Így tárold a laptop akkud, ha hosszabb ideig nem használod



Sok felhasználó a laptopját "asztali számítógépes" üzemmódban használja, azaz csak ritkán hordozzák, így nincs sok értelme, hogy az akkumulátort a laptopban tartsuk. 

Logikusan hangozhatna, hogy a hosszútávon is "asztali" üzemmódban használt laptop akkumulátora a legjobb kondícióban legyen, hiszen sosem volt "bevetésen". Valójában azonban sajnos laptopok akkumulátora minimálisan akkor is öregszik ha sosem hordozzuk, vagy ha a laptopot folyton mobil készülékként használjuk.


MINél több Töltés =
gyorsabban romló kondíció

Az akkumulátort a folyamatos töltés-merítés használja el. Nagy általánosságban egy laptop akkumulátor cellái 400-500 töltési ciklusra vannak tervezve. Minél előbb "kihasználjuk" ezt a 400-500 teljes töltési ciklust, annál előbb tönkremegy az akku. Ez okozza elsődlegesen és legfőképpen, hogy időnként új akkut kell vásárolni, de ez elkerülhetetlen egy hordozható eszköz esetében.

Azaz kevesebb töltési ciklus: hosszabb akkumulátor élettartam.

Ha egyáltalán nem hordozzuk a laptopot, érdemes lehet kivenni a akkumulátorát. (Nem minden laptop akkumulátora moduláris, azaz a laptop belsejében, a burkolat alá rejtve találjuk.)

A félretett akkumulátor is apránként lemerül, de nagyon lassan veszít a kondíciójából. A lítium akkumulátorok nem bírják az alacsony töltöttséget sokáig. Ezért mielőtt elraknánk, javasolt feltölteni legalább 40%-ig. Ezzel a töltöttségi szinttel elég havonta elővennünk, és ismét 40%-ig töltenünk.

blogunk ajánlása

Így tárold hosszútávon -
Nézzük a számokat



A fenti adatok alapján megállapítható, hogy a teljesen feltöltött akkumulátorok gyorsabban merülnek, mint a félig feltöltött akkumulátorok. És az is jól kivehető, hogy 25 °C feletti hőmérséklet sem igazán megfelelő az akkumulátoroknak a hosszabb távú tárolás szempontjából.

A legtöbb szakmai cikk szerint a laptop akkumulátorait szobahőmérsékleten (max 25 °C) 40–60%-os töltöttségi szinten a legoptimálisabb tárolni hosszabb távon.

Érdemes lehet 1-2 havonta 15-20%-ig meríteni, majd 40-60%-os töltöttségen tovább tárolni az akkumulátort, hogy valamelyest kondícionáljuk a cellákat.

Van, aki a hűtőre esküszik
- Pro tipp ultra haladóknak

A ceruzaelem helye a kamra, vagy a hűtőszekrényben a tojások mellett van. És vannak, akik szerint a laptop akkumulátora is itt van a legjobb helyen. Viccet félretéve: a lítium ion akkumulátorok a leglassabban a kicsivel fagypont fölötti hőmérsékleten merülnek, és öregszenek a leglassabban. Tehát egészen konkrétan a hűtőben.

Jelentős különbséget azonban a fenti táblázat adatai alapján nem tudunk elérni a merülés gyorsaságában, de ha mégis így döntenénk, tegyük az akkumulátort egy légmentesen záródó zacskóba, mellédobva egy páraelszívó tasakot (ez az az kis tasak, amit az új táskában, vagy az új cipő dobozában találunk.) Ezzel kiküszöböljük, hogy a hűtőben az érintkezőkre folyjon valami, vagy hogy pára csapódjon ki az akkumulátorra. (Megjegyzés: pro tipp, csak ultra haladóknak)

VÉGEZETÜL 3 +1 hasznos tipp

1. Ne tárold lemerülve, vagy lemerüléshez közel az akkumulátorod hosszútávon. Bár sokkal lassabb ütemben, de az akkumulátorok tárolás közben is folyamatosan veszítenek a kapacitásukból. Ha az akkumulátor teljesen lemerül, miközben tárolod, végleg tönkremehet.

2. Ne tárold teljesen feltöltve az akkumulátorod hosszútávon. A teljesen feltöltött akkumulátorok gyorsabban merülnek, mint a félig feltöltött akkumulátorok. A legtöbb szakmai cikk szerint a laptop akkumulátorait 40–60%-os töltöttségi szinten a legjobb tárolni.

3. Az akkumulátort száraz helyen tárold. A nedves környezet felgyorsítja az akku lemerülését.

+1 Csak akkor merítsd le az akkut, ha szükséged van rá. Az akkumulátort a folyamatos töltés-merítés használja el. Nagy általánosságban egy laptop akkumulátor cellái 400-500 töltési ciklusra vannak tervezve. Minél előbb "kihasználjuk" ezt a 400-500 teljes töltési ciklust, annál előbb tönkremegy az akku.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.