SSD meghajtó, vagy HDD: tippek és trükkök

Tippek trükkök: SSD meghajtó vs HDD

A leghatékonyabb fejlesztés, ami egy laptopot érhet, ha SSD meghajtóval bővíted.

De mi is az SSD meghajtó és miben különbözik a HDD-től? A HDD és az SSD mindenben különbözik egymástól, ide értve a felhasználási területet is. Ha tovább olvasol kiderül, hogy mire és hogyan használd az SSD meghajtód.

HDD? MI AZ?

A merevlemez, azaz HDD (hard disk drive) először az 1950-es évek végén mutatkozott be az  IBM gépeiben. Igen, ez bizony már 60 éves technológia.

Mágneses elven tárolja az adatokat, amit olvasófejekkel ér el. A tányér forog, az olvasófej ide-oda szaladgál a lemezen, így olvassa és írja az adatokat.

Alapvetően mechanikus elemekből épül fel, és sok fémből. Nehéz, lassú és relatíve könnyen meghibásodik.

Hogyan? Az olvasófej és a tányér közt a milliméternél kisebb távolság van, és erős lökésre, ütésre szó szerint végigszántja a fej a tányér felületét. A olvasófej kikapcsolt állapotban parkoló állásba kerül, hogy a laptop mozgatásakor ez ne történhessen meg.

HDD vs SSD

Azonban ha nem megfelelően kapcsolod ki a laptopod, vagy egyszerűen csak lemerül, akkor nem tudja magát parkoló állásba tenni. És ezekből lesznek a részlegesen vagy teljesen tönkrement HDD-k, és akkor bizony oda minden dokumentumod, képed. A HDD-k emellett hangosak (a  kerregő hang a laptopodban), hajlamosak melegedésre és a több tányéros verziók jó nehezek is.

SSD? MI AZ?

Írtunk már futólag az SSD-kről, azok karbantartásáról. Ha még nem hallottál az SSD azaz a Solid State Drive meghajtókról: ezek ~0,1 ms elérési idővel rendelkező NAND chipek segítségével tárolják az adataid. Az SSD- kkel az elérési idő szinte nullára csökken.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

A rendszerindítás, programok indítása és futtatása villámgyorssá válik. Nem mellékesen az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így optimálisabbak laptopban való használatra.

Ráadásul könnyebbek is: ameddig egy 2,5” laptop HDD 108 grammot nyom, addig egy SSD ennek csak a felét! Energiafogyasztásban is jobbak, amit ha  párosítunk a magasabb IOPS-al (IO processes per second: másodperc alatt elvégzett műveletek  száma), akkor látható, hogy a magasabb ár hamarabb megtérül.

A tesztelt SSD

Balra egy hagyományos HDD, jobbra az SSD: a második feleolyan könnyű!

KÜLÖNBSÉGEK

 

 

 HDD

 SSD

 Energiafogyasztás

 Átlagosan 6-7 watt

 Átlagosan 2-3 watt 

 Ár

 Körülbelül 30-60 Ft/GB 

 Körülbelül 200-250 Ft/GB

 Kapacitás

 320 és 1000 GB között 

 Kis kapacitás, 60-240 GB

 Rezgés, hang

 Hallható kattogás, kerregés

 Nincs mozgó alkatrész 

 Melegedés

 Közepes hőtermelés

 Nincs hőtermelés 

 Meghibásodások közt eltelt idő:

 1.2 millió munkaóra

 2.8 millió munkaóra 

 Írási sebesség

 50 és 120 MB/s között

 Min. 200 MB/s, akár 550 MB/s 

 Titkosítás

 Teljes lemez titkosítás 

 Teljes lemez titkosítás 

BIZONYÍTÉK, NEM ÍGÉRET

A szavak mit sem érnek alátámasztott érvek és bizonyíték  nélkül. Így nekiálltunk tesztelni, amiből kiderül, miért érdemes SSD-t venned.

A tesztek között szerepel:

● szekvenciális írási teszt (folyamatos írás-olvasás)

● véletlenszerű kis méretű állományok tesztje

● a Windows települési és

● rendszerindítási sebességének tesztje.

Az utóbbi kettő a legizgalmasabb, de mindent  a maga idejében.

A szekvenciális írás-olvasás tesztnél nagy méretű fájlokat másolunk egyik helyről a másikra. Legyen ez egy 1,7 GB-os családi videó AVI formátumban, vagy a biztonsági mentésed 10 GB-os ZIP-elt másolata.

Jellemzően ilyenkor a hagyományos HDD-k is optimálisabb sebességet produkálnak. Keményebb dió a kis fájlok másolása. Ilyenkor vadul cikázik a HDD olvasófeje a tányérok felett, ami igen lassú írást-olvasást eredményez.

SSD meghajtó

Tesztalanyunk, a  Crucial M500 SSD, 120 GB-os méretben

A Windows telepítése elég egyértelmű: mennyi idő szükséges ahhoz, hogy használatra kész állapotba kerüljön egy teljesen érintetlen merevlemezen a  Windows? Meglepődtünk, hogy egy SSD-re mennyi idő alatt települ. Legvégül, de nem utolsó sorban a mindennapi használatban hasznos rendszerindítási sebességet is mértünk. Mennyi idő kell a bekapcsoló gomb  megnyomásától addig, ameddig már tudsz dolgozni a gépeddel?

SZEKVENCIÁLIS ÉS KIS FÁJLOK MÁSOLÁSI TESZTJE

 

 

A HDD-k esetében nagy méretű fájlok másolásakor közelíthető meg a  névleges maximális sebesség. A megközelíthetőség alatt értem, hogy jó, ha a felét képesek elérni a SATA 150 MB/s-os sebességének.

És akkor még nem beszéltünk a SATA2 300 MB/s, vagy a SATA3 600MB/s sebességéről.

Ennek oka a tányérok fordulatszámában (4.200, 5.400 illetve 7.200rpm) és az olvasófejek sebességében keresendő. Az SSD-k ezzel ellentétben nem tartalmaznak mechanikus alkatrészt, ami gátat szabna az adatátviteli sebesaz operációs rendszerségnek. Így egy csúcskategóriás SSD akár a SATA3 plafonjának tekinthető 600 MB/s sebességet is elérheti, de még egy belépőszintű SSD is 200-250 MB/s sebességet produkál.

Írás és olvasási sebességek összehasonlítása

A mérési eredmények, bal oldalon a HDD, jobb oldalon az SSD
Kattintásra megnyílik a kép!

A tesztekből is pontosan ez látszik: az egyszerűbb kategóriában induló Crucial SSD szekvenciális olvasási sebessége 264,88 MB/s, szemben a 80 GB-os Western Digital laptop HDD-vel  szemben, ami 55,28 MB/s-ot tudott magából kipréselni.

Ez ötszörös különbség.

És ugyan az írási sebességnél kevésbé remekel a Crucial  SSD-je, itt csak 134,61 MB/s-ot produkál, míg a WD merevlemeze konzisztensen 48,85 MB/s-ot nyújt.

Ez is háromszor gyorsabb.

Kis fájlok másolásakor még a sebességkirály 7.200rpm-es Western Digital  Black Caviar is megfeküdt, alig tudott magából 1 MB/s sebességet kipréselni. Eközben a Crucial SSD-je vígan bírta az 50 MB/s sebességet.

Ez ötvenszer gyorsabb.

WINDOWS TELEPÍTÉS ÉS INDÍTÁSI SEBESSÉG

A mesterséges tesztek után ideje volt valami kézzelfoghatóbbat néznünk. Tesztalanynak egy néhány éves, középkategóriás laptopot választottunk. Ebben egy Intel Core i5 processzor és 4 GB DDR3 memória található, így nem jelenthet a processzor sebessége és a memória mennyisége sem szűk keresztmetszetet.

Ez után 10 alkalommal egymás után megmértük az operációs rendszer indulási sebességét is (átlagot tüntettünk fel).

Windows 8.1 Professional verziót telepítettünk, a webböngészőnek direkt a Chrome-nál lassabb Firefox-ot választottuk, a vírusirtó pedig az AVG Antivirus 2013-as, ingyenes változata volt.

 

 

 HDD

 SSD

 Windows telepítés

 29 perc

 11 perc 

 Bekapcsolási idő

 47 másodperc

 28 másodperc 

 Internetböngésző indítása

 10,5 másodperc

 3 másodperc 

 Vírusírtó lefutása

 18 perc

 7 perc 

Egyértelműen látszik, hogy az SSD elsöprően gyorsabb a mindennapi használatban, mint a hagyományos merevlemez. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy abszolút hangtalan, nem melegszik és könnyebb, akkor kijelenthetjük, hogy kiváló választás laptopba.

Webáruházunkban könnyen választhatsz gyári új SSD meghajtóink közül, 3 év garanciával:

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.