Tippek-trükkök: Hogyan kíméld meg a laptopod akkumulátorát?

Tippek-trükkök: Hogyan kíméld meg a laptopod akkumulátorát?

Biztosan Veled is megtörtént már, hogy pont a legrosszabbkor merült le a laptopod akkumulátora – legyen az egy fontos megbeszélés, repülőjegy vásárlás, esti filmezés vagy a szemeszter kezdetekor a tárgyfelvétel kritikus percei. Ha épp nincs ilyenkor a kezed ügyében a töltő, akkor bizony csúnyákat szentségelhetsz.

Mint a laptop minden alkatrésze, az akkumulátor is igényel némi odafigyelést és karbantartást. Nem bonyolult dolgokról van szó, inkább az általános használati módról, amivel jóval hosszabb működési időt érhetsz el – egy töltésre vetítve illetve hosszú távon is. Ma ezeket mutatom be Neked, pratikus pontokba szedve.

Optimális versus életszerű használat

A modern lítium-ionos akkuk átlagosan 300 töltési ciklusra vannak felkészítve. Egy töltési ciklus, amikor feltöltöd 100%-ra és teljesen le is merül utána. Persze utána sem válik egyből használhatatlanná varázscsettintésre, de lassan elkezdi elveszteni állóképességét. Azt fogod észrevenni, hogy egy töltéssel először csak picivel, majd jóval kevesebbet bír a laptop. Az elhasználódás extrém végleteként pedig váratlan leállások, adatvesztés következhet be.

Namármost, ezt jobb elkerülni, így érdemes már az első naptól „optimálisan” használni az akkumulátort. Azért idézőjeles az optimális, mert a teljesen optimális használat abszolút életszerűtlen.

Mit is takar az optimális használat?

● soha ne merüljön le teljesen az akku
● két töltés között árnyékos, szobahőmérsékletnél enyhén hűvösebb helyen tároljuk
● ne tegyük ki semmiféle hőhatásnak
● 5%-os fényerővel, kikapcsolt wifi-vel, energiatakarékos üzemmódban fusson a Windows
● lehetőleg egyetlen programot se nyissunk meg
● ha lehet, ne nézzünk rá csúnyán

Láthatod Te is, hogy ez irreális a napi használat szempontjából, ám valamelyest iránymutatást adnak arra, hogy mégis mire kéne odafigyelni. Nem mindig jön ki persze úgy a lépés, hiszen elsődleges a munka, a tanulás, az éppen elvégzendő feladat és mindennek alárendelt eszköze a laptop. Nem elsődleges a laptop kímélése, hiszen munkaeszköz, de amikor éppen van rá lehetőség, akkor érdemes picit odafigyelni rá.

blogunk ajánlása

Ne facsard ki teljesen

A teljes lemerülést (0%, a laptop kikapcsolásáig merülés) indokolt elkerülni, amikor lehetőség van rá, ugyanis ez teszi ki a legnagyobb elhasználódásnak az akkumulátor cellákat. Helyette javasoltabb, hogy gyakoribb, kisebb mértékű töltéssel tartsd szinten a feszültséget az akkumulátorban. Célként a 20-30% lebegjen a szemed előtt, ha azt eléri az akkumulátor, akkor csatlakoztasd a töltőt.

Ha nem akarod ezt mindig észben tartani, akkor beállíthatod a Windows-ban, hogy kapcsolja ki (vagy küldje hibernálásba) a laptopot, amikor elér egy „kritikus” töltöttséget az akku. Alapértelmezetten ez 5%-ra van állítva, ilyenkor kerül alvó üzemmódba a laptop. Érdemesebb ezt inkább 15% és 25% közötti értékre beállítani.

Érdemes a zölddel jelölt zónában tartani az akkumulátort a leghosszabb élettartam eléréséhez

Az akkumulátorba épített szenzor folyamatosan jelzi, hogy éppen mennyin áll a töltöttség, ám ez a szenzor az idő előrehaladtával gyakran pontatlanná válik. Amikor ez bekövetkezik, akkor nem helyesen jelzi ki a töltöttség mértékét, még „azt hiszi” van például 15-20% a cellákban, ám valójában nincs és lekapcsolhat a gép váratlanul. Ez nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is, mert adatvesztés következhet be ilyenkor.

Elkerülendő a fenti jelenséget, érdemes évi egy alkalommal legalább újrakalibrálni a laptop akkumulátorát. Rengeteg laptop gyártó kínál saját programot erre a célra, amelyek általában ezt a funkciót ismerik és elvégzik helyetted, vagy legalábbis rendkívül pontos instrukciókat adnak hozzá. Ha nem rendelkeznél ilyen programmal, akkor ajánlom figyelmedbe korábbi írásunkat a témában: A laptop akkumulátor kalibrálása.

Mitől döglik az akksi?

Közelednek lassan a nyári kánikulai napok, így ez most különösen aktuális: a melegtől. A melegtől nagyon gyorsan romlik az akkumulátor élettartama.

Ha játszol vagy hosszabb ideje be van kapcsolva a gép, esetleg csak szimplán melegebb idők járnak felénk, akkor jobban melegszik a laptop (tehát az akkumulátor is). Ilyenkor inkább vedd ki az akkumulátort a laptopból, ugyanis 45°C fok felett a cellákban lévő zselében megindul a kristályosodási folyamat, azaz csökken az élettartam és így az üzemidő is. Jó tudni, hogy az akkumulátor ideális üzemi hőmérséklete 10-35 C° fok között van.

Nem csak nyárra igaz, de arra különösen: győződj meg róla, hogy volt tisztítva a laptopod! Mi köze ennek az akkuhoz? A nem tisztított laptop tele van porral, amitől sokkal gyorsabban átmelegszik, fűtve az akksit is. Ne légy rest kitisztítani (vagy tisztíttatni) a laptopod évente, ugyanis így jóval kényelmesebb is lesz rajta dolgozni, és még az akkumulátorod is tovább fogja bírni. A túlmelegedés okozta veszélyek egy komplett témakör egyébként, ha mélyebben érdekel, akkor alábbi írásunkat ajánlom figyeledbe: Mitől megy tönkre a legtöbb laptop?

blogunk ajánlása

Mire figyeljek még?

A nagyján túl vagyunk, de azért még van egy pár hasznos tipp a tarsolyomban, aminek ha csak a felét alkalmazod napi szinten máris közelebb kerültél ahhoz, hogy később kelljen új akkumulátort venned.

1. Kerüld az alvó módot:
Alvó módban a laptop továbbra is energiát használ a memóriában tárolt adatok megőrzéséhez és sor egyéb biztonsági tényező miatt. Ha nem használod a laptopod, akkor kapcsold ki teljesen vagy állíts be hibernálást. Hibernációkor a memória tartalma a HDD-re kerül egy fájlba, és teljesen kikapcsol a laptop. Kiveheted az akkut, beteheted a fiókba és előveheted egy év múlva, újra bekapcsolva a gépet ugyanonnan folytatja, ahol abbahagytad.

2. Fényerőszabályzás:
Laptop típustól függ ugyan, de a legtöbb laptopnál a kijelző az egyik fő akku-merítő tényező. Ha tényleg nincs abszolút szükséged a 100% fényerőre, akkor csökkentsd le valamennyire. De tartsd észben azt is, hogy a szemed épsége fontosabb! Ha megerőlteti a szemed, hogy csökkentett fényerőn használd a kijelzőt, akkor inkább az akku merüljön le hamarabb.

3. Kerüld a teli tálcát:
Teli tálca alatt a Windows tálcára gondolok, ami akkor van tele, ha nagyon sok programot futtatsz. Érdemes azokat a programokat nyitva tartani csak, amire valóban szükséged van. A feleslegesen nyitva hagyott programok akku-kapacitást, CPU-időt és memóriát foglalnak.

HA MÉGIS CSERÉLNI KELL

Ha a felsorolt dolgok töredékét is betartod, akkor máris közelebb kerültél ahhoz, hogy tovább bírja a laptopod akkuja. Persze előbb-utóbb minden akkumulátor tönkremegy sajnos, kapjon bármilyen odafigyelő bánásmódot.

Ha ez bekövetkezne, fordulj bátran hozzánk, szinte minden laptophoz tartunk raktáron akkumulátort, amire 1 év teljeskörű cseregaranciát vállalunk. A raktáron lévő akkumulátorokat azonnal átveheted a szaküzletünkben (1085 Budapest, József körút 67.), vagy kiszállítjuk az ország bármely területére 1 munkanap alatt.

Ha nem érzed magad teljesen biztosnak a laptopodhoz való akkumulátor kiválasztásában, akkor az info@laptopszaki.hu e-mail címen vagy a +36 30 571 8178, +36 1 631 5906 telefonszámokon kollégáink állnak rendelkezésedre.

További cikkeink akkumulátor témában:

Laptop akkumulátor felújítás - Megéri?!

7 tipp laptop akkumulátor vásárlás előtt

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.