Véget ért a Windows 7 alapvető támogatási időszaka

Véget ért a Windows 7 alapvető támogatási időszaka

Közel a vég a Windows 7 számára. A Microsoft hónapok munkájával előkészítette – először az önállóan megvásárolható Windows 7 került le a boltok polcairól, majd 2014. októberében az előretelepített Windows 7 Home Premium kiadásokat is kivonták a forgalomból – majd elérte az idősödő operációs rendszer alapvető támogatási időszakának végét. Ez a dátum a mai nap, 2015. január 13. És hónapok óta el is árasztotta az internetet hatásvadász főcímekkel ellátott cikkek hada, amelyek megjósolták: a Windows 7 követi az XP-t a sírba.

Nem, nem követi. A félreértés itt alapvetően a Microsoft termékeinél használt életciklus-szakaszok elnevezéseiben keresendő. A Microsoft minden szoftverére vállal támogatást, amelynek van egy alapvető és egy bővített időszaka. Az alapvető támogatási időszakban új funkciókkal bővül, rendszeres frissítéseket kap (amelyek nem biztonsági frissítések), ilyen például a DirectX 12 támogatás, vagy új fájlformátumok támogatása.

Véget ért a Windows 7 alapvető támogatási időszaka

Operációs rendszerek piaci részesedése 2014. decemberében

Amint kilép az operációs rendszer ebből az alapvető támogatási időszakból, több frissítés és plusz funkció nem érkezik. Ezen felül innentől telefonon sem fogod tudni felhívni a Microsoft Supportot. Mától a Windows 7 elhagyta ezt a stádiumot és belépett a bővített támogatás időszakába. Ez 2020. január 14.-ig tart. A bővített támogatási időszakban továbbra is megkapja a Windows 7 a kritikus biztonsági frissítéseket, azonban ezen felül semmi mást.

Ebben a bővített támogatási időszakban volt a Windows XP is 2009-től egészen idén áprilisig, amikor is teljesen kivonták a forgalomból. Értsd ezt úgy, hogy bárkinek szíve joga továbbra is használni az XP-t – ahogyan szíve joga lesz Windows 7-et használni 2020. január 14.-e után –, de a biztonsági frissítések nélkül meglepően kiszolgáltatott helyzetben lesz a számítógépe (és az adatai). Ha részletesebben érdekel, akkor a Microsoft oldalán olvashatsz a termék életciklusról.

MÉLY LEVEGŐ, NYUGALOM

Összefoglalva: végy egy mély levegőt, nyugalom. A Windows 7 még öt éven keresztül egy támogatott és biztonságos operációs rendszer marad. Természetesen az sem véletlen, hogy a Microsoft egy hét múlvára – 2015.01.21.-re – időzítette a Windows 10-et mélységében bemutató eseményét, ami után hatalmas frissítést kap a Windows 10 előzetes változata is. Ha kíváncsi vagy milyen lesz az új Windows, akkor nálunk olvashatsz róla, illetve le is töltheted ingyenesen!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.