Tippek-trükkök: Hogyan gyorsítsd a laptopod, nagyobb kiadások nélkül?

Tippek-trükkök: Hogyan gyorsítsd a laptopod, nagyobb kiadások nélkül?

Minden laptop életében eljön az a pont, amikor a tulajdonosa bosszankodva dobol az ujjával, hogy mikor tölt már be a Windows? Pedig új korában csudagyors masina volt, a Windows pillanatok alatt betöltött, a programok rögtön megnyíltak. Mi történt? Mi változott meg? Mitől lassult le a laptopom?

A laptop sebessége nagyon sok összetevőtől függ, illetve azok állapotától. Engedd meg, hogy részletezzem: a laptopban található processzor sebessége, memória terheltsége, a merevlemez állapota és a Windows karbantartottsága az elsődleges, ami befolyásolja, hogy mennyire lesz gyors. Ezen felül még fontos szerepet játszik a laptop tisztasága is. Bizony, jól olvastad. De mégis mi köze van a laptop sebességéhez annak, hogy tiszta-e vagy sem?

HARDVERES FELLÉLEGZÉS

A géped sebességének fontos tényezője, hogy a dolgok elvégzéséért felelős hardver jó legyen. A processzor idővel nem lassul, ahogy a memória sem, de mi a helyzet a merevlemezzel? A merevlemezen található adatok egy idő után töredezetté válnak, ami által lassabban tudja csak beolvasni a kért fájlokat. Ez ellen találták fel a töredezettség mentesítést, amit 1-2 havonta érdemes azért elvégezni. Elég sokáig tart, így töltőre dugva érdemes otthagyni a gépet, az eredmény viszont magáért beszél. A töredezettség mentesítésről ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz:  Tippek-trükkök: 5 egyszerű tipp, hogy sokáig működjön a laptopod.

Mitől lassulhat még le a géped, ami nem szoftveres eredetű?

Nem tudunk elégszer beszélni a laptopban felgyülemlő kosz káros hatásairól.

Nem elég, hogy hangosabban kell pörögnie a hűtőventilátorodnak, hogy azonos hűtési teljesítményt érjen el, de mivel nagyon kis hely áll rendelkezésre a friss levegő beszívásához illetve továbbításához, nem beszélve a forró levegő távozásához, ezért hiába pörög gyorsabban a ventilátor, nem fogja ellátni így sem a feladatát. Ha pedig a laptop túlmelegszik, akkor az „önvédelmi” mechanizmus első lépcsője, hogy automatikusan lassítja a processzor és a videóchip sebességét a gép, ezáltal megelőzve a további túlmelegedést.

Igen, jól tippeltél, ha lassul a processzor és a videóchip, akkor a gép általános sebessége is lassabb lesz. Több idő kell a Windows indulásához, a programok megnyitásához. A helyzet egészen addig fokozódhat, hogy nem csupán lelassul a gép, hanem váratlanul le is áll. Ehhez azért tényleg nagyon magas hőfokot kell elérnie, de egy 2-3 éve nem tisztított gépnél bőven megeshet, hogy váratlanul lekapcsol a túlmelegedés miatt.

Mit tehetsz ez ellen?

A túlmelegedésnek egy megoldása van, apelláta nélkül: évente egyszer teljesen szét kell szedni és ki kell tisztítani a gépet. Kerülőmegoldás, B verzió nincs. Ha nem tisztítod vagy tisztíttatod ki a géped, akkor túl fog melegedni, le fog állni, idővel pedig elszállnak az alaplapi chipek (videóchip, északi- és déli-híd) az extrém hőingadozás miatt. Annak a javításnak az árából pedig hatszor kitisztíttathattad volna a géped vagy vehettél volna egy 240 GB-os SSD-t.

A tisztítás egy olyan karbantartás, amire sokan nem költenek, pedig egyszerűen teljesen ésszerűtlen elmulasztani. Ez szimpla matematika. Ha most ráköltesz pár ezer forintot, megspórolod egy új laptop árát. Tudod, ez olyan, mint az egészség. Az egészséget is könnyebb megőrizni, mint helyre állítani.

Ezért én azt javaslom, hogy ha még nem volt kitisztítva a laptopod, akkor hozd el hozzánk és 1 munkanap alatt elvégezzük a teljes külső és belső tisztítást.

Szervizünk címe:1085 Budapest, József krt. 67.
Telefonszámaink: 06-30/571 8178, 06-1/631 5906

Apropó, a hardveres gyorsítás legeffektívebb eszköze a HDD lecserélésre SSD-re. Nem hallottál még róla? Itt elolvashatod, mi a különbség a HDD és az SSD között. A merevlemeznél 8-12x gyorsabb az SSD, nem tartalmaz mozgó alkatrészt, halk és keveset fogyaszt. Eddig egyetlen hátránya az ára volt, ami viszont mostanra olyan szinten konszolidálódott, hogy véleményem szerint minden laptopban kéne lennie egy SSD-nek.

SZOFTVERES FELÚJÍTÁS

Hiába a tiszta, pormentes laptop és a vadonatúj SSD, ha 4-5 éve használod a Windows-od, akkor az valószínűleg annyira le van lakva (nincs rá szebb kifejezés), hogy nem csoda, ha le tudsz főzni és meg tudsz inni egy kávét, ameddig betölt a géped.

Súlyosbítva azt, ami amúgy is, a gyártók sem könnyítik meg a helyzetet. A gyárilag Windows-al ellátott gépek tele vannak szeméttel, amit ránk akarnak sózni a gyártók. Ettől olcsóbb a laptop, mert ezek több, mint fele reklámprogram, de nem muszáj használnod. Tiltsd le, töröld le őket nyugodtan, és örülj neki, hogy sokkal, de tényleg sokkal gyorsabb lesz a laptopod.

Ha nagyon régi a Windows a gépen, akkor megpróbálkozhatsz az automatikus programok szűrésével, és CCleaner használatával (a szoftver használatáról korábban már írtunk egy bejegyzést, amit  itt tudsz megtekinteni), de a legjobban akkor jársz, ha elvégzel egy teljesen friss, tiszta telepítést. Magad is meg fogsz lepődni mennyivel gyorsabb lesz tőle a géped. Igen, néhány programot újra kell telepítened, de az megvan legfeljebb 1 óra alatt.

MÉG MINDIG LASSÚ?

Mit tehetsz akkor, ha még ezek után is mindig lassú a géped? Sajnos, ahogyan halad előre a technológia és újabb, okosabb programok jelennek meg, úgy sajnos nő ezeknek a hardver igénye is. Egy 4-5 éves laptop a maga idejében valószínűleg tényleg hasított, de ha Windows 10-et és Office 2016-ot telepítünk rá, akkor nem fogja tudni ugyanazt a teljesítményt hozni, mint annak idején Windows Vista-val vagy Windows 7-el.

Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy szánjak-e még erre a gépre vagy vegyek-e egy újat? Ezt alapvetően Neked kell eldöntened, mi csak mankót tudunk adni a döntéshez. Ha ellátja feladatát a géped, internetet böngészel, levelezel, videókat nézel YouTube-on, Facebook-ozol és recepteket gyűjtesz, akkor egy 4-6 éves laptop is tökéletesen elég lesz erre a célra. Ha munkára, tanulásra használnád a géped, akkor viszont máris fontosabb, hogy tényleg gyors legyen.

Ilyenkor érdemes megfontolni az SSD bővítést, mielőtt másik gép fele kacsintgatsz. Mára kifejezetten olcsó bővítési lehetőség lett és nem lesz a gépedhez kötve, bármilyen jövőbeli laptopba 5 perc alatt átszerelhető. Ha pedig nem volna elég, akkor ajánlom tesztelt, kiváló állapotú használt laptopjainkat, amelyek nem csak szórakozásra, de komoly munkára is tökéletesek.

összegezve

A saját tapasztalatom az, hogy átlagos felhasználás mellett (irodai munka, otthoni szórakozás) a legjobban érezhető gyorsulást egy SSD-vel lehet elérni, egyszerűen összehasonlíthatlan lesz a sebesség egy régi HDD-vel szemben. Gyorsabban indul a laptopod, gyorsabban nyílik meg a böngésző, gyorsabb lesz alapvetően minden, amit használsz. 

A legfontosabb tényező pedig, ahogyan fentebb is írtam a laptop évente egyszeri teljes tisztítása. Ezzel némi gyorsulást is érhetsz el, illetve akár több évvel is megnövelheted a laptopod élettartamát, egy igazán kis befektetéssel.

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.