Kedves Ügyfeleink! Szaküzletünk augusztus 20-án, szombaton zárva tart.
Tippek-trükkök: Ha a laptop fel van töltve, akkor ki kell húzni a töltőt?

Tippek-trükkök: Ha a laptop fel van töltve, akkor ki kell húzni a töltőt?

Rengetegszer kapom meg Tőletek a kérdést, hogy nem tesz-e rosszat a laptopnak, ha feltöltés után bedugva van hagyva a töltő. Életszerű helyzet, ugyanis sokan otthon használjuk a laptopot, vagy épp csak estére feldugjuk töltőre és nyilván nem fogunk éjjeli 2-kor felkelni, lehúzni a töltőről.

Ehhez lazán kapcsoló kérdés szokott lenni, hogy miért tölt csak 80%-ig az akkumulátor, akkor is, ha 4-5 óráig töltőn van? Ma ezekről a kérdésekről fogunk kicsit bővebben beszélni, mert sajnos sok tévhit terjeng erről az interneten.

KÁROSODHAT AZ AKKUMULÁTOR?

A modern laptopok lítium-ionos akkumulátorainak feltöltését bonyolult töltőáramkörök vezérlik, amelyek az alaplapon találhatóak. Ezek a töltő áramkörök ellenőrzik folyamatosan az akkumulátor aktuális töltöttségét, és vezérlik a töltés mértékét.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha elér egy bizonyos töltöttségi szintet az akkumulátor – amit Te a Windowsban az óra melletti akku-ikonok százalékosan látsz –, akkor nem fog tovább tölteni. Tehát az első tévhit, amit eloszlatnék:

Az akkumulátor nem képes túltöltődni, a kitűzött töltöttségi szint elérésekor a töltés befejeződik, akkor is, ha utána órákig töltőn van még a gép.

Direkt írtam a 100% helyett kitűzött töltöttségi szintet, mert bár a legtöbb gép esetén ez valóban a teljes kapacitásra való feltöltés, tehát 100%, nem egy olyan laptop típus van, ahol be lehet állítani ettől eltérő értéket is. Hogy ez miért van és mire jó, arról is beszélünk rövidesen.

Visszatérve a töltőn hagyásra, akár napokig, hetekig is töltőn hagyhatod a géped, használhatod folyamatosan töltőről, akár az akkumulátorral a gépben, nem fog károsodni az akkumulátor semmilyen mértékben. Arról, hogy a 100% (vagy kitűzött töltöttség) elérése után nem töltődik tovább az akkumulátorod Te is roppant egyszerűen meggyőződhetsz: 20-30 perccel miután elérte a maximális töltöttséget az akkumulátor fogd meg kézzel az akkumulátort és a laptop töltőt.

Mit fogsz érezni? Azt, hogy nincs annyira átmelegedve, mint töltés közben, amikor az akku és a töltő is érezhetően melegebb.

KÁROSODHAT A TÖLTŐ?

Az előzőekből adódik, hogy miután elérte a kitűzött töltöttségi szintet az akkumulátor, nem dolgozik tovább a töltő sem. Néhány laptop ilyenkor teljesen lekapcsolja a töltő áramkört és a Windowsban az óra mellett az akku-ikonra húzva a kurzort azt fogod olvasni, hogy Csatlakozva, de nem töltődik. Ez teljesen normális néhány laptop típusnál. Persze, ha ugyanezt 0%-os akkuval írja, akkor probléma van a töltővel vagy az akkuval, de ez egy másik történet. Így hát a második tévhitet oszlatnám el:

A töltő két célra szolgál: 

1:.Tölti az akkumulátort, ameddig az teljesen fel nem töltődik. Ha feltöltődött az akku utána a töltési funkciót a laptop alaplap intellinges töltő-áramköre automatikusan lekapcsolja
2. Egy teljesen "független" áramkörön üzemben tartja a laptopot

Természetesen nagyon sok esetben a 100%-os töltés esetén is azt fogja kiírni a Windows akku-ikonja, hogy Csatlakoztatva, töltődik, ám ez ne vezessen félre. Ez csupán a kevésbé professzionális töltési megoldásból adódik, ám ha „kézrátétellel” meggyőződsz róla, hogy ugyancsak nem meleg a töltő, akkor biztos lehetsz benne, hogy a töltő nem tölti az akkumulátort, de valamennyire természetesen meleg lesz, hiszen erről üzemel a laptop is.

MIÉRT CSAK 80%-IG TÖLT?!

Nagyon sokszor kerestek meg minket azzal a kérdéssel is, hogy a frissen vásárolt laptop akkuja, vagy épp a nálunk vett akku miért nem tölt 80%-os töltöttségen túl. Itt jön képbe az előzőekben professzionálisnak nevezett töltési módszer.

Amit kevesen tudnak, hogy minél kevesebbszer töltöd fel 100%-ra az akkumulátort, annál tovább megmarad az akku gyári kapacitása. Ennek az oka, hogy legnagyobb feszültség az akkuban a 100%-os töltöttség esetén van, ilyenkor használódik el leggyorsabban. Megkímélheted az akkumulátorod, ha csak 80% vagy épp 90%-ra van töltve az akkumulátor. Íme a harmadik tévhit, amit eloszlatnék:

Nem hibás a laptop, sem az akkumulátor, ha csak 80%-ig töltődik. Éppen ellenkezőleg, be van kapcsolva rajta az akku-kímélő üzemmód, amivel jelentősen hosszabb élettartamra tesz szert.

Tipikusan ilyen megoldással élnek a Lenovo ThinkPad gépek, de nagyon sok Sony VAIO laptopon is találkozni ezzel az eljárással. Léteznek gépek, ahol a funkció eléréséhez segédprogramot kell letöltened, de akadnak olyan laptopok is, ahol ez a BIOS-ban beállítható.

Tippek-trükkök: Ha a laptop fel van töltve, akkor ki kell húzni a töltőt?

A Sony VAIO laptopokon használható Battery Care funkció segít megőrizni az akku állapotát
(kattintásra nagyban nyílik meg a kép)

Előbbi esetben a Battery Care function, vagy Optimize for Battery Lifespan, esetleg a Custom charge threshold opciókat keresd, a BIOS-ban pedig általában Battery Life Cycle Extension néven szerepel ez a funkció.

Ha elérhető ilyen opció a laptopodon, akkor bátran ajánlom, hogy használd, így jóval hosszabb ideig fog szolgálni az akkud.

AMIKOR MÁR CSERÉLNI KELL

Viszont sajnos minden laptop életében eljön az a pont, amikor odafigyelő használat ide, akkukímélő üzemmód oda, előbb-utóbb elhasználódik az akkumulátora és cserére szorul. Előtte azért próbálkozz meg az akku újrakalibrálásával, nem egyszer láttunk már félholt állapotból visszatérő akkut.

Mi történik akkor, ha a kalibrálás után is hamar lemerül az akkumulátor, vagy egyáltalán nem tölt továbbra sem? Ebben az esetben valószínűleg teljesen elhasználódott az akkumulátorod, vagy ahhoz nagyon közel áll.

Ha biztosra szeretnél menni és szeretnél meggyőződni arról, hogy biztosan cserélni kell e az akkumulátorod, akkor olvasd el ezt a cikkünket:  Tippek-trükkök: 7 tipp laptop akkumulátor vásárlás előtt

Amennyiben ez az eset áll fenn, két opció közül választhatsz: vagy hálózati töltőről használod a laptopod, vagy vásárolsz hozzá egy másik akkumulátort. Az első esetben a laptop elveszíti sajnálatos módon a lényegét, vagyis a hordozhatóságát.

A webáruházunk laptop akkumulátor szekciójában könnyedén kiválaszthatod a számodra megfelelő típusú akkumulátort. Választhatsz gyári új, utángyártott új és használt akkumulátorok közül.

  • GYÁRI ÉS UTÁNGYÁRTOTT ÚJ AKKUMULÁTOROK
    A gyári új és az utángyártott új egyaránt 100%-os állapotú, vadonatúj, 12 hónap garanciával rendelkező laptop akkumulátor, kapacitásban megegyeznek, kivéve ha eleve nagyobb kapacitású akkumulátort választasz. Ez esetben általában fizikailag is nagyobb az akkumulátor, de nem minden esetben.
  • HASZNÁLT AKKUMULÁTOROK
    A használt akkumulátor esetében láthatsz feltüntetve különböző értékeket, mint 65%, 50%, 20% és így tovább. Ezen akkumulátorok élettartamuk ezen hányadán állnak, 30 nap garanciával rendelkeznek. Ezt a lehetőséget abban az esetben ajánljuk, ha pénztárca kímélő módon van szükség akkumulátorra.

A „Raktáron” felirat valós raktár készletet tükröz, ezek a termékek azonnal átvehetőek üzletünkben vagy szállíthatóak. Természetesen a vásárolni kívánt akku üzletünkben díjmentesen kipróbálható! Kollégáink nyitvatartási időben személyesen, telefonon és e-mailben is állnak rendelkezésedre, amennyiben bármilyen jellegű kérdésed merülne fel.

VÉGEZETÜL

Az én véleményem, hogy ha a laptop teljesen fel van töltve, akkor nem kell kihúzni a töltőt, mert az nem tesz rosszat az akkumulátornak. Ha mindig kihúzod a töltőt, amikor feltöltött az akku, akkor sajnos csak annyit fogsz elérni, hogy gyorsabban tönkremegy az akkumulátor, hiszen ahogy fentebb is említettem, minden akkumulátor egy bizonyos töltési ciklusra van tervezve. 

UPDATE #1:
Természetesen nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell lemeríteni az akkumulátort soha, mert sajnos hosszútávon az is rosszat tesz neki. Ha túlnyomórészt töltről használjuk a laptopot, akkor azt javaslom, hogy havonta 1-2 alkalommal érdemes teljesen lemeríteni és feltölteni az akkumulátort, ezzel valamelyest "gondozzuk" a cellákat időnként. 

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

Ha tönkrement a laptop akkumulátorod, fordulj bátran hozzánk, szinte minden laptophoz tartunk raktáron akkumulátort, amire 1 év teljeskörű cseregaranciát vállalunk. A raktáron lévő akkumulátorokat azonnal átveheted a szaküzletünkben (1085 Budapest, József körút 67.), vagy kiszállítjuk az ország bármely területére 1 munkanap alatt.

Ha nem érzed magad teljesen biztosnak a laptopodhoz való akkumulátor kiválasztásában, akkor az info@laptopszaki.hu e-mail címen vagy a +36 30 571 8178, +36 1 631 5906 telefonszámokon kollégáink állnak rendelkezésedre.

Szerintünk ez is érdekelhet:
Magyar Laptop Közösség

Már több, mint 2000-en vagyunk a Magyar Laptop Közösség Facebook csoportjában, ahol bármilyen laptopos kérdésben segítünk Neked. Ne maradj ki, gyere, csatlakozz a közösségünkhöz Te is:

Csatlakozom a közösséghez