Tippek-trükkök: Hogyan tudok helyet felszabadítani a laptopomon?

Tippek-trükkök: Hogyan tudok helyet felszabadítani a laptopomon?

Ha régebb óta használsz laptopot, akkor mostanra rájöhettél: helyből sosincs elég. Bármekkora merevlemezed is legyen, előbb-utóbb kifutsz a szabad tárhelyből. A SSD meghajtók megszokottnál kisebb kapacitása még inkább kihangsúlyozza a problémát. Ha szakértő telepítette a Windows-t a laptopodra, akkor példának okáért egy 500 GB-os merevlemez jó esetben kettő részre, más néven  partícióra van választva .

Az első partíció 100 GB körüli, amelyen a Windows és a telepített programjaid foglalnak helyet, míg a második partíción kényelmesen tárolhatod a képeid, filmjeid, zenéid és egyéb dokumentumaid. Ez igazán praktikus megoldás több megfontolásból is. Elsőként, egy újratelepítés alkalmával elegendő a 100 GB-os rendszer partíciót törölni, a tényleges adataid nem kell menteni vagy törölni. Másrészt a Windows a saját partícióját jóval gyakrabban ellenőrzi hibák után keresve. Ezzel szemben, ha egyetlen partíciód van (ami 500 GB-os), akkor a későbbiekben le fog lassulni a Windows emiatt.

Ráadásul a Windows a frissítések, töredékfájlok, letöltések és egyéb fájlok miatt jelentősen képes „elhízni”. A kezdetben 20-30 GB-ot foglaló operációs rendszer a szeméttel gyarapodva akár 100 GB-ra is képes nőni, amivel így elfoglalhatja a teljes neki szánt helyet. Pontosan emiatt fontos, hogy időnként kisöpörd a szemetet, ma ezt mutatom be Neked!

Windows-partíció tisztítása

A C: partíción helyet felszabadítani gyerekjáték, ha tudod a trükkjeit. Mielőtt nekilátnánk, készíts egy visszaállítási pontot. Így, ha gondod akad, vissza tudod állítani a rendszered korábbi állapotát. Legyen Windows 7-ed, 8-ad, vagy 10-ed nyomd meg a billentyűzeten a Start-gombot, majd kezd el gépelni: „visszaállítási pont” (angol nyelvű rendszeren: „restore point”) és kövesd az utasításokat.

Most, hogy biztonságban tudod a rendszered ideje nekilátni a tényleges tisztogatásnak. Nyisd meg a Start menüt (vagy a Windows keresőjét) és a százalékjelekkel együtt írd be: %temp%. Ez a böngésződ által tárolt ideiglenes fájlok lelőhelye. 1-2 éves rendszer esetén képes szintén méretesre duzzadni.

A következő lépés a Lemezkarbantartó használata, melyet a Start menübe beírva tudsz megnyitni. Kiválaszthatod melyik meghajtót szeretnéd megtisztítani a felesleges fájloktól, elsőként válaszd a C: meghajtót. Kis elemzés után megjelennek a törölhető elemek. Itt aztán széles skálán bármi szerepelhet, az ideiglenes fájloktól kezdve a Windows Update frissítésein keresztül egészen a Lomtárból nem törölt fájlokig. A listában pipával tudod kiválasztani melyeket szeretnéd törölni. A felszabadult hely jó része azonnal fog látszani, egy része viszont csak az újraindítást követően.

blogunk ajánlása

Windows frissítés utáni helyfelszabadítás

Sok százezer vagy akár millió Windows 10-re frissített gépen ott csücsül egy termetes mappa, ami Windows.old névre hallgat. A nevének megfelelően a korábbi Windows telepítésed tartalmazza, szőröstül-bőröstül. Erre a mappára csak akkor van szükséged, ha még nem döntötted el, maradsz-e a Windows 10-nél. A mappa meghagyásával a Gépházon belül kiválaszthatod a korábbi rendszeredre való visszatérést. Ez azért kényelmes, mert ilyenkor – ugyancsak, ahogyan a frissítéskor – megmarad minden fájlod.

A korábbi Windows telepítés (Windows.old mappa) törlése:

1) A Fájlkezelőben jobb-kattints a C: meghajtón és válaszd a Tulajdonságokat

(Nagyításhoz kattints a képre)

2) Az Általános fülön a Lemezkarbantartó gombot válaszd

3) Rövid várakozást követően a megjelent ablakban a Rendszerfájlok törlését válaszd (rendszergazdai jogosultság szükséges)

4) Újabb várakozást követően végre kiválaszthatod a Korábbi Windows telepítés fájljait

Ennek mérete minden esetben nagy, de találsz itt még visszamaradt Windows Update fájlokat és egyebeket, amire már nem lesz szükséged. Összesen akár 50-60 GB tárhelyet is szabaddá tehetsz.

5) Ha mindent kiválasztottál, akkor az OK gomb megnyomásával nyugtázd a törlést

6) Kis gondolkodás után egy megerősítő kérdés ugrik fel, miszerint a fájlok törlésével véglegesen elveszíted a korábbi Windows telepítésre visszatérés lehetőségét, ezt is OK gomb megnyomásával hagyd jóvá.

A törlés a vártnál tovább tarthat, néhány percig is, addig a laptopod ne indítsd újra vagy állítsd le.

Ez a trükk egy alkalommal használható ki, de ha nem friss telepítéssel, hanem frissítéssel telepítetted a Windows 10-et, akkor mindenképp jól jöhet.

Nagy fájlok keresése manuálisan

Az operációs rendszer szemete után más vizekre evezünk. Az adataid között rendet tenni jóval nehezebb, ahogyan a való életben is a lomtalanításkor töprengünk a legtöbbet, mit is érdemes megtartani vagy épp kidobni.

Nyilvánvalóan az itt olvasható tippek irányadóak csupán. Technikákat mutatunk be Neked, az pedig hogy milyen fájljaid törlöd az teljes mértékben rajtad áll. A véletlenül véglegesen törölt fájlokból eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

 

A nagy mappák általában nagy fájlokat rejtenek. Vagy eszméletlenül sok kicsit. És ezeknek sokszor semmi értelmük nincs. A korábban bemutatott Scanner nevű programmal pillanatok alatt vizuálisan átláthatod a merevlemezed tartalmát. A tortadiagram szeletei arányosak: ha nagyot látsz, ott nagy fájlok vannak. A programból rögtön tudsz törölni is, akár véglegesen is (a Lomtár kihagyásával), így óvatosan a használatával.

Kétszer (vagy többször) létező fájlok törlése

A laptopodon valószínűleg legfeleslegesebb fájlok azok, amelyekből kettő van. Legyen ez akár egy kész projekt későbbi változata vagy egy teljesen megegyező másolat. Az első esetben elégséges lehet megtartani a végleges fájlt, míg a második esetben nyugodt szívvel törölheted a kettő közül az egyiket (ha megbizonyosodtál arról, hogy valóban ugyanaz a kettő).

Természetesen mint mindenre, erre is van program. A Duplicate Cleaner pontosan azt tudja, amit a neve sugall: duplán létező fájlokat keres. Vizsgálja a fájl méretét, fájlnevet, létrehozás dátumát. Kiválaszthatod hol szeretnél keresni, és szűrőket is beállíthatsz névre, létrehozási dátumra és méretre.

A hagyományos keresést válaszd, és hagyj minden beállítást alapértelmezetten. Ha kész a keresés, akkor a táblázatot rendezd méret szerint (kétszer kattints rá), így legfelülre kerülnek a legnagyobb fájlok. A tetejéről elkezdve haladj lefele, mire megunod már felszabadítottad a duplikált fájlok által foglalt hely 99%-át.

Még mindig nincs elég helyed?

Ha mindezek után is azzal találod szemben magad, hogy nincs elég rendelkezésre álló hely, akkor valószínűleg tárhelybővítésre szorul a laptopod. Szerencsére ez könnyen orvosolható a laptopban lévő HDD nagyobbra cserélésével, vagy egy külső, USB-n csatlakozó merevlemez beszerzésével.

Ha úgy adódik, hogy új HDD-re (merevlemez) vagy SSD-re lenne szükséged, akkor azokat 1 év garanciával, és opcionális beszereléssel kínáljuk neked. Az alábbi linkeken megtekintheted az aktuális kínálatunk:

Laptop HDD
Laptop SSD
Külső HDD

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.