Tippek-trükkök: A laptopokat is ugyanúgy lehet fejleszteni, mint a számítógépeket?

Tippek-trükkök: A laptopokat is ugyanúgy lehet fejleszteni, mint a számítógépeket?

Számtalan oka lehet annak, ha úgy döntesz fejlteszteni szeretnéd a laptopod, de a belefektetett pénzösszeg különböző alkatrészek cseréjénél más és más előnyökkel jár, amelyek nem mindig egyenértékűek a pénz mennyiségével. Magyarán van amit érdemesebb fejleszteni és van, amivel nem érdemes foglalkozni.

Azon túl, hogy melyik alkatrész cseréje is éri igazán meg fontos tisztázni azt is, hogy egyáltalán mi az ami cserélhető egy laptopban. Ha ezekkel megvagyunk, akkor a miérteket és a hogyanokat is körbejárjuk!

Kezdjük az elején

Mielőtt fejest ugranánk a témába, érdemes tisztába tenni a fogalmakat, ami az alább olvasandók könnyebb megértését szolgálja. Alapvetően minden laptop számítógép, de nem minden számítógép laptop. Milyen számítógép van még?

Ha simán számítógépkre hivatkozunk, akkor a hagyományos, asztali számítógépeket (desktop) értjük ez alatt. Ezek a nagy szürke (vagy fehér, vagy fekete, vagy piros) dobozok, aminek a hátuljából sok kábel jön ki és nagy, asztali monitorhoz, külső billentyűzethez és egérhez kapcsolódik. Nincs akkumulátoruk és nem is hordozhatóak, vagyis tudod őket cipelni, csak nem érdemes.

Az egyedfejlődés következő állomása volt a desktop-ok hordozhatóvá tétele, így születtek meg a laptopok. A hordozhatóság eléréséhez csökkenteni kellett a gépek súlyát és méretét, így lehetséges az, hogy beférjenek egy táskába.

De mit is áldozunk fel tulajdonképp?

Azzal, ha a laptopot választod a desktop helyett, a teljesítményt áldozod fel leginkább. Persze ez így nem teljesen igaz, hiszen a laptopok is tudnak nagyon gyorsak lenni, hamarosan azt is elárulom, mitől lehet villámgyors a Te laptopod is.

A teljesítmény kicsit megfoghatatlan, miről is van szó? A processzor sebességéről például. A laptopokban az alkatrészek sokkal kisebb helyre vannak zsúfolva, aminek hozadéka, hogy a komponensek által termelt hőt is jóval hatékonyabban kell eltávolítani. Vagy kisebb hőleadású alkatrészeket kell tenni a laptopokba.

A gyártók az utóbbit választották, így egy átlagos laptopba jellemzően valamelyest gyengébb processzorok kerülnek, amelyek kevesebb hőt ontanak magukból. Ugyanez igaz a videókártyákra is, ezért ritkák a kifejezetten játékra vagy 3D renderelésre alkalmas laptopok (és azok is inkább a 500.000 Ft és feletti árkategóriában vannak) és ezért sem ajánljuk, hogy játékra használd a laptopod.

A teljesítménykülönbség általános használat mellett elhanyagolható, sőt mi több észrevehetetlen. Tehát hiába van lassabb processzor és videókártya a laptopban, ha Te azt munkára, tanulásra használod, akkor abszolúte, de semmilyen különbséget nem fogsz tapasztalni.

És mit kapsz cserébe? Viszonzásul a laptopod bármikor és bárhova magaddal viheted. Igaz, hogy tölteni kell, és vigyázni, hogy ne ejtsd le, és ne öntsd nyakon kávéval a meeting közepén. Nem csak azért, mert roppant kínos, hanem mert a laptopodnak sem tesz jót. Ezeken felül egy közel teljesértékű számítógép van a hónod alatt.

blogunk ajánlása

Mitől lesz teljesértékű?

Ha azt tapasztalod, hogy lelassult a laptopod vagy csak épp komolyabb dolgokra szeretnéd mostantól használni, akkor felmerül a laptop bővítés lehetősége. Sajnos a laptopok kevésbé bővíthetőek, mint a desktopok, de azért így is széles palettán állnak rendelkezésre az opciók.

Nézzük sorra mi is bővíthető:

Processzor:

FRISSÍTÉS, 2024: A számítógép ezen részegysége már jellemzően nem bővíthető. KORÁBBAN ÍRTUK: A CPU, azaz a processzor a gép lelke, ez a részegység végzi az összes számítást, aminek köszönhetően működnek a programjaid. A processzor a 3-6 éves (és annál öregebb) laptopok esetén gyakran cserélhető, az újabb gépeknél alaplapra integrált, nem cserélhető.

Memória: a memória egy szintén roppant fontos részegység, ugyanis az éppen futó programok itt tárolják a működéshez szükséges adatokat. Ha elfogy a memória, akkor a Windows a sokkal lassabb virtuális memóriához nyúl, amit úgy érzékelsz, hogy lelassult a laptopod. Szerencsére majdnem minden gépben lehet memóriát bővíteni.

●  HDD/ SSD: a hagyományos merevlemezen vagy a modernebb SSD-n tárolódik a Windows operációs rendszered, programjaid, képeid, dokumentumaid. Szintén cserélhető a legtöbb esetben és szerencsére eléggé uniform részegység.

Videókártya: minden laptop vesszőparipája. Nem elég, hogy aránylag könnyen tönkremegy a túlmelegedés hatására, de az esetek túlnyomó részében az alaplapra van forrasztva. Ez azt jelenti, hogy cserélni lehet ugyan, ha tönkremegy, de csak ugyanolyan típusra. Ezáltal „bővíteni” a klasszikus értelemben nem lehet, nem tudsz jobb videókártyát a laptopodba tenni az esetek 99%-ban. Nagyon kevés, csúcskategóriás laptop létezik, ami támogatja a cserélhető videókártyákat. Jellemzően ennek a cseréje és fejlesztése is nagyon költséges.

Mit érdemes fejleszteni?

Fontos felismerni, hogy melyik alkatrész is van a legnagyobb hatással a laptopod sebességére, ha nem szeretnéd még egy laptop árát rákölteni a fejlesztésre. Ha egyből rávágod, hogy a processzor, akkor ki kell ábrándítsalak: a CPU fejlesztésével marginális sebességnövekedés érhető csak el. Természetesen ez függ attól, hogy épp milyen CPU van a laptopodban, de általában 10-15% gyorsulás érhető csak el processzor bővítéssel.

A processzor fejlesztéssel azért sem kell túlzott mértékben foglalkozni, mert nagyon korlátozott kompatibilitással rendelkeznek a laptopok ilyen téren: meg kell feleljen a foglalat, azonos generációból tudsz csak válogatni és különböznek olyan értékek is, mint például a processzor TDP-je, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mennyire melegszik a processzor. Minek után a hűtést jobbra cserélni nem lehet egy laptopban, ezért azonos TDP-vel rendelkező processzorra tudnál csak váltani, így pedig elhanyagolhatóvá válik a gyorsulás.

A memória (RAM) bővítéséről

Jelentősen több értelme van például a memóriát (RAM – random access memory) bővíteni. A memória azon alkatrésze a laptopnak, amelyben az éppen futó programok tárolják az adatokat. Minél több memória van a gépedben, annál gördülékenyebb lesz a programok futása.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egyszerre fut a Chrome, a Word és a Spotify a laptopodon, majd megnyitnál egy negyedik programot, akkor azt fogod tapasztalni, hogy belassul. És nem csak a negyedik program (amely lehet bármi), hanem a már futó programjaid is lassabban reagálnak, sokat „homokórázik” a gép.

Tippek-trükkök: A laptopokat is ugyanúgy lehet fejleszteni, mint a számítógépeket?

A memória bővítést üzletünkben a helyszínen megvárhatod, mindössze 10 percet vesz igénybe

Ez azért van, mert minél több programot nyitsz meg, annál kevesebb memória marad szabadon. Egy komolyabb program (Photoshop, 3D tervezőprogram, PC játék) akár több GB memóriát is felemészt. Amint elfogyott a fizikai memória, a Windows a virtuális memóriához nyúl. A virtuális memóriáról korábban írtunk, röviden: a HDD-n tárolt fájl, lényegében a memória virtuális kibővítése. Előnye, hogy több memóriád lesz, hátránya, hogy az jóval lassabb, mint a valódi memória.

Arról, hogy szükséged van-e memóriára, könnyen meggyőződhetsz. Egyrészt kézzel tapasztalható, hiszen érezhetően lelassult a laptopod, azonban ez nagyrészt szubjektív.

Arról, hogy konkrétan meggyőződj róla:

1. Nyisd meg a Feladatkezelőt,

2. Navigálj a Teljesítmény fülre,

3. Kattints a Memóriára.

Ha a szokásos programjaidat megnyitva kevesebb, mint 1000 MB (1 GB) marad szabadon, akkor ajánlott bővíteni. Hiába marad mindig valamennyi szabad memória, a Windows azt fenntartja magának, így a programjaid nem férnek hozzá.

Arról, hogy ez miért is olyan fontos, olvashatsz korábbi írásainkban: Minden, amit a memóriabővítésről tudnod kell! és Ha bővítem a memóriát elveszik a laptopom garanciája?

A memórián túl a legfontosabb, amit a mai laptopokban tudsz és érdemes fejleszteni, a merevlemez. Pontosabban, a merevlemez cseréje valami másra. Valami másra, ami gyorsabb és kevésbé sérülékeny.

A merevlemez (HDD) cseréjéről

FRISSÍTÉS, 2024:

Cikkünk 2016-ben íródott, azóta az SSD meghajtók is jelentősen olcsóbbak lettek. Manapság egy 240-500GB-os SSD már sokkal elérhetőbb, mint annak idején. Ettől függetlenül az alábbi bekezdésünk jó kiindulás, hogy megértsd, mi, hogyan működik.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A laptopodban található merevlemez (HDD – hard disk drive) tárol minden adatot. Itt van a Windows operációs rendszer, a programjaid, a képeid, a zenéid, a letöltött dolgaid. Tulajdonképpen bármit is csinálj épp a laptopodon a merevlemez kell hozzá, arról ér el minden adatot a processzor és a memória.

És hogyan lehet fejleszteni, cserélni a merevlemezt? A meglévő merevlemezed konkrétan fejleszteni nem lehet, cserélni tudod:

● Gyorsabb merevlemezre: sajnos gyorsabb merevlemez nincs, ám helyette létezik SSD, ami a gyakorlatban 8-12x fürgébb, mint a HDD.

● Nagyobb merevlemezre: ha a sebességgel nincs bajod, csak kevés a helyed, akkor ezt ajánljuk. Ha sok képet, videót, zenét töltesz le az internetről, akkor egyértelműen nagyobb tárhelyre van szükséged.

● Lehet gyorsabb és nagyobb is? Lehet!

A merevlemez SSD-re cseréléséről többször beszéltünk már itt a blog keretein belül, de nem tudunk elégszer: ha egyetlen alkatrész cseréjét kéne ajánlanom, akkor azt mondanám, hogy mindenképp SSD-vel bővítsd a laptopod.

A Kingston V300 szériás SSD-je optimális választás SATA2-es és SATA3-as laptopokba is, legyen szó 120 GB-os vagy 240 GB-os méretről

Az SSD meghajtók ~0,1 ms elérési idővel rendelkező NAND chipek segítségével tárolják az adataid. Az SSD- kkel az elérési idő szinte nullára csökken. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A rendszerindítás, programok indítása és futtatása villámgyorssá válik. Nem mellékesen az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ami azt jelenti, hogy ha leejtesz egy HDD-vel rendelkező laptopot, akkor jó eséllyel keresztet vethetsz a rajta tárolt adatokra, míg az SSD-nek kutya baja sem lesz. Ezáltal az SSD-k sokkal optimálisabbak laptopban való használatra. Ráadásul könnyebbek és energiatakarékosabbak is, a különbségekről részletesen összehasonlító cikkünkben írtunk.

Ha több helyre van szükséged a laptopon, akkor az SSD helyett a nagyobb tárkapacitású, 500 GB-os, 1 TB-os merevlemezeinket tudom neked javasolni.

Arra is van egy megoldásom, hogy egyszerre érj el gyorsulást és a tárkapacitás növekedést is. A közepes (13.3” és 14”), normál (15.6”) és nagy (17.3”) méretű laptopokban az esetek 99%-ban található optikai meghajtó (ODD), amit viszont szerencsére nagyon ritkán vagy leginkább soha nem kell használnunk. Az a jó hírem van, hogy ezt a felesleges alkatrészt egy 5 perces szereléssel át tudjuk Neked alakítani egy második HDD befogadó hellyé!

Méretben, formában azonosak, de nem ugyanazok: a jobb oldali hagyományos CD/DVD optikai meghajtó, a bal oldali egy Multibay-be szerelt merevlemez

De hogyan is működik ez pontosan?

1. A CD/DVD meghajtót kiszereljük a laptopból (ez később külső USB-s házba helyezhető).

2. A meghajtó helyére pedig egy ún. multibay HDD Caddy keret kerül, amibe egy általad kiválasztott méretű HDD-t vagy SSD-t teszünk.

3. Az elsődleges SSD/HDD meghajtód mellé megjelenik egy második meghajtó is, ahová bátran mentheted az adataid.

4. Végeredmény: Ha az elsődleges meghajtód egy SSD és ezen van az operációs rendszered, akkor jelenletős gyorsulást érhetsz el, míg az adataidat a második - gyorsaság szempontjából kevésbé fontos - multibay keretbe épített HDD-n tárolhatod.

+1 Még valami! Ha szeretnéd a régi optikai meghajtódat is használni, akkor a külső ODD házat neked találták ki. Az optikai meghajtó ebben az esetben egy külső műanyag házba kerül és azt egy USB csatlakozó segítségével csatlakoztathatod a laptopodhoz, ha éppen szükséged van rá.

Összegezve

Az, hogy a Te laptopodnak pontosan melyik típusú fejlesztés segít a legtöbbet sok tényezőtől függ. Kollégáim üzletünkben díjmentes állapotfelmérés keretein belül megállapítják ezt Neked és segítenek a leghatékonyabb fejlesztési módszer kiválasztásában. A legtöbb esetben a memória és SSD bővítéssel nyersz a legtöbbet a legolcsóbban.

Ha magad szeretnél utánanézni, akkor a laptopod gyártójának oldalát meglátogatva általában egyértelmű leírást találhatsz arról, hogy a géped mennyi memóriát képes legfeljebb kezelni, de olvashatsz a támogatott processzorokról és arról is, hogy milyen merevlemezt (vagy SSD-t) tudsz a gépbe szerelni.

Érdemes rászánni egy kis időt az információ kutatásra, vagy egészen egyszerűen kérdezz meg minket. Kollégáim készséggel segítenek a fejlesztési opciók felderítésében és a kiválasztásban is, hogy mire érdemes pénzt költeni.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.