Hogyan tudom megnézni a laptopom pontos típusát?

A laptopgyártók nem könnyítik meg az emberek életét a laptopok neveivel. Gyakran előfordul, hogy olyan szám és betű kombináció a laptop neve, hogy azt már a megvételekor sem tudod észben tartani, és nincs is ezzel semmi baj.

Minden laptop életében eljön azonban az idő, mikor szükségessé válik az akkumulátor cseréje, esetleg szükséges lesz egy új töltő, vagy csak szimplán korszerűsíteni szeretnéd. Ekkor kritikus fontosságú, hogy pontosan tudd, milyen eszközöd van, hiszen két nagyon hasonló eszköz is eltérő specifikációval rendelkezhet.

Ebben a cikkben mutatunk két egyszerű módszert arra, hogyan tudod megnézni a laptopod pontos típusát.

Mit is keresünk pontosan?

A gyártók általában a következő módon építik fel a gépek specifikus azonosítóit:

Gyártó-Sorozat-Modell, majdnem felszereltség és szín.

Szerencsére nem olyan rossz a helyzet, mint például a tévék esetében, viszont, hogy itt se legyen egyszerű a dolgunk, vannak gyártók, akik időnként szembe mennek a megszokással, és átalakítják a képletet. A sorozat, ami általában fontos akkumulátor és töltő vásárlása esetén, egy fantázianév, mint a ThinkPad vagy a Vivobook. Sajnos az Asus, MSI, HP, Toshiba, Sony és Apple laptopoknál előfordul, hogy kizárólag szám és betű kombináció írja le a laptopod típusát, ebben az esetben azonban így is tökéletesen azonosítható.

Nem rejtegetik a gyártók

Szerencsére a gyártók túlnyomó többsége könnyen leolvasható helyen is feltünteti a laptopok pontos típusát. Nyilván nem olyan helyre, ahol használat közben is látszódna, hiszen nem lenne túl esztétikus, ha azonban megfordítod a laptopod, máris eléd tárul számos információ, többek között a géped sorozata és a pontos modellszám.

Ebben az esetben a HP EliteBook Folio G1 a sorozat, nem sokkal mellette pedig a HSTNN-173C a modellt adja meg. Már az első értékkel, tehát a sorozattal elégséges információd van ahhoz, hogy meg tudd keresni, milyen akkumulátorra és töltőre van szükséged, ha cserére szorulnak ezek az alkatrészek.

A laptop alján sem találod az azonosítót? Ne ess pánikba. Könnyen lehet, hogy az akkumulátor alatt vannak. Szerencsés esetben mindössze 1-2 mechanika tartja az akkumulátorodat, amit Te is könnyű el tudsz távolítani, felfedve ezzel a releváns adatokat a laptopoddal kapcsolatban.

Szoftveresen is lehet

Szerencsére a gépünk típusának megállapításához még csak ki sem kell kapcsolnunk azt. A Windows egy szuper beépített funkciója a DxDiag, amiből minden releváns információt kinyerhetünk a gépből a szoftverrel és a hardverrel kapcsolatban is. Ennek elérése a következőképp történik:

  1. Nyomd meg egyszerre a Windows + R billentyűket
  2. Írd be, hogy dxdiag
  3. Üss entert

Néhány másodperc elteltével előjön egy ablak, ami elkezd minden információt összegyűjteni a laptopoddal kapcsolatban. Itt az első, Rendszer elnevezésű fülön máris megtalálhatod a géped pontos típusát a Rendszer típusa sorban.

Reméljük, hogy ez alapján neked is sikerült pontosan beazonosítanod a gépedet. Ezután már csak annyi dolgod van, hogy kikeresed a weboldalunkon található kereső segítségével, hogy a te gépeddel milyen kompatibilis alkatrészeink vannak. Üzletünkben több mint 15 ezer termék van készleten, így biztos, hogy neked is azonnal fogunk tudni segíteni!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.