A fényes vagy a matt laptop kijelző a jobb?

Tippek-trükkök: A fényes vagy a matt laptop kijelző a jobb?

Nehezen látod a laptopod kijelzőjét, ha világos szobában ülsz? Vagy úgy tűnik, fakóak, mosottak a színek a laptopod kijelzőjén? Lehet, hogy rossz típusú kijelzővel szerelt gépet választottál.

A kérdés akkor merülhet fel, amikor új vagy használt laptopot vásárolunk illetve abban a szerencsétlen esetben, amikor a betörött kijelző cserére szorul. A laptopokat gyárilag szerelhetik fényes (glossy) vagy matt (matte) felületű kijelzővel is. Ezek a kijelzők alapvetően semmiben nem különböznek egymástól technikai szempontból, kizárólag az utolsó simításként rájuk vitt bevonatban.

Az elnevezésük beszédes, ugyanis a fényes kijelző valóban fényes, a matt pedig valóban matt. De ez mit is takar egészen pontosan használat közben? Melyiket válasszam? Van-e ellenszer az egyes kijelzőtípusokkal együtt járó hátrányokra? Ma ezekre a kérdésekre válaszolunk.

Hasonlóságok

A fényes és a matt kijelzők azonos kijelzőpanelt használnak, a kizárólagos különbség abban keresendő, hogy milyen borítást kapnak – vagy épp nem kapnak. A kijelző több rétegből épül fel és a hozzád legközelebb eső, legkülső réteg, ami meghatározza, hogy fényes vagy matt a kijelző.

A kijelző üvege – mint az üveg általában – alapvetően fényes, így a fényes kijelzőn nem található ilyen réteg. A matt kijelzőre ezzel ellentétben felvisznek egy tükröződésgátló réteget, melytől a kijelző jóval kevésbé tükröződik, csökkentve ezzel a zavaró csillogást.

Különbségek

Ezzel el is érkeztünk a két típusú kijelző közti különbségekhez. Ami egyből szembeötlik, hogy a fényes kijelzőben – főleg, ha ki van kapcsolva a laptop – roppant jól láthatod magadat, víztiszta tükörképet ad bármiről, amivel szemben van. Ez egy tükör esetén előnyös, de egy laptop esetén kevésbé, hiszen zavaró lehet, ha a képernyő tartalmát szeretnéd látni, nem pedig saját magadat vagy épp a mögötted jövő-menő embereket.

Tippek-trükkök: A fényes vagy a matt laptop kijelző a jobb?

Bal oldalon a matt, jobb oldalon a fényes kijelző: a matt kijelzőn nincsenek tükröződések, ám valamelyest fakóbb színekkel rendelkezik
(Nagyításhoz kattints a képre)

Természetesen nem csak rossz tulajdonsága van a fényes kijelzőnek. Mivel nem rendelkezik semmilyen plusz borítással a kijelző, ezért a fényes laptop kijelzőn a színek sokkal élénkebbek és magasabb a kontraszt, ami általános használati nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy a fényes kijelzőn szebbek lesznek a filmek és a fényképek, jobban fognak kinézni a játékok.

Ezzel szemben a matt kijelzők kapnak egy, már korábban említett tükröződésgátló réteget, ami meggátolja – még ha nem is 100%-os hatékonysággal – a tükröződések kialakulását. A plusz réteg (coating) hátránya, hogy a színek valamelyest fakóbbak, mosottabbak lehetnek gyári beállításon. Hangsúlyozom, hogy gyári beállításon, ugyanis, mint mindenre van ellenszer erre is.

blogunk ajánlása

Előnyök és hátrányok

A fentiek alapján elmondható, hogy mindkét típusú kijelző rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is, nézzük ezeket sorban:

A fényes kijelzőről elmondható:

+ élettelibb színekkel, magasabb kontraszttal bír
+ magasabb a fényerő és a színhűség
sokkal zavaróbbak a tükröződések

A matt kijelzőről elmondható:

+ jelentősen csökkentett tükröződés
valamelyest csökkent fényerő, színhűség és kontraszt

Gyakorlati különbségek

A fényes kijelzőről fel sem tűnik, hogy fényes egészen addig, amíg nem merészkedsz ki vele nyáron a szabadba vagy épp nem ülsz be egy sokszorosan megvilágított tárgyalóba vagy épp előadóterembe. Ilyenkor azt fogod tapasztalni, ha háttal ülsz a napnak (vagy a lámpáknak), akkor a tükröződés miatt semmit nem látsz a kijelzőn látható tartalomból. Ez roppant zavaró, egy tükröződő felületen nehezebben lehet dolgozni, filmet nézni vagy akár csak internetezni is.

Ezzel szemben a matt kijelzővel nem fogsz ilyen problémákba ütközni, hiszen a tükröződésgátló felület, ha nem is tökéletes mértékben, de jórészt megakadályozza, hogy tükröződjön a kijelződ. Ezáltal a szabadban, verőfényes napsütés mellett is olvasható marad a laptopod kijelzője, ami a fényes kijelzővel szerelt gépekről egyáltalán nem mondható el.

Célközönség

A gyártók a mai napig nem tudták eldönteni, hogy melyik kijelzőt kéne használni minden gépnél, így mindkettő típussal dolgoznak továbbra is. Általánosságban elmondható, hogy a fényes kijelzőt az alacsonyabb árkategóriás gépeknél, míg a matt kijelzőt az üzleti felhasználásra szánt, vaskosabb árcédulával ellátott gépekbe szerelik gyárilag.

Szerintünk ez a kérdés túlzott leegyszerűsítése. Kinek ajánljuk a fényes és a matt kijelzőket?

Válassz fényes kijelzőt, ha:

● gyakrabban használod szobában a laptopod

● szeretsz a laptopon filmet, sorozatot nézni, játszani

● fotó szerkesztéssel vagy videóvágással foglalkozol

Ezzel szemben kérj matt kijelzőt, ha:

● ha használod kültéren vagy túlvilágított helyeken (iroda, egyetemi előadóterem)

● inkább munkára, tanulásra és internetezésre használod a laptopod

● ha nem befolyásolja a használati értéket a színhűség

blogunk ajánlása

Van ellenszer a hátrányokra?

Korlátozott mértékben, de szerencsére orvosolhatóak az egyes laptop kijelző típusokkal járó hátrányok. Sajnos ezek nem minden esetben megvalósítható javítások, ám gyakran jól jöhetnek.

Mit tegyek, ha fényes kijelzőm van?

● Szabadtéren próbáld árnyékos részen használni a laptopod:
A tükröződést csökkenteni lehetne, ha a nappal szemben ülsz le, de akkor pedig Te fogsz hunyorogni, és a szemednek sem tesz jót. Ha mindenképp kültéren kell használni, akkor egy fa alá beülve fogod tudni ezt megtenni legkényelmesebben.

● Irodában, tárgyalóban próbálj úgy elhelyezkedni, hogy a legkevesebb fényforrás (lámpák, ablakok) legyen a hátad mögött, ami a kijelzőn tükröződhet.

● Emeld maximumra a fényerőt a laptopon:
Szerencsére a fényes kijelzők fényereje általában valamelyest magasabb, így a fényerő emelésével bizonyos mértékben ellensúlyozható a tükröződés zavaró hatása.

A Windows kijelző színkalibrálásával is ellensúlyozható, ha fakóbbak a kijelző színei
(Nagyításhoz kattints a képre)

Mit tegyek, ha matt kijelzőm van?

● Kijelző színkalibrálás:
Ha abban a kivételes helyzetben vagy, hogy rendelkezel egy igen drága színkalibrációs hardvereszközzel, akkor javasoljuk, hogy használd. Szerencsére a Windows is rendelkezik szoftveres színkalibrációval, ami a saját szemedre hagyatkozva segít a színek, a kontraszt és a fényerő helyes beállításában.

● Intel Control Panel / nVidia Control Panel / AMD Catalyst használata:
A videókártya chip gyártók az illesztőprogram mellé egy mini-vezérlőpultot is mellékelnek, amellyel a megjelenítési beállítások módosíthatóak: a kép fekvése, frissítési ráta és ami most számunkra fontos, a kontraszt, a színek és a gamma is. Általános szabály nincs erre vonatkozólag, megint csak a szemedre hagyatkozva tudod beállítani a számodra leginkább szimpatikus színeket. Érdemes a beállítások elvégzése után egy gyors tesztet is végrehajtani a böngészőben, fotószerkesztő alkalmazásban vagy épp ott, amit napi szinten használsz.

Mi az, amit semmiképpen nem ajánlunk?

Számtalan különböző laptop kijelző létezik, különböző gyártóktól (LG, AUO, Samsung, stb.), amelyek mind egyeznek abban, hogy nagyon alapos kalibráláson esnek át. Ilyenkor a gyárban beállítják a kijelző színspektrumát, fényerejét, gammáját, kontrasztját. Ezek azon értékek, amelyek meghatározzák, hogy végeredményben Te milyen képet látsz a laptopod kijelzőjén. Ez ugyanúgy igaz a fényes és a matt kijelzőkre is természetesen.

Amit semmilyen körülmények között nem ajánlunk, hogy a fényes kijelződet fóliával „mattosítsd”. Ennek roppant egyszerű a magyarázata: a kijelzővédő fólia egyetlen adatban egyezhet a Te géped kijelzőjével, annak átmérőjében (13.3”, 14”, 15.6”, stb).

Minden másban egy teljesen oda nem való valami, ami sokkal jobban fogja rontani a kijelződ látható fényerejét, kontasztját, színhűségét, mintha eredetileg is matt kijelzővel lenne szerelve a laptopod. Arról nem is beszélve, hogy ez a fólia nem képezi részét a kijelzőnek, így könnyedén bekerülhetnek a fólia alá a porszemek, szöszök, koszok, amely nem csupán nem eszétikus, de karcolhatják is a kijelződet.

Zárszóként

Tökéletes, mindenre alkalmas választás nincsen, ha a kijelző típusáról van szó, de általánosságban elmondható, hogy a matt kijelző „univerzálisabb” olyan szempontból, hogy ugyan valamelyest fakóbbak a színei, de a kontraszton és szaturáción van lehetőséged szoftveresen emelni.

Természetesen egymás mellett nézve egy fényes és egy matt kijelzőt észrevehető valamelyest a különbség, de a tükröződések hiányának köszönhetően valós élethelyzetek sorában fogsz magadnak köszönetet mondani, hogy a matt kijelzőt választottad.

Ha az a szerencsétlen esett adódott, hogy betört a laptopod kijelzője, akkor webáruházunkban könnyedén megtalálhatod a laptopod típusának megadásával az ahhoz való fényes vagy matt kijelzőt. Mindezen felül szervizünkben a bevizsgálás minden esetben ingyenes, akkor is, ha nem kéred a kijelző cseréjét.

További cikkeink laptop kijelző témában:

Miért nincs kép a laptopomon?

Hogyan óvd meg a laptopod kijelzőjét?

Mitől ilyen furcsa a laptopom kijelzője?

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.