Tippek-trükkök: Elromlott a laptop töltőm, milyet vegyek?

Tippek-trükkök: Elromlott a laptop töltőm, milyet vegyek?

Ha van laptopod, akkor a mindennapjaid részévé vált az ahhoz kapott töltő hurcolása. Sokszor csak begyömöszüljük a táskába és már indulunk is munkába, nem igazán foglalkozva azzal, hogy mi van vele. A gyári töltők általában elég stabil szerkezetek, ám van két eredendő gyenge pontjuk: a kábel és a csatlakozó.

Legtöbbször a kábel szokott megtörni, kontaktos lesz a töltő, amivel használhatatlanná (és veszélyessé) is válik. A másik eset, ha túl nagy erőt fejtünk ki a csatlakozóra, és az törik el, rosszabb esetben a laptopban lévő dugaljjal együtt. Mindkét esetben új töltő után kell nézni.

Gyorsan felcsapod a Google-t, rákeresel a „laptop töltő” kifejezésre, majd jön a hideg zuhany. Egyrészről ott a bizonytalanság, hiszen egy gyártón belül is tucatnyi töltő létezik és koránt sem mindegy melyiket veszed meg. Másrészről az eredeti gyári töltők elég borsos árcédulával rendelkeznek, főleg tekintve, hogy ez a nem tervezett kiadás kategóriájába esik. Próbáljuk hát olcsón megúszni, de biztos megéri? Mi a különbség a gyári, utángyártott és az univerzális töltők között? Ma ennek járunk utána.

miben más a gyári és az utángyártott töltő?

A boltunk polcain és webshopunkban egyaránt megtalálhatóak gyári új és utángyártott új laptop töltők. Laikus szemmel nézve teljesen ugyanolyanok: kis fekete doboz, amiből kijön egy kábel, és bedugjuk a laptopba. Semmi különbség. Vagy mégis? 

● Gyári töltő: Ezek az laptop töltők közvetlenül a gyártótól származnak, minden esetben a gyárival megegyező elektronikát tartalmaznak. Méretben, formára eltérhetnek attól, amit gyárilag kaptál a laptopodhoz, ez csupán a különböző frissítésekből származó design eredménye.

● Utángyártott töltő: Nagyon fontos leszögezni, hogy utángyártott és utángyártott töltő között között óriási különbségek lehetnek.

Az utángyártott laptop töltők a gyártótól független gyárakban készülnek. Mivel ebben az esetben kizárólag a magyarországi forgalmazón múlik, hogy milyen minőséget vásárol a független gyártótól, ezért több éves tapasztalatainkra hagyatkozva csak azt tudjuk javasolni, hogy óvakodj a feltűnően olcsó utángyártott termékektől, mert ezek szinte minden esetben rossz minőségű termékek.

Amit nagyon fontos tudni a jó utángyártott töltőről, hogy ugyan küllemre különbözhet valamelyest a gyárilag kapott töltőtől, ám működésben teljesen megegyezik vele.

Tippek-trükkök: Elromlott a laptop töltőm, milyet vegyek?

Az általunk forgalmazott PlugOn márkájú termékekre a gyári 1 év garanciával ellentétben 2 év cseregaranciát vállalunk, mert garantálni tudjuk, hogy jó minőségű terméket kapsz és lényeges különbség nem lesz a gyári új termékhez képest.

A GYÁRI ÉS A PLUGON TÖLTŐK KÖZTI KÜLÖNBSÉGEK 

 

Gyári új
hálózati adapter

PlugOn új
hálózati adapter

Töltési idő

 Gyári töltési idő 

 A gyárival egyező 

Elektronika minősége

 Kiváló minőségű 

 Kiváló minőségű 

Műanyag ház,
kábel minősége

 Eredeti gyári 

 A gyárival közel megegyező
vagy annál jobb 

Gyártói logó

 Van 

 Nincs

Garancia

 1 év

 2 év 

Ár

 Drágább

 Olcsóbb 

A gyári és az utángyártott új, PlugOn márkájú töltők között használatban tapasztalható különbség nincs.

Sokszor találkozunk a kérdéssel, hogy mi a különbség az utángyártott új és univerzális töltők között? Gyakorlatilag ég és föld a kettő, ugyanis míg az utángyártott új töltőt ugyanolyan specifikusan kell kiválasztani a laptophoz, mint a gyári töltőt – hiszen egyetlen csatlakozófejjel rendelkezik, ami megegyezik az eredeti töltőével –, addig az univerzális töltők elméletben „bármihez jók”, gyakorlatban semmihez.

Mi a helyzet az univerzális töltőkkel?

Számtalan elektronikai szaküzletben kaphatóak úgynevezett univerzális töltők, amelyek sokszor még olcsóbbak is, mint a fent bemutatott gyári vagy utángyártott töltők. Bármilyen laptophoz jók és még olcsóbb is, hát nem megéri?

Nem éri meg, és ennek több oka is van:

● Csatlakozó: Az univerzális laptop töltőket nem fix csatlakozófejekkel készülnek, hanem cserélhetővel. Kapsz hozzá egy tucat, különböző csatlakozót és csak azt kell használod, amire Neked szükséged van. Mindeddig ez rendben is volna, ám ezek a csatlakozók kicsik. Kisebbek, mint egy százforintos, könnyen elvesznek, külön pedig nem kaphatóak. Ráadásul a csatlakozó többféleképp is bedugható, amivel a polaritás felcserélődhet, ez pedig tönkreteheti a laptopot és a töltőt is. Az is előfordulhat, hogy a Te laptopodhoz való csatlakozó nem tartozéka a csomagnak.

● Hibás töltésAz univerzális töltőkről sok minden elmondható, de az éppen nem, hogy minőségi, a gyártó által megszabott technikai szintnek megfelelő elektronikával rendelkezik. Ezek a töltők rendszeresen nem megfelelően töltik az akkumulátort. Ennek következménye, hogy az akkumulátor hamarabb elhasználódik és tönkremegy. Az sem ritka eset, hogy az univerzális töltő egyáltalán nem tölti az akkumulátort. Ez főként a Hewlett-Packard (HP) és Dell laptopok esetén fordul elő, melyek középső tüskés (center-pin) csatlakozóval vannak ellátva. Ezek a töltők kommunikálnak a laptop elektronikájával is (azon felül, hogy energiával látják el azt), és gyakran biztonsági okokból a laptop megtagadja a működést az ilyen töltőkkel. Ilyenkor tipikus hibajelenség, hogy a laptop ugyan üzemel a töltőről, ám az akkumulátort nem tölti.

● TeljesítménykülönbségAz ilyen olcsóbb, univerzális töltők nem egy megadott fix teljesítmény leadására vannak felkészítve, hanem egy bizonyos spektrumon belül képesek ellátni feladatukat. Legalábbis papíron, a gyakorlatban viszont az a tapasztalat, hogy egy legfeljebb 90W teljesítményt ígérő univerzális töltő sok esetben még a 65W-ot sem képes hosszabb távon, stabilon nyújtani a laptop számára. Az ilyen feszültség és áramerősség ingadozások a laptopon található érzékeny komponensek kiégését, rosszabb esetben a laptop kigyulladását is eredményezhetik.

● OlcsóságTeljesen kézenfekvő, hogy ezek a töltők azért lehetnek még a boltok polcain, mert olcsóak. Semmilyen más pozitívumot nem lehet felhozni mellettük, kizárólag az árukat. Ám az olcsó húsnak híg a leve különösen igaz ezekre a töltőkre. Rendszerint jóval hamarabb meghibásodnak, mint a gyári új és utángyártott új társaik, rosszabb esetben időközben a laptopod is tönkretéve.

Arra pedig igazán nehéz árcímkét rakni, ha az univerzális töltő miatt tönkrement – rosszabb esetben kigyulladt – laptopoddal minden, pótolhatatlan adatod is elvész, nemde?

Azért tartjuk fontosnak ezt megosztani Veletek, mert az utóbbi években aggasztó tendencia szemtanúi vagyunk: egyre több meghibásodott laptop kerül be hozzánk szervízre, amelyek korábban tökéletesen működtek, és váratlanul egy univerzális töltő használata után kezdtek el tönkremenni.

Biztosan a töltő rossz?

A fentieket olvasva tisztában vagy a gyári új, utángyártott új és az univerzális töltők közti különbségekkel. Azonban mielőtt új töltőt vásárolnál, nem árt ellenőrizni azt sem, hogy valóban a töltő hibásodott-e meg.

A töltő helyes működésének ellenőrzése:

1. Kapcsold ki teljesen a laptopot, a Start menü Leállítás opciójával (ne alvással, mert úgy adatvesztés következhet be!)

2. Fordítsd meg a laptopot óvatosan, úgy, hogy a laptop alját lásd

3. Távolítsd el az akkumulátort 

4. Fordítsd vissza a laptopod normál állásba, akkumulátor nélkül

5. Csatlakoztasd a laptopod töltőjét és próbáld meg bekapcsolni a laptopod

Ha bekapcsol a laptop és világít a zöld visszajelző LED a töltőn, akkor a töltőd jól működik.

Ha nem világít a LED, vagy a kábel mozgatására néha kialszik, illetve kikapcsol hirtelen a laptop, akkor sajnos törött a töltőd kábele, esetleg zárlatos a töltő, de a korábban említett DC-tápcsatlakozó hiba is előfordulhat. Ilyen esetben a töltő cseréjére vagy a DC-tápcsatlakozó javítására van szükség!

Ritka esetben előfordulhat az is, hogy a hálózati kábel szakadt meg, amivel a töltőt a hálózati áramba dugod. Ha csak ennyi lenne a probléma, akkor erre tudunk is egy gyors megoldást: Gyári új 220V hálózati kábelek raktárról, azonnal.

Megéri jól választani

Sajnos bármennyire is vigyázunk a laptopunk töltőjére, rendszerint kábeltöréssel tönkremennek 1-2 éven belül. A töltő pótlásakor különösen fontos jól választani új töltőt, ugyanis néhány ezres spórolása könnyen hajtépésbe és komoly bosszúságba fordulhat.

A gyári új töltővel nem hibázhatsz, ám annak magas ára sokakat visszariaszt. Alternatívaként elérhetőek még az utángyártott új és univerzális töltők is. Utángyártott új töltőből oly sok létezik, hogy felsorolni és számon tartani is nehéz lenne, amelyek mind különböznek egymástól a felhasznált anyagok és a bennük lévő elektronika minőségében. Az általunk forgalmazott PlugOn töltők a prémium kategóriás utángyártott új töltők közé sorolhatóak, melyet bátran ajánlunk szüleinknek is. Az univerzális töltőkről ugyanez sajnos nem mondható el. A csatlakozók könnyen elhagyhatók és a silány minőségű elektronika miatt veszélynek teszed ki magad és a laptopod is, ha ilyet használsz.

Ha tönkrement a laptop töltőd, fordulj bátran hozzánk, szinte minden laptophoz tartunk raktáron töltőt, amire gyári töltő esetén 1 év, PlugOn töltő esetén 2 év teljeskörű cseregaranciát vállalunk. A raktáron lévő töltőket azonnal átveheted a szaküzletünkben (1085 Budapest, József körút 67.), vagy kiszállítjuk az ország bármely területére 1 munkanap alatt.

Ha nem érzed magad teljesen biztosnak a laptopodhoz való töltő kiválasztásában, akkor az info@laptopszaki.hu e-mail címen vagy a +36 30 571 8178, +36 1 631 5906 telefonszámokon kollégáink állnak rendelkezésedre.

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor bökj a Like gombra, hogy az ismerőseid is láthassák! Ha pedig szívesen látnál hasonló írásokat, akkor kövesd a Laptopszaki oldalát a Facebook-on és iratkozz fel hírlevelünkre!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.