Tippek-trükkök: Segítség, tönkremegy a HDD-m?!

Tippek-trükkök: Segítség, tönkremegy a HDD-m?!

A laptop hordozhatósága éppúgy előny, mint hátrány: bárhova magaddal viheted, cserébe a számodra fontos adatok biztonsága nem garantált, elég egy rossz mozdulat és máris elvesztek.

Ha bekapcsolt állapotban hurcolod a laptopot, esetleg leejted, odaütöd valahova, akkor az ilyen jellegű fizikai behatások eredménye sohasem jó, ám a hibák súlyossága széles skálán mozoghat.

Elképzelhető, hogy sem Te, sem a Windows nem vesz észre ebből semmit; működik a laptop továbbra is, ahogy eddig tette és csak később fut hibára. Viszont a fizikai behatás intenzitásától függően rögtön a leejtés után be sem kapcsoló laptoppal is találkoztunk már.

A mai posztból megtudhatod hogyan ellenőrizd a HDD állapotát és mit tehetsz, ha kiderült: hibás merevlemez van a gépedben.

BAD SECTOR-OS A VINYÓM?

A merevlemez működésében fellépő zavarokat – nem induló Windows, nem olvasható fájlok – a lemezen létrejövő hibás szektorok (angol nevén bad sector) okozzák.

A pirossal jelölt szektorok hibásak, nem olvashatóak
(Nagyításhoz kattints a képre)

A bad sector a lemez felületén egy kis terület, ami nem válaszol az írási és olvasási parancsokra, nem működik úgy, ahogyan neki kellene.

Városi legenda, hogy bad sectoros csak HDD lehet, az SSD-k pedig nem. Sajnos ez ebben a formában nem igaz, az SSD-k is lehetnek bad sector-osak – legalábbis a két fajta bad sectorból az egyik jelentkezhet SSD-n is.

A BAD SECTOR-OK FAJTÁI

Mielőtt elmélyednénk a témában, le kell szögeznem, hogy kettő fajta bad sector létezik:

● fizikailag hibás szektor:

A fizikailag a lemezen található hibás szektorok kizárólag a mágneses elven működő HDD-n jelentkezhetnek. Ilyenkor a lemez felületén tényleges sérülés, hiba alakul ki.

Ezt leggyakrabban az olvasófej okozta karcolás, „szántás” okozza, ami helytelen leállításkor, hirtelen áramforrás-kiesésből, leejtésből adódhat. Ez a fajta bad sector semmilyen formában sem javítható, az itt tárolt adatok örökre elvesztek.

● logikailag hibás szektor:

A logikai hibából adódó bad sectorok akkor keletkeznek, ha egy program futtatása közben hiba lép fel, „beleáll” az írási-olvasási műveletbe.

Ilyenkor a lemez felületén tényleges hiba nincs, csupán részben vagy teljesen értelmezhetetlen adatot tárolunk bizonyos szektorokon. Ilyen szektorokat felfedezhet a Windows, ha éppen be szeretné azokat olvasni és a hibajavító kódok (ECC) nem egyeznek, ami gyanúra adhat okot.

Az ilyen szektorok javítása lehetséges, ha végigírjuk őket nullával, de a Windows Lemezkarbantartó is tudja az ilyen hibákat javítani.

blogunk ajánlása

AZ SSD ELFÁRADT SZEKTORAI

Mellékjegyzetként ildomos szót ejtenem az SSD-k elfáradó szektorairól is, ugyanis egyes lemezellenőrző szoftverek ezen szektorokat is bad sector-nak jelölik.

Azonban csak arról van szó, hogy az SSD meghajtók chip-jei meghatározott számú írási-olvasási műveletet tudnak elvégezni, és ha azokon „elfárad” egy szektor, akkor azt a meghajtó elektronikája lezárja. Ezt megelőzően az ott található adatot átlokálja egy másik szektorba.

Így adatvesztés ilyenkor nem áll fenn, csupán a hasznos adatterület csökken (zsugorodik a meghajtó kapacitása).

A Samsung Magician S.M.A.R.T. gombjára kattintva olvasható ki a meghajtó állapota
(Nagyításhoz kattints a képre)

Az SSD meghajtókhoz a gyártók gyakran mellékelnek speciális menedzselő szoftvereket (a Samsung például a Magician nevű szoftverét), amivel tudjuk ellenőrizni „mennyire fáradt” az SSD meghajtónk. Ezt wear levelként találjuk meg, ami minél magasabb, annál több ilyen lezárt szektor van az SSD-n.

ADATVESZTÉS ÉS HDD-HIBÁK

A bad sector-okkal teli merevlemez viselkedése sokféle lehet. Elképzelhető, hogy hetekig, extrém esetben hónapokig sem veszed észre őket. Egészen addig ugyanis, ameddig nem kísérel meg írási és olvasási műveleteket a lemez az adott területen, addig nem derül fény a hibára.

Természetesen, ha a bad sector éppen a Windows saját fájljait érinti (ami a leggyakoribb eset), akkor már az operációs rendszer indításakor és/vagy futásakor is elég hamar hibára fut a rendszer. Ilyenkor a laptop feltűnően lassú, „sokat gondolkodik” a programok, fájlok megnyitásakor, sok esetben kékhalálozik a laptop.

Ha viszont a bad sector egy félreeső mappa egyik ritkán használt fájlcsoportját érinti, akkor nem sok vizet zavar.

Ebből kiindulva elképzelhető, hogy egy extrém rossz állapotú (50% kondíció alatti) lemez is tökéletesen működhet, és ugyanígy egy 99%-os lemezen lévő Windows is működésképtelenné válhat, ha kritikus helyen vannak a hibás szektorok.

HDD/SSD ÁLLAPOTÁNAK ELLENŐRZÉSE

A HDD állapotának ellenőrzésére remek eszköz a magyar fejlesztésű Hard Disk Sentinel, ami közérthető formában közli a merevlemez állapotát.

A program megjeleníti a merevlemez teljesítményét, kondícióját és hőmérsékletét. A teljesítmény a HDD sebességére, a kondíció a HDD-n fellelhető és adatátvitelkor fellépő hibákra utalnak. A hőmérsékletből pedig tudunk következtetni arra, hogy túlmelegedés okozza-e a leállást.

A Hard Disk Sentinel minden hibára fényt derít, nevével ellentétben SSD-kkel is használható
(Nagyításhoz kattints a képre)

A merevlemezed kondíciója egy beszédes szám, ugyanis általánosságban egy 90% alatti kondícióval bíró HDD már küszködik problémákkal, de működőképes. Míg egy ennél alacsonyabb, 50% vagy az alatti kondíciójú merevlemez már a használhatatlan kategóriába tartozik. A HD Sentinel megjeleníti a SMART mérési adatokból kiolvasható hibákat is.

A HD Sentinel képes kiolvasni a merevlemez állapotát, teljesítményét és a rendkívül értékes diagnosztikai információkat hordozó S.M.A.R.T. adatokat is.

A S.M.A.R.T. adatokból kiolvasható a reallokált szektorok száma is
(Nagyításhoz kattints a képre)

A merevlemez (vagy SSD) állapotát a S.M.A.R.T. tárolja, melyben olyan adatok szerepelnek, mint például hányszor lett elindítva a lemez, milyen mennyiségű adatot írtunk rá vagy éppen vizsgált-e már meg szektorokat a lemez hibák után kutatva és ha igen, hány ilyen szektort talált.

Így néz ki egy 0%-os HDD, ami már teljesen használhatatlan
(Nagyításhoz kattints a képre)

A merevlemez hőmérséklete is árulkodhat annak állapotáról. A merevlemez hagyományosan elfogadott hőmérséklete egy szűk intervallumban mozoghat. Ennek kezdőpontja a szobahőmérséklet, végpontja pedig körülbelül 45-50°C.

A Windows parancssorából is tudod ellenőrizni van-e kritikus hiba a lemezen
(Nagyításhoz kattints a képre)

Ha esetleg a HD Sentinel nincsen kéznél, akkor a Windows parancssorában is ellenőrizhető (korlátozott mértékben) a meghajtó állapota a „wmic” és a „diskdrive get status” parancsok megadásával. Ha nincsen kritikus (működést akadályozó hiba) a lemezen, akkor az OK feliratot kapod vissza.

JAVÍTHATÓ A HIBÁS HDD?

Röviden: elméletileg igen, gyakorlatilag kifejezetten csekély esély van rá.

Hosszabban: Bármennyire is jól hangzik, hogy a logikai bad sectorok javíthatóak, nem valószínű, hogy a tönkremenő HDD-n ilyen hibák vannak.

Főleg nem laptopokban, ahol a tönkremenő merevlemezek legfőképp a leejtés, odaütés, helytelen (vagy váratlan) leállás miatt jönnek létre.

És már gondolom Te is kitaláltad, az ilyen hibák nem logikaiak, hanem a lemezen ténylegesen jelen lévő fizikai hibák, melyek javítása nem lehetséges.

blogunk ajánlása

HIBÁK MANUÁLIS KERESÉSE ÉS JAVÍTÁSA

Ha az árulkodó jeleket tapasztalod a laptopod működésén – feltűnően lassú működés, fájlok, programok megnyitásában hibák –, akkor megkísérelheted manuálisan megkeresni a lemezen a hibákat.

Erre a Windows beépített Lemezkarbantartója a legjobb eszköz, ami egyébként automatikusan is lefut, ha több alkalommal hibásan állt le a gép.

A Lemezkarbantartót több módon futtathatod Windows alól: grafikus felületen és parancssorból indítva, továbbá mindkét esetben lehetőség nyílik a következő rendszerindításra ütemezni a vizsgálatot (amire szükség is van, ha szektorszintű vizsgálatot végzel).

A Lemezkarbantartó futtatható menüből indítva...
(Nagyításhoz kattints a képre)

A Lemezkarbantartó futtatása grafikus felületen:

1. Nyisd meg a Sajátgépet
2. Kattints jobb gombbal ki a C meghajtón és válaszd a Tulajdonságokat
3. Válaszd az Eszközök fület
4. Kattints a Hibaellenőrzés gombra
5. Pipáld ki a „Szektorhibák keresése és kísérlet javításukra” opciót is
6. Kattints az Indítás gombra

Mivel a Windows azt a meghajtót nem tudja ilyen mélységben ellenőrizni, amiről önmaga fut, ezért válaszd a Lemezellenőrzés ütemezését. Így a legközelebbi rendszerinduláskor egy alapos ellenőrzést végez a Windows a lemezen.

...és parancssorból is, a végeredmény ugyanaz
(Nagyításhoz kattints a képre)

A Lemezkarbantartó futtatása parancssorból:

1. Nyiss meg egy rendszergazdai jogú parancssort (cmd.exe)
2. Gépeld be a chkdsk /F /R C: parancsot és üss Entert

A végeredmény ugyanaz, mint előbb, szintén a következő indításkor kerül futtatásra a lemez ellenőrzése.

Ütemezett lemezellenőrzés visszavonása:

1. Nyiss meg egy rendszergazdai jogú paranccsort (cmd.exe)
2. Gépeld be a chkntfs /X C: parancsot és üss Entert

A fenti parancs kiadásával visszavonhatod a korábban ütemezett lemezellenőrzést – noha a válasz csupán annyi, hogy a lemez NTFS fájlrendszerű, ami nem utal az ellenőrzés visszavonására.

HASZNÁLHATOM A HIBÁS MEREVLEMEZT?

Nem javasoljuk, hogy hibás merevlemezt használj a laptopodban, mert a bad sectorok számától és elhelyezkedésétől függetlenül garantált az adatvesztés.

A hibás merevlemez abban az esetben válhat még a jövőben hasznodra, ha külső merevlemezként, pusztán adattárolása használod – és nem fontos adatokhoz, hanem olyanokhoz, amelyek elvesztése nem jelent gondot.

Tárolhatsz ilyen lemezen filmeket, zenéket, képeket, de operációs rendszer telepítésére, programok futtatására a fenti okokból kifolyólag nem alkalmas.

A MEGELŐZÉSRŐL

A fentiekből kiderült, hogy kifejezetten sérülékenyek az adataid – pontosabban az azt tároló merevlemezed.

A HD Sentinel használata jó dolog, de csak az állapot figyelemmel kísérésére jó – ha bizonyos időközönként ellenőrzöd minden rendben van-e –, illetve ha beütött a baj, akkor pontos képet kapj a helyzetről.

A Lemezkarbantartó használata szintén javasolt, de csak a logikai bad sector-ok esetén hasznos, a fizikailag rossz szektorokkal (a lezáráson kívül) az sem tud mit kezdeni.

A valódi megelőzés a biztonsági mentések rendszeres és konzisztens készítése.

Néhány általános javaslat a biztonsági mentések készítéséről:

ha helyszűkében vagy, akkor csak a számodra pótolhatatlan fájlokról készíts biztonsági mentést
● ha rendelkezésedre áll egy nagyobb merevlemez, akkor érdemes heti (vagy kétheti, havi) rendszerességgel a teljes rendszeredről mentést készíteni
● erre használhatod a Windows beépített biztonsági mentő eszközét vagy külső programot is (Acronis True Image, Norton Ghost)
● a kézileg végzett mentés több hibalehetőséget hordoz magában, mint az ütemezett
a fizikai adathordozóra történt adatmentést (HDD, CD, DVD, pendrive), ha egy mód van rá, tárold máshol, mint a laptopod, így tűzeset, lopás esetén is védve leszel

A témáről érintőlegesen több alkalommal írtunk itt, a blog keretein belül, így ajánlom figyelmedbe korábbi cikkeinket: a Windows 10-ba épített OneDrive használatáról; arról, hogy mire használhatod a 2. merevlemezed, illetve általánosságban a rendszerösszeomlás elleni védelemről.

ZÁRÁSKÉNT

A HDD meghibásodásának első jelére javasolt a számodra fontos adatok lementése és a HDD cseréje, hogy elkerüld az adatvesztést. Ha nem kritikus a HDD állapota, akkor a későbbiekben minden további nélkül használhatod adattárolásra. Ha inkább nem szeretnél tovább a HDD-kkel küzdeni, kattints az alábbi képre és ajándékozd meg magad egy sokkal gyorsabb, megbízhatóbb SSD-vel.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.