A laptop töltő helyes használata

Tippek-trükkök: A laptop töltő helyes használata

A laptopod töltője érzékenyebb, és a megfelelő használata fontosabb, mint azt első ránézésre hinnéd, azonban néhány egyszerű szabályt betartva hosszú ideig működőképes marad.

Komoly katasztrófát kerülhetsz el, ha nem használsz törött kábellel, lógó, laza csatlakozóval laptop töltőt. Bemutatjuk azt is, miként tudod tesztelni a laptop töltőd, valóban jól működik-e.

Nézzük mik ezek...

CSAK A LAPTOPHOZ VALÓT

A legelső, de legfontosabb szabály, hogy csakis a saját laptopodhoz való töltőegységet használj! Ahogy a korábbi cikkünkben írtuk az univerzális töltőkről, azok veszélyforrást jelentenek laptopodra.

Számos géptípus úgynevezett középső tüskés, „center pin”-es töltőfejjel rendelkezik, tipikusan ilyenek a Dell és a HP laptopok. Noha ezekhez is kapni töltőfejeket univerzális töltők mellé, de az univerzális töltők nem funkcionálnak úgy, mint a gyáriak.

Sok esetben be sem kapcsol velük a laptop és töltést sem adnak le. Bizonyos gépek pedig csak a saját töltő meglétével hajlandóak bekapcsolni.

A nálunk kapható, laptopoddal kompatibilis töltő lehet gyári új, utángyártott új, vagy használt. Mindenképpen racionálisabb választás, hiszen nem teheti tönkre a laptopod, ráaádásul a legtöbb esetben olcsóbb is, mint egy univerzális laptop töltő.

Milyen töltő való a laptopodhoz? Ezt egyszerűen meghatározhatod a régi töltőn vagy a laptop alján található Volt (V) és Amper (A) számok segítségével. Ezek az adatok általában azon a matricán találhatóak, ahol a gép pontos típusa is fel van tüntetve.

Kivételt képez ez alól néhány HP vagy Dell laptop, ezeknél a gépeknél az akkumulátor alatt találhatóak a szükséges adatok.

blogunk ajánlása

VIGYÁZZ A KÁBELRE

A laptop töltőd leginkább sérülékeny pontja a kábel. A kábelt ne csavard fel a töltőre vagy egyéb tárgyra, hanem a kábelen lévő kötegelő segítségével tárold.

A kábel felcsavarása a kábelben futó rézvezeték megtöréséhez vezethet. A megtört/szakadt vezetékek nem feltétlenül láthatóak, hiszen a külső fekete szigetelés ettől még a legtöbb esetben érintetlen maradhat. Az ilyen rézvezeték rövidre zárhatja a hálózati tápegységet és a notebook alaplapját is. 

Tippek-trükkök: A laptop töltő helyes használata

A töltő kábelének helyes felcsavarása

Amennyiben tartasz otthon állatot, akkor a töltőt olyan helyen tárold használat közben (és azon kívül is), hogy annak kábelét ne tudják elrágni, károsítani.

Továbbá ne vezesd a kábelt olyan helyen sem, ahol becsípődhet, beszorulhat. Klasszikusan ilyen példa az ajtón keresztül vezetett kábel, amire véletlenül rácsukják az ajtót.

A laptop mozgatása előtt távolítsd el minden esetben az adapter csatlakozását a gépben található tápaljzatból. Még a kevésbé hirtelen mozgatás is a kábel megtörését és a DC-tápaljzat kitörését eredményezheti. Ezen felül a DC-tápaljzat javítása rendszerint legalább duplája egy gyári új laptop töltő árának, így nem érdemes megkockáztatni ezt.

A törött, szakadt kábel magasan áramütés és tűzveszélyes!

HOL HASZNÁLD?

A laptop töltőd alapvetően kemény, sík felületre, asztallapra, parkettára, járólapra helyezve használjuk. A laptop akkumulátorának töltése közben vagy töltő a maximum teljesítményének határán dolgozik.

Ilyenkor az adapter könnyen felmelegedhet, ellenőrizd, hogy ne legyen olyan helyen, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 35°C-ot! Például szekrények alatt, elszívó ventilátor vagy hősugárzó közelében, ágyban, stb.

Továbbá ne takard le egyéb tárgyakkal sem, mint ruhával, könyvvel, takaróval, amelyek akadályozzák a természetes szellőzést.

A felmelegedéskor az adapter „hő elleni védelem” üzemmódba léphet, ilyenkor csökkenti a teljesítményét. Az univerzális laptop töltők például ezen funkció hiányában szenvednek, így könnyen túlmelegedhetnek és kigyulladhatnak. Túlmelegedés esetén az újbóli használat előtt várj 5 percet, ameddig lehűlhet az adapter.

blogunk ajánlása

HÚZD KI HASZNÁLAT UTÁN!

A laptop töltőt minden esetben először a fali aljzatból kell kihúznod, utána szüntetheted meg a csatlakoztatást az adapter és a laptop között.

A rövidzárlatos laptop töltő könnyen kigyulladhat, rövidre zárhatja az akkumulátort is, amely a laptop végéhez is vezethet

ÍGY TESZTELD A LAPTOP TÖLTŐD

Rendkívül fontos a hibátlan laptop töltő használata. Az alábbi lépésekkel komoly katasztrófát előzhetsz meg:

 Ellenőrizd, a töltőn és kábelén nincs-e látható fizikai sérülés

 Győződj meg róla, hogy a laptopodon a DC-tápcsatlakozó érintkezője nincs-e elgörbülve vagy eltörve

 Ellenőrizd, hogy nincs-e bármilyen akadály vagy tárgy a DC-tápcsatlakozó belsejében

 Ne használj olyan töltőegységet, ami bármilyen mértékben sérült!

 Győződj meg róla, hogy a laptop töltő LED lámpája világít, miután bedugtad a fali aljzatba

 Ellenőrizd, hogy minden csatlakozás kellően szoros-e

Távolítsd el a laptopod akkumulátorát, majd csatlakoztasd a laptop töltő fejét a DC-tápaljzatba. Mindezek után dugd bele a fali aljzatba a tápkábelt.

A DC-tápcsatlakozó (bal oldali kép) könnyen kitörhet, amely új DC-tápcsatlakozóval cserélhető (középső és jobb oldali kép)

A laptop töltő laptophoz való csatlakoztatása után fel kell villanjon (ha benne van az akkumulátor is), folyamatosan kell világítson. Amennyiben ez így van, akkor a bekapcsolhatod a laptopod. Ha a tápellátást jelző LED továbbra is világít, akkor a hálózati adapter jól működik

A Windows tálcán lévő töltöttségjelző ikonok: a bal oldali aktív töltést jelez, a jobb oldali akkumulátoros működést

Legvégül pedig a Windows operációs rendszerben a tálcán, az óra melletti akkumulátor-töltöttség jelző ikon alapján győződhetsz meg a töltés meglétéről. Egy akkumulátor és egy fali dugasz ikonja jelképezi az akkumulátor töltését.

KONKLÚZIÓ

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni milyen veszélyeket rejt magában egy rossz adapter, ezért a lehető legfontosabb, hogy még átmenetileg se használd. A rossz töltőt pl. elhozhatod az üzletünkbe is, ahonnan elektronikai hulladékként elszállítjuk azt.

És ha arra gondolnál esetleg, hogy mi biztos megjavítjuk a hibás töltőket és eladjuk, akkor nem, és nem is javasoljuk soha, senkinek a töltők javítását.

Amennyiben úgy ítéled meg, hogy a töltöd rossz és új laptop töltőre van szükséged, akkor a webáruházunkban minden laptop típushoz ajánlunk gyári új, utángyártott és használt töltőket is garanciával. Bármilyen felmerülő kérdés esetén kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre személyesen, telefonon és e-mailben is!

Webáruházunkban könnyedén kiválaszthatod és megrendelheted a készülékhez való gyári új vagy utángyártott új töltőt. Kérdés esetén kollégáink személyesen, telefonon és e-mailben is készséggel segítenek.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.