7 tipp, ha otthon szeretnéd bővíteni a laptopod

7 tipp, ha otthon szeretnéd bővíteni a laptopod

Minden laptop életében eljön az a pillanat, amikor válaszút elé kerülünk: váljunk meg tőle és váltsunk egy újabb, szebb, okosabb, gyorsabb gépre, vagy bővítsük a meglévőt. Magától értetődően a második a költséghatékonyabb opció, a kérdés csupán az, hogy a bővítéssel kielégíti-e az új igényeket.

A bővítés másik sarkalatos kérdése, hogy pontosan mit is kéne cserélni a laptopban ahhoz, hogy megfeleljen az elvárásainknak. Nem mindegy, hogy memóriából kerül több bele, vagy a merevlemezt cseréjük a magyarul igen szerencsétlenül szilárdtest meghajtónak nevezett eszközt SSD-re.

Ha pedig sikerült kitalálnunk, hogy melyik részegységet és milyenre szeretnénk cserélni, akkor annak is jelentősége van, hogy a bővítést otthon mi magunk végezzük el, vagy szakemberre bízzuk.

Ma betekintést nyújtok ezen kérdésekbe, és azt is megtudhatod, hogy mitévő legyél, ha a bővítés után nem úgy, ahogy elvártad, vagy egyáltalán nem működik a laptopod.

1. Miért bővítsünk a laptopunkat?

Végtelenül leegyszerűsítve a laptop bővítés célja, hogy az gyorsabb legyen. Az esetek 99%-ban kizárólag a lassúság kiküszöbölése a célunk. A laptopok számos alkatrésze cserélhető, azonban vannak tényezők, amelyek megváltoztathatlanok egy laptopban:

● hiába szeretnénk DisplayPort-ot a laptopra, ha csak HDMI van rajta, ez nem bővíthető / cserélhető (átalakító azonban létezik)
● nem tudunk a 3db USB porttal rendelkező laptopra újabb 3 darabot varázsolni (de tudunk ajánlani USB elosztót)
● a 15.6” képátlójú laptopból nem tudunk 17.3”-ost varázsolni, de sajnos 13.3”-asat sem (hacsak nem szigszalagozzuk le a képernyő széleit)

A bővítéskor a laptop azon cserélhető alkatrészeit vizsgáljuk, amelyek vélhetően a legnagyobb hatással bírnak a laptop sebességére. Működési elvében a laptop közel azonos az asztali számítógépekkel, használt alkatrészekben jócskán akad átfedés, bővíthetőség szempontjából viszont egészen más szabályok érvényesek a hordozható gépekre.

Míg egy asztali számítógépben minden létező alkatrészt kedvedre cserélhetsz – egész ameddig a foglalatok és szabványok által kijelölt mederben maradsz –, addig a laptopban egyre több alkatrész integrálva van. Ez azt jelenti, hogy a processzor (CPU) már a legritkább esetekben (jellemzően gamer laptopokban) cserélhető és ugyanez igaz a videókártyára / videóchip-re is (GPU). Ezek azok az alkatrészek, amelyek a legnagyobb hatással vannak a laptopod teljesítményére, és mégsem cserélhetőek.

2. Mit bővítsek akkor?

Itt akár be is fejezhetnénk a cikk írását, a végszó lehetne, hogy mindenki vegyen magának új laptopot. Szerencsére nem ennyire rossz a helyzet, mert ha jó eséllyel a CPU-t és a GPU-t nem is, de néhány egyéb alkatrészt cserélhetsz / bővíthetsz, aminek szintén jelentős hatása lesz a laptop sebességére.

Lássuk hát sorban, mit is bővíthetünk egy laptopban:

● Processzor (CPU): A processzor végzi a számítási műveleteket, minél magasabb órajelen működik, annál gyorsabb lesz a laptop működése, így cseréje kívánatos lehet. Sajnos ahogy írtuk fentebb, ez ritka esetekben bővíthető.
● Videóchip (GPU): Ugyanaz igaz a GPU-ra, mint a CPU-ra, annyi kivétellel, hogy még ritkább esetekben cserélhető és még inkább kisebb kompatibilitási spektrumon válogathatsz az esetleges csere-alkatrészek közül. A ma kapható laptop típusok kevesebb, mint 2-3%-a rendelkezik cserélhető GPU-val és még ennél is kevesebb, ahol ténylegesen van is értelme a cserének. A videóchip a gép általános sebességére nem gyakorol hatást.
● Memória (RAM): A memóriában tárolódnak az éppen futó programok. Minél több memóriád van, annál több program fér el benne, és annál gyorsabban futnak. A RAM-ot a legegyszerűbb cserélni és a legkézenfekvőbb is, ha a bővítés szóba kerül, azonban korlátozott eredmények érhetőek el csak vele, erről picit bővebben pár bekezdéssel lejjebb olvashatsz majd.
● HDD/SSD: a laptopod háttértára, itt lakik az operációs rendszered (Windows / Linux / MacOS), a programjaid és az adataid. Ennek cseréje jelentősen nagyobb hatást gyakorol a sebességre, ugyanakkor magával vonja a laptop biztonsági mentését, majd újratelepítését és körültekintő szerelést is igényel.
● Akkumulátor: egy új akkumulátor az üzemidő revitalizálását jelentheti. Fontos a feltételes mód, ugyanis egy új akkuval is hamar kérheti a töltőt a gép, ha figyelmetlenül gazdálkodsz az energiával. Régebbi, külsőleg kivehető akkus gépeknél nincs szó klasszikus értelemben vett szerelésről, persze itt is van olyan, amit el lehet rontani. A beépített akkumulátoros gépeknél a nehézségi szint egyből ugrik a legkisebb fokozatról a legnagyobbra.

3. A több memória mindig jó, nem?

Ha megkérdeznénk az utcán 100 embert, hogy mit kell bővíteni a laptopban, akkor a válaszadók több, mint fele rávágná, hogy a memóriát. Roppant egyszerű cserélni, első hallásra jelentősen többet belezsúfolhatunk a gépbe – 4 GB helyett akár 16 GB?! – és bizonyos mértékig valóban gyorsabb lesz tőle a laptop.

Ott szokott félremenni a gondolatmenet, hogy: több memória = gyorsabb működés. Sajnos nem egészen így fest, hanem így: kevés memória = lassú működés. Hogy ez ugyanaz? Nem egészen.

Ha nincs elegendő fizikai memória a laptopban, akkor a futó programok egy része átcsordul a virtuális memóriába, ami egy fájl a merevlemezen. A háttértár (legyen az SSD vagy HDD) nagyságrendekkel lassabb, mint a memória, így érezhető lassulást fogsz észrevenni a működésben, ha több program van egyszerre nyitva. Talán már kezded érezni a különbséget, de engedd meg, hogy tovább vigyem a gondolatot. Egészen addig a pontig lesz gyorsabb a laptop a több memóriától, ameddig elértük azt, hogy már nem kell a virtuális memóriához nyúlnia a laptopnak.

A Feladatkezelőből rögtön látszik mennyi szabad memória van a gépben
(Nagyításhoz kattints a képre)

Számszerűsítve mindezt: tegyük fel, hogy a Windows-nak, a böngésződnek, zenelejátszódnak és a táblázatkezelőnek egyszerre szüksége van 4.3 GB memóriára az akadásmentes futáshoz és a Te gépedben 3 GB (egy darab 2 GB-os és egy darab 1 GB-os modul) van, akkor lassú lesz a működés. Ha az 1 GB-os modult lecseréled egy 2 GB-os modulra (tehát már 4 GB van a gépben), akkor sem sikerült kiiktatni a virtuális memóriát, gyorsabb lesz a gép valamelyest, de nem az igazi. Ha viszont az 1 GB-os modult egy 4 GB-os modulra cseréled (tehát összesen már 6 GB memóriád van), akkor bőven rendelkezésre áll memória és gyors lesz a programok működése.

DE, és itt jön a lényeg: mivel megugrottuk már a szükséges minimumot, több memória beszerlése nem fog tovább gyorsítani a működésen. Lehet a laptopban 16 vagy 32 GB memória is, egy adott ponton tovább nem gyorsul.

blogunk ajánlása

4. Hogyan bővítsük a memóriát?

Mindettől függetlenül érdemes a memóriabővítésben gondolkodni, sok esetben valóban hoz gyorsulást, csodát azonban nem érdemes várni tőle. A memóriabővítés előtt tisztában kell lenned a laptopod által használt memória típusával, méretével és sebességével. Ezen információkat bármely rendszerdiagnosztikai szoftver segítségével kiolvashatod, a mi kedvencünk a magyar fejlesztésű AIDA64.

A legegyszerűbb módja a laptopodba való memória típusának megállapítására:

● ha kiveszed a gépből a jelenleg benne található memóriát és leírod a rajta található számokat

● felkeresed a gyártói specifikációs oldalt, a laptopod pontos típusának Google-be való beírásával (a típust a laptop alján, a laptop dobozán és a számlán is megtalálhatod)

● letöltöd és futtatod az AIDA64-et, amin belül pontosan le van írva a memória mérete, típusa, sebessége.

Ha már tisztában vagy a memória típusával, méretével, akkor ideje megállapítani, hogy mennyire is lenne szükséged. Itt végezhetünk egy hasraütésszerű tippelést, vagy csinálhatod azt is, hogy elindítasz minél több programot a laptopon (amelyeket reálisan is használnál egyszerre), és a Feladatkezelőben (Ctrl + Shift + Esc) megnézed a Teljesítmény fülön, hogy mennyi memóriát használ így a géped.

A vásárolt memória beszerelése a legtöbb esetben nem bonyolult, otthon is elvégezhető folyamat. Érdemes azért kis körültekintéssel belevágni a dologba, kezdve a legfontosabb kérdéssel: szét kell-e szerelni hozzá a laptopot teljesen?

Mielőtt bármit tennél, kapcsold ki a laptopod és távolítsd el az akkumulátorát!

A készülékben hagyott akkumulátorral kockáztatod a laptop alaplapjának rövidre zárását, amivel nagyon nagy károkat tehetsz a laptopodban.

Könnyű dolgod van, ha találsz memória bővítő műanyag fedelet vagy a billentyűzet lepattintásával eléred a memóriafoglalatokat. Ezeknél a gépeknél könnyen hozzáférhetsz a memóriákhoz az alsó műanyag fedelet kicsavarozva vagy a billentyűzetet kivéve, úgy, hogy nem kell megsértened a garanciát őrző matricát. Természetesen, ha a géped régebbi, akkor a jótállás elvesztésének veszélye valószínűleg nem áll fenn.

Az újabb, vékonyabb, ultrabook-jellegű készülékek esetén nem ritka, hogy a laptop alsó műanyag fedele (alsó fedél) egybeöntött műanyagból készül, nincsen rajta külön memóriafedél. Ilyenkor gyakori, hogy a billentyűzet alatt található a memória foglalata. Ha a felső fedél esetleg egybeszerelt a billentyűzettel, akkor sem felülről, sem alulról nem érhető el a memória foglalat.

Ilyen esetekben csak a laptop szétszerelésével – pontosabban az alsó fedél eltávolításával –érhető el a memóriafoglalat. A legtöbb esetben nem jár garanciavesztéssel, azonban jelentősen nehezebb, mint egy apró műanyagfedelet eltávolítani.

Itt pedig képbe kerül, hogy egy ilyen mértékű szerelés alkalmával keletkezett esetleges károkra nem érvényes a garancia. Ha korábban nem végeztél ilyen jellegű szerelést, akkor kifejezetten javasoljuk, hogy ezt bízd szakemberre. A Laptopszakinál vásárolt memóriák beszerelését 6.990 forintért végezzük, és a művelet akár az üzletben megvárható!

Részletesebben a memória cseréről és az azzal kapcsolatos teendőkről, tippekről egy korábbi cikkünkben olvashatsz: 7 tipp, amit laptop memória bővítés előtt tudnod kell

5. Háttértár csere

Jelentősen nagyobb hatása van a laptop sebességére, ha a gyárilag kapott merevlemezt lecseréjük egy SSD-re (szilárdtest-meghajtóra). Ha még nem hallottál volna az SSD-kről: olyan tárolóeszköz, amiben nem mágneslemezek és olvasófejek vannak, mint a hagyományos HDD-ben, hanem félvezetős memóriachipeken tárolódnak a képeid, zenéid és egyéb adataid.

Az SSD előnye a sebesség és a strapabírás. Mivel nincs benne mozgó alkatrész, ezért különösen kiváló választás laptopba, hiszen a HDD-kkel szemben, amik nagyon érzékenyek a fizikai hatásokra, az SSD ezeket sokkal jobban tűri. A sebességbeli különbségeket pedig zongorázni lehetne, ahogy azt be is mutattuk egy  korábbi tesztünkben.

Ugyan korábban jellemző volt, hogy az SSD-k csak 60/120/240 GB-os méretben voltak elérhetők, manapság már egészen korrekt áron lehet vásárolni akár több TB kapacitásút is. Már nem igaz, hogy ezt a technológiát csak rendszerindításra érdemes használni. Ami továbbra is korlátozás az SSD-kkel kapcsolatban az az élettartamuk. Sajnos az extrém sok írásra és olvasásra még mindig nem a legalkalmasabb, bár átlagos felhasználás mellett sok-sok évig kutya baja nem lesz egy átlagos SSD-nek.

Méretben, formában azonosak, de nem ugyanazok:
a jobb oldali hagyományos CD/DVD optikai meghajtó, a bal oldali egy Multibay-be szerelt merevlemez

Az SSD cseréje szintén kivitelezhető otthoni körülmények között, a kérdés újfent az, hogy mennyire szükséges szétszerelni a laptopot ehhez? Egyre ritkábban található a laptop alján direkt a HDD-nek kialakított szervizfedél, nagyon sok esetben teljes szétszereléssel jár a háttértár cseréje.

A megfelelő SSD kiválasztásánál szerencsére jóval egyszerűbb dolgod van, mint a memória bővítésénél. Elegendő ellenőrizned a csatolófelület típusát a laptopodban, és kiválasztanod a számodra elegendő méretű SSD-t.

A csatolófelület lehet:

● SATA: ez minden laptopban megtalálható, itt csatlakozik a HDD is a laptop alaplapjához
● mSATA: ritka csatolófelület, kis méreténél fogva kezdték el alkalmazni a laptopokban, azonban mára egyre ritkább
M.2: az mSATA helyére szánt, szintén kis helyigényű foglalat, melynek létezik SATA-sebességű M.2 és a sokkal gyorsabb NVMe változata is

A modern laptopok javában található M.2 foglalat, ide érdemes SSD-t vásárolni, így a hagyományos SATA foglalat megmaradhat a merevlemeznek, nem sebesség-kritikus adatok tárolása céljából.

A Kingston A400 típusú SSD kiváló ár-érték arányú választás, elérhető 120GB-os, 240GB-os480GB-os, sőt, 960GB-os méretekben is

És ha mindez nem volna elég, mivel a HDD-n tárolódik az operációs rendszered és a programjaid is, nem elég beszerelni az SSD-t, újra is szükséges telepíteni a Windows-t (vagy Linux-ot, MacOS-t) és a programjaid, nem beszélve arról, hogy a HDD-n lévő összes adatot biztonsági mentés formájában kell átmentened. Szerencsére van megoldás arra is, ha egyszerre szeretnél SSD-t és HDD-t használni, erről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben: Tippek-trükkök: Tudtad, hogy lehet egyszerre HDD és SSD is a laptopodban?

Mindenesetre a HDD-ről SSD-re való költözés jelentősen több körültekintést és tervezést igényel, mint a memória bővítése, ugyanakkor kifizetődőbb is.

6. Mire figyelj szerelésnél?

Mielőtt bármit tennél, kapcsold ki a laptopod és távolítsd el az akkumulátorát!

A készülékben hagyott akkumulátorral kockáztatod a laptop alaplapjának rövidre zárását, amivel nagyon nagy károkat tehetsz a laptopodban.

A laptop szerelése egyszerűnek tűnhet, de rengeteg veszélyt rejt magában. Kezdjük a legkézenfekvőbbel: mindent könnyebb szétszerelni, mint összerakni. Ha a laptopod rendelkezik szervízfedéllel (eggyel vagy többel) a laptop alján, akkor relatíve könnyű dolgod van, hiszen egy-két csavar eltávolításával hozzáférsz a memóriához, merevlemezhez. Ennél komolyabb beavatkozásnál a laptop teljes vagy részleges szétszerlése szükséges.

Ha újabb laptopod van, akkor úgyszintén tovább kell bontani a gépet ahhoz, hogy hozzáférj a cserélendő alkatrészhez. A memóriát gyakran helyezik a billenyűzet alá, melyet néhány csavar tart alulról. A csavarok eltávolítása után a billentyűzet kipattintható, itt viszont érdemes nagyon körültekintően eljárni, ugyanis ha nem csavaroztunk ki minden csavart és feszítjük a billentyűzetet, az könnyen elhajlik, tönkremegy. Ha a billentyűzet kint van a helyéről akkor is fokozottan vigyázni kell vele, ugyanis egy szalagkábelen még csatlakozik az alaplaphoz! Ha ez megszakad, akkor szintén cserélni kell a billentyűzetet.

Nem elképzelhetetlen az sem, hogy még tovább kell szétszedni a laptopod ahhoz, hogy elérd a kívánt alkatrészt, ilyenkor azonban már kábelek és különböző méretű, formájú, színű csavarok tömkelegével fogsz találkozni – amelyeket játszi könnyedséggel lehet úgy összekeverni, hogy ember legyen a talpán, aki utána kibogozza melyik hova való. Ha pedig egy hosszabb csavart szeretnél egy rövidebb helyre becsavarozni, annak könnyen eltörő műanyag, elszakadó kábel lehet a vége.

Az akkumulátor cseréjénél könnyű dolgod van, ha olyan a laptop kialakítása, hogy azt megfordítva egy vagy két kallantyút elhúzva kipattan / kicsúsztatható az akkumulátor a helyéről. Ilyenkor különösebben nem kell semmire figyelned, csupán arról győződj meg, hogy a cserét megelőzően a laptopot teljesen kikapcsoltad és áramtalanítottad (kihúztad a töltőből).

Merőben más esettel állsz szemben, ha beépített akkumulátoros laptopod van. Ilyenkor a korábban felsorolt borzalmak várnak rád, ha a cserére adod a fejed, legtöbbször ugyanis a laptop alsó műanyag fedelének teljes eltávolításával (8-10 csavar és néhány kábel), rosszabb esetben a laptop teljes szétszerelésével (50-80 csavar, tengernyi kábel) jár az akkumulátorod cseréje.

blogunk ajánlása

7. Segítség, nem indul a gép!

Az otthoni laptop szerelés egyébként sem unalmas pillanatai a bekapcsolás utáni végtelennek tűnő, lélegzetvisszafojtott másodperceiben csúcsosodnak ki, amikor kiderül: bekapcsol-e a laptop.

Ha bekapcsolt, ahogy eddig is, és még a Windows is elindult (memóriacsere esetén például), akkor is meg kell győződnöd róla, hogy a gép felismerte és helyesen kezeli az új alkatrészt. Szintén memória csere esetén ennek a legegyszerűbb módja a Rendszer panel megnyitása (Windows gomb és a Pause gomb egyidejű megnyomása, vagy a keresőbe beírva: Rendszer), ahol kiirja az operációs rendszer a telepített memória mennyiségét. Amennyiben az a szám szerepel ott, amire számítottál, akkor gratulálok, sikeresen bővítetted memóriával a laptopod!

Ha más számot látsz ott, például korábban 2 darab 2 GB-os modul (tehát összesen 4 GB) volt a laptopodban, amely modulokból az egyiket 4 GB-osra cserélted, de bekapcsolás után csak 2 GB-ot ír ki a Windows, akkor az új modult valószínűleg nem helyesen szerelted be. Figyelni kell rá, hogy a memóriamodul bepattanjon a helyére. Ha ennek ellenére sem ismeri fel, akkor elképzelhető több lehetőség is: hibás a memóriamodul, vagy a foglalat ment tönkre szerelés közben. Érdemes ilyen esetben szakszervizet felkeresni.

Ha a merevlemezt cserélted SSD-re, akkor a bekapcsolást követően várható, hogy nem indul el a Windows, hiszen az új SSD teljesen üres, nincsen rajta operációs rendszer. Ilyenkor újra kell telepítened a számítógéped. A HDD-ről SSD-re költözésben segítséget találhatsz egy korábbi írásunkban: Költözés HDD-ről SSD-re

Mi a helyzet olyankor, ha egy behatóbb szerelés után bekapcsolt a laptop, de nem jelenik meg kép a kijelzőn? Elképzelhető, hogy a kijelző kábele lelazult szerelés közben, esetleg el is szakadt. Ilyenkor nem javasoljuk a házilagos szerelés folytatását, szintén inkább szakszerviz felkeresése javasolt.

Azon eshetőség is előfordulhat, hogy a bekapcsológomb megnyomása után nem történik semmi: a gép néma marad, nem pörögnek fel a ventilátorok, nem jelenik meg kép a kijelzőn. Győződj meg ilyenkor, hogy az akkumulátort helyesen visszahelyezted a szerelés után és a biztonság kedvéért a töltőt is rádughatod a gépre. Ha ezek után sem kapcsol be, annak számtalan oka lehet, megintcsak szakszerviz felkeresését tudom javasolni.

Végezetül: ne ess pánikba!

A laptop házilagos szerelése korántsem lehetetlen, ám jelentősen nehezebb és nagyobb körültekintést igénylő feladat, mint azt elsőre gondolhatnánk. A siker kulcsa itt is, mint sok más egyéb területen az alapos tájékozódás, odafigyelés és a higgadtság. Ha valami nem sikerül elsőre, ne ess pánikba, végy egy mély levegőt és próbáld meg újra, nem rakétatudomány.

Ha azonban úgy érzed, hogy ez számodra túl nagy falat, akkor a Laptopszaki minden hétköznap és szombatonként is örömmel vár, ahol kollégáink készséggel segítenek az akár nálunk, akár más forrásból származó alkatrész beszerelésében.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.