Tippek-trükkök: 6 tipp, ha kevés a hely a merevlemezeden

Tippek-trükkök: 6 tipp, ha kevés a hely a merevlemezeden

Bármekkora merevlemezed legyen, biztosan be fog telni. Ezt a bölcsességet nem Konfuciusz mondta, de tőle is származhatna.

Az SSD-k korában pedig hatványozottan igaz a fenti kijelentés – ha állandó harcot vívsz a szabad gigabájtokért a gépeden, akkor ez a blogposzt Neked szól.

1. LEMEZKARBANTARTÓ

A legkézenfekvőbb, azonban még így is méltatlanul elhanyagolt Windows-funkció a Lemezkarbantartó.

Segítségével könnyen megszabadulhatsz a telepített programok által hátrahagyott telepítési- és átmeneti-fájloktól, a Windows Update maradékfájljaitól és még tucat más típusú szeméttől, ami csak foglalja a helyet a gépeden.

A Lemezkarbantartó indítható Start menüből és a meghajtó tulajdonságai lapról is
(Nagyításhoz kattints a képre)

A Lemezkarbantartó futtatása:

1. Nyisd meg a Sajátgépet
2. Kattints a tisztítandó meghajtón (alapból a C: meghajtót akarod tisztítani) jobb gombbal válaszd a Tulajdonságokat
3. A tortadiagram mellett kattints a Lemezkarbantartó gombra

A Lemezkarbantartó használata két szintre bontható: az első szinten a böngészés átmeneti fájljai, naplófájlok, elmentett miniatűrök vannak, a második szinten pedig a rendszerfájlok, korábbi telepítés biztonsági mentése ( Windows.old mappa) és az ideiglenes Windows telepítési fájlok vannak.

A Lemezkarbantartó rendszergazdai szintjén találni az igazán sok helyet foglaló tételeket
(Nagyításhoz kattints a képre)

A második szinthez rendszergazdai jogokkal férhetsz csak hozzá, de ha esetleg ilyennel nem rendelkezel, akkor is tudsz az első szinten tisztogatni.

A Lemezkarbantartó minden elemhez külön kiírja a törlés után felszabaduló tárhely méretét, az lista felett pedig a teljes potenciális felszabadítható hely méretét láthatod.

2. TÖRÖLD A TÁRHELYZABÁLÓ PROGRAMOKAT

Ha sok programot telepítesz a gépedre, akkor kevesebb helyed lesz. Triviális, nem? De hol látod azt, hogy egy adott program mekkora helyet is foglal?

Több módon is ki tudod ezt deríteni. Megnézheted a program mappájának tulajdonságait, esetleg emlékezhetsz a telepítéskor feltüntetett szükséges tárhelyre. A legegyszerűbb azonban a Programok és szolgáltatások Vezérlőpult-elemet futtatni.

A Programok és szolgáltatások (Vezérlőpultból elérhető) menüben látod a telepített programjaid
(Nagyításhoz kattints a képre)

Itt pofás táblázatba szedve találod az összes telepített programod, azzal a nem mellékes adattal kiegészítve, hogy mennyi helyet is foglal a merevlemezeden. A táblázatot természetesen tudod rendezni a program neve, mérete és a telepítés dátuma szerint.

Ahhoz, hogy könnyen kiderítsd mely program(ok) foglalnak legtöbbet a merevlemezedből, rendezd a táblázatot a Méret oszlopra kattintva, így a listában legfelülre kerülnek a legnagyobb programok. Ha pedig már nincs valamelyikre szükséged, akkor kattints duplán a program nevén és már indul is a program eltávolítása.

Windows 10 alatt a Gépházban is megnézheted mennyi helyet foglalnak a programjaid
(Nagyításhoz kattints a képre)

A Windows 10-ben (és Windows 11-ben!) a Gépház / Rendszer / Alkalmazások és szolgáltatások menüben ugyanezen programokat megtalálod és ugyancsak tudod rendezni őket méret szerint. Amit pluszban nyújt az új felület, hogy a Windows beépített applikációit is tudod innen törölni és telepíteni.

blogunk ajánlása

3. TORTA-DIAGRAMOT A LEMEZBŐL

Vizuális típus vagy? A korábban bemutatott Scanner nevű programmal torta-diagramot rajzolhatsz a merevlemezedből.

Egyszerű és nagyszerű program, amivel pillanatok alatt átláthatod mi foglal sok helyet
(Nagyításhoz kattints a képre)

A torta szeletei az egyes könyvtárak, melyekre kattintva elmélyülhetsz a könyvtár-szerkezetben. A programból meg tudod nyitni az egyes mappákat, de akár rögtön innen is tudsz törölni (akár Lomtárba helyezni, akár véglegesen törölni).

Egyszerű és nagyszerű program, amivel pillanatok alatt átláthatod mi foglal sok helyet
(Nagyításhoz kattints a képre)

Hasonló funkciót lát el a WinDirStat nevű program, ami blokkokra osztva mutatja be a merevlemezed, felette pedig táblázatban is láthatod azt, amit az ablak alján vizuálisan mutat be a program.

4. TÖRÖLD AZ ÁTMENETI FÁJLOKAT

A Lemezkarbantartó roppant hasznos tud lenni, de a nem Windows által kezelt programok maradék- és szemétfájljait nem takarítja ki. Ilyen célokra érdemes külsős programot segítségül hívni, ilyen például a CCleaner.

Így például, ha Chrome-ot vagy Firefox-ot használsz, akkor az általuk hátrahagyott szemetet csak a böngészőn belül vagy a CCleaner-hez hasonló takarító-programmal fogod tudni törölni.

A CCleaner nevű programmal könnyen törölheted a Chrome és a Firefox szemetét
(Nagyításhoz kattints a képre)

A CCleaner biztonsággal használható Windows 7-es és 8-as rendszereken, azonban Windows 10 alatt nem javasoljuk a használatát, mert az rendszerösszeomláshoz is vezethet.

blogunk ajánlása

5. CSÖKKENTSD A RENDSZERVISSZAÁLLÍTÁSRA SZÁNT TÁRHELYET

A rendszervisszaállítási pontok rengeteg helyet elfogyasztanak a merevlemezedből, így érdemes törölni közülük vagy pedig csökkenteni az erre elkülönített helyet a merevlemezeden.

A rendszervisszaállítás által lefoglalt tárhely méretét beállíthatod vagy teljesen ki is kapcsolhatod
(Nagyításhoz kattints a képre)

Rendszervisszaállítás tárhelyének módosítása:

1. Kattints jobb gombbal a Sajátgépen és válaszd a Tulajdonságokat
2. Kattints az ablak bal oldalán a Rendszervédelemre
3. Válaszd ki a listából a Windows (C:) (Rendszer) meghajtót
4. Kattints a Beállítás gombra
5. A megjelenő ablakban a lemezterület-használat szekcióban a max. használható csúszkát állítsd be a kívánt értékre (5 GB elegendő)

Az ablakban egyébként fel van tüntetve az is, hogy jelenleg mennyi helyet foglalnak a lemezen a visszaállítási fájlok, ami jó viszonyítási alap a beállításhoz.

A rendszervisszaállítást teljesen ki is kapcsolhatod, ha rendelekezel más jellegű biztonsági mentéssel, amit külső merevlemezen tárolsz, így nem szükséges, hogy a C: meghajtódból vegyen el helyet ez a funkció.

6. EGYSZERI BEÁLLÍTÁSOK

A Windows egyes funkcióit kikapcsolva további szabad helyre tehetsz szert. Ezen funkciók név szerint a hibernálás, a virtuális memória mérete és az előbb tárgyalt rendszervisszaállítás.

● A hibernálás kikapcsolása:

A hibernálás kikapcsolásával elveszíted a lehetőséget, hogy bármikor elmentsd az aktuális munkameneted a géped kikapcsolásával.

A hibernálás abban különbözik az alvó állapottól, hogy míg alvó módban áram alatt kell legyen a laptopod (roppant kis áramfelvétel mellett) hiszen a memóriában tárolt adatok egyébként elvesznének, addig a hibernálás a memória teljes tartalmát elmenti a rendszerindító lemezre a hiberfil.sys nevű fájlba.

Ennek a fájlnak a mérete akkor, amennyi memória van a gépedben. Ha 8 GB memóriád van, akkor körülbelül 8 GB méretű lesz ez a fájl.

● Virtuális memória:

A virtuális memória méretét csak akkor érdemes változtatni, ha sok memória van a gépedben, ugyanis a Windows ehhez nyúl, ha elfogyott a fizikai memória.

A virtuális memória beállításáról korábban írtunk, itt pedig annyit tennék csak hozzá, hogy elegendő fizikai memória (kb. 8 GB-tól felfele) megléte esetén csökkenthető vagy akár teljesen ki is kapcsolható a virtuális memória.

ZÁRÁSKÉPP

A merevlemezen a szabad helyért folytatott küzdelem örök és szűnni nem akaró. Szerencsére, ha folyamatosan figyelemmel kíséred a gépedben lévő szabad hely alakulását, akkor könnyűszerrel kézben lehet tartani azt.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.