Hibrid merevlemez, eszik vagy isszák?

A hibrid szóról legtöbbünknek a hangtalanul suhanó japán egyterű személygépkocsi ugrik be. Szépen lassacskán viszont elhelyezhetjük a hibrid merevlemezeket is a szótárban. Mitől is hibrid egy merevlemez? És ez nekünk jó vagy rossz?

Hibrid merevlemez, eszik vagy isszák?

Az asztali és a laptop számítógépekbe szerelhető meghajtó lehet HDD vagy SSD. Az SSD előnyeit már részletesen taglaltuk a karácsonyi ajánló cikkünkben. Olyan sebességet kapunk, amely összeborzolja a frizuránkat is a gép előtt ülve. Az SSD rendkívül alacsony, 0,05-0,1 ms elérési ideje villámgyors rendszer- és programbetöltést biztosít. Ezt a sebességet a NAND chipekre épülő, memóriaalapú tárolási technológiának köszönhetjük – ráadásul így a mechanikai behatásokra is szinte végtelenül ellenálló. Mint minden új technológiának, ennek is megvan az igencsak borsos ára. Ellenben mi a helyzet akkor, ha nem szeretnénk lemondani az optikai meghajtónkról – hogy a HDD-nek is lehessen helye a laptopban – és szeretnénk némileg költséghatékonyabban megoldani? Megmutatjuk, hogyan marad meg a káposzta és lakik jól a kecske is.

Az új technológia rövidítése SSHD, azaz solid state hybrid drive (vagy HHD, hybrid hard drive). Fizikai felépítésében megegyezik egy hagyományos merevlemezzel. Azzal az igen aprócska kivétellel, hogy a nyomtatott áramköri panelra a megszokott motorvezérlő chip és a cache mellé egy NAND chip is felkerült.

Végy egy 500 GB-os mágneses tányért, egy szokványos elektronikát, és fűszerezzük meg egy csipet NAND chip-pel: bumm, kész az SSHD! Ízlés szerint tálalható. Hogyan lesz akkor ez gyors?

Hibrid merevlemez, eszik vagy isszák?

A Windows betöltése a kis fájlok elérési idejétől függ. Ezek a fájlok – több ezer darab, kilobájtos méretű csomagok, driverek, dll-ek, stb. – azok, amelyek a Windowst alkotják. Az SSHD újítása a következő: intelligens módon figyeli a gyakran használt fájlokat, és azokat az 500 GB-os merevlemezről bemásolja a NAND chip-be. A memóriachip 4 vagy 8 GB méretű és közvetlenül nem férünk hozzá. Néhány indítás (legalább 3 egymás után) szükséges, hogy az elektronika realizálja, mely fájlokat helyezze be ebbe a NAND gyorsítótárba. Amint ez megtörtént, a Windows betöltése drasztikusan felgyorsul. Ha sokat használsz Photoshopot, akkor azon fájlokat fogja behelyezni, és annak a működése gyorsul fel. Intelligens a rendszer. A hátulütője, hogy nem látni pontosan a működési mechanizmust, és beleszólni sem tudunk. Legfeljebb úgymond „reset”-elhetjük a teljes meghajtó formázásával.

Remek alternatíva, ha laptopodba nem szeretnél két külön álló meghajtót szerelni, és ezzel elveszíteni optikai meghajtódat. Nálunk jelenleg a Seagate Momentus Laptop Thin széria 500 GB-os kiszerelését tudjátok megvásárolni, hamarosan 1 TB-os változat is elérhetővé válik. Ugyanitt megjegyezném, hogy figyelemreméltó a tény, miszerint a hagyományos HDD 500 GB-os és az SSHD alapú 500 GB-os változat között mindössze néhány ezer forint különbség van (gyári új 12 hónap garanciával rendelkező termékek esetében).

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.