Windows 10/11: Így készíts USB telepítő-kulcsot

Néhány évvel ezelőtt egy kaszkadőr mutatvány volt telepíteni egy friss Windows-t, manapság azonban a Microsoft jelentősen leegyszerűsítette a folyamatot. Na persze most sem abszolválható a művelet egy kis utánajárás nélkül, cserébe azonban létrehozhatsz egy olyan eszközt, amivel a későbbiekben bármikor, felesleges körül lefutása nélkül telepíthetsz Windows 10/11-et bármilyen laptopra vagy számítógépre.

A redmondi vállalat rendelkezik egy dedikált szoftverrel Windows telepítéshez. Ez a Media Creation Tool, használatához azonban nem elég ezt letölteni és telepíteni, ezután egy Windows képfájlt is be kell szerezni az internetről, hogy tudjon mit telepíteni.

A hivatalos program szuper alternatívája a teljesen magyarul elérhető Rufus, ami jóval többet kínál a Microsoft eredeti megoldásánál. Ma ezt használva fogunk segíteni neked létrehozni egy Windows 10 telepítő pendrive-ot.

A Rufus beszerzése

A Rufus használatához mindössze egy Windows 8-at vagy újabb verziójú Windows-t futtató laptopra vagy PC-re lesz szükséged. Ha ez megvan, erre a linkre kattintva tudod letölteni a program legfrissebb verzióját. A weboldalon elérhető standard, hordozható és ARM verzió is. A legegyszerűbb ezek közül a standard verziót alkalmazni, ha csak nem tudod, hogy neked másikra van szükséged.

blogunk ajánlása

Windows telepítő létrehozása

A folytatásban lépésről-lépésre végigkísérünk a Windows 10 telepítő létrehozásán, hogy biztosan sikerrel járj a folyamat végén.

  • Indítsd el a Rufust, majd a legfelső, Eszköz mezőben válaszd ki, hogy melyik adathordozóra szeretnéd létrehozni a telepítőt. FONTOS: mielőtt tovább megyünk, mindent ments le a céleszközről, a telepítés során ugyanis teljes formázáson esik majd át, ami mindent letöröl róla.

  • A Rendszerindító (boot) kiválasztása menüpontban a “Lemez vagy ISO képfájl” legyen kiválasztva.

  • Jobb oldalon kattints a KIVÁLASZTÁS gombra, állítsd át LETÖLTÉS-re, majd kattints rá.

  • A felugró ablakban kiválaszthatod, hogy a Windows melyik főverzióját szeretnéd letölteni, sőt, a Rufus lehetőséget ad különböző frissítések letöltésére is. Ez jól jöhet, ha éppen egy új megjelenés okozta probléma miatt szeretnél telepíteni egy korábbi verziót. Mielőtt tovább megyünk, várd meg, hogy befejeződjön a folyamat. A felugró ablak végére érve a folytatás gomb letöltés gombbá változik. Kattints rá, majd várd meg, hogy a Rufust letöltse a Windows telepíthető képfájlját.

  • A következő lépés, hogy megadd egy Kötetcímke nevét. Ez lesz az adattároló neve, ide tetszőlegesen bármit megadhatsz.

  • A Fájlrendszer alatt legyen kiválasztva az NTFS, a Klaszter mérete alatt pedig hagyd kiválasztva a 4096 bájt.

  • A folyamat végére érve hasonlóan kell kinéznie a Rufusnak, mint amit alább látsz. Ha így van, kattints az indításra.

Ha mindent jól csináltál, az Indítás gombra kattintva a Rufus elkészíti neked az általad kiválasztott operációs rendszer USB-ről bootolható telepítőjét. Mi a Windows 10-zel mutattuk be a folyamatot, de a szoftver többek között a Windows 11-et is képes ugyan ezekkel a lépésekkel USB-ről telepítő formátummá varázsolni.

Végül már csak annyi a dolgod, hogy újraindítsd az újratelepítésre váró számítógépet, majd a boot menübe belépve (ennek a gombját induláskor, a Windows bootolása előtt láthatod) kiválaszd azt az USB-s eszközt, amire elkészítetted a telepítőt. Ezután a géped az operációs rendszer telepítőjével indul el, esetünkben például a Windows 10 első lépései jelennek meg.

Reméljük, hogy ezzel a cikkel tudtunk segíteni Neked a laptopod vagy számítógéped újratelepítésében. Ha maradt bármilyen kérdésed, írd meg nekünk kommentben!

Ha pedig úgy érzed, inkább rutinos laptopos szakemberekre bíznád a Windows telepítését, keresd bátran a laptop szervizünket.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.