Vírusirtóból a legjobbat keresed?

Vírusirtóból a legjobbat keresed?

A számítógépek károkozói, a vírusok sokat fejlődtek az évek során. Míg régebben floppy lemezen, később e-mail csatolmányként próbáltak beférkőzni a géped bitjeibe, addig manapság egy megbízhatónak tűnő hivatkozásra elég kattintanod és kész a baj.

Jó vírusirtót nem könnyű találni, hiszen egyrészt drága ezeket megvásárolni, másrészt a rosszul programozott vírusölő szoftver jelentősen lassítja a laptopod működését. Szerencsére, mint minden másban, ebben is készülnek toplisták. Az AV-test névre hallgató megmérettetésen minden hónapban összemérik a vírusirtók védelmi szintjét, teljesítményét és használhatóságát.

AVAST, BITDEFENDER, KASPERSKY ÉS A MALWAREBYTES

A februárban közreadott, Windows 8.1-et és Windows 7-et célba vevő rangsorokban kettő dolog közös. Az egyik, hogy a Microsoft beépített védelme, a Windows Defender mindkét esetben nulla pontot ért el a hatból. A másik az, hogy az első helyezettek mindkét esetben az Avast, az Avira, a BitDefender, az F-Secure és a Kaspersky voltak. Ha ezek közül használod bármelyiket, akkor nagy gond nem érhet. Kevesek által ismert, és a tesztben nem szereplő program a Malwarebytes Anti-Malware, ami tapasztalataink alapján az egyik legmegbízhatóbbak között van.

blogunk ajánlása

FUTOTTAK MÉG KATEGÓRIA

Nem kiemelkedő, de jó teljesítmény nyújtott az AVG Antivirus, a korábban népszerű Norton Antivirus, és a mostanában Toshiba gépekhez adott McAfee Antivirus. Ezek legfőbb hátránya, hogy jelentősen visszafogják a laptop sebességét.

A Magyarországon számunkra érthetetlen módon kiemelkedően népszerű ESET NOD32 például hatból 5 pontot ért el védelemben, teljesítményben viszont csak négyet. Mit jelent ez? A „nulla-napos” malware-eket 98%-ban elkapta, a teszt során viszont irreálisan nagy erőforrást emésztett fel a vírusirtó futása.

ERRE NE HAGYATKOZZ

Amiben biztos lehetsz, hogy a Microsoft nem fog megvédeni a frissen internetre került malware-ektől és egyéb támadásoktól. A Windows Update-ről letöltendő vírusdefiníció frissítésekkel szinten tartható a Defender, de önálló megoldásnak kevés.

Vírusirtóból a legjobbat keresed?

MIBE KERÜL EZ NEKEM?

Manapság ezek a szoftverek nem egyszerűen vírusirtók. Legtöbbször komplex védelmi szoftvercsomagot kínálnak, amelyek már a linkre kattintás előtt közbelépnek, ha a mögött malware rejtőzik. Tűzfallal is ellátják az operációs rendszert és az e-mail mellékleteket is átvilágítják megnyitás előtt. Természetesen ennek ára van, jellemzően előfizetéses alapúak ezek az összetettebb programcsomagok.

Szerencsére nem kell a pénztárcád kiürítened ahhoz, hogy védve legyen a laptopod. Majdnem mindegyik szoftverből létezik ingyenes verzió, amelyek fájlrendszer szintű védelmet kínálnak kizárólag – a megnyitandó hivatkozásokat, gyanús weboldalakat, e-mail mellékleteket nem, csak a már a laptopodra letöltött fájlokat vizsgálja át.

KELL-E TÖBB VÍRUSIRTÓ?

Közhiedelem és óriási tévhit, hogy a több vírusirtó egyszerre való futtatása nagyobb védelmet jelent. Ilyenkor a laptopod gyakorlatilag olyan szintre lassul a folyamatos vizsgálattól, hogy átesik a használhatatlan kategóriába. Arról nem is beszélve, hogy a vírusirtók ilyen esetben gyakran a másik vírusirtó szoftvert nézik vírusnak.

Annyi biztos, hogy az ember elkerülheti a vírusirtó használatát, ha elővigyázatosan szörföl az interneten. Ha mégis úgy döntenél, hogy ellátod a laptopod védelemmel, akkor ne hagyatkozz a Windows Defenderre, inkább tölts le egy ingyenes verziót a BitDefender-ből és telepíts mellé egy Malwarebytes-t.

FRISSÍTÉS: A vírusirtók tesztjében csaltak a Qihoo és a Tencent vállalatok, melynek következményeként a Qihoo 360 antivirus és a Tencent PCM programokat diszkvalifikálták.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.