Tippek-trükkök: Mennyire fontos az optikai meghajtó a laptopban?

Tippek-trükkök: Mennyire fontos az optikai meghajtó a laptopban?

Egyre gyakrabban lehet látni manapság olyan laptopokat a boltok polcain, amiben gyárilag nincsen optikai meghajtó, ám a laptop méretéből adódóan a helye megvan. Fontos az, hogy legyen DVD-író a laptopban? Egyáltalán mire lehet használni? Lehet-e tenni valamit a helyére?

FRISSÍTÉS:

Manapság már szinte nem is lehet olyan laptopot vásárolni, amiben még van optikai meghajtó. Ha te még ilyen gépet használsz, javasoljuk, hogy gyere be hozzánk, és tegyük a helyére egy villámgyors SSD-t.

KORÁBBAN ÍRTUK:

OPTIKAI MEGHAJTÓ, AZ MICSODA ÉS MIRE JÓ?

Mi az az optikai meghajtó? De hiszen nekem nincs is szemüvegem! A viccet félretéve, az optikai meghajtó a CD/DVD-író, és azért hívják optikainak, mert lézersugárral olvassa és írja a lemezeket. A CD és a DVD lemezek lassan bekerülnek a rég elfeledett technológiák közé, a floppy lemez és a vezetékes telefon közé. Használjuk még őket alkalomadtán, de a technika előrehaladtával egyre kisebb és kisebb jelentőséget tulajdonítunk neki.

Mikor hasznos ha van DVD-író a gépben? Ha nem felhőtárhelyet vagy USB-s külső merevlemezt használsz, akkor például adattárolásra jól használható a DVD-lemez. Tárhely kapacitása jelentősen korlátozott, viszont mivel hosszú évek óta a piacon van, ezért univerzális. De ennyi erővel az USB-s külső merevlemez (vagy pendrive) is, hiszen USB-t minden laptopon és asztali gépen találsz. A felhő tárhelyek tartalmát pedig bármilyen, a netre csatlakozó eszközről elérheted, legyen az laptop, asztali gép, okostelefon vagy táblagép.

Akkor mire jó még a DVD? Tudsz DVD-filmeket nézni vele a laptopodon. Nem mindenkinek van sok száz megabites internetelérése és ha vannak otthon elfekvőben kiváló filmjeid DVD lemezeken, akkor utazás közben például remek időtöltés ezeket megnézni a laptopodon.

Nem nézel filmet soha sem? Jó, kezdünk kifogyni az érvekből. Az utolsó, egyáltalán nem szórakoztató, ehelyett létszükség kategóriában lebegő lehetőség a DVD-olvasó használatára, ha újra kell telepíteni a laptopod. Ezt megteheted pendrive-ról is, de DVD-ről jelentősen egyszerűbb. Ugyanakkor nem végzünk olyan gyakran újratelepítést, jó ha évente egyszer. Emiatt pedig talán kicsit felesleges, hogy a helyet foglalja a gépben, nem?

HA SZERETNÉL OPTIKAI MEGHAJTÓT

Természetesen, ha Neked fontosabb az, hogy legyen optikai meghajtó a laptopodban, akkor is, ha nem volt gyárilag, akkor az is megoldható. Ilyenkor elegendő csak megadnod kollégáimnak a géped típusát és megtudhatod, hogy melyik típusú meghajtó való a Te laptopodba. Ezeket üzletünkben azonnal és díjmentesen be is szereljük a laptopodba. 

HDD / SSD AZ OPTIKAI MEGHAJTÓ HELYÉRE

A laptopokban kevés a hely, hiszen végeredményben egy böhöm asztali gép van kis túlzással hatodakkora helyre préselve. Ha ebből a helyből bármennyit sikerül felszabadítani és másra használni, az örvendetes. Kevés dolgot lehet kezdeni az optikai meghajtó kivételével felszabadult hellyel, a leglogikusabb és ezáltal legnépszerűbb, ha második merevlemez hellyé alakítjuk.

Persze nem muszáj merevlemezt tenni oda, lehet SSD-t is. A lényeg a megoldásban, hogy míg a laptopok 99%-a egyetlen HDD hellyel rendelkezik, gyakorlatilag szinte bármelyik laptopot fel lehet így vértezni egy második merevlemez hellyel.

Általában a SATA3-képes laptopokban a merevlemez számára van fenntartva a SATA3 foglalat, míg az optikai meghajtó SATA2 csatlakozót szokott kapni, így érdemes a lassabb HDD-t az optikai meghajtó helyére beépített HDD caddy-be helyezni.

Összegezve

Webshopunkban könnyedén kiválaszthatod a Neked megfelelő méretű és típusú HDD vagy SSD meghajtót vagy amennyiben úgy érzed, kollégáink bármikor személyesen, telefonon és e-mailben is állnak rendelkezésedre a helyes darab kiválasztásában, elérhetőségeinkhez kattints ide. A nálunk vásárolt háttértárak beszerelése üzletünkben ingyenes. 

De hogyan is működik ez pontosan?

1. A CD/DVD meghajtót kiszereljük a laptopból (ez később külső USB-s házba helyezhető).

2. A meghajtó helyére pedig egy ún. multibay HDD Caddy keret kerül, amibe egy általad kiválasztott méretű HDD-t vagy SSD-t teszünk. (HDD Caddy kínálatunkat ide kattintva tekintheted meg.)

3. Az elsődleges SSD/HDD meghajtód mellé megjelenik egy második meghajtó is, ahová bátran mentheted az adataid.

4. Végeredmény: Ha az elsődleges meghajtód egy SSD és ezen van az operációs rendszered, akkor jelenletős gyorsulást érhetsz el, míg az adataidat a második - gyorsaság szempontjából kevésbé fontos - multibay keretbe épített HDD-n tárolhatod.

4 + 1.: Még valami! Ha szeretnéd a régi optikai meghajtódat is használni, akkor a külső ODD házat neked találták ki. Az optikai meghajtó ebben az esetben egy külső műanyag házba kerül és azt egy USB csatlakozó segítségével csatlakoztathatod a laptopodhoz, ha éppen szükséged van rá. 

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, elérhetőségeink bármelyikén.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.