Tippek-trükkök: 7 tipp laptop töltő vásárlás előtt

Tippek-trükkök: 7 tipp laptop töltő vásárlás előtt


Sajnos, ahogyan a legtöbb elektronikai eszköz, úgy a laptop töltők sem örök életűek, eljön az idő, amikor cserélni kell őket. Legtöbbször évekig szolgálnak minket, ám ha például megtörik a kábelük, akkor menthetetlenül cserére szorulnak. A töltő cseréje előtt viszont gyakran több tucat kérdés merülhet fel. És én azt hiszem, tudom milyen kérdések járnak a fejedben...

Biztosan a töltő ment tönkre? Mi a különbség egy utángyártott és egy gyári új töltő között? Megéri javíttatni? Ha tovább olvasol minden kérdésed megválaszolom...

1. Biztosan a laptop töltő ment tönkre?

Mielőtt bármibe belemélyednénk, állapítsuk meg, hogy valóban a töltő rossz-e! A meghibásodott laptop töltőre több, különböző jel is utalhat: 

1. A kábel mozgatására néha töltődik, néha pedig nem töltődik az akkumulátor. Ilyenkor általában sajnos megszakadt a kábel, ilyen töltőt semmiképp ne használj! A szakadt kábellel rendelkező töltő nem csak zárlatot okozhat, hanem tűzveszélyes is. Nem éri meg a laptopod vagy épp a lakásod kockáztatni egy rossz töltő miatt.

2. Előfordulhat az is, hogy nem szakadt meg a kábel, de mégis néha tölt, néha nem.

Ilyenkor a DC-tápcsatlakozót érdemes megvizsgálni. Ha a töltő bedugása után a csatlakozó fejének holtjátéka van (mozog a csatlakozó a foglalatban), akkor sajnos eltörött a laptopon belüli csatlakozó, ennek a cseréjére van szükség. Ha láthatóan törött a töltő csatlakozója vagy a foglalat, amelybe bedugnád a töltőt, akkor szintén cserére van szükség. Ilyen hibával rendelkező laptop használatát sem ajánlom, mert ugyanúgy zárlat- és tűzveszélyes. Több olyan laptopot is hoztak már a szervizünkbe, ahol a töltő csatlakozó hibája miatt megolvadt a műanyag ház. 

És honnan tudod megállapítani, hogy tölt-e a töltő?! Onnan, hogy a Windows-ban, a jobb alsó sarokban, az óra mellett az akkumulátor ikonra emelve a kurzort azt a feliratot látod, hogy: „Csatlakoztatva, töltődik”. Illetve az is jó vizuális visszajelzés, hogy a legtöbb töltőn található visszajelző LED (általában zöld színű lámpácska) világít. Ha nem világít, de mégis be van dugva a laptopba és a hálózati áramba is, akkor valószínűleg zárlatos a töltő és cserére szorul.

3. Ha a Windows-ban azt látod, hogy „Csatlakoztatva, nem töltődik” az általában inkább akkumulátor problémára utal. Ugyanígy akkumulátor hibát jelent, ha piros X-et látsz az akkumulátor ikonon, ilyenkor nem a töltővel van a probléma, hanem az akku érett cserére. Erről bővebben korábbi írásunkban olvashatsz: Tippek-trükkök: A laptop akkumulátor helyes használata

 A töltő helyes működésének ellenőrzése:

1. Kapcsold ki teljesen a laptopot, a Start menü Leállítás opciójával (ne alvással, mert úgy adatvesztés következhet be!)

2. Fordítsd meg a laptopot óvatosan, úgy, hogy a laptop alját lásd

3. Távolítsd el az akkumulátort 

4. Fordítsd vissza a laptopod normál állásba, akkumulátor nélkül

5. Csatlakoztasd a laptopod töltőjét és próbáld meg bekapcsolni a laptopod

Ha bekapcsol a laptop és világít a zöld visszajelző LED a töltőn, akkor a töltőd jól működik.

Ha nem világít a LED, vagy a kábel mozgatására néha kialszik, illetve kikapcsol hirtelen a laptop, akkor sajnos törött a töltőd kábele, esetleg zárlatos a töltő, de a korábban említett DC-tápcsatlakozó hiba is előfordulhat. Ilyen esetben a töltő cseréjére vagy a DC-tápcsatlakozó javítására van szükség!

Ritka esetben előfordulhat az is, hogy a hálózati kábel szakadt meg, amivel a töltőt a hálózati áramba dugod. Ha csak ennyi lenne a probléma, akkor erre tudunk is egy gyors megoldást: Gyári új 220V hálózati kábelek raktárról, azonnal.

 

blogunk ajánlása

2. Miért nem javasoljuk a javítást vagy a szakadt kábel cseréjét?

A meghibásodott töltő javítását soha, semmilyen körülmények között nem javasoljuk és ilyen javítással nem is foglalkozunk. Meg is tudom Neked indokolni, hogy miért.

1. A szakadt kábellel rendelkező töltő esetén a kábelt teljesen el kell távolítani és cserélni egy új kábellel vagy kimérni alaposan a kábelt és a szakadt részt levágni, majd újraforrasztani. A kábel cseréje a töltő műanyag házának megbontásával jár, aminek a végeredménye még szakavatott kezek által végzett módosítás esetén sem esztétikus, illetve a nem szakszerű javítás esetén kiemelten balesetveszélyes lehet a töltő használata.

2. Ha csak a szakadt rész kimetszésénél döntesz és újraforrasztod a megmaradt részeket, akkor a kábel még inkább érzékeny lesz a hajlításra, törésre, ami egy véget nem érő folyamatot indít el a kábel törésének és javításának fázisaival.

A baleset-, zárlat- vagy tűzveszélyes töltők használata nem biztonságos, az esetlegesen keletkezett kár pedig összemérhetetlen a töltő árával, amit „megspóroltál”.

3. Hogyan válassz megfelelő töltőt a laptopodhoz?

A helyes laptop töltő kiválasztása nem egy ördöngös feladat, még akkor sem, ha soha nem csináltad ilyet korábban. Csak néhány igazán egyszerű dolgot kell hozzá szem előtt tartani.

Minden esetben, kivétel nélkül olyan teljesítményű töltőt használj, amit a gyártó ajánl a géphez.

Honnan tudod, mit ajánl a gyártó?!

1. A géphez kapott eredeti töltő ilyen, így ha az azon olvasható adatok alapján választasz töltőt, akkor nem hibázhatsz (kivéve, ha nem nézed milyen csatlakozója van a töltőnek, erről picit később).

2. Ha már nincs meg a régi töltő, akkor az összes laptop alján vagy az akkumulátor alatt is fel vannak tüntetve a teljesítményre vonatkozó adatok.

Tippek-trükkök: 7 tipp laptop töltő vásárlás előtt

Milyen adatok? A töltők három fontos adattal rendelkeznek:

● a töltő feszültségével (amit volttal jelölnek, V betű),

● a töltő áramerősségével (amper, A betű),

● és a töltő teljesítményével (watt, W betű).

Ebből a három információból kettő teljesen biztosan szerepel a töltőn az OUTPUT felirat mellett. Ezen értékek pedig szoros összefüggésben is állnak egymással, konkrétan a feszültség és áramerősség adatok összeszorzásával megkapod a teljesítményt. Példák: 20V * 3.25A = 65W vagy épp 19V * 4.74A = 90W.

A volt, amper és watt azonban nem minden. A gyártók nem csak különböző töltő átmérőjű, alakú és formájú töltő csatlakozókat használnak, hanem sokszor gyártón belül is különböző csatlakozók tartoznak az egyes gépcsaládba tartozó gépekhez, vagy épp a régi és új típusokhoz. Az oldalunkon alaposan dokumentált képeken láthatod a töltő csatlakozójának külső és belső átmérőjét, hogy van-e benne tüske (center-pin) középen vagy épp, ha négyzetes (USB-re hasonlító) alakú a csatlakozó.

Ha tudod a laptop típusát, a pontosabb kereséshez használd a 4 lépéses termékkeresőnket.

A 4-lépéses termékkereső használata:

1. Milyen alkatrészt keresel: Itt válaszd a Laptop töltőt.

2. Mi a laptopod márkája: Itt válaszd ki azt, ami a képernyő keretére van írva (Acer, Asus, HP, Lenovo, Toshiba, stb). Ha a kijelző keretén nem találsz márkajelzést, akkor hajtsd le a képernyőt és nézd meg a hátlapot. Itt az esetek 99%-ban megtalálható a márka logója.

3. Válassz sorozatot: Hajtsd le a laptop fedelét és fordítsd a hátára. A laptop alján található címkén, vagy az akkumulátor alatt található címkén tudod ellenőrizni a típust, amelyet „MODEL” vagy „MODEL NUMBER”-ként szoktak jelölni.

4. Válassz modellt: a már kikeresett típusjelzés második tagját válaszd itt ki.

Olyan is előfordulhat azonban, hogy az adott gépet több fajta processzor és videókártya felszereltséggel is kiadták, amihez így különböző teljesítményű töltők tartoznak. Ezért lehet, ha rákeresel a laptopodra, akkor kettő, vagy akár három különböző teljesítményt is láthatsz (például 65W, 90W és 135W).

Ilyenkor azt tanácsoljuk nézd meg a töltőn olvasható volt és amper adatokat vagy hívj fel minket, írj e-mailt, vagy chat-elj velünk. Kollégáim készséggel fognak segíteni kiválasztani a tökéletes töltőt a laptopodhoz!

blogunk ajánlása

4. Mi a különbség a gyári és az utángyártott töltők között?

Gyári: Ezek az laptop töltők közvetlenül a gyártótól származnak, minden esetben a gyárival megegyező elektronikát tartalmaznak. Méretben, formára eltérhetnek attól, amit gyárilag kaptál a laptopodhoz, ez csupán a különböző frissítésekből származó design eredménye.

Utángyártott: Nagyon fontos leszögezni, hogy utángyártott és utángyártott töltő között között óriási különbségek lehetnek.

Az utángyártott laptop töltők a gyártótól független gyárakban készülnek. Mivel ebben az esetben kizárólag a magyarországi forgalmazón múlik, hogy milyen minőséget vásárol a független gyártótól, ezért több éves tapasztalatainkra hagyatkozva csak azt tudjuk javasolni, hogy óvakodj a feltűnően olcsó utángyártott termékektől, mert ezek szinte minden esetben rossz minőségű termékek.



Az általunk forgalmazott PlugOn márkájú termékekre a gyári 1 év garanciával ellentétben 2 év cseregaranciát vállalunk, mert garantálni tudjuk, hogy jó minőségű terméket kapsz és lényeges különbség nem lesz a gyári új termékhez képest.

A GYÁRI ÉS A PLUGON TÖLTŐK KÖZTI KÜLÖNBSÉGEK 

 

Gyári új
hálózati adapter

PlugOn új
hálózati adapter

Töltési idő

 Gyári töltési idő 

 A gyárival egyező 

Elektronika minősége

 Kiváló minőségű 

 Kiváló minőségű 

Műanyag ház,
kábel minősége

 Eredeti gyári 

 A gyárival közel megegyező
vagy annál jobb 

Gyártói logó

 Van 

Saját márka 

Garancia

 1 év

 2 év 

Ár

 Drágább

 Olcsóbb 

A gyári és az utángyártott új, PlugOn márkájú töltők között használatban tapasztalható különbség nincs.

6. Univerzális töltőt soha ne használj!

Az univerzális notebook töltőket több különböző, cserélhető fejjel értékesítik, illetve lehet vásárolni hozzá különböző csatlakozókat. Ez rendben is van, de a fejek kicsik. Kisebbek, mint egy pénzérme, ezért könnyű őket elhagyni, nincsenek fixen a töltőhöz rögzítve.

A fejek a csatlakozóba több féle képen is bedughatóak, így a polaritás felcserélhető, amely így a laptophoz csatlakoztatva tönkreteszi azt. Előfordul, hogy a laptophoz való csatlakozó különleges és ilyen csatlakozó nincs mellékelve a vásárolt univerzális adapterhez. Rosszabb esetben, nem is kapható külön hozzá ilyen.

Gyakran előfordul, hogy az univerzális töltő nem tölt megfelelően, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem tölt. Jó példa erre a HP 90W-os középső tüskés ún. center-pines adaptere. A gyári töltő egy jól megtervezett, középső tüskével rendelkező adapter, ami elég sok HP modellel működőképes.

Ezek a hibák pedig nem minden esetben javíthatók az alaplap cseréje nélkül. Mi személyes tapasztalataink alapján csak és kizárólag azt tudjuk Nektek javasolni, hogy mindenképpen szánjatok eredeti gyári, vagy azzal közel megegyező utángyártott új töltő vásárlására. Az univerzális töltők veszélyeiről bővebben egy korábbi írásunkban olvashatsz: Miért NE HASZNÁLJ univerzális laptop töltőt?

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni miért nem érdemes pár ezer forintot spórolni és univerzális, „mindenhez jó” töltőt venni. Ugyanis ezek a töltők valójában semmihez nem jók igazán, az univerzális adapterek jelentős többsége silány, gyenge minőségű, hamar tönkrementő elektronikai eszköz, amelyek képes hatalmas károkat okozni a laptopodban.

7. Mit csinálj a régi, hibás laptop töltőddel?

A régi laptop töltőd nem háztartási hulladék, ha egy nagyon kicsit is környezettudatos vagy, akkor arra kérlek, ne dobd a kukába! A töltő ugyanúgy nem lebomló elektronikai hulladék, mint bármilyen más elöregedett, vagy tönkrement számítástechnikai eszköz, amelyet speciális újrahasznosításnak szükséges alávetni.

Ha nálunk vásárolsz laptop töltőt, akkor gondoskodunk a régi töltőd szakszerű, elektronikai hulladékként való elszállításáról. Ha esetleg nem nálunk vásárolnál töltőt, akkor mindenképp keress fel egy leadó helyet, ahonnan biztonságosan és szakszerűen elszállítják és feldolgozzák, mint elektronikai hulladék!

VÉGSZÓ

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

Ha tönkrement a laptop töltőd, fordulj bátran hozzánk, szinte minden laptophoz tartunk raktáron töltőt, amire 1, vagy a PlugOn töltők esetében 2 év teljeskörű cseregaranciát vállalunk. A raktáron lévő töltőket azonnal átveheted a szaküzletünkben (1085 Budapest, József körút 67.), vagy kiszállítjuk az ország bármely területére 1 munkanap alatt.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.