Melyik böngésző a legjobb 2024-ben?

Böngészőt nem egy életre választ az ember. Sokan azért használják a Safarit, mert csak az van a telefonjukon, mások pedig azért ragadtak le a Chrome-nál, mert "mindenki ezt javasolta". Miközben mindkét ok nyomós és teljesen érthető, néha jó kísérletezni és új dolgokat kipróbálni, még akkor is, ha a böngésző csak egy ablaknak tűnik az internetre.

A mai szoftverek már számos funkcióval tudják színesíteni a mindennapi internetes böngészésünket, szóval ha akár csak egyszer is megfordult a fejedben, hogy ráuntál a jelenlegi böngésződre, ajánljunk pár tényleg izgalmas alternatívát.

A cikk elején végigmegyünk a legnagyobb versenyzőkön. Összeszedtünk nektek mindent, amit fontos tudnotok róluk, ha nem vagytok kísérletező szelleműek, a cikk második felében azonban ráfordulunk az újoncokra, akik éppen próbálják megreformálni az internetezés élményét.

TIPP: Ha egyszer kiválasztod a böngésződet, érdemes minden platformon azzal dolgoznod, hogy az előzményeid, jelszavaid és minden egyéb adatod szinkronban maradjon.

Google Chrome

A Google böngészőjét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A 2024. februári információk alapján a böngésző piac körülbelül 65%-át uralják, ami toronymagasan biztosítja nekik az első helyet. Az alkalmazás minden platformon működik, a kezelése pedig mindenhol ugyanaz, szóval könnyebbséget biztosít a felhasználóknak.

A Google-lel kapcsolatban azonban időről-időre felmerülnek adatvédelmi aggályok, illetve az sem túl felhasználóbarát, hogy a Chrome híresen nagy étvágyú, előszeretettel fogyaszt el akár 1GB-nál is több memóriát, ha több fülön böngészel.

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a Google Chrome-mal nem lehet mellélőni, egy konzisztens, de "unalmas" felhasználói élményt nyújt. Az alábbi táblázatban kétszer van feltüntetve a különleges funkciók hiánya, ez azonban nem hiba: egyfelől ez adja a böngésző "egyszerűségét", másrészt viszont a különleges igényeknek épp emiatt nem tud eleget tenni.

ProKontra

✅ Kevés különleges funkcióval rendelkezik

⛔ Kevés különleges funkcióval rendelkezik
✅ Szinte minden platformon / eszközön elérhető

⛔ Hajlamos túl sok erőforrást elhasználni

✅ A legegyértelműbb böngészési élményt kínálja

⛔ A Google már több alkalommal visszaélt a monopol helyzetével

✅ A legnagyobb kiegészítő kínálat 

Apple Safari

Tudjuk le a kötelező köröket. A Safari a Chrome alternatívája, ami minden Apple eszközön alapértelmezett böngésző, éppen ezért egyben a világ második legnagyobb böngészője, bár "csak" a felhasználói közönség 18%-val rendelkezik.

A Safari már sok-sok éve teljesen használhatatlan a Windows különböző verzióin, cserébe az Apple eszközökön virágzik a rendszer. Az Apple aránylag későn ismerte fel, hogy szükség lesz a böngésző kiegészítőkre, mostanra azonban a legfontosabbak már a Safarival is kompatibilisek, szóval az iPhone-, iPad- és Mac-tulajdonosok is élvezhetik a plusz funkciókat, miközben a hardverükhöz egyértelműen a Safari van a legjobban optimalizálva.

ProKontra
✅ Apple eszközökre tökéletesen optimalizált⛔ Csak Apple eszközökön elérhető
✅ A leggyorsabb böngésző (független mérések szerint IS)⛔ A többi böngészőhöz képest kevés kiegészítő
✅ Speciális funkciók: e-mail cím elrejtés, FaceID és TouchID támogatás⛔ Kevés különleges funkcióval rendelkezik

Ha nem Apple eszközt használsz, nem javasoljuk a használatát. Ha Apple-ös vagy, a Safari ott figyel az eszközödön.

blogunk ajánlása

Microsoft Edge

Egészen elképesztő, hogy mekkora kaszkadőr mutatványt mutatott be a Microsoft az elmúlt években. Miután az Internet Explorer hosszú éveken keresztül haldoklott a Windows különböző verzióin, okkal gondolhattuk, hogy feladják, azonban nem így történt.

Ehelyett fogták a Chromium motort, és felépítették rá a saját böngészőjüket: ez lett a Microsoft Edge. Éppen ezért a Chrome-hoz szokott felhasználóknak nagyon ismerős lehetne az élmény, de...

A Microsoft, miután dollár milliárdokkal szállt be az OpenAI-ba, megpróbálja kimaxolni a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket. A redmondi vállalat Copilot néven tette elérhetővé a saját MI-jét, ami utazást tervez, válaszol a kérdésekre és asszisztensként működik a böngészésed során, mivel alapvető építőköve az Edge-nek.

A számos AI funkció mellett a Microsoft arra is büszke lehet, hogy összességében a Safari után a második leggyorsabb böngésző az övék.

ProKontra
✅ Mély együttműködés a Windows 10/11 szolgáltatásaival⛔ A felülete egyre zsúfoltabb
✅ Kompatibilis a Chrome összes kiegészítőjével ⛔ A Microsoft nem könnyíti meg, hogy másik alapértelmezett böngészőt válassz
✅ Számos AI funkció egy gombnyomásra⛔ Néhány funkció csak Microsoft 365 előfizetéssel elérhető
Több, a játékosoknak kedvező funkció⛔ Régebbi Windows és Mac rendszereken nem elérhető

Mozilla Firefox

A Mozilla alapítvány is már ősidők óta jelen van a böngészők piacán, a Firefox azonban igazán sosem kapott szárnyra, sőt, ami azt illeti, a felhasználói táboruk lassan, de csökken, pár éve az internetezők 4%-a használta, 2024-ben ez már 3% alá is bebukott.

Ettől függetlenül a böngésző tovább robog, és próbálja minden riválisától összeszedni a legjobb funkciókat. Annyira biztosak a dolgukban, hogy az összehasonlításra egy külön oldalt szántak. Mondjuk tényleg lenne nehéz vitatkozni a feltüntetett szempontokkal...

A Firefox, hasonlóan a Safarihoz, független a Google motorjától, de már egy hosszú évtizedek óta finomuló szoftver, így ha valami újra vágysz, de nem a zöldfülűekkel próbálkoznál, a legjobb választás lehet. 

ProKontra
✅ Minden platformon elérhető⛔ A többi böngészőhöz képest kevés kiegészítő
✅ Magasszintű követésblokkolás

 ⛔ Még a Chrome-nál is nagyobb erőforrásigény

blogunk ajánlása

Brave

A Brave egy angol szó, jelentése bátor. A neve már sejteti, hogy valami újdonsággal próbálkoznak, pedig azt nem könnyű egy olyan piacon, ahol több évtizedes tapasztalattal rendelkező riválisok vannak.

A bátor böngésző fejlesztői mindent a felhasználók védelme elé helyeztek. Ennek köszönhetően a Brave mindenféle külön beállítás nélkül is jobban szűri a hirdetéseket, mint a versenytársai, miközben ezzel sávszélességet is megtakarít, hiszen kevesebb információt tölt le, legyen az látható, vagy láthatatlan.

A Brave további különleges funkciója, hogy ugyan az invazív és a weboldalakon elhelyezett legkülönfélébb hirdetéseket eltünteti, lehetősége van a felhasználóknak, hogy engedélyezzenek reklám megjelenítést, amit a böngésző helyez el, és amiért Brave-jutalmak járnak. Ezekkel később a szabadon választott, és a programban résztvevő weboldalakat és különböző sajtóorgánumokat lehet támogatni.

TIPP: A Brave az egyetlen "hétköznapi" böngésző, amiben egy kattintással csatlakozhatunk a Tor hálózatra.

ProKontra
✅ Könnyű TOR (hálózat) elérés⛔ Aránylag kevés kiegészítő elérhető
✅ Rendkívül hatékony a reklámokkal és felugró ablakokkal szemben⛔ A reklámblokkolás miatt lehetnek kompatibilitási problémák egyes weboldalakkal

Opera

Az Opera csak álmodik arról, hogy akár csak a piac 3%-val rendelkezzen, a legfrissebb mérések szerint 2024. februárjában a felhasználók mindössze 2,28%-a nézelődött a nagy piros karikán keresztül az interneten. Oké, ez drámaian kevésnek tűnik, pedig nem az. A jelentések szerint az Opera is legalább 350 millió aktív felhasználóval rendelkezik, ennyi ember pedig nem tévedhet.

Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt kapott, hogy az Opera a közösségi oldalak legjobb barátja legyen, de csak a kliensek szempontjából. Miközben a felhasználók által legtöbbet használt webes alkalmazásokat könnyen elérhető helyre pakolja, az Opera is szigorúan szűri az összes reklámot és esetleges kripto scripteket, amik az akaratunk ellenére terhelnék a gépünket, hogy másnak pénzt csináljanak.

Sokan nem is tudják, de az Opera a fennállása óta számos olyan funkciót mutatott be, ami mára alapvetés minden böngészőben, és amik nélkül már el sem tudnánk képzelni ezeknek az appoknak a működését.

TIPP: Direkt a gamereknek is készült egy verzió, ez Opera GX néven elérhető.

ProKontra
✅ Chromium, de sokkal jobban gazdálkodik az erőforrással, mint a Google Chrome⛔ Lassan frissül, később javítják a bugokat
✅ Számos izgalmas AI funkció 
✅ Integrált VPN (valóban titkosított) 

Arc Browser

Tavaly év végén derült égből villámcsapásként érkezett meg a köztudatba az Arc Browser. Az internetet ellepték a videók és cikkek, amiben azt taglalták, hogy az Arc megreformálja azt, ahogy eddig interneteztünk, a nagy felhajtás azonban hamar elcsendesedett, és mostanra többen is úgy gondolják, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Ettől függetlenül az Arc Browser tényleg valami újat nyújt. Például a szokásos felosztást, ahol felül vannak a fülek és a könyvjelzők, kikukázták, és mindent balra helyeztek. Ezt azzal indokolták, hogy a weboldalak vertikálisan épülnek fel, szóval ne onnan veszítsenek értékes pixeleket a felhasználók, hanem oldalról, ahol amúgy is csak reklám van. Jogos!

Ezen kívül kiemelt testreszabási lehetőségei vannak, továbbá talán az Arc Browser most a legalkalmasabb arra, hogy rendezzük a munka vagy keresés közben felgyülemlő rengeteg megnyitott fület.

ProKontra
✅ Radikálisan új felosztás – több hasznos tér⛔ Ismeretlen fejlesztőcsapat
✅ Chromium, így számtalan kiegészítőt támogat ⛔ Bizonytalan jövő

A lista végére érve rájöttünk, hogy nem lenne értelme győztest hirdetni, hiszen mindegyik szoftver másban igazán erős.

Az itt szereplő majdnem minden böngésző komoly háttérrel rendelkezik, így ha a végleges váltás mellett döntötök, biztosak lehettek benne, hogy nem lesz egyik napról a másikra leállítva a támogatás a és funkciók bővítése. Reméljük, hogy sikerült meghoznunk a kedveteket, hogy kilépjetek a komfortzónátokból és kipróbáljatok egy olyan böngészőt, amiről eddig nem is tudtatok, vagy esetleg nem volt bátorságotok beleugrani.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.