Tippek-trükkök: Lehetséges a laptop tisztítása házilag?

Tippek-trükkök: Lehetséges a laptop tisztítása házilag?

Azt már régóta tudjuk, hogy rend a lelke mindennek. Mindenre jobb ránézni és használni is, ha tiszta. De mi a helyzet a laptopoddal, amin minden nap dolgozol? A laptopot nem úgy tisztítjuk, mint a bútorokat, de még csak úgy sem, mint az edényeket. Egészen speciális módon kell megközelíteni a témát, feltéve, ha sokáig szeretnéd használni. A tudás azonban kevés, ha nem áll mögötte gyakorlat, ahhoz pedig elég drága játékszerek a laptopok, hogy valamit elrontsunk rajta.

Miért kell egy laptopot tisztítani?

A laptop tisztításának két célja van: a belső alkatrészek portalanítása és a külső ház tisztítása. Az első funkcionális, míg a második esztétikai célokat szolgál. Mind a két lépés komoly veszélyeket rejt magában, ha rosszul végezzük el, akkor komoly kár keletkezik a laptopban.

A belső portalanítása azért van szükség, mert a laptop belsejében felgyülemlett por megakadályozza a hűtés működését. Amikor ez bekövetkezik, akkor a laptop túlmelegszik, kényelmetlen lesz használni. A következő lépcső, hogy váratlanul le is kapcsol, ami pedig már bosszantó is. Legvégül az extrém hőhatások, amelyek jelentősen túllépik a belső alkatrészek üzemi hőmérsékletét, tönkreteszik az alaplapra forrasztott alkatrészek forrasztási pontjait, ezt nevezzük BGA-hibának. Ilyenkor a laptop többé nem ad képet, vagy be sem kapcsol. Ilyen jellegű hibánál általában olcsóbb a laptop cseréje, mint a javítás.

Nagy mennyiségű por és kosz gyülemlik fel a laptop belsejében 1-2 év használat után

A laptop hűtése két részből áll: egy hűtőbordából és egy ventilátorból. A hűtőborda egy hővezető cső, mely az esetek döntő többségében rézből készül az optimális hővezetés elérésének érdekében. A hővezető cső a laptop két legnagyobb hőtermelőjéhez, a processzorhoz és a videóchiphez csatlakozik, innen szállítja el a keletkezett meleget. Az elvont hőt is el kell valahova vezetni, itt jön képbe a hűtőventilátor.

A ventilátor feladata, hogy az átforrósodott hővezetőcsövet egy részről hideg levegővel hűtse, másrészt a termelődött hőt kijuttassa a laptopból. Sok laptopon ezért egy ventilátorhoz két szellőzőrács is tartozik, egyiken beszívja a hideg levegőt, a másikon kitolja a meleget.

Milyen gyakran kell tisztítani?

A sok éves tapasztalatunk az, hogy körülbelül egy év szükséges ahhoz, hogy a laptop hűtésének hatásfokán jelentősen érezhető legyen a felgyülemlett por. Ez persze sok mindentől függ, ha porosabb környezetben használjuk a laptopot, akkor ugyanaz az eltömődés akár fél év, vagy még rövidebb idő alatt bekövethezhet. És itt nem csak a levegő szállópor tartalmára gondolok, hanem arra is, ha esetleg a laptop mellett dohányzol, ami nagyon sokat hozzátesz a problémához.

Ha nem előzöd meg, akkor komoly gondokat okozhat a túlmelegedés, amely költséges javítást vonhat maga után
(Nagyításhoz kattints a képre) 

A probléma azért súlyosabb, mint gondolnád, mert a baj bekövetkeztéig a laptop tulajdonosok nagy része egyáltalán nem is hallott erről. A por lassan, de biztosan tömíti a hűtés legapróbb réseit, a változás így nem elég feltűnő ahhoz, hogy szemet szúrjon.

Jelek, amelyekre érdemes figyelni:

 hangosabb, zúgó hangot ad a hűtőventilátor
 tapintásra forróbb a laptop alsó része (és a billentyűzet is)
● érezhetően lassabb a laptop

Hogyan kell egy laptopot tisztítani?

Ahogy kicsit feljebb említettük, a laptop tisztításának két fázisa van, a belső és a külső tisztítás. Mindkettő fontos, de ha csupán a laptop funkcionalitásának megőrzését nézzük, akkor a belső fontosabb.

A laptop komplett tisztítása (leegyszerűsítve):

1. A laptop teljes áramtalanítása

2. A laptop szétszerelése, hogy hozzáférjünk a ventilátorhoz (cooling fan) és a hőelvezető csőhöz (heatsink)

3. A ventilátor és a heatsink alapos megtisztítása (kézzel, ecsettel, sűrített levegővel)

4. Mivel eltávolítottuk a heatsink-et, ezért a CPU-val, GPU-val érintkező rész újrapasztázása, a hővezetés megőrzése miatt

5. A laptop összeszerelése

6. A laptop kijelzőjének tisztítása

7. A laptop billentyűzetének tisztítása

8. A laptop műanyag/fém burkolati elemeinek tisztítása

Nagyon leegyszerűsítve így történik egy laptop tisztítása. Az ehhez szükséges időt meghatározni nem lehet, hiszen az függ attól, hogy mennyire hozzáértő végzi a tisztítást, milyen mértékben van elkoszolódva a laptop külseje és belseje, továbbá nagyon sokat számít, hogy mennyire jól szervizelhető a laptop.

blogunk ajánlása

Házilag lehetséges ez?

Minden lehetséges, de igen kis esélye van, hogy a megfelelő szerszámok, szaktudás és gyakorlat hiányában ne tegyél valamilyen kárt a gépben, ha otthon állsz neki a laptopodat tisztítani.

Sok veszélyt rejt magában a tisztítás:

a műanyag burkolati elemek könnyen eltörnek, ha rossz irányban, sorrendben történik a szétszerelés
a laptop belsejében lévő vékony szalagkábelek rendkívül érzékenyek, könnyen megtörnek, főként ha becsíped a kábelt (összeszereleléskor gyakori hiba)
számtalan típusú, méretű és formájú csavar található a laptopban, a rossz helyre fúrt csavar pedig áttörheti a műanyag fedelet, ami nem csak csúnya, de csökkenti a műanyag elem teherbíró képességét (könnyebben fog eltörni)
kijelző és billentyűzet tisztításnál gyakori hiba a túlzott nedvesség, ami tönkreteheti mindkét alkatrészt
hibásan visszaszerelt hűtőcső (heatsink) képes elhajlítani az alaplapot vagy lesarkazni a processzor/videóchip szilíciumlapkáját (gazdasági totálkár)

Ezek a leggyakrabban előforduló hibák laptop tisztításkor, amiből túl sokat láttunk az elmúlt években. Különösen fontos, hogy a laptop billentyűzetét csak száraz ronggyal szabad áttörölni, ugyanis a legkisebb nedvesség is képes tönkretenni az érzékelő fóliát a billentyűzet belsejében.

Hasonlóan körültekintőnek kell lenned, ha a kijelzőt tisztítod, enyhén nedves ronggyal szabad csak áttörölni, és azt is úgy, hogy nem a kijelzőt direktben nedvesíted, hanem a rongyot, amivel letörlöd. Tisztítórongyból is mikroszálas törlőkendőt érdemes használni, ha nem szeretnéd összekarcolni a felületét.

„Sűrített levegőről hallottatok már?”

A sűrített levegővel való befújás a legritkább esetben szokta megoldani a problémát. Sőt, legtöbbször több kárt tudsz tenni vele a laptopban, mint hasznot.

Nagyon sok függ a laptop kialakításától, hogy milyen messze található egymástól a két szellőzőrács, illetve hogy egyáltalán van-e második szellőzőrács a laptopon. Ahol egyetlen beömlő nyílás található, ott a lehető legrosszabb, amit tehetsz, hogy sűrített levegővel befújsz rajta. De két nyílás esetén sem egyértelmű mindig a laptop szétszerelése nélkül, hogy merről-merre kéne haladnia a levegőnek, tehát mi a légáramlás iránya.

Sűrített levegő befújása után ebben a ventilátorban a por és kosz szorult be a lapátok és a ventilátor háza közé, ami a ventilátor indulását követően a lapátok letörését eredményezte.
(Nagyításhoz kattints a képre) 

Még kis mennyiségű por is képes makacsul beszorulni a hűtőborda lamellái vagy a ventilátor lapátjai közé, ahol aztán a hűtés mozgását is blokkolja. Ha a ventilátor nem tud körbefordulni, mert elakad a koszban, akkor széttörhetnek a lapátjai, ami a többi lapát vesztét is okozni fogja, hiszen addig egyensúlyban voltak, de a centrifugális erő kiegyensúlyozatlanná válik az egyik lapát elvesztésével, nem beszélve a mozgó ventilátor lapátjának lerepülésével keletkező „repeszről”, ami mozgási energiájánál fogja képes széttörni a többi lapátot is.

A sűrített levegőt csak akkor tudjuk hatékonyan irányítani, hogy hova fújjon és hova ne, ha a laptopot teljesen szétszereljük, és kivesszük belőle a hűtőbordát a ventilátorral együtt. Ha a laptop szétszerelése nélkül belefújunk sűrített levegővel, akkor jó eséllyel csak beljebb toljuk a koszt, akár a hűtés teljes leállását is eredményezve.

A VALÓDI MEGOLDÁS: LAPTOPSZAKI

A laptopod nem úgy lett megtervezve, hogy 3 év után tönkremenjen. Karbantartva és ápolva ennél sokkal tovább is a hű társad marad.

Ahhoz, hogy ez így lehessen csupán az alábbiakat kell megfontolnod:

● Ne használd a földön, ágyban a laptopod (ott több a por, gyorsabban eltömődik)
● Ha túlmelegedést észlelsz (hangosabb ventilátor, tapintásra forró burkolat), akkor tegyél ellene
● Csak és kizárólag, akkor állj neki a laptopod tisztításának, ha biztos vagy a dolgodban – az okozott kár többszöröse lehet a szakszerű tisztítás árának
● Ha nem vagy biztos a dolgodban, keress fel szakszervizt, amivel időt, pénzt és ősz hajszálakat spórolhatsz

A laptop rendszeres karbantartása ugyanolyan kötelezően elvégzendő művelet, mint az autód éves ellenőrzése a szervizben. Ennek révén elérheted, hogy ne kelljen 2-3 évente új laptopba beruháznod, mert az előző tönkrement.

Kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

Szervizünkben a laptopok bevizsgálása minden esetben teljesen díjmentes és ha szükséges, akkor teljes laptop tisztítás költsége bruttó 16.990 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 23.980 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe. Figyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe.

 

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

További cikkeink túlmelegedés témában:

Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

Hogy lehet megnézni a laptop hőmérsékletét?

Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

 

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.