Miért van ennyi féle különböző laptop töltő?


Régóta pedzegetett téma a felhasználók részéről, hogy miért szükséges a laptopjuk cseréje esetén feltétlenül cserélni a töltőt is; illetve, miért nem használható a régi laptop - adott esetben még elektromosan hibátlan - töltője az új készülékkel.

Miért van ennyi fajta különböző laptop töltő? Milyen értékeket kell nézni egy töltőn? Várható egységesítés a laptop töltők csatlakoztatása terén? Ha tovább olvasol minden kérdésed megválaszolom.

Miért van ennyi féle laptop töltő?

Egyrészt, a legtöbb laptop gyártó igyekszik egyedi, csak az ő laptopjai számára készülő töltőcsatlakozókkal felszerelni a töltőket. Ennek elsősorban üzleti okai vannak: a gyártók azt szeretnék, hogy ne tudd helyettesíteni más gyártó töltőjével a Tiéd. (Sőt, nem ritka, hogy egy gyártónak egymással párhuzamosan többféle egyedi töltő-csatlakozója is fusson az éppen megjelenő modelleknél.)

Másrészt, előfordulhat, hogy egészen más a teljesítmény igénye a beújított laptopunknak, mint az előzőnek. Ez az elmozdulás mindkét irányba történhet: vegyünk csak azt az egyszerű példát, amikor ultrabook-ról gamer notira váltunk - vagy pont fordítva. Egy ultrabook kis fogyasztású, akár forgó alkatrészektől teljesen mentes, ezért nincs szükség nagyteljesítményű töltőre hozzá, ami abból a szempontból is előnyös, hogy nem kell magunkkal cipelni jókora tégla-töltőket. Ami azért egy szándékosan könnyűre tervezett ultrahordozható laptop esetében igenis elvárás.

Fordított esetben egy ultrabook-nál akár öt, vagy akár nyolcszor akkora áramfelvételre van szüksége egy nagy gamer laptopnak - nagyteljesítményű videókártya-processzor kombó, hozzá tetemes légszállításra képes aktív, ventilátoros hűtőegység.

NA És MI az a centerpin?

Némely gyártó a töltő minden csatlakoztatásánál autentikációt, azaz azonosítást vár el a töltőtől. "Ki vagy, és mit akarsz?" (Ilyen például a legtöbb  HP laptop töltő és a legtöbb Dell laptop töltő)

Ezekben a töltőkben a töltéshez szükséges két póluson kívül egy harmadik érintkező is kivezetésre került a csatlakozókba, amely afféle "smart" portként finkcionál. Ez nem befolyásolja a töltést, hanem tájékoztatja a laptop töltés-vezérlését a töltő típusáról, elektromos paramétereiről, hőmérsékletéről, de még akár a gyári számáról is.

Ezzel igyekszik a gyártó minél inkább a gyári alkatrészek használatára ösztönözni a felhasználóit. De léteznek olyan utángyártott töltők, amelyek ezt a smart funkciót is képesek ellátni. A gyárihoz hasonlóan viselkednek, és sok esetben minőségben is megközelítik azokat.

blogunk ajánlása

És mi a helyzet az univerzális töltőkkel?

 A gyártóknak minden okuk megvan arra, hogy a felhasználókat eltántorítsák azoktól a töltőktől, amelyeket megtalálni azoknak az üzleteknek a polcain, ahol a laptop töltőkkel szomszédos rekeszban találjuk az öntött gumi papucsokat. Hát igen, többnyire ezek az univerzális töltők.

Vállalnak egyszerre többféle feszültségértéket, többféle töltőfej-adaptert adnak velük. Grátiszban még USB porton való eszközök töltésére is adnak lehetőséget. Van, hogy a polaritás kiosztása se egyértelmű, nagyon könnyű véletlenül más feszültségre kapcsolni a töltőt, illetve általában ezek kialakítása silány minőségű, az elektromos megbízhatóságról nem is beszélve.

Ismered a mondást? "Ami mindenhez jó, az semmihez sem jó igazán!"

MIÉRT fontos a polaritás érték és a feszültség?

Szinte minden laptopra igaz, hogy a töltő csatlakozójára fordított polaritású áramot csatlakoztatva a laptop alaplapja azonnal tönkremegy. Általában javítható, de határozottan tönkremegy. Olyannyira, hogy már nem lehet bekapcsolni a laptopot. Ez villamos szempontból egy nagyon érzékeny paraméter.

A feszültségérték már nem annyira kényes kérdés. A laptopon belül számos kisebb tápegység üzemel az alaplapra integráltan, amelyek elég széles feszültség-spektrumban képesek tápellátást fogadni.

Csak példaként megemlítve: üzemelnek az általában 20 Volt körüli töltő-tápegységekről, de a tipikus 14 Voltos akkumulátorról is elketyegnek. Ami igazán ártalmas lehet, az a túlfeszültség. Ez esetben szinte biztosan tönkremegy az alaplap, ami általában szintén javítható.

Miért nem annyira kritikus pont az Amper értéke?

 Az áramerősség értékénél elég arra figyelni, hogy a töltő Amper értéke nagyobb, vagy egyenlő legyen a laptop alján feltüntetett Amper értéknél. A töltők úgynevezett "feszültség-generátorként" funkcionálnak, azaz állandó feszültség mellett a fogyasztó (azaz itt a laptop) igényeinek megfelelően rugalmasan képesek Amper-t, azaz áramerősséget leadni.

A laptop Amper-, azaz áramfelvétele széles körben mozoghat, a nulla és a laptop alján feltüntetett érték között. Ez attól függ, épp mennyire számításigényes feladatot hajtunk végre a rendszerünkkel, az mennyire igényli a ventilátor-motor működését, milyen erős fényerőn használjuk a kijelzőnket, és hogy az akkumulátorunk a töltési ciklusának éppen melyik fázisánál tart éppen.

A feszültség (Volt) és az áramerősség (Amper) szorzata adja meg a teljesítményt, amit Wattban fejezünk ki, akár a kenyérpirítónk esetében. Ezek alapján szokták a töltőknél a Watt értéket megadni.

ha melegszik a laptop töltőm, az baj?

A töltők hatásfoka még nem ideális, azaz még a legmodernebb alkatrészekkel is képződik valamennyi veszteségi teljesítmény. Ezt úgy képzelhetjük el, hogy például a 90W-os laptop töltőnk ugyan képes 90W-ot a kimenetén a laptopunk számára nyújtani, de az elektromos hálózatból - példánk kedvéért - 92W teljesítményt vesz fel, melyből a különbözet kettő Watt a veszteségi teljesítmény formájában jelentkezik. Ekkora teljesítmlénnyel melegednek a töltő alkatrészei, azaz ennyivel melegszik, vagy ha úgy tetszik: ennyivel fűt a töltőnk.

blogunk ajánlása

Hogy fogom egy ilyen apró csatlakozón keresztül feltölteni a gamer laptopomat? Biztonságos ez?

A szabvány lehetővé teszi a nagyteljesítményű laptopok töltését is, miközben a csatlakozó igen apró, és ami legfontosabb, nagyon lapos tud maradni, hogy a legvékonyabb ultrabookon is kényelmesen elférjen. Erre azért érdemes kitérni, mert a nagy teljesítményű laptop töltő csatlakozóján tetemes mennyiségű áramerősség halad át, ami az apró, és sűrű érintkezőjű csatlakozó bedugásánál, vagy kihúzásánál esetleg szikrakisülést, ezzel együtt a laptop meghibásodását, a csatlakozó megpörkölődését, megégését okozhatná. Azonban segítséget nyújt a "smart" funkció. A laptop USB-C szabványú töltő csatlakozóján alapesetben csak egy kisfeszültségű, és ezzel együtt nagyon kis teljesítményű tápellátás üzemel. Amint rádugjuk a laptopra, ez a kis teljesítményű tápegység képes meghajtani a laptop azon áramkörét amely pont a töltő számára nyújt "smart" funkciót. Ez a számítástechnikai műszóval élve a "handshake", magyarul kézfogás. Amint a töltő megbizonyosodott arról, hogy egy laptopra csatlakoztatták, rákapcsolja az USB-C dugaszra a nagyobb teljesítményű, beépített 20 Voltos tápegységet, amely így már biztonságosan képes a laptop tápellátására, és az akkumulátorának töltésére is egyidejűleg.

AZ EGYSÉGESÍTÉSÉ A JÖVŐ

Az okostelefonokat már régóta egységesen USB-C töltőkkel szállítják, ami nagyban megkönnyítette a felhasználók életét. Ami az okostelefonoknál bevált, reméljük minél szélesebb körben elterjed a laptopoknál is. Így egy megfelelően nagy teljesítményű töltő akár több, egymást váltó laptopon átívelve is használatban lehetne. Illetve a meghibásodott laptop töltőnket bármely elektronikai üzletből megvásárolt "univerzális" USB-C töltővel tudnánk pótolni. A magam részéről elmondhatom, hogy mi sem lenne könnyebb, ha szervizben nem kéne többféle kábelt tartani a munkaállomásoknál, hanem elég lenne egyetlen egy.

Ezzel szemben a laptop gyártók részéről a fentebb taglalt okok miatt kevébé van meg a szándék, hogy egymás laptopjai és töltői felcserélhetőek legyenek. Ezel ellentétben az EU már meghozta a döntését: 2026-tól kötelező mindegyik laptopos egységes USB-c töltőporttal ellátni, hogy mindegyik töltő egységes töltőfejjel legyen tölthető (Ettől persze a teljesítményben még lesz különbség)

Ehhez a csatlakozók egységes fizikai kialakítása, elektromos paraméterei és az ugyancsak egységes "smart" funkciók szükségesek. Az utóbbi időben egyre több laptopot már USB-C típusú töltő aljzattal szerelnek. Ennek köszönhetően előfordulhat az, hogy a szervizben egy Apple töltővel egy lenovo laptopot töltsek, ami korábban elképzelhetetlen volt.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.