Tippek-trükkök: Hogy tudom beállítani, hogy milyen képnéző programot használjak?

Tippek-trükkök: Hogy tudom beállítani, hogy milyen képnéző programot használjak?

Sokan tartjuk laptopon a nyaralások vagy épp ballagások, diplomaosztók képeit, az viszont koránt sem mindegy milyen képnézegető programot használunk. A Laptopszakinál az egyszerű, de hatékony megoldások hívei vagyunk, így ha a képnézegetésről van szó, akkor is a Windows beépített programját tudom neked ajánlani.

A minap pont ezzel kapcsolatban keresett meg minket Marcell:

Sziasztok szakik! Windows 10-ben hogy tudom beállítani, hogy milyen képnéző programot használjak? Nem emlékszem a régi programom nevére, amit elállíthattam. Egy sötétkék négyzet volt az ikonja, fehér kerettel. A négyzetben két, nem azonos magasságú, hegycsúcs, fehér sziluettje volt látható! Azt szeretném visszaállítani!

KÉPNÉZEGETŐ BEÁLLÍTÁSA

Mi sem egyszerűbb! Amire gondoltál, az a Windows Fényképnézegető névre hallgató program, és azért lett elállítva, mert Windows 10-re frissítettél, és ilyenkor sajnos kérdés nélkül az új, Fényképek alkalmazáshoz rendeli az összes képfájl típust a Windows. A Fényképek javára írható, hogy képes kategorizálni a képeid, és ha bedugsz a laptopba egy SD kártyát vagy pendrive-ot, akkor felkínálja a képek másolását magától.

A plusz funkciókkal viszont lelassult a program, ami még újabb laptopokon is kényelmetlenné teheti a használatot. Így hát bemutatom ma, hogyan tudod visszaállítani a pehelysúlyú Windows Fényképnézegetőt.

A beállítás elvégezhető adott fájltípusokhoz és en bloc, azaz rendszer szinten is. Az első azt jelenti, hogy például csak a JPG vagy PNG fájlokhoz állítasz be képnézegetőt, a rendszer szintűvel pedig beállíthatod egyetlen kattintással, hogy minden képet ezzel nyisson meg a Windows.

Képnézegető program beállítása

Így tudod kiválasztani a képnézegető programod
(Nagyításhoz kattints a képre)

Képnézegető hozzárendelés egy képtípushoz:

1. Kattints a képfájlra jobb gombbal
2. A helyi menüben a Társítás > Windows Fényképnézegetőt válaszd
3. Ha a Társítás alatt nem találod, akkor a Másik alkalmazás választása opcióra kattints
4. A megnyíló ablakban görgess a Windows Fényképnézegetőig, válaszd ki
5. Pipáld be a „Mindig ez az alkalmazás nyissa meg ezt a fájltípust (.jpg)” opciót
6. Az OK gomb megnyomásával nyugtázd

Gratulálok, mostantól kezdve minden JPG kiterjesztésű képet a Windows Fényképnézegetőben fog neked megnyitni a Windows! És mi van akkor, ha minden képet ebben szeretnél megnézni?

Képnézegető beállítás lépésről lépésre

Így tudod az összes képtípust egyszerre hozzárendelni a képnézegetőhöz
(Nagyításhoz kattints a képre)

Képnézegető hozzárendelése minden képtípushoz:

1. Nyisd meg a Gépházat
2. Válaszd a Rendszer főkategóriát
3. Válaszd az Alapértelmezett alkalmazások alkategóriát (oldalsó menü)
4. A Fényképnézegetőnél kattints az Alapértelmezett alkalmazás választása gombra
5. A kis menüben válaszd a Windows Fényképnézegetőt

Íme, készen is volnánk! Minden egyes képed így nézheted mostantól, legyen az JPG, PNG, GIF, TIFF vagy az öreg motoros BMP.

blogunk ajánlása

NINCS WINDOWS FÉNYKÉPNÉZETŐM?

Ha korábban frissítettél vagy egyáltalán nem frissítéssel, hanem tiszta telepítéssel lett Windows 10-ed, akkor bizony neked egy menüben sem látszik a Windows Fényképnézegető. A programfájl maga (PhotoViewer.dll) megtalálható a rendszeren belül, de alapértelmezetten egy programhoz sincs rendelve.

Ezt úgy tudod orvosolni, ha ezt az apró regisztrációs fájlt letöltöd és lefuttatod. Így a helyi menükbe visszakerül mindenütt és újra kiválaszthatod. A regisztrációs fájl futtatásának semmilyen kockázata nincsen, rendszergazdai jogosultság sem szükséges hozzá.

TISZTA UDVAR, RENDES HÁZ

Bőven előfordulhat az is, hogy ezek után sem sikerült beállítani a képnézegetőt. A régebb óta használt, sok éves Windows 7-ek esetén előfordul olykor, hogy a Windows 10-re frissítés után nem teljesen megfelelő a működés. Ilyenkor a laptop teljes újratelepítése lehet a megoldás, amit keresel. Így nem csak elhárulnak ezek az apró, de bosszantó hibák, de a laptopod is újra szélsebes lesz.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.