Mi az az SSD és hogyan működik?

A laptopunk teljesítményét manapság azzal fojthatjuk le a legjobban, ha nem biztosítunk a rendszer működéséhez elegendő tárhelyet, vagy ha a háttértárolónk lassan ír és olvas. A ma használatban lévő processzorok másodpercenként több milliárd számítást képesek elvégezni, a sebességüket azonban jelentősen visszavetheti, ha várniuk kell az információra, mert egy leterhelt SSD, vagy ne adj’ isten egy HDD nem tudja megfelelő tempóban szállítani az adatokat.

Szerencsére manapság már nagyon ritkán fordul elő, hogy egy új laptopba ne SSD-t szereljenek, de pár évvel ezelőtti gépekben még simán lehet HDD az alapértelmezett háttértár. Sajnos ezek a valós teljesítményük közelébe sem tudnak érni az elavult technológia határai miatt. Az kétségtelen, hogy a felhasználók túlnyomó többségének minden feladatra az SSD a legalkalmasabb megoldás, de mi egyáltalán az az SSD? Hogyan működik? Milyen opcióink vannak? Ezeket vesszük sorra ebben a blogcikkben!

Mire szolgál az SSD?

Az SSD az eszközök hosszútávú tárolója lehet, amely akkor is raktározza a fájlokat, amikor a készülék ki van kapcsolva. A rendszer memóriájával (RAM) és processzorával (CPU) együtt dolgozik az adatok elérésében és használatában, beleértve az operációs rendszert, programokat, dokumentumokat, játékokat, képeket és zenéket.

Ennek értelmezése egy példán keresztül a legegyszerűbb. Mi történik, mikor például egy Excel-táblát nyitsz meg?

  1. A táblázat a háttértáron (SSD vagy HDD) van hosszútávra elraktározva. Mikor megnyitod, a processzor “bekéri az adatot”.

  2. Az SSD (vagy rosszabb esetben HDD) ilyenkor elkezdi átmásolni a szükséges információt, jelen esetben az Excel-táblát a gép memóriájába (RAM). Utóbbi egy sokkal gyorsabb működésű tároló, viszont áram nélkül azonnal “elfelejt” mindent.

  3. Végül a processzor a RAM-ot olvasva, abban kezdi futtatni a programot.

Az SSD-k erőssége a HDD-kkel szemben a második lépésben mutatkozik meg, ekkor ugyanis sokkal gyorsabban tudják kiszolgálni a szükséges információval a RAM-ot, így a processzornak jelentősen kevesebbet kell várnia arra, hogy elkezdhesse futtatni a programokat.

blogunk ajánlása

SSD vs. HDD: milyen előnyökkel rendelkezik az SSD a HDD-vel szemben?

Pár évvel ezelőtt még elmondható volt, hogy bizonyos feladatokra alkalmasabbak a HDD-k, manapság azonban már csak azoknak javasolt a régi technológiában gondolkodni, akinek hatalmas tárhelyre van szüksége, több tíz terrabyte-ra.

Mindenki az SSD-k szuperképességéről beszél, de mik ezek pontosan?

  • Gyorsabb írási/olvasási sebesség: Függetlenül az SSD típusától, az mindenképp gyorsabb lesz, mint egy HDD. Ez különösen nagy fájlok írásakor és megnyitásakor érezhető.

  • Gyorsabb gép indulás, jobb teljesítmény: Az SSD-re telepített operációs rendszerek (legyen az Linux, Windows, MacOS vagy bármi más) klasszisokkal gyorsabban indulnak el, és az SSD-n tárolt programok is gyorsabban töltődnek be.

  • Tartósság: Köszönhetően annak, hogy nincs bennük mozgó alkatrész, az SSD-k sokkal ellenállóbban a fizikai hatásokkal szemben, és a hőt is jobban viselik, mint a HDD-k.

  • Energiafogyasztás: Szintén a mozgó alkatrészek hiányának köszönhető, hogy az SSD-k kevesebb áramot fogyasztanak, mint elődeik. Szerencsés következmény, hogy ezáltal a hőtermelése is alacsonyabb.

  • Halkabb működés: Azáltal, hogy az SSD-kben semmi nem mozog, teljesen némán működnek, szemben a HDD-kkel, amik rossz esetben még a gépházakból is hajlamosak voltak kihallatszódni.

  • Méret: Az SSD-k számos méretben elérhetők. A szabvány 2,5 hüvelyk a legáltalánosabb, de az M.2-es csatlakozót használó szilárdtest meghajtók számos verzióban elérhetők.

Az egyetlen hátrány, amit már fentebb egy mondatban említettünk, az ár. 1 TB alatt már egészen kiegyenlített a harc árban az SSD-k és HDD-k között, de amint elkezdünk feljebb nézelődni, gyorsan kezd szétnyílni az a bizonyos olló. Egy 4 TB-os SSD árából például körübelül egy 10-12 TB-os HDD-t is vásárolhatunk. Ezzel egyelőre nem tud versenyezni az SSD-piac.

Milyen SSD típusok vannak?

Az SSD-ket úgy tervezték, hogy a HDD-ről való átállás a lehető legegyszerűbb legyen, így a mai napig rengeteg modell használja ugyanazt a csatlakozó felületet, amit az elődök. A SATA-csatlakozók különböző generációi már 2000-es évek közepétől szabványnak számítanak, így könnyen lehet, hogy bármiféle átalakító nélkül, akár egy 10-15 éves laptopba is beszerelhető egy modern SSD.

Ezeket később az M.2-es foglalatot használó SSD-k fejlesztették tovább, amik jelentősen kisebb helyet foglalnak el. Jelenleg 3 különböző típust különböztetünk meg:

  • SATA SSD: Olcsóbb, de lassabb technológia. Egy HDD-hez képest egy ilyen is nagy előrelépés, körülbelül 500 MB/s-os sebességgel írnak és olvasnak.

  • M.2 SATA SSD: Hibrid megoldás, hiszen ezek már a modernebb csatlakozó típust használják, sebességüket tekintve azonban még kötöttek a SATA szabvány miatt. Helytakarékossági szempontból, vagy a SATA-csatlakozó hiánya esetén jó opció lehet.

  • NVMe/PCIe SSD: A jelenleg leggyorsabb technológia. A PCIe SSD-k elméletben másodpercenként több GB írására és olvasására is alkalmasak. Ehhez persze sok más feltételnek is teljesülnie kell.

Hogyan használd?

Azt javasoljuk, hogy az operációs rendszeredet mindenképp SSD-n tárold. Ezzel drasztikusan felgyorsíthatod a számítógéped indulását alvó, vagy teljesen kikapcsolt állapotból is. Ehhez már egy 240 GB-os SSD is elég, ha azonban használat közben is szeretnéd, hogy gyorsabb legyen az élmény, azt javasoljuk, hogy legalább egy 500 GB-os SSD-be fektesd a pénzed. Ebben az esetben már a legfontosabb programjaid is elférnek majd az SSD-n, így sokkal gyorsabban töltődnek majd be, és állnak majd készen a használatra.

Végül, de nem utolsósorban külső adattárolóként is remekül használhatók, számos olyan modell létezik, ami rendkívül ellenálló külsőt kapott, a gumiborítás és vastagított ház gondoskodik róla, hogy ezek az SSD-k ne csak porálló, hanem bizonyos esetekben akár vízállóak is legyenek.

Mindenben segítünk!

A Laptopszakinál mindig arra törekszünk, hogy a számodra legideálisabb megoldást kínáljuk. Webáruházunkban számos SSD elérhető, amiket azonnal megvásárolhatsz a szaküzletünkben, vagy egy nap alatt kiszállítjuk Neked bárhova Magyarországon belül. Ha úgy érzed, nem szeretnél szerelgetni, hozd be hozzánk a géped és egy nap alatt megcsináljuk az SSD cserét vagy bővítést, sőt, ha távolabb laksz, futárral hozzuk-visszük a laptopod!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.