak.

Másrészről pedig teljesen automatizált a folyamat. A fent leírtaknak megfelelően nyiss egy PowerShell-t és másold be az alábbi parancsot:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)AppXManifest.xml"}

Ha végzett a munkával akkor indítsd újra a laptopod és élvezd az újra működő Start menüt.

JAVÍTÁS #3 – ÚJ FELHASZNÁLó

A teljes újratelepítés előtt még egy megoldással próbálkozhatsz, mégpedig ha létrehozol egy új felhasználót a gépen. A Start menü nélkül azonban ez is kihívás, szerencsére erre is van egy parancssori megoldás.

Az új felhasználó létrehozásához nyiss egy rendszergazdai parancssort vagy PowerShell-t és gépeld be az alábbi parancsot: net user user /add, ahol a felhasználónév (user) helyére az új fiók nevét írd.

Új felhasználót a paranccsoron keresztül is hozzáadhatsz
(Nagyításhoz kattints a képre)

Az új felhasználói fiókban jó eséllyel tökéletesen fog működni a Start menü, így újratelepítés nélkül megoldottuk a problémát, mindössze annyi a dolgod, hogy átköltözz az új fiókba. A programjaid nem szükséges újratelepítened, de a böngésződ és a leveleződ újra be kell majd állítani.

STARTRA KÉSZEN

Az esetek döntö többségében egy félresikerült frissítés okozza a Start menü (vagy más Windows rendszerkomponens) nem működését. Szerencsére ameddig a rendszer elindul, addig van remény a helyrehozásra.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.