3 tipp a tökéletes laptoptáska választáshoz

Egy jó laptoptáska hű társ lehet, vagy hosszú időre meg is keserítheti az életünket. Nem érdemes tehát elhamarkodott döntést hozni.

Sosem voltak még olyan fontosak és elterjedtek a laptopok, mint manapság, amikor a szellemi munkavégzés szinte bárhonnan elérhetővé vált. Ezek az eszközök azonban, nem meglepő módon, sérülékenyek, így szükség van egy táskára, amivel biztoságban viheted a kedvenc kávézódba, parkodba, és a tömegközlekedésen sem lesz baja.

A tökéletes laptoptáska kiválasztása szörnyen nehéz lehet, pláne, ha jobban elmerülsz a témában, hiszen a választék szinte határtalan, számtalan márka, megszámolhatatlan mennyiségű opciót kínál arra, ekkora zajban pedig nehéz megtalálni a számunkra legjobban megfelelő opciót.

Ebben a cikkben nem fogunk konkrét javaslatokat tenni, hiszen, mint azt írtuk is, a kínálat kifejezetten nagy, inkább az a célunk, hogy segítsünk a fontos szempontokra összpontosítani a választás során.

A legfontosabb a komfort

Ugyan egy laptop táska esetében ésszerű lenne, ha elsősorban az eszközünkhöz választanánk táskát, ez azonban csak elméletben működik, hiszen te leszel az, aki nap mint nap felveszi majd a hordozót, ha pedig az kényelmetlen, nem elég hosszúak a pántok, esetleg valahol bántó a kialakítása, az az egész élményt megpecsételi.

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy az első szempont a viselés komfortossága legyen. Fontos például, hogy a táska egyenlően ossza el a tartalmának súlyát, hiszen az aszimmetrikus testtartás hosszútávon komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A szakértők szerint az ideális viselet, ha a hordozó magasan van a háton, és az alja is még a csípő fölött helyezkedik el.

Ha nagy súlyt tervezel hordani a táskában, érdemes lehet a mellkas előtt becsatolható pánttal rendelkezőt is kipróbálni, ez ugyanis remekül tudja tehermentesíteni a hátat.

A kényelmet a laptoptáska mérete, és a magasságod is befolyásolja. Olyan ez, mint a ruhavétel: online mindig kockázatos, hogy mindenhol passzol-e. Emiatt azt javasoljuk, hogy először szűkítsd le néhány opcióra a kört az interneten, aztán amennyiben erre van lehetőséged, inkább próbáld fel őket. Ha ez nem megvalósítható, keress képeket vagy videókat arról, ahogy hozzád hasonló magasságúak viselik, kiindulásnak az is jó.

Érdemes lehet ettől függetlenül is elmenned egy boltba, és felpróbálni néhány táskát, hogy mi a számodra legideálisabb méret.

Általában a kapacitásukat literben adják meg, a legkeskenyebb, csak a laptopodnak és néhány könyvnek helyet adó darabok 10-16 liter között vannak, az arany középutat a 20-25 literesek képviselik, amiben már étel és egy nagyobb vizesüveg is elfér, ha pedig esetleg fényképezőgépet, vagy egyéb kiegészítőket is magaddal vinnél, érdemes a 30 literes és nagyobb méretben gondolkodni.

Végül, de nem utolsósorban, ha meleg időben is hordod majd a táskád, érdemes olyat választani, aminek a hátulján egy hálós, lélegző réteg elválaszt a rakodó tértől, így csökkenti az izzadás mértékét, ami nagyon fontos lehet egy meleg nyári napon.

blogunk ajánlása

Milyen anyagból legyen a táska?

Néhány évvel ezelőttig jellemző volt, hogy a táskák túlnyomó többsége pamutvászonból készült, amit aztán waxszal tettek vízállóbbá. A módszer egészen hatékonynak volt tekinthető, viszont indokolatlanul nehéz volt ez az anyaghasználat, illetve hajlamosak voltak arra, hogy elkezdjenek foszlani. Nem javasoljuk tehát, hogy retró megoldásban gondolkodj.

Manapság már inkább jellemző a nejlon, a poliészter, vagy ezeknek az anyagoknak valamilyen kombinációja. Ezek könnyebbek, mint elődjeik, általában vízlepergető kialakítást kapnak, és még az áruk sincs az egekben.

Ha ennél egy kicsit prémiumabb megoldásban gondolkodsz, fontos, hogy tényleg strapabíró legyen a táskád, esetleg a texturáltabb külsőt szeretnél, érdemes cordura táskákat is nézni. Ezek szintén nejlonból, poliészterből és poliamidszálakból állnak, így nem csak könnyűek, de a szakítószilárdságuk is magas.

Ha fontos az elegáns megjelenés, természetesen érdemes a bőr táskákat is számításban venni, amik szintén erősek, általában vízállók, és az idő múlásával csak előkelőbben néznek ki. Sajnos azonban a bőr különösen nehéz, pláne az előbb felsorolt anyagokkal szemben, továbbá bizonyos behatásokkal szemben igen sérülékeny is.

Na és persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy nagyobb bőrtáska, amiben a laptop mellett több cucc is elfér, a számlánkon is nagy lyukat üthet.

Fontosak a cipzárak is

Talán bele sem gondolnál, egy elromló cipzár azonban bármilyen táskát pillanatok alatt használhatatlanná tud tenni.

Azt javasoljuk, hogy amikor csak van rá lehetőséged, próbáld ki, hogy egy táskán mennyire simán működnek a cipzárak, illetve olvass utána, ha te magad nem tudod kipróbálni. Kerüld továbbá a derékszögű sarkokon áthúzó cipzárakat, ezek ugyanis jellemzően nem a mechanika barátai. Érdemes továbbá vízálló, és fém cipzáras táskát választani, ami ugyan drágább, de jelentősen megnöveli a termék élettartamát.

Jók a mágneses megoldások is, ha azonban ilyet választasz, mindenképpen győződj meg róla, hogy azok jól vannak elhelyezve, és könnyedén tudod majd összepattintani őket, továbbá ellenőrizd a minőségét: egyes varratok és ragasztások akár néhány hét alatt képesek megadni magukat, a garanciáztatás pedig mindig elpazarolt idő.

Nézzen ki jól, és legyen funkcionális!

Kétféle ember létezik: az egyik szerint egy táskán sosem lehet elég zseb, a másik pedig a négy fakk miatt is panaszkodik, mert mindig elfelejti, mit, hová tett. Mielőtt továbbmegyünk, mindenképp azonosítsd magad. A táskák kialakítása fantasztikusan sokrétű, szinte lehetetlen, hogy ne találj olyat, ami nem elégíti ki minden elvárásodat, csak tudod kell, mire van, esetleg a jövőben mire lehet szükséged.

Ha szeretnél, választhatod a legszimplább megoldást: egy nagy pakolórész, ahol maximum a laptopod van elválasztva a több cuccodtól egy gumis elválasztóval és 1-2 apróbb zsebbel, vagy rámehetsz a funkcionalitásra, választhatsz olyan táskát, amiben egy halom tárolót találsz, akasztókkal, apró zsebekkel, oldal tárolóval és akár átalakítható rekeszekkel.

blogunk ajánlása

Ezeket mind neked kell tudni, de, pláne mivel laptoptáska választásról beszélünk, a minimumként azt javasoljuk, hogy egy tömítéssel ellátott laptopelválasztóból ne engedj, továbbá legyen egy cipzáros belső zseb, ahova a pénztárcádat és egyéb értékes eszközeidet rakhatod, ha arra lenne szükség.

Ezen kívül érdemes olyan táskát választani, aminek kívül is van tárolója, például oldalzsebe, ahova könnyedén becsúsztatható egy vizespalack, üdítő vagy alkalom adtán esernyő.

Vannak továbbá nagyon kreatív és hasznos kialakítások, amiket érdemes keresni, mikor laptoptáskát vásárolsz. Az egyik kedvencünk a kemény alsó rész, ami lehetővé teszi, hogy a hordozó magában is megálljon, ne kelljen semminek neki támasztani, továbbá viseléskor is jól néz ki, hogy nem deformálódik el a teher alatt.

Vannak továbbá olyanok, amiknek az oldalán egy cipzárral kisebbre húzhatjuk a mélységet, ha pedig megakarjuk jobban rakodni, egyszerűen hozzáadhatunk néhány litert a kapacitáshoz.

Néhány táska rendelkezik egy oldalsó cipzárral is, ami egyenesen a laptoptároló részt nyitja. Ez rendkívül hasznos lehet a mindennapi használat során, repülős utazáskor azonban cseppet sem praktikus, továbbá könnyebben elérhetővé teszi mások számára is a hordozó legértékesebb darabját. Ha már itt tartunk: néhány táska kifejezetten a tolvajok elleni megoldásokkal rendelkezik.

Ha te is tartasz attól, hogy kilophatnak valamit a táskádból, egyre több gyártó alkalmaz zárható cipzárokat, rejtett, vagy álcázott zsebeket és ütésálló rekeszeket, amik további biztonságérzetet adnak.

Vannak olyan extrém megoldások, amikor a hátunk és a táska közé vannak zsebek építve, amik tényleg szinte lehetetlenné teszik a lopást, a használatuk azonban szörnyen kényelmetlen.

Végezetül

Végül, de nem utolsósorban, (és tudjuk, hogy triviálisan hangzik, de le kell írnunk) ne válassz olyan laptoptáskát, amivel nem szívesen mutatkoznál az utcán, illetve ne, vagy a lehető legkevesebb kompromisszumot kösd az árral: egy jó táska, ami tényleg passzol hozzád, sok-sok évig veled lesz, ami még egy borsosabb árcédulával is sokkal költséghatékonyabb lehet, mintha vennél egy olcsóbbat, ami 1-2 év után szétesik.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.