Alapos kivizsgálás előtt a Dell a kínai munkaszabályok megszegéséért

Alapos kivizsgálás előtt a Dell a kínai munkaszabályok megszegéséért

Négy különböző, Kínában található, a Dell-t kiszolgáló gyárban fedtek fel súlyos munkáltatói és munkakörülményekbeli szabálysértéseket a kínai hatóságok. A lajstromban szerepelnek az embertelenül magas túlórák és az egészségre káros, mérgező gőzök is. A gyárakban és azok közvetlen közelében állítólagosan emberhez nem méltó, zsúfolt és egészségtelen körülmények között kényszerülnek élni a gyárban dolgozó munkások. A munkájukért alacsony, $358 - $489 (75.000 - 105.000 Ft) közötti keresetet kapnak. A túlórák nem egy esetben 48 és 136 óra között vannak, amelyek gyakran 6-7 napos munkaheteket eredményeznek. Ráadásképpen a gyárakban nagy számban foglalkoztatnak diákokat, akik között sok fiatalkorút is találtak az ellenőrzések során.

"Két gyárban is durva gőzöknek és kémiai anyagoknak vannak kitéve a dolgozók." számolt be a DanWatch írásos riportja. "Továbbá a dolgozók panaszkodtak a bőrükön megjelenő fekélyes kiütésekről, amelyek a nyomtatott áramkörök gyártása közbeni direkt és indirekt kapcsolatra vezethetőek vissza". A nyomozás négy különböző gyárban folyik, amelyek közül mindegyik beszállítója a Dell-nek és egyéb márkáknak, amelyek között szerepel a HP, a Samsung és a Microsoft is. A figyelem középpontjába a Dell került, hiszen a gyártó Dánia kormányát látja el személyi számítógépekkel – a nyomozást elindító DanWatch is dániai illetőségű.

A Dell hivatalosan kiadott álláspontja szerint a cég már korábban megkezdte a beszállítói auditálását, a források és a munkakörülmények felülvizsgálatát. "Az említett beszállítók közül hármat már a nyár folyamán ellenőriztünk, míg a negyedik, egyben utolsó vizsgálat erre a hónapra lett ütemezve." Noha a cég nem közölte a minőségellenőrzési céllal elkövetett vizsgálatok eredményét, de a cég hozzátette, specifikusan utána fognak járni a DanWatch által felsorolt vádaknak.

A kivizsgálás alatt álló gyárakat külön tulajdonosokhoz lehet kötni: Mingshuo Computers, Hipro Electronics, Taida Electronics és a Micro-Star International. Ezen gyárak leányvállalatok, az anyavállalatok kivétel nélkül taiwani illetőségűek, amelyek eddig nem reagáltak az elhangzott vádakra.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.