Ezek a legjobb Wi-Fi jelerősítők 2024-ben

Magyarországon az otthoni Wi-Fi hálózatok jelentős részét a szolgáltatók által biztosított routerek garantálják. Ezek az eszközök általában kiválóak arra, hogy a közvetlen környezetükben megbízhatóan sugározzanak, viszont ha már 1-2 falon keresztül is át kell jutni, a jelerősség drasztikusan elkezd romlani.

Ez természetes jelenség, a szolgáltatók elsősorban egyébként is a kábeles kapcsolatot részesítik előnyben, az internet sebességét is csak így garantálják. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor nincs tovább, bele kell törődni abba, hogy a lakás egyes pontjain esetleg rosszabb az internetsebesség.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány remek apró eszközt, amiket beüzemelve jelentősen javítható a vezeték nélküli internetkapcsolat stabilitása. Az alábbi Wi-Fi jelerősítők könnyedén beüzemelhetők, és megbízható háttérrel rendelkeznek, ami garantálja, hogy szoftveresen is sokáig támogatva lesznek.

Mi az a Wi-Fi jelerősítő?

A Wi-Fi jelerősítő egy készülék, amely segít növelni a Wi-Fi hálózat hatótávolságát. Ez a berendezés fogja a meglévő, gyengébb Wi-Fi jelet, és megerősítve továbbítja azt, így olyan helyeken is elérhetővé teszi, ahol korábban gyenge, vagy semmilyen lefedettség nem volt. Egyszerűen fogalmazva, a jelerősítő mint egy közvetítő működik, amely segít áthidalni a távolságot a Wi-Fi router és a készülékek között, stabilabb és erősebb internetkapcsolatot biztosít. Használata egyszerű: csupán áramot kell adni neki, és össze kell hangolni a meglévő Wi-Fi hálózattal, hogy erősítse a jelet.

Melyiket válasszam?

Ha Wi-Fi jelerősítőt keresel otthonra, a kínálat nyomasztó nagy, számos márka végtelen verziójú terméke közül választhatsz. A hálózati eszközöknél mindennél fontosabb szempont a biztonság, szerencsére azonban aligha lehet manapság olyan új eszközt kapni, ami nem támogatja a legmodernebb titkosítást, szóval emiatt nem kell aggódnod.

Ami már sokkal fontosabb, az a szabvány támogatás. A magyarországi szolgáltatók már egészen sok ideje kínálnak Wi-Fi 6-os eszközöket, amiknek elméleti maximális adatforgalmi sebessége a 9600 MBit/s (ez 1,200 MB-ot jelentene másodpercenként). Nyilván ilyen internetkapcsolatra még sok-sok évet kell várni, a hálózaton belül azonban nem árt, ha gyorsan tudnak kommunikálni az eszközeink, így érdemes olyan jelerősítőt választani, ami támogatja a router által kínált maximális adatforgalmi sebességet.

Konkrét példákat is mondunk

A fentebb sorolt szempontokat szem előtt tartva, alább összeszedtünk néhány eszközt, amiket nyugodt szívvel tudunk ajánlani, a maguk kategóriájában.

Budget opció: TP-LINK TL-WA854RE

A TP-LINK TL-WA854RE az abszolút belépő szint, amiért cserébe ugyan megbízható szolgáltatást nyújt, azért nem fogja megreformálni az internethasználatodat. A kialakításának köszönhetően egészen jó távolságot tud lefedni, a maximális sebessége azonban mindössze 300Mbit másodpercenként. Ha ennél nagyobb csomagra fizetsz elő, a TP-Link eszköze nem tudná kiszolgálni a hálózatodat. Ha még olcsóbban megoldásban bízol, a TP-Link megoldása helyett jó alternatíva a Xiaomi Mi Range Extender Pro.

ProKontra
✅ TP-Link Tether app: könnyű telepítés⛔ Az 5GHz-es üzemmód nem támogatott
✅ Olcsó⛔ A WPA3-as titkosítás nem támogatott

A “nem foghatsz mellé” opció: TP-Link RE700X AX3000

Ugrottunk mind árkategóriában, mind pedig teljesítményben. Az RE700X ugyan azzal a TP-Link alkalmazással, ugyanolyan könnyedén állítható szolgálatba, mint a kistestvére, a képességei viszont sokkal jobbak. Ez a modell már támogatja a legmodernebb, WPA-3-as titkosítást, a sebessége kiváló, 2,4GHz-en (amit a régebbi eszközök is kezelnek) 500 Mbit fölé tud menni, 5GHz-en pedig akár a 2400 Mbit átvitelére is alkalmas. Ezek mellett minden modern szabványt és titkosítást kezel, így ha ezt választod, garantáltan a legmodernebb megoldást kapod.

ProKontra
✅ TP-Link Tether app: könnyű telepítés⛔ 2,4GHz-en középszerű teljesítmény
✅ WPA3-as titkosítás⛔ Elfoglalja az aljzatot, vagy akár többet
✅ EasyMesh támogatás 

Megoldás a nagy terekre: TP-LINK DECO X60

Ha a mostani routered csak a ház egy apró részét fedi le, szóval biztos vagy benne, hogy több jelerősítőre is szükség lesz, a DECO X60 lehet a tökéletes választás. Hasonlóan a két korábbi eszközhöz, ezek is könnyedén konfigurálhatók a routereddel való együttműködésre, miután alaposan szétszórtad őket a lefedésre váró területen. A Deco X60 ugyanis több kiszerelésben kapható, a legnagyobb csomagban 3 darab jelerősítő eszköz is helyet kapott. Ezeket konfigurálhatod úgy, hogy ugyanazt hálózatot sugározza az összes eszköz, így a telefonodnak vagy laptopodnak nem kell kapcsolatok között ugrálnia, miközben mozogsz a lakásban.

ProKontra
✅ TP-Link Tether app: könnyű telepítés⛔Drága
✅ A három darabos csomag akár 650 m²-t lefed 

Reméljük, hogy ezzel a cikkel tudtunk segíteni kiválasztani azt az eszközt, amivel majd javítod a hálózatod lefedettségét, de ha még maradt benned bármilyen kérdés, nyugodtan keress fel minket chaten, vagy csatlakozz a Facebook-csoportunkba, ahol minden laptoppal kapcsolatos információt megkaphatsz!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.