Windows 11: megéri váltani?

Téged is győzködtek már az ismerőseid is egyidődájt afelől, hogy a Windows 11-re őrültség váltani, illetve: "Hidd el, ha kipróbálod, nem akarsz majd visszaállni a régi rendszerre? Ebben a cikkben ennek az önálló eldöntésében igyekszem segíteni, illetve válaszolok pár - a telepítéssel, és rendszer követelményekkel kapcsolatos - gyakori kérdésekre.

Alapvetően elmondható, hogy viszonylag erős követelményeket támaszt a Windows 11 telepítő a hardver konfigurációnkkal szemben. Ez nem is annyira a teljesítményre, sokkal inkább a biztonsági funkciók meglétére vonatkozik: hiába van egy erős i7-es processzorral felszerelt laptopunk 2015-ből, a Windows 11 telepítő alapesetben nem támogatja. (A támogatott Intel processzorok listája ide kattintva, míg az AMD CPU-k itt elérhetők.)

Ugyanakkor lehet akár egy két éves belépő kategóriás laptopunk egy határozottan kisebb teljesítményű Celeron processzorral, mégis a Windows 11 által támogatott kategóriába sorolják.

Ezen felül követelmény a TPM 2.0 és úgynevezett "Secure boot" biztonságos indítás opció is, de ezekről majd később. Mára már mindegyik követelmény megkerülhető a telepítő saját, mélyen hardveres parancsai segítségével, azonban ezt csak haladó felhasználóknak ajánljuk. Ezzel a Windows 11 nem képes teljes, mindenre kiterjedő szolgáltatást és teljes biztonságot nyújtani – a fejlesztők szerint. Ellenben ez a biztonság még lehet kielégítő is.

A Windows 10 már nem eléggé biztonságos? 

A legtöbbször a böngésző, netező felhasználóknak és úgy általában az elterjedt alkalmazásokat, játékokat, irodai alkalmazásokat használók számára nem jelenthet nagy előnyt a biztonság további fokozása azzal, hogy olyan készülékre váltunk, ami már megfelel a Windows 11 követelményeinek.

Már a Windows 10 is olyannyira biztonságos egy átlagos felhasználó számára, hogy azt még külön vírusírtókkal sem érdemes terhelni. Azonban egyre több és érzékeny adatunk lehet a számítógépünkön - iratok, bankszámla-adatok és az ezekhez való hozzáférés csatornái - így a windows fejlesztői igyekeznek tartani a lépést az adathalászok "fejlesztéseivel".

Nem kell kétségbe esnünk addig, amíg a Windows 10 támogatása kitart és érkeznek hozzá újabb és újabb biztonsági frissítések. Ezzel együtt is ha már új laptop beszerzésére kerül sor, feltétlenül a Windows11-et javasoljuk.

A Windows 10 felajánlja AUTOMATIKUSAN A WINDOWS 11-RE VALÓ frissítés? 

Ha aktivált Windows 10 operációs rendszered van, és minden rendszerfrissítést telepítettél, az operációs rendszer automatikusan megvizsgálja, megfelel -e a konfigurációnk a Windows 11 telepítéséhez szükséges követelményeknek.

Ha megfelel, a windows update felkínálja a Windows 11-re való frissítést, ami a Windows 10 tulajdonosoknak ingyenes. Ha nem kínálja fel, akkor vagy az aktiválással van gond, vagy a rendszerkövetelmények nem stimmelnek.

Ez esetben előfordulhat, hogy csak a BIOS beállítások között kell megkeresni és bekapcsolni a TPM chipet, vagy engedélyezni kell a PTT-t. Ezt megint csak haladó felhasználóknak ajánlott.

Mi a különbség a windows 10 és 11 között?

Megújult felhasználói felület: a biztonsági funkciókon kívül a felhasználóknak a legfontosabb a felhasználói felület, így legelső blikkre a tálca és a Start menü szokatlan elhelyezése tűnhet fel. Az alapbeállítások szerint a tálca és a start menü középre került. (Ennek az elhelyezését lehet kérni a tálca bal oldalára.)

Új start menü: újdonság még, hogy a start menüben az alkalmazások már nem egyetlen oszlopban helyezkednek el egymás alatt, hanem egy mátrix felületen. Így még több alkalmazás tekinthető át egyszerre.

Kibővített Microsoft Store: az Apple App Store-hoz hasonló alkalmazásbolt, ahol a Microsoft által valamelyest szabályozott körülmények között válogathatunk alkalmazásokat.

Teljesítmény: a Windows 11 teljesítmény szempontjából nem fogyaszt lényegesen többet, azaz nem lassabb, mint a Windows 10. A meglévő konfigurációnk nem lesz lassabb, vagy észrevehetően lassabb, ha átállunk Windows 10-ről Windows 11-re. Ráadásul egyes beszámolók alapján az újabb, legfeljebb 2-3 éves eszközökön még jobban is muzsikál, mint az elődje. Való igaz, hogy tíz évnél régebbi konfigurációkon már küzdelmes lehet a használata, nem beszélve arról, mennyire körülményessé válik a telepítése is.

Új fájlkezelő: valójában egy arcfelvarrásról van szó. Ami eddig szöveggel ki volt írva, most egy ikont kapott, így valamivel átláthatóbb, és a jobbklikkes menü is rövidebb lett. 

Ezeken felül a Windows 11 számos módosítást kapott az elődjéhez képest, ami nem feltétlenül kerül a szemünk elé, főleg, ha leginkább csak böngészünk, játszunk, és irodai alkalmazásokat használunk. Az átállás szinte zökkenőmentesen megy végbe a legtöbb felhasználó számára.

blogunk ajánlása


MIt jelent a gyakran emlegetett "TPM" és "PTT" egy operációs rendszernek? 

Ahogy a cikk legelején említettem, a Windows 11 esetén az eddigieknél még inkább az előtérbe tolták a biztonságot a fejlesztők. Az említett mozaikszavak mindegyike mögött valamilyen biztonsági szolgáltatás bújik meg. Ezek hardveres védelmet jelentenek, amely az operációs rendszert támogatják úgy, hogy azt szoftveresen ne lehessen feltörni - vagy csak nagyon-nagyon nehezen.

Az első a TPM (Trusted Platform Module), egy fizikális félvezető chipről van szó, amely képes bizonyos kulcsokat tárolni, melyet az operációs rendszer használhat arra, hogy a windows jelszón felül még más módon is védje a merevlemez tartalmát, a rendszert, az adatainkat.

A Windows 7 Pro, és Ultimate rendszerrel együtt járt a lehetőség a bitlocker titkosításra. Ez esetben az operációs rendszer nemcsak a meghajtót, hanem a fájlokat egyenként is titkosította, melyek visszafejtéséhez (olvashatóvá tételéhez) szükséges kulcsot egyrészt elmentette az operációs rendszerhez hozzárendelhető online Microsoft fiókban.

Készíthetünk "USB kulcsot", ami egy pendrive a visszafejtő kulccsal, illetve elmentésre került az alaplapra forrasztott TPM chipbe. Utóbbi esetben a Windows minden indításánál egyfajta globális kulccsal lehetővé teszi az operációs rendszer betöltését. Ebből a felhasználó semmit nem vesz észre használat közben. A titkosítás feloldása minden esetben a háttérben történik. Ha a merevlemezt, vagy a TPM chipet eltávolítottuk, letiltottuk, a tartalmát töröltük, a rendszert csak a külön elmentett, feljegyzett visszafejtő kulccsal tudjuk ismét elérni.

Ennek a titkosítási módszernek a következő verziójában már a chipsett gyártók a processzorukba integrálták a TPM chipeket, mely Intel processzorok esetén a PTT néven, AMD processzorok esetén fTPm néven kerültek használatba. Egy másik biztonsági funkció a "secure boot" mely tovább növeli a rendszerünk biztonságát - mindkét esetben adatbiztonsági szempontból.

VÉGSZÓ

Végül marad a nagy kérdés: érdemes-e átváltani Windows 11-re? Bár látható, hogy vannak hiányosságok, azok nem teljesen elviselhetetlenek, és a Microsoft valószínűleg frissítgeti majd az új operációs rendszert. 

Amennyiben nagyon régi, több mint tíz éves konfigurációnk van, valószínűleg több gonddal fog járni az átállás, mint előnnyel, így nem javasoljuk a frissítést. Legfeljebb 7-8 éves készülék esetén érdemes elgondolkodni az átálláson - figyelembe véve azt, hogy a win 10 már hét éves és két három éven belül megszűnik a Microsoft támogatása.

Legfeljebb három éves készüléknél pedig a  legjobb döntés az átállás. Ez esetben jár a legkevesebb zökkenővel és nyújtja a legtöbb előnyt az új - de már egy éves operációs rendszer.

Ha azonban új laptop beszerzésére kerül sor, feltétlenül a Windows11-et javasoljuk.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.