Ha bővítem a memóriát elveszik a laptopom garanciája?

Tippek-trükkök: Ha bővítem a memóriát elveszik a laptopom garanciája?

A laptopban a memória bővítése talán az egyik legegyszerűbben megoldható formája a laptop határainak tágításához. Klasszikus értelemben nem lesz tőle gyorsabb a laptop, hiszen nem emeli a processzor órajelét, de mégis gyorsulást fogsz tapasztalni.

Ennek az oka, hogy ha elfogy a fizikai memória a laptopban, akkor a géped elkezdi a virtuális memóriát használni, melynek növeléséről írtunk már korábban. Ezzel csak az a pici baj van, hogy a virtuális memória jelentősen lassabb, mint a fizikai memória, még akkor is, ha SSD-vel használod a laptopod.

A MEMÓRIABŐVÍTÉSRŐL, RÖVIDEN

Nem csak egyszerű, de anyagilag is kevésbé megterhelő a memória bővítés. Természetesen ez sem csodaszer, de a legtöbbször érezhetően gyorsabb tőle a laptop.

Hogy miért van ez? A memóriában tárolódnak az éppen futó programok. A Word, az Excel, a Chrome, a VLC vagy a Winamp. Minden egyes program lefoglal a memóriából egy szeletet, van amelyik 20 MB-ot, van amelyik 300 MB-ot, de maga a Windows operációs rendszer is ugyanezt a memóriát használja. Ha a laptopodban 2 GB memória van, akkor rögtön indítás után már ~ 1 GB memória áll ebből rendelkezésre.

Minél több programot nyitsz meg, annál kevesebb memória marad szabadon. Egy komolyabb program (Photoshop, 3D tervezőprogram, PC játék) akár több GB memóriát is felemészthet. Bővebben a memória bővítés módjáról, a laptopodban található memória típus meghatározásáról és a memória bővítés számos kérdéséről egy másik, szintén régebbi blog bejegyzésünkben írtunk, azonban egy fontos kérdés kimaradt annak idején. Ez pedig a garanciavesztés.

GARANCIAVESZTÉS?

A laptop gyártók különféleképpen kezelik a jótállás érvényességének kérdését (melybe beletartozik a memóriabővítés is), de megnyugtatásul elmondom, hogy a memóriabővítésnek az esetek 99%-ban nincs negatív következménye.

Elmondható továbbá az is, hogy csak azoknál a gépeknél veszik el a garancia, ahol le van matricával ragasztva valamelyik fedél, tehát látható nyoma van a szétszedésnek. Éppen ezért a legtöbb laptop esetén nem szoktak a memóriafedélre rakni garanciamatricát, hogy bővíthető legyen.

A régebbi laptopok esetén jellemzően a laptop alján található memória fedél alatt és/vagy a billentyűzet alatt találhatóak a memória foglalatok. Az újabb laptopoknál nincsen ilyen memóriafedél és sokszor a billentyűzet sem könnyen eltávolítható. Ilyenkor a laptop felnyitása szükséges, ami a gyakorlatban a laptop félig vagy teljesen való szétszerelését jelenti.

Fontos hozzátenni azt is, ha házilag állnál neki a memóriabővítésnek, akkor a megfelelő eszközök használata fontos a laptop esztétikai állapotának megőrzéséhez.

A gyakran előforduló esztétikai sérülések:

● letört műanyag és fém távtartó pöckök,
● csavarhúzónyomok a műanyagon,
● késsel kifeszített billentyűzet és letört billentyűk.

És itt nem csak arról van szó, hogy az ilyen sérülésektől kevésbé lesz szép a laptopod, hanem egy esetleges jövőbeni garanciális ügyintézésnél is szemet szúrhatnak (és akadályt is képezhetnek ezen jogod érvényesítésében).

Természetesen, ha inkább szakemberre bíznád a memóriabővítést, akkor üzletünkben megvárhatod a memóriabővítést. Ha üzletünkben szeretnéd bővíteni a memóriát, akkor különös figyelmet fordítunk a jótállásra, így ha garanciavesztéssel járna a bővítés, akkor azt jelezzük, mielőtt megsértenénk a matricát.

blogunk ajánlása

A KÖNNYŰ ÉS A NEHEZEBB MEMÓRIABŐVÍTÉS

Mielőtt bármit tennél, kapcsold ki a laptopod és távolítsd el az akkumulátorát! A készülékben hagyott akkumulátorral kockáztatod a laptop alaplapjának rövidre zárását, amivel nagyon nagy károkat tehetsz a laptopodban.

Könnyű dolgod van, ha találsz memória bővítő műanyag fedelet vagy a billentyűzet lepattintásával eléred a memóriafoglalatokat. Ezeknél a gépeknél könnyen hozzáférhetsz a memóriákhoz az alsó műanyag fedelet kicsavarozva vagy a billentyűzetet kivéve, úgy, hogy nem kell megsértened a garanciát őrző matricát. Természetesen, ha a géped régebbi, akkor a jótállás elvesztésének veszélye valószínűleg nem áll fenn.

 

Tippek-trükkök: Ha bővítem a memóriát elveszik a laptopom garanciája?

Az Dell Inspiron 5558 laptopnál nem jár garanciavesztéssel a bővítés
(Nagyításhoz kattints a képre)

Az újabb, vékonyabb, ultrabook-jellegű készülékek esetén nem ritka, hogy a laptop alsó műanyag fedele (alsó fedél) egybeöntött műanyagból készül, nincsen rajta külön memóriafedél, ilyenkor gyakori, hogy a billentyűzet alatt található a memória foglalata. Viszont ha a felső fedél esetleg egybeszerelt a billentyűzettel, akkor sem felülről, sem alulról nem érhető el a memória foglalat.

Kiváló példa erre (szintén a teljesség igénye nélkül):

● az Acer Aspire V5-591G,
● az Asus ZenBook UX303LA,
● vagy a HP Pavilion 15-ab004nh típusú laptop.

Ilyen esetekben csak a laptop szétszerelésével – pontosabban az alsó fedél eltávolításával – érhető el a memóriafoglalat. A legtöbb esetben nem jár garanciavesztéssel, azonban klasszisokkal nehezebb, mint egy apró műanyagfedelet eltávolítani.

Az Acer Aspire V5-591G gépben az alsó műanyag ház alatt találod a memóriákat
(Nagyításhoz kattints a képre)

Itt pedig képbe kerül, hogy egy ilyen mértékű szerelés alkalmával keletkezett esetleges károkra nem érvényes a garancia. Így, ha korábban nem végeztél ilyen jellegű szerelést, akkor kifejezetten javasoljuk, hogy ezt bízd szakemberre.

ÖSSZEGEZVE

A lényegre szorítkozva elmondható, hogy az esetek 99%-ban nem jár garanciavesztéssel a memóriabővítés. Ha találsz lecsavarozható műanyag fedelet a laptopod alján, melyet eltávolítva a memória köszön vissza vagy könnyen kipattintható a billentyűzeted és ott lapulnak a modulok, akkor a jótállás elvesztése nélkül bővítheted azt.

Az egybeöntött alsó műanyag fedeles gépeknél viszont kerüld a szétszerelést, ha még nem végeztél ilyet, mert bármilyen kár a laptop belsejében azonnali garanciavesztéssel jár – akkor is, ha egyébként bővíthetted volna szabadon a memóriát.

Mindkettő esetben nyugodtan hozd be hozzánk a laptopot és a helyszínen meg is várhatod, amíg bővítjük a laptopod memóriáját a nálunk vásárolt modullal.

Miért válassz minket? Mert nálunk:

● legyen szó bármilyen típusról vagy méretről, megtalálod a memóriát, amit keresel,
Helyszínen megvárhatóan cseréljük a modult,
● rutinos kollégáink figyelnek a laptop esztétikai állapotának megőrzésére,
● ha garanciavesztéssel járna a bővítés, akkor azt jelezzük, mielőtt megsértenénk a matricát.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.