Kiderült, milyen idős laptopokat használnak a magyarok

Szinte kivétel nélkül az összes hazai háztartásban van saját tulajdonú laptop, de céges eszközt is közel minden második magyar használ, ez derül ki a Laptopszaki.hu több mint ezer felhasználó megkérdezésével készült kutatásából. A felmérés szerint a válaszadók majdnem felének 5 éves vagy annál is idősebb laptopja van, a kitöltők 50 százaléka pedig vásárolt az elmúlt egy évben laptop tartozékot vagy alkatrészt.

Egészen meglepő statisztikákat hozott egy friss online kutatás, amelyben a magyarok laptophasználói szokását mérték fel. A laptopszaki.hu által létrehozott kérdőívben arra is keresték egyebek mellett a választ, hogy hány darab működőképes laptop van a megkérdezettek háztartásában, és talán még az előzetes várakozásokat is felülmúlták az erre adott válaszok..


Hány darab működőképes laptop van a megkérdezettek háztartásában összesen?

Malatidesz Zsolt, a Laptopszaki.hu szakértője az eredményeket ismertetve arról beszélt, a kitöltők majdnem fele (48,07%) egy saját tulajdonú laptopot használ, 29,85% kettőt, 13,1% hármat, 4,06% négyet, de 1,68%-uk ötöt is. Mindössze a válaszadók 1,54%-a nyilatkozott úgy, hogy nincs saját laptopja.

A kitöltők harmadának egy céges laptopja van a háztartásban, 7%-uknak kettő, 1,28%-uknak pedig három is. Többségben vannak viszont azok, akik nem használnak a munkahelyük tulajdonában lévő hordozható számítógépet: a felmérésben résztvevők 58 százalékának egyáltalán nincs ilyen eszköze.

Malatidesz Zsolt, a Laptopszaki szakértője

Malatidesz Zsolt rámutatott, a kutatás szerint a többség hírek olvasására, internetes szörfölésre használja a laptopját, ezt követi sorban a hivatali ügyintézés, a családdal való kapcsolattartás, a filmnézés, sorozatozás, zenehallgatás. A felmérésben résztvevők kevesebb mint fele használja ugyanakkor munka céllal a laptopját – ami egybevág azzal, hogy mennyi felhasználónak nincs is céges eszköze –, de még kevesebben tanulnak, játszanak vagy végeznek kreatív tevékenységet az eszközeiken.

Töredékébe kerül a laptop javítása, mint a vásárlás

A Laptopszaki.hu felmérése szerint a válaszadók megközelítőleg 30 százaléka több mint 5 éve, 15 százaléka pedig több mint 10 éve vásárolta a laptopját. Mindössze minden tízedik kitöltő vett ilyen eszközt az elmúlt egy évben, és körülbelül ugyanennyien 1-2 éve jutottak hozzá új gépükhöz.

Mikor vásárolta a kitöltő 1000+ fő a laptopját?

Malatidesz Zsolt szerint egybecseng a magyar laptopok magas átlagéletkorával az is, hogy uniós viszonylatban is jóval többet szánnak itthon a felhasználók az eszközök javíttatására.

A felmérésből ugyanis kiderült az is, hogy minden második kitöltő online, személyesen, vagy akár itt is, ott is vásárolt laptop tartozékot vagy alkatrészt az elmúlt egy évben.

„Nyugaton nincs hagyománya a laptopok javíttatásának, és ahogy elromlik egy eszköz, inkább vesznek egy újat. Ehhez képest Magyarországon az emberek inkább megjavíttatják a sajátjukat. Ez egyrészt környezettudatosabb megoldás, másrészt jóval olcsóbb is. Egy jobb teljesítményű új laptop ára ma 2-300 ezer forint körül mozog, miközben egy meghibásodott gépet a problémától függően akár 20– 40 ezer forint közötti költséggel helyre lehet hozni” – mutatott rá a szakértő, aki a Laptopszaki.hu 22 fős csapatával nap mint nap azon dolgozik, hogy a lehető legkevesebb ideig kelljen nélkülöznie a laptopját az ügyfeleknek, ha bármi probléma adódna vele.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.