Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Hogyan válassz SSD-t, hogy igazán gyors laptopod legyen?

A laptopodban található leglassabb alkatrész a merevlemez, szakszerű rövidítéssel a HDD. A HDD a szűk keresztmetszet, ami miatt hiába van gyors processzora és rengeteg memóriája a vadonatúj gépednek, a Windows lassan indul, a programokra várni kell. Épp emiatt a létező legjobb dolog, amit tenni tudsz a laptopoddal, ha SSD-vel bővíted.

De mégis milyen SSD kell a laptopomba? Mekkorát vegyek? Mi az a SATA3 és miben különbözik az M.2-től? Ma megtudhatod mire kell figyelned, ha SSD vásárlásra adod a fejed.

Kezdjük az elején? Mi az SSD?

Amikor a számítógéped HDD lámpája világít, akkor arra vár a CPU, hogy a merevlemezről összeszedje a lekért információt, futtatandó programot. Ilyenkor régebbi laptopoknál jól hallhatóan „kerreg” is a merevlemez: cikázik az olvasófej a mágneses tányérokon, amelyek az adatot tárolják.

Ha még nem hallottál az SSD meghajtókról: ezek ~0,1 ms elérési idővel rendelkező NAND chipek segítségével tárolják az adataid. Az SSD-kkel az elérési idő szinte nullára csökken.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

● Villámgyorsan, másodpercek alatt elindul bármilyen program

● Nem kell percekig várni a Windows betöltésére sem

● A weboldalak is gyorsabban jelennek meg (nem csak az internet elérésed sebessége tudja korlátozni a böngészést)

● Hamarabb elkészül a videóvágás vagy fotószerkesztés és a játékok is gyorsabban betöltődnek

Az SSD-k puszta átviteli sebessége is kimagasló: a merevlemezek átlagos 90-120 MB/s sebességével szemben a SATA3 SSD meghajtók akár 500 MB/s-ra, a legújabb M.2 SSD meghajtók ennek sokszorosára (akár 7450 MB/s) is képesek. Legvégül, de nem utolsó sorban: az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így optimálisabbak laptopban való használatra. Hiszen ha leejted a laptopod, akkor az első, ami tönkremegy a merevlemez. Ilyenkor pedig sajnos keresztet vethetsz az azon tárolt adatokra.

Természetesen mindennek ára van. Noha az SSD-k egyre elterjettebbek, és sokat csökken is az áruk az elmúlt években, még mindig nem jelenthető ki, hogy ár/gigabájt arányban ugyan ott tartanának, mint a HDD-k.

Milyen SSD-t vegyek?

Ha eldöntötted, hogy SSD-vel bővíted a laptopod még mindig egy sor kérdés maradt megválaszolatlanul.

A 3 fő kérdés SSD vásárláskor:

1. Milyen márkájú SSD legyen? Kingston? Samsung?

2. Mekkora SSD legyen? 120 GB vagy 500 GB? Vagy még nagyobb?

3. Van különbség a SATA3 és az M.2 SSD között? Melyik jó az én gépembe?

Mindegyik kérdés egyelően fontos, vegyük hát sorra őket.

A legjobb SSD márka

Most jól bedőltél, mert nem létezik legjobb SSD márka. Az SSD-k piaca eléggé kompetitív ahhoz, hogy pontosan azt kapd a pénzedért, amit vársz. Természetesen vannak jobb és rosszabb SSD-k és vannak olyanok is, amelyek egyik célra jobbak, míg a másikra kevésbé.

Rengeteg gyártó kínál manapság SSD-ket, ám jellemzően azon gyártók termékeiben lehet a leginkább megbízni, amelyek alapvetően memória gyártók is. Ezáltal egyáltalán nem véletlen, hogy ha SSD-ről van szó, akkor mindig a Kingston és a Samsung azok, amik legelőször szóba kerülnek.

Mindkét cég tősgyökeres memória gyártó, sok éves tapasztalattal bírnak. Elég hamar be is törtek a piacra az SSD meghajtóikkal, ám élesen különböző árszegmenst és célcsoportot fednek le.

Mi a különbség a Kingston és a Samsung között?

● A Kingston SSD meghajtói kedvezőbb árúak, míg a Samsungok kissé borsosabb árcédulával bírnak

● A Kingston-on belül is, a legolcsóbb szériák alacsonyabb maximális sebességet nyújtanak (régebbi szériáknál 300 MB/s, újabbaknál 400-450 MB/s), míg a Samsungok (550 MB/s) kivétel nélkül gyorsabbak (papíron és a valóságban is)

● A Kingston SSD-k más típusú tároló és vezérlő chipekből épülnek fel, alacsonyabb véletlenszerű elérési sebességgel (V300 480GB: 73.000 IOPS olvasás, 28.000 IOPS írás), míg a drágább Samsung EVO és a legdrágább PRO szériák (850 EVO 250GB: 97.000 IOPS olvasás, 40.000 IOPS írás) itt is fürgébbek

● A Kingston SSD-k alacsonyabb TBW (a garanciaidőn belül elviselt teljes írásmennyiség) értékkel rendelkeznek. Ez határozza meg, hogy mekkora írt adatmennyiség után kezd romlani drasztikusan az SSD sebessége és csökkeni a tárhelye (Kingston V300 120GB: 64 TBW, Samsung 850 EVO 120GB: 75 TBW)

● Jelentősen több garancia érvényes a Samsung SSD-kre (5 év gyártó garancia az EVO és 10 év gyártói garancia a PRO szériákra)

Mielőtt elrettennél a Kingston SSD-ktől, néhány dolgot fontos leszögezni:

● Az alacsonyabb maximális írási sebességből általános használat (böngészés, tanulás, munka) semmit nem lehet érzékelni, még a Kingston SSD-k is 3-4x olyan gyorsak, mint egy merevlemez

● A vélenszerű adatelérési sebesség (IOPS) kizárólag olyan műveleteknél érdekes, ahol huzamosabb ideig nagy mennyiségű adattal dolgozik a laptop (ilyen a videóvágás például)

● A garanciaidőn belül elviselt teljes írásmennyiség kevésnek tűnhet egy Kingston SSD esetén, ám figyelembe véve, hogy átlagos használat mellett évi 2-5 közötti TBW-t „használunk” el, úgy egészen más fénybe kerülnek a számok

Sok értelmetlennek tűnő adatot soroltam fel, így kissé leegyszerűsítem a kérdést.

Milyen felhasználási célra és kinek ajánljuk az egyes SSD típusokat?

Kedvező árú Kingston SA400 szériás SSD-ket olyan laptopokba ajánlom, amelyek napi használatban tanulásra, böngészésére, levelezésre, filmnézésre vannak használva. A sebességbeli differencia így is sokszoros lesz egy HDD-hez képest, ég és föld a különbség.

Középkategóriás Kingston HyperX Fury és Savage SSD-ket olyan gépekbe ajánljuk, ami komolyabb munkára vagy éppen játékra is be van fogva alkalmanként, esetleg videóvágással, fotószerkesztéssel is foglalkozol.

Csúcskategóriás Samsung EVO (és PRO) szériás SSD meghajtókat olyan laptopokba ajánlunk, amelyek egész napos (8-10 óra napi használat) munkára vannak használva, céges környezetben, kifejezetten adatigényes programokkal megfűszerezve. Természetesen komolyabb, akár huzamosabb videóvágásra, fotószerkesztésre, adatbázisokkal való munkára ugyancsak kiválóak ezek a típusok.

Látható, hogy a drágább SSD-k valóban megérik a pénzüket, ezek típusok valóban többet nyújtanak, míg a kedvezőbb árú SSD-k is tökéletes alternatívát jelenthetnek.

A kérdés csupán az, hogy a Te felhasználási célodra melyik illik legjobban. Természetesen mindegyik SSD jó az összes célra, csupán vannak, amelyek egyes célfeladat ellátására alkalmasabbak.

blogunk ajánlása

Mekkora legyen az SSD?

Szintén egy nagyon fontos kérdés, amire újfent a felhasználási céllal tudok Neked megválaszolni:

120-128 GB: Általános használatra, böngészésére, Microsoft Office (Word, Excel) dokumentumokkal való munkára, tanulásra tökéletesen elegendő.

240-256 GB: Ha sok képet tárolsz a laptopodon és néha filmeket is megnézel esetleg több és/vagy nagyobb program szükséges a munkádhoz vagy tanuláshoz, akkor érdemesebb lehet egy nagyobb SSD-be beruházni.

500-512 GB: Az előzőleg felsoroltakon kívül ez a méret kifejezetten tárhelyigényesebb programok (Adobe Photoshop, Lightroom, Illustrator, Sony Vegas és még sorolhatnám) vagy épp játékok telepítésére és futtatására alkalmas.

Természetesen tökéletes alternatívát jelenthet egy igazán nagy SSD-re, ha HDD-vel kiegészítve használod azt. Erre nagyszerű megoldás a laptop optikai meghajtójának eltávolítása és lecserélésre egy HDD bővítő hellyé, amelyről korábban írtunk már: Mennyire fontos az optikai meghajtó a laptopban?

Ilyen esetben a hangsúly azon van, hogy a Windows és a programjaid legyenek az SSD-re telepítve, amelyhez legtöbbször egy 120 GB-os modell több, mint elegendő.

SATA3, mSATA vagy M.2?

A laptopok 99%-a SATA3 (vagy régebbi laptop esetén SATA2) foglalattal rendelkezik, így ha SATA3 SSD-t veszel, akkor nem tudsz hibázni. Komolyabb, játékra vagy üzleti célra készült laptop rendelkezik azonban mSATA (régebbi) és M.2 (újabb) foglalattal, amelyek abból kovácsolnak előnyt, hogy nem köti őket a korábbi SATA3 egyik korlátozása sem: sem fizikai méretben, sem adatátviteli sebességben (az mSATA ezalól kivétel, mert az nem gyorsabb, ám kisebb).

Az újabb üzleti és gamer laptopok M.2 foglalattal is rendelkeznek

Mi minden vásárlónknak azt javasoljuk, hogy olyan SSD-t vásároljon, amilyen foglalattal rendelkezik a laptopja. Ha pedig több fajta is van a laptopban, akkor érdemes a hagyományos SATA3 foglalatot egy nagy tárkapacitású HDD-nek meghagyni, míg az mSATA vagy M.2 foglalatot egy gyors SSD-vel kihasználni.

Ha újabb laptopod van M.2 foglalattal, akkor azonban alapos utánjárást igényel a kompatibilis típus felderítése, ugyanis zavarbaejtően sok fajta M.2 SSD létezik, melyek a csatlakozóban és hosszúságban jelentősen eltérőek egymástól.

Jelen cikk terjedelmébe ennek tárgyalása ezúttal nem fér bele sajnos, ám a laptopod gyártójának weboldalát felkeresve megtalálhatóak ezen információk illetve kollégáim is készséggel állnak rendelkezésedre ebben a kérdésben.

VÉGEZETÜL

Az, hogy a Te laptopodnak pontosan melyik SSD éri meg a legjobban szinte kizárólag attól függ, mire és hogyan használod a laptopod.

Ha nem jutnál dűlőre, akkor kollégáim üzletünkben díjmentes állapotfelmérés keretein belül megállapítják ezt Neked igen rövid idő alatt, várakozási idő nélkül.

Ha magad szeretnél utánanézni, akkor a laptopod gyártójának oldalát meglátogatva általában egyértelmű leírást találhatsz arról, hogy a géped pontosan milyen típusú SSD meghajtókat támogat. Érdemes rászánni egy kis időt az információ kutatásra, vagy egészen egyszerűen kérdezz meg minket!

 

További cikkeink SSD bővítés témában:

Tippek-trükkök: SSD vs HDD - Mi a különbség?

Tippek-trükkök: Költözés HDD-ről SSD-re

Tippek-trükkök: Rendben, SSD-t, de mekkorát?

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.