Tippek-trükkök: Ezekre figyelj, ha laptopon játszol

Tippek-trükkök: Ezekre figyelj, ha laptopon játszol

Számítógépes játékosnak lenni költséges mulatság. Új számítógép vásárlásakor válaszút elé kerülsz: egyrészt vehetsz magadnak egy asztali PC-t, másrészt választhatod a laptopot is. Utóbbi a hordozhatósága miatt csábító, ám azonos áron nem lesz képes az asztali géphez hasonló teljesítményt nyújtani. A jelenség teljesen független az árkategóriától, a 150 és 500 ezer forintos büdzséből gazdálkodó vásárlók egyaránt szembesülnek vele.

Laptopon játszani azonban nem csak költségesebb, mint asztali gépen, hanem veszélyesebb is. A laptopon belül jelentősen kevesebb hely áll rendelkezésre, ami nehezebb szellőzést jelent. A szellőzés problémája pedig rövid úton az alkatrészek veszélyes túlmelegedésébe csap át, ami huzamosabb használat után az alaplapra forrasztott chipek halálát okozza.

Szerencsére pár apró trükkel és a szokások megváltoztatásával elkerülheted, hogy tönkremenjen a laptopod amiatt, mert játszol rajta.

FRISSÍTÉS:

A cikk 2017-ben frissült utoljára. Azóta hatalmas fejlődésen estek át a mobil eszközökbe szánt videochipek. Manapság a prémium kategóriás laptopokkal simán elérhetjük egy erős asztali gép teljesítményét, egy valami azonban változatlan: az üzemidő még mindig nagyon rövid!

KORÁBBAN ÍRTUK:

Csökkenő szakadék

Az utóbbi évek fejlesztéseit figyelemmel kísérve egyértelmű volt, hogy óriási előrelépések történnek a gamer laptopok grafikai teljesítményében: nem pusztán nőtt a noteszgépek GPU-inak teljesítménye, de csökkent a chipek asztali és mobilos verziói közti teljesítménybeli különbség is.

Az nVidia legnépszerűbb előző generációs chipjei, a GeForce GTX 980 / 970 illetve a jelenlegi generáció összes tagja (GTX 1080Ti, 1080, 1070, 1060 és 1050Ti) elérhető mára a laptopokban is. Ugyan a Maxwell teljesítményét tekintve már korosodik, azonban a kettővel ezelőtti generációs chipeknél akár kétszeres is lehet az energiahatékonysága. A legújabb Pascal chipek pedig nem csupán villámgyorsak, de méginkább energiatakarékosak is.

Évről-évre csökken a teljesítménykülönbség az asztali gépek és a laptopok között. A képen szereplő Maxwell architektúrás GPU-k 15-20% különbséggel hozták asztali társaik sebességét, a még újabb Pascal GPU-k pedig 5-10%-ra csökkentették a differenciát. 

Mit jelent ez laptopos szemszögből? Az energiahatékonyság kevesebb hőtermelést, kisebb fogyasztást jelent. Mindezzel együtt a laptopokba szánt chipek teljesítménye generációról generációra egyre inkább megközelíti az asztali gépekbe szánt kártyák sebességét.

blogunk ajánlása

Ami korábban igaz volt, miszerint laptopon nem lehet játszani a vadonatúj játékokkal, az mára kezdi elveszíteni igazságtartalmát. Természetesen ennek megvan az ára: egyrészről extrém drágák még a GTX 970/980-as chipekkel szerelt laptopok is, nem beszélve a 10-es szériával szerelt laptopokról. Másrészről a laptopon való játék szó szerint megizzasztja a gépet, ami még mindig olyan szintű hőtermeléssel jár, ami nem gyerekjáték.

Milyen GPU kell az új játékokhoz?

Ahogy az előzőekből kiderült, ahhoz, hogy a friss „AAA-kategóriás” játékokat teljes pompájukban élvezhesd, elég komoly árcédulával ellátott laptopra lesz szükséged. Hogy konkrét számokat említsek, 300 és 400 ezer forint között már esetleg találni olyan gépet, ami ennek megfelel.

Előfordulhat természetesen, hogy nincsenek ilyen nagy igényeid, nem maximum részletességgel, 8x élsimítással, mindenféle post process opcióval akarsz játszani, hanem megelégszel a medium vagy low grafikus beállításokkal is, esetleg néhány éves játékokkal játszanál. Ilyen esetben már elég, ha 200-250 ezer forintot szánsz a gépre.

Az nVidia GTX 970M videóchip. A chip alján (jobb oldalon) jól látható, hogy ez is forrasztott, nem cserélhető. Mai árakon már 370 ezer forintért kapni ilyen GPU-val szerelt laptopot.

A kiadott összeg azonban korántsem garantálja a kívánt teljesítményt. Nagyon alaposan meg kell nézni a leendő laptop részletes specifikációit, ismerni a részegységek típusait, ahhoz, hogy tudd előre milyen sebességre számíthatsz. Érdemes teszteket olvasni és YouTube videóteszteket nézni a kiszemelt típusról.

blogunk ajánlása

Mert hiába kerül sokba egy laptop, ha adott esetben nem a játékra hegyezték ki és emiatt egy gyenge vagy közepes GPU található csak a gépben. Amit kevesen tudnak, hogy ezek a grafikus chipek a legritkább esetben cserélhetőek. Általában az alaplapra vannak forrasztva a gyártási költségek csökkentése végett. Amivel nem is lenne probléma, ám a belépőszintű laptopok gyakran hirdetik magukat nVidia és AMD chipekkel, ám ezek legtöbbször alig 5-10%-al gyorsabbak, mint az Intel processzorokba integrált GPU chip.

Tipikusan ilyenek az előző generációs nVidia GeForce 910M, 920M, 930M, 940M chipek. A lenti táblázatból kiválóan látható, hogy a 910M lassabb 35%-al, mint az Intel HD4600 chip, és a 940M is éppen kicsivel a dupláját hozza. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy míg egy új játék játszhatatlanul kevés, 10-15 fps-el fut egy Intel HD4600-on, addig egy 940M-el sem éri el a 30 fps-t. És akkor még hol vagyunk a kijelző képfrissítésével megegyező, egészen folyamatos játékélményt nyújtó 60 fps-től?

A pirossal jelölt számok a 3D teljesítményt (G3D Mark) jelentik felette pedig a 2D teljesítményt láthatod
Forrás: videocardbenchmark.net

Az első valamire való GPU-k az előző szériából a 950M és 960M, de az új játékokhoz inkább a GTX970-es és GTX980-as chipekre van szükség. Az újabb széria ilyen szempontból még inkább megközelíti az asztali videókártyák teljesítményét, a GTX1050Ti mobil változata esetén már csak 10% különbség van az asztali és a laptop GPU között.

Milyen veszélyei vannak a laptopon való játéknak?

A laptopban két igen komoly hőtermeléssel bíró alkatrész van, a processzor (CPU) és a videóchip (GPU). Ha játszol a laptopon, akkor ezek nem ritkán 75-80°C-os maghőmérsékletet is elérnek, ami nagyon hatékony hűtést igényel, különben a laptop egészen hamar túlmelegszik.

A túlmelegedésnek több lépcsője van. Az első, enyhébbik fokozat, amikor még csak megközelíti a specifikációban meghatározott maximum üzemhőmérsékletet a chip (legyen az a CPU vagy a GPU). Ilyenkor automatikusan aktiválódik a chip sebességét korlátozó védelmi mechanizmus, magyarán visszavesz a sebességből a CPU vagy a GPU (vagy mindkettő). Ezt a jelenséget hívjuk throttling-nak, ami teljesen természetes.

Ha a sebességkorlátozás ellenére sem stablizálódik a CPU vagy GPU hőmérséklete, akkor további sebességcsökkentést eszközöl az alaplap, majd legvégső esetben kérdés nélkül lekapcsol. Az ilyen váratlan vészleállás komoly adatvesztést eredményezhet, főleg, ha éppen írási-olvasási műveletet hajt végre a merevlemez (HDD).

Amikor megvásárolsz egy gamer laptopot, akkor nem tapasztalsz ilyen jellegű működést, minden remekül fut a laptopon, nem lassul le, nem áll le magától, még hosszabb, több órás játék alatt sem. Az idő múlásával azonban a laptop belsejében felgyülemlik a por. A por eltömíti a hűtésért felelős hőelvezető cső (heatsink) lamellázott részét, és a ventilátor lapátjaira is rátelepszik, rosszabb esetben meg is akasztja azt.

Ennek egyenes következménye, hogy a laptop hűtése sokkal gyengébben vagy egyáltalán nem lesz képes ellátni a feladatát és már a Windows-ban is egészen magas hőmérsékleteket ér a CPU/GPU, nem beszélve arról, ha egy játékot is elindítasz.

A túlmelegedés mindennapossá válik, egyre gyakrabban leáll a laptop, ami a korábban említett adatvesztésen túl még egy igen komoly veszélyforrást rejt magában: az alaplapra forrasztott chip-ek tönkremennek. Ezek a chip-ek több száz forrásztási ponton csatlakoznak az alaplaphoz (amelyek cserélhető CPU esetén megegyeznek a lábakkal), és ha mindig túlmelegszik a laptop, akkor ezek a forrasztási pontok szépen lassan, de biztosan elengednek. A hibajelenség az lesz, hogy egyszer csak bekapcsolod a laptopod, és nem ad képet a kijelző. Ilyenkor külső kijelzőre kötve (DSUB, DVI, HDMI, DP porton keresztül) még általában képes képmegjelenítésre a laptop. Ha a saját kijelzőn nem jelenik meg gép, az már biztos jele annak, hogy a GPU chip tönkrement.

Ilyenkor már nincs visszaút, csak és kizárólag az alaplapra forrasztott chip cseréje segít. Mire ez bekövetkezik, már 2-3 éves a laptop és a chip cseréjének költsége megegyezik vagy meghaladja a laptop értékét, magyarul gazdasági totálkáros lett a laptop.

blogunk ajánlása

Mire figyelj, ha laptopon játszol?

Az első és legfontosabb, hogy rendszeresen tisztítsd vagy tisztíttasd a laptopod. A játékra használt laptopok sokkal gyorsabban teleszívják magukat porral, mert játék közben gyorsabban forog a ventilátoruk, magyarán több friss levegőt kell átforgatniuk magukon, ahhoz, hogy hűvösen tartsák a processzor és a videóchipet.

Míg egy munkára, netezésre használt laptopnak 12-18 hónapra is szüksége van ahhoz, hogy minden részébe por kerüljön, addig egy gamer laptop akár 3-6 hónap alatt is képes ugyanezt elérni. Sok tényezőtől függ ez, számít a környezet, dohányoznak-e a laptop közelében, mennyire poros a lakás és így tovább.

Számtalan fajta laptop létezik, mindegyik más módon tisztítható. Vannak típusok, amelyek rendelkeznek direkt a portalanításra fenntartott szervízfedéllel (a laptop alján), amelyet 4-5 csavar eltávolításával le lehet szedni, és egészen gyorsan, 20-30 perc alatt portalan lehet a laptop. Az egyre keskenyedő, kecsesebb laptopok korában azonban ez már ritkaságszámba megy.

Legtöbbször az utolsó csavarig szét kell szerelni a laptopot, ahhoz, hogy tényleg rendesen ki lehessen tisztítani. Az interneten keresve pár perc alatt találni részletes leírásokat és videókat arról, hogy a Te laptopodat pontosan hogyan is kell kisztítani. Azt azonban itt leszögezném, ha nem foglalkoztál ilyesmivel korábban, akkor ne nagyon állj neki, mert nagyon könnyen nagyon komoly kárt tudsz tenni a laptopodban.

Sok veszélyt rejt magában a házilagos tisztítás:

● a műanyag burkolati elemek könnyen eltörnek, ha rossz irányban, sorrendben történik a szétszerelés

● a laptop belsejében lévő vékony szalagkábelek rendkívül érzékenyek, könnyen megtörnek, főként ha becsíped a kábelt (összeszereleléskor gyakori hiba)

● számtalan típusú, méretű és formájú csavar található a laptopban, a rossz helyre fúrt csavar pedig áttörheti a műanyag fedelet, ami nem csak csúnya, de csökkenti a műanyag elem teherbíró képességét (könnyebben fog eltörni)

● kijelző és billentyűzet tisztításnál gyakori hiba a túlzott nedvesség, ami tönkreteheti mindkét alkatrészt

● hibásan visszaszerelt hűtőcső (heatsink) képes elhajlítani az alaplapot vagy lesarkazni a processzor/videóchip szilíciumlapkáját (gazdasági totálkár)

Sűrített levegő befújása után ebben a ventilátorban a por és kosz szorult be a lapátok és a ventilátor háza közé, ami a ventilátor indulását követően a lapátok letörését eredményezte.
(Nagyításhoz kattints a képre) 

És mielőtt rávágánád, hogy „majd belefújok sűrített levegővel”, inkább azt tanácsolnám mégse tedd! Ugyanis ilyenkor csak beljebb nyomja a sűrített levegő a beszorult porcicákat, még komolyabb bajt okozva. Bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz erről: Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

A laptop hűtőpadokról

Sokan összetévesztik a laptop hűtőpadokat a laptop tisztítással. A túlmelegedés eredendő oka, hogy a laptop belsejében felgyülemlett a por és emiatt a ventilátor hiába teker maximális fordulatszámon, nem képes eltávolítani a hőt.

A laptop hűtőpad mindössze annyit tesz, hogy megemeli a laptop alját, így könnyebben jut friss levegőhöz a laptop. Léteznek ventilátorral felszerelt laptop hűtőpadok is, ezek is hasonló módon próbálják hűvösen tartani a laptopot. Azonban ezek nem az okot, hanem az okozatot orvosolják. Hiába van egy nagyon drága, szuper laptop hűtőpadod, ha a laptop belseje tele van porral. Néhány °C-ot javulni fog tőle a hőmérséklet, de továbbra is lelassítja majd magát a CPU és a GPU, és ugyanúgy bekövetkezhet tőle adatvesztés és az alaplapi chipek is tönkremehetnek.

Így azt tudom csak javasolni laptop hűtőpad témakörben, hogy ne a laptop tisztítás helyett, hanem amellett alkalmazd! Ha játékra használod a laptopod, akkor ne légy rest és vásárolj hozzá egy laptop hűtőpadot, de ne feledkezz el a laptop rendszeres tisztításáról, tisztíttatásáról sem!

ÖSSZEGEZVE

Tény: napjainkban a laptopok 90%-a a videókártya meghibásodása miatt megy tönkre. Első sorban a videókártya meghibásodását a gyártók spórolása, a laptopokon futtatott grafikai programok (játék, photoshop) és a nem megfelelő hűtés okozza.

Lehet játszani laptopon, de csak és kizárólag erre a célra gyártott gamer / komoly teljesítményű laptop fogja ezt hosszabb távon elbírni. Egy átlagos kategóriájú irodai használatra/szórakozásra készült laptopot szinte biztosan tönkre fogsz ezzel tenni. Egyszerűen ezeket nem erre a felhasználásra szánják. Képzeld el ezt úgy, mint ha utcai cipőben mennél rendszeresen futni. Lehetséges egy darabig, de neked is kényelmetlen lesz és hamarabb is tönkre fog menni, ezért találták ki erre a célra a speciális futócipőket. 

Ha ezek ellenére úgy döntesz, hogy mégis szeretnéd játékra használni a laptopod, akkor annyit tehetsz, hogy valamit javíts a helyzeten, hogy minimum évente egyszer elhozod a szervizünkbe egy teljes külső és belső tisztításra. Ez a tisztítás gyakran akár 1-2 évvel is megnövelheti laptopod élettartamát.  Szervizünk áraihoz és elérhetőségéhez kattins ide

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

További cikkeink túlmelegedés témában:

Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

Hogy lehet megnézni a laptop hőmérsékletét?

Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.