5 perc alatt megoldás – Miért zúg a laptopom?

5 perc alatt megoldás – Miért zúg a laptopom?

Küszöbön a tavasz, hamarosan pedig újra elkezd drasztikusan melegedni az idő, ami sok egyéb pozitív hatás mellett azt is jelenti, hogy valószínűleg megint elkezd majd zúgni a laptopod. Igen, jól gondolod, a hőmérséklettel igen szoros kapcsolatban van a laptop által generált zaj, és itt nem feltétlenül a hangszóróból érkezőre gondolok.

A legtöbb laptop aktív hűtéssel rendelkezik, amely azt jelenti, hogy a processzor és a videóchip által termelt hő először egy hűtőbordán kerül elvezetésre a chipektől, majd a hűtőborda lamellázott részét egy ventilátor fújja levegővel, amivel segíti a hő távozását a laptopból.

Ez egy, a laptopot tervező mérnökök által jól kialakított, egyensúlyi állapotot fenntartani képes rendszer, ami azt jelenti, hogy huzamosabb használat után sem lesz a laptop kellemetlenül forró. Ám mint minden rendszer, ez is igényel karbantartást a megfelelő működés fenntartása érdekében. Ma bemutatom mik azok a "tünetek", amelyeket a túlmelegedő laptopod mutat és azt is, hogy mit tehetsz ez ellen.

Porszem a gépezetben

A szó legszorosabb értelmében akkor kerülhet porszem a gépezetbe, ha huzamosabb ideig nem foglalkozol a laptopod takarításával és az telemegy porral. Ám mégis, hogy kerülhet bele annyi por, hogy ne tudjon működni a laptop? – teheted fel a kérdést jogosan.

Nem kell különösebben durva körülményeket elképzelni, egy normál, nem belvárosi lakásban is simán keletkezik annyi por, nem beszélve a szállóporról, hogy egy átlagos laptop 3-6 hónapon belül annyi port szívjon magába, ami már nehezíti, vagy egyenesen akadályozza a hűtésének működését.

Romló hűtési teljesítmény

A laptop hűtéséért felelős rendszer első ránézésre tűnik csak bonyolultnak, ám valójában egyszerű. Vannak a hőt termelő chipek (processzor és videóchip) a laptopban, amelyek közvetlenül érintkeznek a hőelvezető csővel – a jobb hőátadás érdekében hűtőpasztával ellátva – majd az említett a hőelvezető cső nevéhez híven elvezeti a hőt a heatsink lamellázott részéhez.

Ezen a lamellázott részen egy ventilátor szobahőmérsékletű levegőt fúj keresztül, amely érintkezve a hőelvezető cső lamelláival átveszi a hőt. Legvégül a meleg levegő távozik a laptopból. Ezt te magad is érzékelheted, ha odateszed a kezed az 1-2 óra bekapcsolt állapotot követően a laptopod alján/oldalán elhelyezett nyílásokhoz. Az egyiken érezni, hogy áramlik be a levegő, a másikon érzed, hogy tódul ki a meleg levegő.

blogunk ajánlása

A fent vázolt esetet nevezzük optimálisnak. Ilyenkor sem a processzor, sem a videókártya nem melegszik túl, hiszen a hűtés ellátja feladatát, ami a keletkezett meleg gyors és hatékony eltávolítása. Mikor kezd el csökkenni a hűtés hatásfoka?

A kérdésre egy újabb kérdéssel válaszolnék: hogyan tudjuk az előző egyensúlyi rendszert felborítani? A végletekig leegyszerűsítve kell hozzá két szabadon álló nyílás a laptopon (egyik a hideg levegő beszívásáért, másik a meleg levegő kifújásáért), egy működő ventilátor és egy hőátadásra képes heatsink. Noha reális esély van a ventilátor és a heatsink elromlására is, ezek általában már következményként szoktak jelentkezni. Következményként arra a szituációra, amikor a bemeneti és/vagy kimeneti nyílások útja „el van torlaszolva”.

A levegő útjába minden esetben a por, szöszök és egyéb koszok állnak, amelyeknek rövidebb idő kell, mint hinnéd, hogy teljesen eltömítsék a szellőzőjáratokat. Természetesen itt is a legszűkebb keresztmetszet lesz a gyenge láncsszem, nevesül a heatsink lamellázott része. Ezek a keskeny rések mintha csak arra lettek volna kitalálva, hogy felfogják az összes port.

Ennyire rossz a helyzet

Mint korábban említettem, legfeljebb fél év elegendő ahhoz, hogy egy átlag laptop teljesen eltömődjön porral. A gyakorlatban ez a következő dolgokat jelenti:

● a laptop ventilátora nagyobb fordulatszámon kezd el forogni, hogy el tudja távolítani a keletkezett hőt a laptopból

● az előző pontból adódik a válasz a címben feltett kérdésre is: a gyorsabban pörgő ventilátor hangosabb.

● ami pedig a huszonkettes csapdája, hogy a gyorsabban pörgő ventilátor egyenes arányosan több port szív be a laptopba.

És mik a túlmelegedés további következményei? Ha a ventilátor maximális fordulatszámon sem képes emberi keretek között tartani a processzor és a videóchip hőmérsékletét, akkor mindkét chip a saját sebességének csökkentésével próbálja indirekt módon kezelni a kialakult "hőhelyzetet", ezt nevezzük beépített thermal defense-nek.

Ez a védelem több lépcsős, a processzor fejlettségi fokától függően akár 1%-onként is képes a sebességét csökkenteni. A végső fázisban a laptop lekapcsolja önmagát, megakadályozva ezzel végérvényes károk bekövetkeztét.

Az ilyen típusú leállás nem olyan, mint amikor a Start menüben kiválasztod a Leállítás funkciót, és a Windows szépen megkérdezi, hogy elmentse-e a változtatásokat. Ilyenkor egy szempillantás alatt, mindenféle előzetes jelzés nélkül lekapcsol a géped, ami egyébként igencsak könnyen vezethet adatvesztéshez is, ha a merevlemez éppen írási műveletben van (ami relatíve gyakran előfordul).

Laptop hűtőpad? Ér valamit?

Előfordulhat azonban egy tiszta laptop esetén is, hogy egy-egy erőforrás igényesebb program, melegebb nyári napon történő használata közben a laptopban található ventilátornak folyamatosan dolgoznia kell ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékleten tudja tartani a készülék alkatrészeit. Ilyen esetben indokolt lehet a hűtőpad használata.

Amennyiben már megtörtént a laptopod teljes tisztítása és szeretnéd, hogy a legnagyobb melegben is megbízhatóan működjön a készüléked, nézz körül a hűtőpadjaink között a webáruházunkban.

Azonban fontos észben tartani, hogy a hűtőpad nem az okot kezeli, hanem a tünetet. Ha üresjáratban is hangosabb a laptop ventilátora, akkor nem fogja megoldani a problémát a legdrágább hűtőpad sem, kizárólag a laptop tisztítása.

Megelőzés és segítség, ha már gondban vagy

Az, hogy vigyázzunk és karban tartsuk a laptopot csupán egy kis odafigyelésre és minimális idő- és pénzbefektetésbe kerül. Olyan ez, mint az autód szervizelése: ha becsülettel elviszed évente, vagy legfeljebb 12-15 ezer kilométerenként szervizbe, akkor jóval tovább hűséges társad lesz a mindennapokban.

Általános tanácsok a túlmelegedés elkerülésére:

● Kerüld a laptop ágyban, párnák között, földön, szőnyegen való használatát,

● Keress egyenletes, kemény felületet (asztal), amelyen használod a laptopot,

● Ne tedd táskába, zacskóba bekapcsolt állapotban.

Azt pedig nagyon egyszerűen ki lehet számolni melyik az olcsóbb:

● Használni 2-3 évig egy laptopot, majd újat venni, ha elromlott,

● Évi egy alkalommal kitisztíttatni teljesen.

Az első opció az igényeidtől függően száz-százötvenezer forinttól a csillagos égig terjed, a második pedig mindössze 16.990 Ft. alkalmanként. A valós megoldás a laptop évente egy alkalommal való kitisztítása.

Kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

Szervizünkben a laptopok bevizsgálása minden esetben teljesen díjmentes és ha szükséges, akkor teljes tisztítás költsége bruttó 16.990 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 23.980 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe. 

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

További cikkeink túlmelegedés témában:

●  Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

●  Hogy lehet megnézni a laptop hőmérsékletét?

●  Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.