Tippek-trükkök: Laptop akkumulátor felújítás - Megéri?!

Tippek-trükkök: Laptop akkumulátor felújítás - Megéri?!

Mint közel minden elektronikai eszköz, amit használunk, a laptop is akkumulátorral üzemel. Ezek az akkumulátorok adott számú töltési ciklus ideje alatt képesek az eredeti üzemidőt nyújtani, majd ahogyan közeledünk a ciklusszám végéhez, úgy kezd el csökkenni az akkumulátor üzemideje.

Amikor már észrevehetően kevesebbet bír az akkumulátor, olyankor felmerül az akkumulátor felújítás lehetősége, ma erről fogunk egy pár szót ejteni – mik az előnyök, hátrányok, veszélyek.

AZ AKKUMULÁTOR ÉLETTARTAMÁRÓL

Mindenek előtt érdemes arról szót ejteni, hogy mikor várható az akkumulátor élettartamának vége, mennyire hosszú ideig is kéne bírnia. A mai modern lítium-ionos akkuk 300 és 400 közötti töltési ciklusra vannak felkészítve, ami függ az akku típusától, kapacitásától. A teljes töltési ciklus az, ha miután lemerült teljesen az akkumulátor, majd azt feltöltöd, és újra lemerül.

Általánosságban elmondható, hogy a komolyabb üzleti vagy gamer laptopok akkumulátora tovább fogja bírni, mint a kedvezőbb árral rendelkező, belépőszintű laptopoké.

Átlagos használat mellett ez másfél-két évi használatot jelent, ez után fog szépen lassan csökkenni az üzemidő. Extrém esetben nem csak az üzemidő rövidül le, hanem jelentkezhet olyan is, hogy hirtelen lekapcsol a laptop. Ilyen esetben mindenképp az akku cseréjére van szükség. Ilyenkor adódik a kérdés...

AKKU FELÚJÍTÁS VAGY ÚJ AKKU?

Roppant csábító az akkumulátorban található cellák felújítása, ám a kép jóval árnyaltabb egy alacsonyabb árcédulánál. Alapvető különbség, hogy az akkumulátor felújításnál nem kapsz új akkumulátort, csupán az akkumulátorban lévő cellákat cserélik (állítólagosan) új cellákra. A kicserélt cellákkal rendelkező akkumulátort ezután összeszerelik és már használhatod is.

Szóval nem került súlyos tízezer forintokba, a gyári új akkumulátor árának töredékéért megúsztad, hát nem szuper? Sajnos annyira nem.

Egy laptop akku felújítás elég sok veszélyt rejt magában, ami miatt nem biztos, hogy a saját vagy családtagjaid testi épségét érdemes kockáztatnod.

blogunk ajánlása

A FELÚJÍTÁS VESZÉLYEI

Egyrészről az akku műanyag házát gyárilag ragasztják, így a szétbontás- illetve összeszerelés után nem igazán lesz esztétikus a végeredmény. Másrészről az alkatrészek újbóli összeszerelése után az akkumulátor kiemelten tűz- és robbanásveszélyes lesz. Egész egyszerűen ezeket az akkumulátorokat nem erre találták ki. 

Ha abba belegondolsz, hogy még a gyári akkumulátorok is sokszor tűz- és robbanásveszélyesek – pedig azokon a laptopod gyártójának saját mérnökei dolgoznak ezer és ezer munkaórát –, akkor már talán kezded megérteni miért is gondolunk kiemelt aggodalommal az akku felújításra.

Az akkumulátorok számtalan különböző anyagból állnak, olyanokból, mint az ólom, nikkel, lítium, higany. Az akkumulátorsav és a mérgező nehézfémek különösen veszélyesek az emberi egészségre és ha az akkumulátorban lévő cellák megsérülnek, akkor ezek az anyagok kijutnak a környezetbe és súlyos pusztítást tudnak tenni.

Arról nem is beszélve, hogy egy felújított, nem saját celláival rendelkező akkumulátor jelentősen jobban képes lesz túlmelegedésre, ami az előbb is említett tűzveszélyességet fokozza.

Úgy gondolom, hogy adott esetben, a vadonatúj akkumulátor és a meglévő akkumulátor felújítása közötti költség nem éri meg, a veszélyeket tekintve. Számszerűsítve most 10.000 és 15.000 Ft közötti különbségről beszélünk, amely szerencsétlen esetben emberi sérülést, az autódban vagy a lakásodban lévő tűzesetet okozhat.

Felújított laptop akkumulátor

Így néz ki belülről egy "felújított" laptop akkumulátor
(Nagyításhoz kattints a képre)

MIRE SZÁMÍTHATSZ?

Elmondom mire számíthatsz még akkor, ha esetleg nem robban fel vagy kap lángra a gépedben lévő, felújított akkumulátor.

● nem töltődik az akku (általában érintkezési hiba fordul elő, hanyag összeszerelés, rossz minőségű cellák miatt)

● jelentősen kevesebbet bír, mint az eredeti akkumulátor

● a szétszerelést követően az elektronika meghibásodhat

● ebből adódóan hibásan kijelzett hátralévő üzemidő, váratlanul lekapcsoló laptop

● amiből pedig adatvesztés fog szinte 100%-ban keletkezni, extrém esetben el sem induló Windows-al

● egyik pillanatról a másikra nem működik az akku (több cella esetén egy hibásan csatlakoztatott cella képes megbénítani a teljes akkumulátort)

Láthatod, hogy az „extrémnek” mondott hibáktól eltekintve is számos olyan veszélyt, de még a legnagyobb jóindulattal mondva is a hátunk közepére sem kívánt kellemetlenséget okozhat egy felújított akkumulátor használata, hogy mindent összevetve semmi értelme nincsen foglalkozni ilyen megoldásokkal.

Nem, véleményünk szerint akkor sem, ha nagyon kevés pénz áll rendelkezésre az akkumulátorra. A járulékos emberi és anyagi kár, nem beszélve a bosszankodásról egészen egyszerűen nem éri meg.

UTÁNGYÁRTOTT ≠ FELÚJÍTOTT

Sokszor teszik fel a kérdést, miszerint a nálunk megvásárolható utángyártott új akkuk felújítottak-e. A kérdésre a válasz határozott NEM! A nálunk megvásárolható utángyártott új akkumulátorokban a gyárival megegyező A+ minőségű cellák találhatóak. A teljesítmény, és ebből adódóan az üzemidő valamelyest eltérhet, ám erről teljesen világos információt nyújtanak a feltüntetett kapacitás (mAh - milliamperóra) és teljesítmény (Wh - wattóra) adatok.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden utángyártott akkumulátorra igaz ez. Míg gyári akkut csak a laptopod gyártója készít, addig utángyártott új akkumulátort kis túlzással boldog-boldogtalan legyárthat. Mit jelent ez? Utángyártott és utángyártott akkumulátor között zongorázni lehet a különbséget.

Kizárólag annak az üzletnek a lelkiismeretén múlik, ahonnan vásárolod a terméket, hogy milyen és mennyire megbízható külföldi forrásból szerzi be ezeket az utángyártott új akkumulátorokat.

Míg mi, a Laptopszakinál kizárólag kiváló minőségű, tesztelt és ellenőrzött utángyártott akkumulátorokat árusítunk, addig sok negatív történetet hallottunk már Tőletek korábban, máshol vásárolt akkumulátorral kapcsolatban.

De ne higyj nekünk. Higyj inkább az 1 éves teljeskörű garanciának, amit minden utángyártott új akkumulátorunkra vállalunk, pontosan annyit, mint amennyit a gyári új akkumulátorokra is. 

blogunk ajánlása

VÉGSZÓ

Tömören összefoglalva: Mi egyáltalán nem javasoljuk a laptop akkumulátorok felújítását, mert az a pár ezer forint, amit spórolnál egy új akkumulátorhoz képest, egyszerűen nem éri meg a kockázatot.



Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

 

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.