Tippek-trükkök: Honnan tudom, hogy lehet-e bővíteni a laptopom?

Tippek-trükkök: Honnan tudom, hogy lehet-e bővíteni a laptopom?

Mint minden számítógép, úgy a laptopok is bővíthetőek, ám sajnos koránt sem olyan széles körben és bőséggel, mint például egy asztali számítógép. Mit lehet bővíteni egy laptopban? Mit érdemes? Melyek a korlátozó tényezők? Ma ezekről beszélünk részletesen.

MIT LEHET BŐVÍTENI EGY LAPTOPON?

Mielőtt belemélyednénk egy dolgot fontos leszögezni: az itt leírtak általánosak, a legtöbb laptopra érvényes állítások. Az évek során alakuló trendek azt diktálják, hogy minél több alkatrész legyen az alaplapra integrálva. Így bár olcsóbbak a laptopok, de ezáltal rettentően leszűkültek a bővítési lehetőségek. Ha pár éves laptopod van, akkor jobb esélyekkel indulsz, ám a régebbi gépeknél is csak egy néhány alkatrész cserélhető.


Nézzük sorra mi is bővíthető:

- Processzor: a CPU, azaz a processzor a gép lelke, ez a részegység végzi az összes számítást, aminek köszönhetően működnek a programjaid. A processzor a 3-6 éves (és annál öregebb) laptopok esetén gyakran cserélhető, az újabb gépeknél alaplapra integrált, nem cserélhető.

- Memória: a memória egy szintén roppant fontos részegység, ugyanis az éppen futó programok itt tárolják a működéshez szükséges adatokat. Ha elfogy a memória, akkor a Windows a sokkal lassabb virtuális memóriához nyúl, amit úgy érzékelsz, hogy lelassult a laptopod. Szerencsére majdnem minden gépben lehet memóriát bővíteni.

- HDD/SSD: a hagyományos merevlemezen vagy a modernebb SSD-n tárolódik a Windows operációs rendszered, programjaid, képeid, dokumentumaid. Szintén cserélhető a legtöbb esetben és szerencsére eléggé uniform részegység.

- Videókártya: minden laptop vesszőparipája. Nem elég, hogy könnyen tönkremegy a túlmelegedés hatására, de az esetek túlnyomó részében az alaplapra van forrasztva. Ez azt jelenti, hogy cserélni lehet ugyan, ha tönkremegy, de csak ugyanolyan típusra. Ezáltal „bővíteni” a klasszikus értelemben nem lehet, nem tudsz jobb videókártyát a laptopodba tenni az esetek 99%-ban. Nagyon kevés, csúcskategóriás laptop létezik, ami támogatja a cserélhető videókártyákat.

Elég általános volt eddig, igaz? Ne aggódj, konkretizáljuk a dolgokat egy pár percen belül, csak még egy gyors kanyar, hogy ezek közül melyikkel érdemes foglalkozni.

A SZŰK KERESZTMETSZET

Az egy dolog, hogy valami cserélhető és az egy megint teljesen másik kérdés, hogy érdemes is cserélni esetleg. A felsorolt alkatrészek együtt dolgozva adják ki a laptop általad érzékelhető sebességét, ám nem mindegyik egyformán gyors. Ez azt jelenti, hogy hiába van egy nagyon gyors processzorod, ha kevés mellette a memória vagy éppen ősöreg HDD van a gépben.

  1. A lassú alkatrészek ugyanis lefojtják a gyorsabbakat, nem tudják teljes potenciáljukat nyújtani. Olyan ez, mint egy vállalkozás, ahol sok fajta munkafeladat van, de ezek összefüggenek. Ameddig az egyik kolléga nem fejezte be a rá osztott munkarészt, addig a másik kolléga jobb esetben mást csinál, rosszabb esetben malmozik.

A számítógép alkatrészei egy nagyon specifikus dologra lettek megalkotva, nem tudják magukat feltalálni, hogy addig mást csinálnak. Addig állnak és várnak.

Adja magát a megoldás, javítsuk a leglassabb részegységet, nem?! Bizony jól látod! Mit tippelsz melyik a leglassabb? Mitől lassul be a géped rendszeresen?

Ha a processzorra vagy a memóriára tippeltél, akkor ki kell ábrándítsalak, mert nem találtad el. A laptopodban lévő leglassabb alkatrész (ami miatt sokszor még a csúcskategóriás Intel Core i7 processzorral és 16 GB DDR3 memóriával felszerelt laptopok a falat kaparnák, ha tudnák) a merevlemez.

blogunk ajánlása

MIT ÉRDEMES FEJLESZTENI?

A merevlemezek az évek során roppant keveset fejlődtek. Halkabbak lettek egy kicsivel, kevesebbet fogyasztanak, olcsóbbak. Megjelentek a nagy tárkapacitású modellek, de lényegében a fejlődés többé-kevésbé egy helyben toporog. Az átlagosnak mondható laptop merevlemezek 80-110 MB/s írási és olvasási sebességre képesek, és ezt is egyenetlenül. Ráadásul érzékenyek bármilyen fizikai behatásra: ha leejted a bekapcsolt laptopod, akkor jó eséllyel keresztet vethetsz az azon lévő adatokra.

A kérdésedre válaszolva tehát, amit érdemes fejlesztened a laptopodban: a HDD-t SSD-re cserélni. Az SSD nem csak, hogy papíron akár 10-15x gyorsabb adatátvitelt biztosít (akár 7000MB/s környékén is), de a valóságban a pillanatszerű elérés miatt inkább 15-20x gyorsabb, mint egy hagyományos merevlemez. A különbségekről és előnyökről részletesebben korábban írtunk, ajánlom figyelmedbe.

Mert hiába kerül egy sokkal jobb processzor a laptopba, vagy +8 GB memória, ha a HDD lefojtja a teljes laptop sebességét, így sajnos nem fogsz a fejlesztésből érzékelni semmit.

HOGYAN BŐVÍTSEM A LAPTOPOM?

Elérkeztünk a konkrétumokhoz. Arra, hogy a Te adott laptopod mivel, hogyan, mennyiért lehet bővíteni. Az előző sorokból arra gondolhatsz, hogy le akarlak beszélni a processzor vagy memória bővítésről. Egyáltalán nem így van, csupán fel kell ismerni mikor és mit kell bővíteni. Ha nagyon lassú processzor van a laptopodban, akkor igenis érzékelni fogod a gyorsulást. Ha nagyon kevés a memória, akkor bővítés után már nem fog lelassulni a laptop több programnál sem.

Egy mellékgondolat a memóriával kapcsolatban: a több memóriától nem lesz gyorsabb a laptopod, hanem épp fordítva: nem lassul le több program egyidejű futtatásakor. Ebből adódik, hogy bizonyos mennyiségű memórián felül nem fogsz érzékelni „gyorsulást”. Ez a mennyiség általános használatnál 8 GB, ha komolyabb programokat is futtatsz (Photoshop, 3D tervezőprogramok, stb), akkor 16 GB. Ennél nagyobb mennyiségű memóriát kevés esetben lehet logikusan magyarázni. 

Összegezve

A laptopod gyártójának oldalát meglátogatva általában egyértelmű leírást találhatsz arról, hogy a géped mennyi memóriát képes legfeljebb kezelni, de olvashatsz a támogatott processzorokról és arról is, hogy milyen merevlemezt (vagy inkábbb SSD-t) tudsz a gépbe szerelni.

Sok gyártó ezeket az információkat jó mélyen elrejti az oldalon vagy épp a gép szervizkönyvébe, nem reklámozza. Ennek oka, hogy a laptopod gyártójának nem érdeke, hogy fejleszd a géped, ők azt szeretnék, hogy újat vásárolj.

Érdemes tehát rászánni egy kis időt az információ kutatásra, vagy egészen egyszerűen kérdezz meg minket. Kollégáink készséggel segítenek a fejlesztési opciók felderítésében és a kiválasztásban is, hogy mire érdemes pénzt költeni.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.