Tippek-trükkök: Hogyan ne csússz le az ingyenes Windows 10-ről, frissítés nélkül?

Tippek-trükkök: Hogyan ne csússz le az ingyenes Windows 10-ről, frissítés nélkül?

A Microsoft megerősítette, hogy idén július 29.-én lejár a lehetőség az ingyenes Windows 10 frissítésre, ha Windows 7-et vagy 8.1-et használsz. Utána 119 dollárnak megfelelő összeget kell fizetned, ha frissíteni szeretnél az új rendszerre – az itthoni árakról egyelőre nem tudni pontos információt a poszt írásának időpontjában, de ez körülbelül 33 ezer forintot jelent.

Tudom, hogy már mindenkinek a hátán feláll a szőr a Microsoft rámenős Windows 10 ajánlgatásától, de később lehet bánni fogod, hogy nem éltél a lehetőséggel. Viszont, ha eljön a nap, amikor meggondolod magad és mégis frissítenél, akkor majd megtudod tenni súlyos tízezer forintok kifizetése nélkül.

Pár egyszerű lépéssel könnyen bebiztosíthatod magad a későbbi Windows 10 frissítésre, akkor is, ha még akár évekig a Windows 7-et szeretnéd használni.

HOGYAN IS MŰKÖDIK EZ?

Ha hivatalosan aktivált Windows 7-es vagy Windows 8.1-es rendszert használsz és Windows 10-re frissítesz, akkor a laptopod egy úgynevezett „digitális jogosultsággal” látja el a Microsoft. Furcsa kifejezés, tudom, de még egy párszor előkerül, így jobb megbarátkozni vele.

Ez azt jelenti, hogy a fő hardverelemek egyedi azonosítószámához köti a jogot, miszerint te jogosult vagy a Windows 10 használatára. Nem kapsz új licensz kulcsot, azonban a Windows 7-es vagy 8.1-es licensz kulccsal aktiválhatod a Windows 10-es rendszered, feltéve, hogy nem váltasz laptopot.

Igen, akárhányszor, akármeddig. Ha megkaptad a digitális jogosultságot, akkor már nem vagy időhöz kötve, bármikor újratelepítheted a Windows 10-et, akár a nulláról is, a Microsoft szerverein ugyanis tárolásra került, hogy a Te géped jogosult a használatra.

Ez az egyszerűsített tényállás, amit némileg megkavar a különbség a régebbi, jellemzően Windows 7-es laptopok és az újabb Windows 8.1-es laptopok közötti különbség. Ugyanis utóbbi, újabb típusoknál a UEFI-ben (BIOS-ban) van tárolva a géphez kapott licensz kulcs, nem a laptop alján lévő kis matricán. Ezzel az a probléma, hogy így nem egyértelmű, hogy a licensz kulcshoz vagy a laptopodhoz van kötve a jogosultság. A Microsoft hivatalos álláspontja szerint az adott laptophoz (hardverhez) van kötve a digitális jogosultság a Windows 10 használatára.

Következésképpen a későbbi ingyenes használathoz szükséged lesz a fent említett digitális jogosultság megszerzésére, a csavart pedig az adja, hogy közben tovább szeretnéd használni a Windows 7-ed. Ma kettő megoldást is mutatunk erre.

A KÖNNYŰ, DE KEVÉSBÉ TÖKÉLETES MÓDSZER: FRISSÍTÉS ÉS VISSZAGÖRGETÉS

Szükséges idő: körülbelül 4-6 óra
Nehézségi szint: könnyű

A legegyszerűbb, ha frissítesz Windows 10-re. De épp ezt akartad elkerülni, nem? Szerencsére nem kell Windows 10-en maradnod, mert rögtön utána visszatérsz Windows 7-re.

Mindössze annyiról van szó, hogy amikor felajánlja a frissítést a program, akkor fogadd el és várd meg, amíg rátelepül a meglévő rendszeredre a Windows 10. Fontos, hogy a frissítéskor azt a lehetőséget válaszd, ami lehetővé teszi a személyes fájlok és telepített programok megtartását. A frissítést követően ellenőrizd a Gépházban (internethez csatlakozva), hogy aktivált állapotban van-e a Windows 10. Ha igen, akkor egy kattintással visszatérhetsz a Windows 7-re.

Aktiválás ellenőrzése:

1. Ellenőrizd, hogy internetre vagy-e csatlakozva
2. Nyisd meg a Gépházat
3. Válaszd a Frissítés és biztonság kategóriát
4. Válaszd bal oldalt az Aktiválás menüpontot
5. Ha itt az „A Windows aktiválva van” feliratot látod, akkor minden rendben

Tippek-trükkök: Hogyan ne csússz le az ingyenes Windows 10-ről, frissítés nélkül?

Ha ezt látod, akkor sikeres volt a frissítés, Tiéd a digitális jogosultság
kattintásra nagyban nyílik meg a kép!

 

Visszatérés Windows 7-re:

1. Nyisd meg a Gépházat
2. Válaszd a Frissítés és biztonság kategóriát
3. Válaszd a Helyreállítás menüpontot
4. Itt a Visszaállás Windows 7-re cím alatt a Kezdés gombra kattints
5. Várd meg, amíg visszaáll a Windows 7 (a gép teljesítményétől függően 1-2 óra)

Ami igazán nagyszerű ebben a módszerben, hogy a frissítéssel „megkaparinthatod” a digitális jogosultságot, majd rögtön visszaiszkolhatsz a szeretett Windows 7-hez.

A Gépházból egy kattintással visszatérhetsz Windows 7-re
kattintásra nagyban nyílik meg a kép!

Egyetlen kis veszélyt rejt magában ez a módszer (ezért tökéletlen): ha olyan programok vannak telepítve Windows 7-edre, amelyek nem kompatibilisek a Windows 10-el, akkor a frissítés közben azokat letörli a telepítő (erről külön szólni is fog Neked egyébként). Ennek az eredménye, hogy amikor visszatérsz a Windows 7-re, akkor ezek a programok már nem lesznek ott, újra kell őket telepítened.

FIGYELEM! Ezzel a módszerrel az esetek 99%-ában tökéletesen megoldható a digitális jogosultság megszerzése. Csak akkor van szükség második (nehezebb) módszerre, ha nagyon régi programokat használsz a Windows 7-en, amelyek nem kompatibilisek a Windows 10-el.

A KOMPLIKÁLTABB, DE BOMBABIZTOS MÓDSZER

Szükséges idő: körülbelül 6-8 óra
Nehézségi szint: középhaladó

A lehető legbiztonságosabb módszer, amivel biztosan nem veszítesz adatot (vagy telepített programot), ha készítesz egy lemez szintű biztonsági mentést a laptopodról. Így, miután Windows 10-re frissítettél és magadénak tudhatod a digitális jogosultságot, vissza tudod állítani bitre pontosan ugyanazt az állapotot, amiben volt a laptopod a frissítés előtt.

Annyival bonyolultabb ez a módszer, hogy szükséged lesz hozzá egy célprogramra és egy második merevlemezre. A célprogram lehet bármilyen biztonsági mentést kezelő szoftver, ami képes lemez szintű mentést készíteni. A mi kedvencünk az Acronis True Image, de elérhető számtalan ingyenes program is a célra, többek között ilyen a Macrium Reflect Free is, amivel pár kattintással készíthetsz biztonsági mentést a teljes laptopodról, egy meghajtóról vagy akár csak adott mappákról.

A program használatának részletei egy másik blog bejegyzést érdemelnek, így most a módszer működési elvén túl mélyebben nem megyek bele a kérdéskörbe, csupán nagy vonalakban vázolom a módszert:

1. Készíts egy teljes biztonsági mentést a laptopodban lévő merevlemezről a második merevlemezre
2. Készíts egy boot-olható pendrive-ot az Acronis True Image, Macrium Reflect vagy az általad választott biztonsági mentés készítő szoftver segítségével
3. Fogadd el a Windows 10 frissítést
4. A Windows 10 telepítés befejezésével csatlakozz internetre a laptoppal
5. Nyisd meg a Gépházat
6. Válaszd a Frissítés és biztonság kategóriát
7. Válaszd bal oldalt az Aktiválás menüpontot
8. Ha itt az „A Windows aktiválva van” feliratot látod, akkor minden rendben
9. A korábban elkészített boot-olható pendrive-ról indítsd el a laptopod
10. Állítsd vissza a második merevlemezen található Windows 7-es biztonsági mentésed a laptopban található merevlemezre

És készen is vagy! Újra Windows 7 fut a laptopodon, minden fájlod és programod ugyanott van, ahol hagytad, de már rendelkezel egy korlátlan ideig felhasználható digitális jogosultsággal a Windows 10 használatára. Ezt felhasználhatod jövő héten, karácsonykor, vagy akár 5 év múlva is.

JÓ LESZ AZ MÉG KÉSŐBB

Közel 33 ezer forintot spórolhatsz a fenti módszerrel, ha eddig nem szerettél volna frissíteni Windows 7-ről, de később mégis úgy döntenél, hogy szeretnél Windows 10-et használni. A módszerek veszélytelenek, mindkettő esetben biztonsági mentés készül a merevlemezedről.

A különbség csupán annyi, hogy az első módszernél a Microsoft automatikusan készíti neked ezt a mentést, azonban szelektíven: a Windows 10-el nem kompatibilis programok törlésre kerülnek sajnos, így azokat Windows 7-re való visszatéréskor újra kell telepítened. A második módszer egy picit bonyolultabb, de jóval nagyobb szabadságot ad, ráadásul a biztonsági mentést bármeddig megőrizheted.

A módszereknél feltüntetett szükséges idő nagyban változhat a gép teljesítményétől, és a Windows „belakottságától” függően: minél régebbi a laptop, illetve minél régebben volt eredetileg telepítve a Windows és minél több programod van a gépen, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hosszabb ideig fog tartani, mint a feltüntetett. Természetesen egy Intel Core i7-es processzorral és SSD-vel ellátott gép a kiírt idő töredéke alatt képes elvégezni a feladatot.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor bökj a Like gombra, hogy az ismerőseid is láthassák! Ha pedig szívesen látnál hasonló írásokat, akkor kövesd a Laptopszaki oldalát a Facebook-on és iratkozz fel hírlevelünkre!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.