Az olcsó laptop akkumulátorok akár lakástüzet is okozhatnak?

 Az olcsó laptop akkumulátorok akár lakástüzet is okozhatnak?

Akár tetszik, akár nem, a laptop mindennapos használatának sarkalatos pontja az akkumulátor, pontosabban az üzemidő, amit nyújt. A laptopod újkorában lehet, hogy egy töltéssel gond nélkül működött 4-5 óráig, de az idő előrehaladtával két oldalról ég a gyerta: egyrészről elhasználódik az akkumulátor, másrészről az átlagosnak mondható felhasználás során egyre több olyan alkalmazás kerül a gépre, ami a háttérben futva meríti az akkut.

Ahogy telnek a hónapok (nem véletlenül nem éveket írtam), azt veszed észre, hogy egyre kevesebbet bír az akkumulátorod. Ez egészen addig a pontig súlyosbodik, hogy már csak töltőről tudod használni a géped. Ilyenkor nagyjából 1-2 éves lehet a laptopod, és bizony ha munkára használod, vagy szoktál vele utazni, akkor nem opció a laptopod állandó használata töltőre csatlakoztatva.

Eljött az idő: új akkumulátor után kell nézed.

Valljuk meg, ez nem egy kellemes feladat a to-do listádon, hiszen kinek hiányzik egy 20-30 ezer forintos „váratlan” kiadás? Ezért szeretjük az ilyen kiadásokat olcsón megúszni. Az örökérvényű mondás ebben az esetben is igaz: az olcsó drága, a drága olcsó.

Mi a baj az olcsó akkumulátorokkal?

A nagyon olcsó dolgoknak általában mindig ugyanaz a bajuk: gagyik. Lehet az elektronikai, ruházati termék, élelmiszer, ha a legolcsóbbat veszed, akkor fel kell készülnöd a rossz minőségre. 

A laptop akkumulátor esetén nem kézenfekvő első blikkre, hogy mit jelent a rossz minősége, hiszen formára, színre, külalakra majdnem megegyezik a gyárival, főleg egy avatatlan szem számára.
De hidd el nekem, mi, aki több ezer akkumulátort látunk minden hónapban, egyből kiszúrjuk a különbségeket:

● ócska, könnyen törő, deformálódó műanyag ház
● feltűnően kisebb súly (ez elsőre pozitívumnak hangzik, de egyáltalán nem az)
● a gyári értékek megléte a matricán, amiről mérés után kiderül, hogy korántsem fedi a valóságot

És ezek csak a szemmel látható különbségek.

Ne próbáld ki otthon, mi már megtettük helyetted, hogy neked ne kelljen: szétszedtünk néhány igazán olcsó, gagyi hatást keltő akkumulátort, hogy meggyőzödjünk: ugyan, belülről is híg a leve az olcsó húsnak?

Mikor szétszedtük az első ilyen akkumulátort, akkor nem akartunk hinni a szemünknek. A gyári cellák után körökkel kullógó, ócska másolatokat találtunk, amely papíron talán képes a gyári akkuval megegyező üzemidő biztosítására, de a valóságban biztosan nem.

És ha mindez nem lenne elég, a legtöbb ilyen olcsó akkumulátorból majdnem teljes mértékben kispórolták az elektronikát, ami olyan alapvető funkciókért felel, mint például a csepptöltés, vagy az alaplapi töltőáramkörökkel való kommunikáció – amelyből például kiderülnek olyan „jelentéktelen” információk, hogy éppen hány %-on áll az akku töltöttsége.

blogunk ajánlása

És még csak most jön a feketeleves

Első hallásra még akár azt is mondhatnád, hogy egy harmadáron vett akkumulátornál nem is olyan rossz, ha fele annyit bírja, mint a gyári, nem?!

Ha mindössze ennyiről volna szó, akkor be kéne ismernünk töredelmesen, hogy eddig egy hazugságban éltük az életünk és valóban a legolcsóbb akkumulátor a legkirályabb. De ez sajnos nem így van.

Az előző bekezdésben taglalt elektronikai hiányosságokra visszakanyarodva: az olcsó, alapvető töltéssel kapcsolatos funkciókat nélkülöző akkumulátor igen nagy eséllyel fogja hazavágni a laptopod alaplapját, a laptopod töltőjét, és minden bizonnyal saját magát is.

Ebből a szerencsétlenül járt laptopból semmi menthető nem maradt – mindössze annyi bűne volt a tulajdonosnak, hogy a legolcsóbb akkumulátort választotta a laptopjához

Önmagában azt sem tartjuk megengedhetőnek, hogy az alacsony árcédula mögé bújva azzal védekezzenek az ilyen ócska akkumulátorokat előállító cégek, miszerint ilyen árfekvés mellett sajnos nagyobb eséllyel mennek tönkre az akkumulátorok. Azt pedig végképp teljesen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a laptopban 80-100 ezer forintos kárt tegyenek. Igen, jól olvastad: ennyibe kerül a laptopod alaplapjának cseréje, amit simán haza tud vágni egy igazán olcsó akkumulátor.

És akkor még nem is beszéltem a legrosszabbról, ami történhet: ha épp alvás közben töltöd a laptopod (miért ne tennéd, hiszen így csináltad mióta megvetted a laptopod) és a töltő-elektronika hiányosságai miatt túltöltődnek a cellák, akkor az először az akkumulátor felhevüléséhez, majd könnyűszerrel tűzesethez is vezethet.

Oké, ez nagyon ritka eset, de sajnos láttunk már ilyet a saját szemünkkel. Egy Toshiba laptop ment teljesen tönkre. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a laptop teljesen kiégett az akkumulátor miatt.

Ha szerencséd van és éppen ébren vagy, akkor még csírájában el tudsz folytani egy ilyen tűzesetet, de az éjjel kellős közepén egyáltalán nem elképzelhetetlen egy komplett lakástűz. Ennek tudatában már gondolom érted mire céloztam azzal, amikor azt írtam: az olcsó drága, a drága olcsó.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a legrosszabbat?

A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád: ne vásárolj megbízhatatlan forrásból feltűnően olcsó akkumulátort. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy muszáj gyári akkumulátort vásárolnod, mert nem minden utángyártott akkumulátor megbízhatatlan. 

Más szavakkal: nem csak fekete és fehér létezik. Köztes megoldásként kíváló arany középutat jelentenek a megbízható forrásból származó, utángyártott új akkumulátorok. 

Hogy jobban megértsd mi az, amiről szeretnélek meggyőzni a saját érdekedben, mondok neked egy konkrét példát: A mi webshopunkban/üzletünkben átlagosan 14-16.000 Ft egy utángyártott akkumulátor, amelyre 1 év teljeskörű garanciát vállalunk. Igen, ezt is Kínában gyártják. Ma már mindent ott gyártanak. A gyári akkumulátorokat is. De személyesen mentünk el távolkeletre és győződtünk meg arról, hogy csak és kizárólag olyan terméket forgalmazzunk, ami megbízható. Ez a mi érdekünk is.

Ezt tekintve szerinted hogyan lehetséges az, hogy néhány hazai vagy külföldi forgalmazónál 5-8.000 Ft-ért megvásárolhatóak ugyan ezeket az akkumulátorok? Hiszen küllemre ugyan az. De hidd el nekem: belülről nagyon nem ugyan az. És fentebb részletesen kifejtettem, hogy mennyire nem. 

blogunk ajánlása

Amikor kifizetődő A többletkiadás

Reméljük ezzel a cikkel sikerült megismeretni a gyanúsan olcsó akkumulátorok mögötti, korántsem alaptalan félelmeket. A laptop akkumulátor tipikusan egy olyan alkatrész, amelyen lehet ugyan spórolni, csak éppenséggel abszolút nem érdemes. Kivételt képez ez alól, ha megbízható forrásból származó, a gyári akkumulátorral megegyező mértékű garanciával ellátott, de megbízható forgalmazótól származó utángyártott darabot vásárolsz.

Ha akkumulátor választással kapcsolatban kérdésed lenne, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, elérhetőségeink bármelyikén.

Ha tönkrement a  laptop akkumulátorod, fordulj bátran hozzánk, szinte minden laptophoz tartunk raktáron gyári vagy jó minőségű utángyártott akkumulátort, amire 1 év teljeskörű cseregaranciát vállalunk. A raktáron lévő akkumulátorokat azonnal átveheted a szaküzletünkben (1085 Budapest, József körút 67.), vagy ingyenesen kiszállítjuk az ország bármely területére 1 munkanap alatt.

Ha nem érzed magad teljesen biztosnak a laptopodhoz való akkumulátor kiválasztásában, akkor az  info@laptopszaki.hu e-mail címen vagy a +36 30 571 8178, +36 1 631 5906 telefonszámokon kollégáink állnak rendelkezésedre.

További cikkeink akkumulátor témában:

●  Laptop akkumulátor felújítás - Megéri?!

●  7 tipp laptop akkumulátor vásárlás előtt

Hogyan kíméld meg a laptopod akkumulátorát?


A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.