Tippek-trükkök: Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

Tippek-trükkök: Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni milyen veszélyeket rejt magában egy több éve nem tisztított laptop hűtésrendszere. A laptop hűtése két részből áll: egy hűtőbordából és egy ventilátorból. A hűtőborda egy hővezető cső, mely az esetek döntő többségében rézből készül az optimális hővezetés elérésének érdekében. A hővezető cső a laptop legnagyobb hőtermelőjéhez, a processzorhoz csatlakozik, innen szállítja el a keletkezett meleget. A processzortól elvont hőt is el kell valahova vezetni, itt jön képbe a hűtőventilátor.

A ventilátor feladata, hogy az átforrósodott hővezetőcsövet egy részről hideg levegővel hűtse, másrészt a termelődött hőt kijuttassa a laptopból. Sok laptopon ezért egy ventilátorhoz két szellőzőrács is tartozik, egyiken beszívja a hideg levegőt, a másikon kitolja a meleget.

Tippek-trükkök: Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

HOGYAN MELEGEDHET AKKOR TÚL A LAPTOPOM?

A probléma ott kezdődik, amikor a rendszerbe porszem kerül – a szó szoros értelmében. Nem is egy, hanem töménytelen mennyiségű por és koszok, nem beszélve a szöszökről. Ezeket a laptop hűtésrendszere mágnesként vonzza, ezért olyan veszélyes ágyban, földön használni. Ehelyett mindig tartsuk asztalon a laptopot, ahonnan a lehető legkevesebb piszkot tudja beszívni a hűtőventilátor.

Elképesztő mennyiségű por és kosz képes felgyülemleni a laptop belsejében 2-3 év használat után

Azonban bárhogyan is igyekszünk, ha máshonnan nem is, a levegő szállópor tartalmából is képes eltömődni a hűtőventilátor és az apró rések a hűtőbordában. Amint ez a folyamat megkezdődik, a hűtés egyre kevésbé lesz hatékony. Lassabban fogja tudni a hűtés optimális hőmérsékletre hűteni a túlmelegedő laptopot, egy idő után pedig nem lesz képes ellátni feladatát.

blogunk ajánlása

MEGOLDJUK, KIFÚJOM OTTHON!

„Eltömődött a venti? Okés, kitisztítom. Szedjem szét a gépet? És ha nem tudom összerakni? Biztos elég csak belefújni egy kis sűrített levegőt, nem? Megkapom bármelyik szupermarketben!”

A fenti gondolatmenet vezethette több ügyfelünket is, akik túlmelegedésben az örök bitmezőkre költözött géppel vagy még működő, de pár perc működés után lekapcsoló laptoppal tértek be hozzánk. Egyszerű pedig az ötlet, befújnak sűrített levegővel, és minden gond tovaszáll a gépből kirepülő porcicákkal együtt. Vagy mégsem?

A fenti ventilátor egy Compaq Presario CQ56-hoz tartozik, amelybe sűrített levegőt fújtak. Összesen 5 darab lapát letörött, a venti pedig beakadt.

Sajnos nem ilyen egyszerű. Még kis mennyiségű por is képes hatékonyan beszorulni a hűtőborda lamellái vagy a ventilátor lapátjai közé, hova tovább annak mozgását akadályozva. Ha a ventilátor nem tud körbefordulni, mert elakadt a koszban, akkor széttörhetnek a lapátjai, ami a többi lapát vesztét is okozni fogja. Hiszen addig egyensúlyban voltak, de a centrifugális erő kiegyensúlyozatlanná válik az egyik lapát elvesztésével, nem beszélve a mozgó ventilátor lapátjának lerepülésével keletkező „repeszről”, ami mozgási energiájánál fogja képes széttörni a többi lapátot is.

A sűrített levegőt csak akkor tudjuk hatékonyan irányítani, hogy hova fújjon és hova sem, ha a laptopot teljesen szétszereljük, és kivesszük belőle a hűtőbordát a ventilátorral együtt. Ha a laptop szétszerelése nélkül belefújunk sűrített levegővel, akkor jó eséllyel csak beljebb toljuk a koszt, akár a hűtés teljes leállását is eredményezve.

BELEFÚJTAM, NEM MŰKÖDIK A GÉP

Házilag nincs mit tenni, ha belefújtál a gépbe és nem működik a ventilátor. Erre elég egyszerűen rájöhetsz, ha 5-10 perc működés után magától lekapcsol a laptop és nem is hajlandó visszakapcsolni félóra-óra pihentetés nélkül. Jellegzetes kattogó hangot is adhat ki magából a ventilátor, nem beszélve a széttört lapátok hangjáról, amelyek ide-oda mozognak a laptop belsejében.

VÉGSZÓ

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz – és amivel érdemes lett volna kezdened is –, hogy hozzáértő kezekre bízod a laptopod tisztítását. A laptop tisztítása nem oldható meg szétszerelés nélkül. A kosz a laptop legapróbb helyeire is befészkeli magát, a ventilátor és a hűtőborda tisztítása pedig különösen nagy odafigyelést igényel, amelyet csak kiszerelt állapotban lehet effektíven elvégezni.

Minden esetben azt javasoljuk, hogy csak és kizárólag csak akkor állj neki a laptop tisztításának házilag, ha teljes mértékben biztos vagy benne, hogy a szétszerelt laptopot össze is tudod szerelni.

A laptoptok tisztításának folyamata szervizünkben

Ha ez nem így van, akkor kérj meg erre szakembert. Egy szakszerűtlen szét- és összeszereléssel nagyobb kár keletkezik a laptopban, mint amennyibe egy teljes tisztítás kerül szervizünkben, ahol több ezer gép sikeres tisztításával rendelkező kollégáink kezei közé kerül a laptopod.

Szerviz szolgáltatásaink között természetesen a teljes körű laptop tisztítás is szerepel; kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

Szervizünkben a teljes tisztítás költsége bruttó 9.900 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 12.500 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybeFigyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe!

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.