Tippek-trükkök: Archiválj egyszerűen OneDrive-al

Tippek-trükkök: Archiválj egyszerűen OneDrive-al

Nehéz elhagyni a régi berögződéseket, melyek közül az egyik az adatmentés hordozható tárolóra. Legyen az külső HDD, CD, DVD vagy pendrive, jó esélye van a mentett adatok elvesztésének.

A CD és DVD lemezek (főleg, ha nem kiváló minőségűek) nem őrzik örökké az adataid, a HDD és a pendrive pedig az aktív fájlrendszerből adódóan könnyen veszíthet adatot, ha helytelenül használjuk.

Alternatív megoldás egy ideje a felhő alapú adatmentés. Számtalan szolgáltató létezik, a nagyobbak közül párat említve: Google Drive, Dropbox, MEGA, iCloud és végül, de nem utolsó sorban a OneDrive.

MI AZ A ONEDRIVE?

A OneDrive (régi nevén SkyDrive) a Microsoft sajátja, és itthon, Magyarországon kevésbé ismert. Használatához aktív Microsoft fiók szükséges, és ingyenesen 15 GB tárhellyel kezdünk.

Azonban ez könnyen bővíthető, például, ha beállítod az okos telefonodon (legyen az iPhone, Windows Phone vagy Android alapú) a képeid automatikus OneDrive felhőbe mentését, akkor további 15 GB-ot kapsz ingyen.

Ha idén februárban összekötötted a Dropbox fiókod a OneDrive-al, akkor egy évre ingyen 100 GB tárhelyet is kaptál.

A Windows 10-re való frissítéssel sok millióan jutottunk hozzá egy új rendszerhez teljesen ingyen – ha eredeti licenccel rendelkező Windows 7-ről és 8-ról frissítettél. A frissítéskor az emberek 99%-a az adatai teljes meghagyásával frissít, ami magában foglalja a felhasználói fiók megőrzését is.

Windows 7 esetében ez helyi (local) fiók, a Windows 8 esetében pedig lehet helyi és Microsoft-fiók is.

HELYI FIÓK vs MICROSOFT FIÓK

A OneDrive effektív használatához Microsoft fiókkal kell használjuk a Windowst. Ha helyi fiókkal rendelkezel, akkor ezt könnyen átalakíthatod Microsoft fiókká. Annyi a dolgod, hogy megnyitod az Áruházat és bármilyen alkalmazást kiválasztasz telepítésre.

Erre helyi fiókkal nincs lehetőséged, így a Windows felajánlja, hogy jelentkezz be Microsoft fiókkal.

Itt egy korábban létrehozott Microsoft fiókkal beléphetsz, vagy ha nem rendelkezel ilyennel, akkor létrehozhatsz egyet. A Microsoft fiókot pedig összevonhatod a helyi fiókoddal.

KEZDŐ LÉPÉSEK

Most, hogy Microsoft fiókot használsz ideje közelebbről megnézni a OneDrive-ot. Windows 10 esetében az óra melletti értesítési területen (a kis nyíl felnyitásával) fogsz találni egy felhő ikont. Erre kattintva tudsz bejelentkezni az új Microsoft fiókoddal.

A OneDrive működési elve, hogy a laptopodon létrehoz egy mappát. Ez a mappa alapesetben:

C:\Users\NEVED\OneDrive

A mappát a Fájlkezelőben is könnyen elérheted, hiszen ki van tűzve a bal oldali sávra. Ide fájlokat, mappákat másolva tudod megkezdeni a felhőbe való szinkronizálást.

A szinkronizálás nem egyirányú, ha online felületen nyitod meg a OneDrive fiókod, és oda fájlokat másolsz (vagy másik laptopon bejelentkezel és onnan töltesz fel adatokat), akkor azok is szinkronizálásra kerülnek.

Az egészben a fix a Microsoft szervere, itt vannak biztonságban az adataid. Elveszi biztosan nem és ellopni sem valószínű, hogy fogják tudni őket. A laptopodra telepített OneDrive alkalmazásban pedig ki tudod jelölni mely fájlokat, mappákat szeretnéd szinkronizálva tartani.

FÁJLOK MENTÉSE

A fájlok mentése, archiválása roppant egyszerű. Mindössze be kell másolnod a fent említett mappába azokat a fájlokat, melyeket online szeretnél tárolni. A bemásolás után az internetkapcsolatod sebességétől függ, milyen gyorsan érnek fel a felhőbe az adatok.

Ha úgy szeretnél adatokat biztonságba helyezni, hogy utána a gépedről le is törölnéd ezeket (helyet felszabadítva), akkor annyi a teendőd, hogy a feltöltés befejezésével a beállításokban (következő szekcióban olvashatsz erről), kiválasztod, hogy a szóban forgó mappát ne szinkronizálja. Így a saját, gépeden lévő mappádból biztonságosan kitörölheted, míg online megmaradnak a fájlok.

Mielőtt törölnél mindenféleképp ellenőrizd az online felületre való belépéssel, hogy valóban feltöltésre kerültek-e a fájlok!

BEÁLLÍTÁSOK

Tehát például, ha rendelkezel 8,5 GB-nyi régi fényképpel és 1,5 GB munkához használt dokumentummal, de ebből csak az utóbbit szeretnéd a gépeden tartani, akkor a fényképek mappa mellől a pipa kivételével azok nem lesznek a laptopodon tárolva, csak a felhőben. Elérhetőek, biztonságban vannak, de nem foglalnak helyet a laptopodon.

A OneDrive-ban beállíthatod azt is, ha bármikor fényképezőgépet vagy más adathordozót csatlakoztatsz a laptopra, akkor az azon tárolt képeket automatikusan felmásolja a tárhelyedre. Ugyanígy a képernyőmentéseid (a Windows logó + Print Screen egyidejű lenyomásával) is elmentheted ide.

Ha bármikor úgy döntesz, hogy egy bizonyos mappát vagy fájlokat nem szeretnél a laptopodon tárolni, csupán felhőben, akkor a beállításokban a mappa mellől a pipa kivételével törölheted azt a helyi lemezedről. Természetesen a felhőben továbbra is megmaradnak az adatok.

ONEDRIVE HASZNÁLATA MÁS RENDSZEREKEN

Természetesen a Microsoft OneDrive-ot nem csak Windows 10-en használhatod. A Windows-os kliens működik régebbi verziókon is.

Továbbá létezik Mac OSX-re készült kiadás, és természetesen az okos telefonokra tervezett változatok sem maradhatnak el. Ez azért különösen fontos, mert a cikk elején említett okos funkció, a mobilunkkal készített képek automatikus feltöltése így beállítható, amivel további 15 GB tárhelyre tehetünk szert.

Alább találod a nagyobb operációs rendszerekhez tartozó OneDrive kliensek letöltési, telepítési hivatkozásait. A Windows 8 és a 10 direkt nem szerepel a listában, hiszen ezen rendszerek részét képezi a OneDrive gyárilag.

A OneDrive kliensek letöltése:

OneDrive for Windows 7, 8

●  OneDrive for Windows Phone

●  OneDrive for Android

OneDrive for Mac OSX

OneDrive for iOS

ÖSSZEGEZVE

A OneDrive használata egyszerű, nincsen egyetlen rendszerre lekorlátozva. Könnyen tárolhatsz vele szelektíven nagy mennyiségű adatot akár 3-4 számítógépen is, anélkül, hogy minden fájl szinkronizálásra kerüljön minden számítógépen.

Ilyen elven egyes biztonsági mentés szeletek csak az általad kiválasztott gépeken lesznek jelen. Együttesen természetesen bármikor elérhetőek az online felületen.

Mikor hasznos, ha kéznél van a OneDrive?

● Ha az otthoni készült anyagot szeretnél munkatársaiddal gyorsan megosztani

● Ha biztonságban szeretnéd tudni a családi képeid

● Ha félsz tőle, hogy ellopják a mobilod, a képeiddel (feltöltés után akár törölheted is a mobilról őket)

● Ha egyszerre több eszközön dolgozol és problémás a munkafájlok frissen tartása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.